Dodaj do ulubionych

Stacja metra Poligonowa/Międzyborska

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.07, 13:11
Mieszkam przy Poligonowej i dostałam pismo z Biura Architektury i
Planowania Przestrzennego UM Warszawy zawiadomienie o wszczęciu
postępowania w sprawie o ustalenie przebiegu II linii metra, w
którym jest podane, że jedna ze stacji będzie pod ul. Poligonową w
rejonie skrzyżowania z ul. Międzyborską. Fajnie, że do stacji będę
miała tak blisko, ale wygląda na to, że tunel metra będzie
przebiegał dokładnie pod moim blokiem. Jeszcze nie byłam w Biurze
Architektury zapoznać się aktami tej inwestycji, ale mam pytanie:
czy znacie kogoś, kto już mieszka "nad metrem" i czy te drgania,
których się obawiam są rzeczywiście uciążliwe.
Obserwuj wątek
    • Gość: ?!? żadnego metra tu nie będzie IP: *.jjs.pl 30.08.07, 13:35
      To byłby idiotyzm czystej wody i marnowanie publicznej kasy na
      nieprawdopodobną skalę. Jechać na Wiatraczną przez Gocław - głupota
      do kwadratu. Powinni inwestować w tramwaje, wtedy zyska całe miasto
      i to bez porównania mniejszym kosztem.
      • Gość: Rosa Re: żadnego metra tu nie będzie IP: *.acn.waw.pl 30.08.07, 18:46
        Odwrotnie, to na Gocław będziesz jechał przez Wiatraczną.
        A z tymi drganiami to nie przesadzajcie. Pod zabytkowym Paryżem jest 20 linii metra i jakoś tam się nic nie wali z tego powodu.
        • Gość: michał przebieg metra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.07, 19:57
          www.metro.waw.pl/page.php?id=44
          oto przebieg planowanego metra
          • dolcevita69 Re: przebieg metra 30.08.07, 20:18
            Jakoś dziwnie skromnie to wygląda... w poprzednim projekcie miało
            być kilka przystanków pomiędzy Wiatraczną i dworcem wschodnim a
            teraz tylo Mińska... Czyżby Kazimierz kazał tak narysować, żebyśmy
            na niego, My Prażanie - zagłosowali? Dziwny jest ten świat...
            • Gość: michał Re: przebieg metra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.07, 21:54
              a gdzie wyobrażasz sobie dodatkowe stacje, poza Mińską koło klubu sportowego (bo
              chyba koło KS Orzeł planowana jest stacja)??
              Osobiście nie bardzo sobie wyobrażam dodatkową stację na Szaserów, Kickiego czy
              Żupniczej. Moim zdaniem to nie ma sensu, lepiej dojechać kawałek autobusem, niż
              metro miałoby stawać co 100 metrów.
              • dolcevita69 Re: przebieg metra 30.08.07, 23:57
                zajrzyj proszę na plan zlinkowany powyżej, stacj Orzeł nie ma na tym
                planie a na tej własnie stacji najbardziej mi zależało :(
                • dolcevita69 Re: przebieg metra 30.08.07, 23:59
                  Orzeł to jest chyba róg Podskarbińskiej i Stanisławowskiej? I
                  właśnie nie ma już na rysunkach stacji planowanej wcześniej jako
                  stacja Podskarbińska.
                  • Gość: ! na tej trasie metro nie ma najmniejszego sensu IP: *.jjs.pl 31.08.07, 00:21
                    i go nie będzie, miejmy nadzieję

plan preferowania metra poniósł klęskę, pierwsza linia jest
                    niezbędna ale następne już nie. Kolej ciągle niewykorzystana, na
                    tramwaje miejsca mnóstwo - po co ryć w ziemi za nieziemską kasę,
                    podczas gdy inne dzielnice cierpią. W miastach podobnych do Warszawy
                    pod względem zabudowy - na przykład Duesseldