Dodaj do ulubionych

Mieszkańcy RADOŚCI są mało zainteresowani ...

11.04.05, 10:06
projektem i budową sieci wod. - kan.
wynika z nikłej ilości złożonych do Samorządu Osiedla Radość deklaracji
gotowości przyłączenia do sieci, warunkującej rozpoczęcie prac w tym kierunku.
Obserwuj wątek
    • Gość: Międzylesianin1 Re: Mieszkańcy RADOŚCI są mało zainteresowani ... IP: 217.153.134.* 11.04.05, 12:37
      Nie tylko mieszkańcy Radości. W Międzylesiu jest to samo. Obawiam się, ze
      mieszkańcy obawiają się ponieść dodatkowe koszty. Żyjemy jak w XVIII w. Ale
      widocznie lubimy! To jest wynik braku uswiadomienia społecznego, oraz brak
      lokalnej solidarności wśród mieszkańców. Może znajdzie się jeden "szeryf",
      który poprowadzi swoje owieczki ?
      • odpi Re: Mieszkańcy RADOŚCI są mało zainteresowani ... 11.04.05, 15:34
        Jeżeli ktoś jeszcze popiera to przedsięwzięcie w Radości,
        to podobno jeszcze w tym tygodniu można składać deklaracje we wskazany w
        ulotkach sposób.

• Gość: Zbojnogor Re: Mieszkańcy RADOŚCI są mało zainteresowani ... IP: 195.117.230.* 13.04.05, 18:59
          Zobaczcie jak z kanalizacja sobie radzi miasto Jozefow:
          www.jozefow.pl
          Mieli projekt, dostali pieniadze z UE i dzialaja... a my?
          • Gość: Międzylesianin1 Re: Mieszkańcy RADOŚCI są mało zainteresowani ... IP: *.met.pl / 217.153.134.* 14.04.05, 10:28
            ....a my mamy radę dzielnicy, którą należałoby powiesić na latarniach na
            Żegańskiej. Biorą kasę i mają mieszkańców w głębokim poważaniu. Podejrzewam, że
            większość z nich mieszka w skanalizowanych częściach miasta i nie znają
            problemu szamba. A może zamówić kilka pełnych szambowozów i je opróżnić przed
            budynkiem Rady Dzielnicy !!!!! Niech zobaczą w jak mieszkamy!!!!
            • wiaterek Re: Mieszkańcy RADOŚCI są mało zainteresowani ... 20.05.05, 10:30
              Zgadzam się z Tobą.

Nie mniej należy sobie samym za 'TE WŁADZE' podziękować <-> to przecież MY
              MIESZKAŃCY WAWRA sobie 'TE WŁADZE' wybraliśmy w wyborach samorządowych !!!!!!!!!
              Jednak nie krytykujmy zbyt srodze ! - przecież chodniki i asfalty wylane przy
              posesjach 'TYCH WŁADZ' MY również użytkujemy !:) Zatem, bodaj cząstka
              społeczności lokalnej 'ma dobrze':)p

A propos instalacji wodno-kanalizacyjnej - otórz, czy wogóle Dzielnica Wawer
              posiada jakiś plan poprowadzenia tej sieci?

Przyznam, nie interesowałam się tym, gdyż już dawno, w obronie zdrowia własnej
              rodziny, jak i zdrowia mojego sąsiedzkiego otoczenia, a także w obronie
              środowiska naturalnego założyłam na własnej posesji 'przydomową oczyszczalnię
              ścieków' i wykonałam odwiert głębinowej studni (w rejonie wawerskim pokłady wód
              gruntowych sięgają dna studzienek nieszczelnych szamb).

Powyższe podyktowane było tym, iż 'TE WŁADZE' samorządowe (wcześniej gminne
              dziś, dzielnicowe) nie wyraziły zainteresowania wypełnienia zapisów ustawy o
              ochronie środowiska (zadanie własne gminy) a tym samym realizacji Ustawy o
              samorządzie gmunnym i nie WYPEŁNIŁY ART.7 PKT. 1 ["W szczególnościzadania
              własne obejmują sprawy..."] UST. 3 (cyt:"...wodociągów i zaopatrzenia w wodę,
              kanalizacji...

Dziwię się zatem NAM Mieszkańcom Dzielnicy Wawer, że mało w nas odwagi
              cywilnej, by wystąpić z wnioskiem do Prezydenta Warszawy Pana Kaczyńskiego i
              Rady dzielnicy o ODWOŁANIE TEJ WŁĄDZY ! , która bawiąc się w politykierstwo NIE
              REALIZUJE ZADAŃ DZIELNICY I NIE WYPEŁNIA USTAWOWYCH OBOWIAZKÓW.

Osobiście przyznam, nie jestem zainteresowana tą lokalną inwestycją, rozważając
              jednocześnie wystąpienie do dzielnicy o zwrot poniesionych nakładów
              finansowych za realizację zadania, które leżało w gestii WŁADZ Gminy Wawer a
              obecnie (października od 2002 r.)Dzielnicy Wawer m.st. Warszawy.

Tak na marginesie - od października 2004 roku urzędnicy Urzędu Dzielnicy Wawer
              m.st. Warszawy odpowiadają na moje pismo i nie mogą odpowiedzieć. Zatem? czy
              ICH obowiązuje realizacja Kodeksu postępowania administracyjnego czy NIE??
              Może ktoś poda mi podstawę prawną, dla której ten urząd został z wypełniania
              Kpa zwolniony???

Pozdrawiam i życzę wytrwałości w pokonywaniu błot wawerskich i wdychaniu
              gnilnego, w miast kwiatowego i lesnego aromatu letniego:)
      • Gość: krzyhu Re: Mieszkańcy RADOŚCI są mało zainteresowani ... IP: 193.109.123.* 14.04.05, 18:20
        Pierwsze słyszę, że można składac jakies deklaracje w sprawie przyłączenia się
        do kanalizacji w Międzylesiu. Widocznie robią to w głębokiej konspiracji.
        Chętnie bym dowiedział się więcej o tej nicjatywie: termin, koszty, itd.
    • mike_ Re: Mieszkańcy RADOŚCI są mało zainteresowani ... 14.04.05, 12:58
      hmmm, a może ktoś przytoczyć jakieś szczegóły? Buduję się w Radości i jak rok
      temu pytalem o wodociąg to mi taką cenę walneli za przyłacze że pwoiedziałem
      zdecydowane NIE DZIĘKUJĘ....
      • mike_ Re: Mieszkańcy RADOŚCI są mało zainteresowani ... 14.04.05, 21:52
        Poszedłem do przyszłych sąsiadów oni mieli kartkę. No i po zachodniej stronie
        torów to kanalizy ma nie być więc skoro nie to nie. Znaczy że wciąż się na wieś
        przeprowadzam;/
        • Gość: Międzylesianin1 Re: Mieszkańcy RADOŚCI są mało zainteresowani ... IP: *.met.pl / 217.153.134.* 15.04.05, 10:19
          Kiedyś poruszałem ten temat na tym forum i doszlismy do wniosku, że powinniśmy
          zrobić skansen z naszej dzielnicy i pobierać opłaty za możliwość oglądania
          takich osobliwości. Nasza dzielnica jest "perełką" na skalę europejską.
          • Gość: Ked Re: Mieszkańcy RADOŚCI są mało zainteresowani ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.05, 00:17
            Tez jestem zainteresowany wodociagiem i pierwsze slysze, ze jakies deklaracje
            trzeba bylo skaldac. Czy cos wiecej na ten temat mozecie powiedziec? Gdzie mam
            sie udac zeby takowa deklaracje zlozyc??
            • odpi Re: Mieszkańcy RADOŚCI są mało zainteresowani ... 18.05.05, 15:19
              deklaracje o których mowa dotyczyły osiedla Radość i były zbierane przez
              samorząd tego osiedla. A Samorząd Osiela Radość ma siedzibę przy ul. Izbickiej
              (pawilonik przy placu zabaw dla dzieci na początku ulicy od strony torów)
              • mookkie UWAGA - RADOŚCIACY I CI Z MIĘDZYLESIA !!!!! 19.05.05, 09:21
                Nie wiem ilu z Was jest mieszkańcami naszej okolicy od niedawna a ilu już jakiś
                czas mieszka , ale widać , że jesteście świeżym narybkiem . Kochani , takie
                akcje jak ta ostatnia z deklaracjami (na różne inwestycje) to jest lep
                miejscowych działaczy przed każdymi wyborami , znam to już na wylot bo kilka
                takich akcji przezyłam na kilka inwestycji pewnym osobom typu Pani Hanna
                Chodecka i Pani Basia Żukowska wpłaciłam kupę kasy - na drogę , na chodniki na
                jakieś inne projekty i ani nie dostałam pokwitowania (potem,potem) ani drogi
                pod domem nie mam , za to ma ją sponsor tych Pań i paru innych działaczy typu
                obecni radni.
                Następna sprawa , nie ma w dzisiejszych przepisach prawa dotyczacych przyłączeń
                czegoś takiego jak instytucja komitetu jak to kiedyś bywało , ze była grupka
                zapaleńców zbierali kasę a resztę dawało Miasto , wystarczy zatelefonować do
                wodociągów aby uzyskać informację , ze po pierwsze oni mają psi obowiązek
                opłacić projekti koszt do miejsca odbioru czyli wystająćej rurki z Waszego
                domu, apo drugie choćbyśmy urobili się po pachy n i e m a m o ż l i w o ś c
                i technicznej podłaczenia kanalizacji w najbliższej 5 latce , a szczególnie po
                stronie Mazowieckiego Parku Krajobrazowego.
                Działania pseudo-samorządu opierają się na starych układach i nie dopuszczają
                nowych młodych osób chcących cokolwiek dla tej okolicy zrobić (bez kręcenia
                lodów) , jak ktoś się zainteresuje głębiej to obliczy średnią wieku tych
                działaczy i wyjdzie nieżle , a do tego jak sie sprawdzi co ci wszyscy przy
                okazji osiągneli (ilość posiadanych w najblizszej rodzinie działek przez
                zasiedzenie zasiedzenie ) to moze dojdziecie do "pewnych "wniosków . Mam
                propozycję : połączmy siły , jeśli ktoś naprawdę chce coś zrobić bez oglądania
                się na starych działaczy w oparciu o własne prawe zasady to mozemy wspólnie coś
                zdziałać.
                Nie wiem , czy zauważyliście , ze wzorem Prezesa Spółdzielni z Olsztyna , nie
                ma głośnych skrzyknięć Mieszkańców Radości na zebrania Rady Osiedla i
                Samorządu - o datach spotkań i wyborów wie tylko nieliczna grupka
                wtajemniczonych , a godziny i dni wybierane są tak aby jak najmniej
                ewentualnych "nowych" się pojawiło .
                No to jak : pomożecie ??????!!!!!
                • ba_ba33 CIEKAWOSTKI O DZIAŁACZKACH ....... 19.05.05, 12:39
                  zgadzam się z tym , też coś na ten temat mam do powiedzenia , chodzi mi o TYCH
                  WSPANIAŁYCH pseudo-działaczy :
                  jak ktoś mieszka w okolicy ul. ZBÓJNOGÓRSKIEJ to tam przewalili 4 działki albo
                  i więcej , pierwsza to taka ogrodzona podwójna jak wjedzie się z Patriotów po
                  prawj stronie pomiędzy pieknym nowym domem i nowobudującym się coś około nr
                  10,potem około 28 miejscowy prominent chciał sobie załatwić ale własny ojciec
                  powiedział ,żeby wstydu rodzinie nie robił , potem po lewej stroniev wielka
                  ogrodzona ppomiędzy dwoma wielkimi klockami coś około 26 numeru , potem koło
                  sklepu nowobudujący sie dom na działce kobitki która jest inwalidką i od
                  sąsiadów dowiedziła się , ze ktoś na jej działce się buduje , a potem znowu po
                  prawej stronie zasiedziana działka przez córkę wymienionej Pani po nr 54 .
                  Wszystkie działki wymienione są piękne ,duże już z ulicą i mediami - za
                  wszystko zapłacili nowi nic nie wiedzący mieszkańcy , których omamiła pani
                  Basia , budową wszystkiego za jedyne 500 złotych od mieszkańca domu x ilość np.
                  samochodów w domu jeśli idzie o drogę lub x ilość mieszkańców jeśli idzie o
                  wodę lub kanalizację.
                  Aha i nigdy nie chciała rozliczyć się z kasy , jeśli była taka prośba o
                  potwierdzenie wpłaty.
                  • odpi Re: CIEKAWOSTKI O DZIAŁACZKACH ....... 19.05.05, 14:49
                    Uruchomienie tematu nie było powiązane lub związane z moją nadmierną sympatią
                    do Samorządu os. Radość. Wprost przeciwnie
                    Ale temat tych ulotek, które nam w dużej części Radości wrzucono cichcem do
                    skrzynek, nie był niczym innym jak wypowiedzeniem się o potrzebie wykonania
                    planów (projektów) tych wod. - kan._owych systemów w Radośći.
                    Po pieniądze jeszcze "działacze" łap nie wystawiali.
                    Brak odzewu może skutkować przesunięciem terminów rozpoczęcia jakichkolwiek
                    prac przy 'odszambieniu', chociaż wschodniej strony, Radośći na lat ładnych
                    kilka...dziesiąt.
                    Kulisy kręcenia lodów przez "działaczy" są ciekawe, niechcący sprowokowałem te
                    wypowiedzi, ale warto jak widać było, bo kurtyna milczenia wolno opada i tym
                    prostym sposobem dowiemy się jeszcze czegoś ... oby lepszego.
                    Pzdr dla autora 'ciekawostek o działaczach'
                    • w_v_w Re: CIEKAWOSTKI O DZIAŁACZKACH ....... 20.05.05, 19:45
                      A juz myśłałam, że nie dam sie sprowokować, oczywiście ,ze sprawa kanlizacji to
                      początek kampanii, nie tak dawno przypadkiem spotkałam jednego wybitnego radnego
                      z Falenicy, otóz ów oznajmił mi,ze bedzie budował w dzielnicy kanalizację, że
                      nieomalże to jego zasługa ,ze cos takiego ma powstać. Wysłuchałam, uśmiechnęłam
                      sie i po powrocie do domu przypomniałm sobie ,ze zbliza sie termin zamowienia
                      Pana, ktory obsługuje moje szamba przydowmowe...;P
                      Pozdrawiam
                      Wawerka
                • Gość: Ked Re: UWAGA - RADOŚCIACY I CI Z MIĘDZYLESIA !!!!! IP: 159.148.204.* 22.05.05, 09:24
                  W tym co piszesz jest bardzo dużo racji. Jeszcze nie mieszkam w Radości (w
                  budowie) ale patrząc na tę dzielnicę jestem zszokowany, że tak mało się tam
                  dzieje. Jest budowanych tyle nowych domów, widać więc, że nowi napływowi
                  miszkańcy nie będą obciążeniem tej dzielnicy i mają potencjał aby ją zmieniać.
                  Pytanie tylko czy będziemy mieli na to czas, chęć, zainteresowanie i czy
                  samorządność będzie bezinteresownym dbaniem o wspólne dobro. Jeżeli tak
                  rozumiemy to posłanie to jestem za i "wchodzę" w temat. Co proponujesz dalej?
                  • mookkie Re: UWAGA - RADOŚCIACY I CI Z MIĘDZYLESIA !!!!! 22.05.05, 12:57
                    Napisz na priva gdzie mogę Cię w Radości spotkać , to porozmawiamy , i moze coś
                    wspólnymi siłami zrobimy lepszego ...
                    • odpi Re: UWAGA - RADOŚCIACY I CI Z MIĘDZYLESIA !!!!! 23.05.05, 10:36
                      Ciekawostką może być to, że w Celestynowie (gmina na płd. od Otwoka)kaalizację
                      podciśnieniową (tak - właśnie taką!)wybudowano i uruchomiono z sukcesem dwa
                      lata temu. A Wawer biadoli, że kolektorów grawitacyjnych mu brakuje po
                      zachodniej stronie Patriotów.
                      Co tam gadać, W Wawrze problemem jest wystawienie słupów z zatok autobusowych,
                      tkwią w nich od mesiąca i nic nie wskazuje, że ktoś znajdzie pomysł by przed
                      zimą wystawić je na aut i oddać do użytku choćby jedną zatokę autobusową na
                      Patriotów. Może ten entuzjasta tuneli dla popłuczyn po PKP ma na to receptę?
                      Jakaś niemoc cholerna - ronda rozgrzebane, zatoki rozgrzebane ..
                      Ciekawe na rozgrzebanie czego jeszcze zarząd dzielnicy ogłośił przetargi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka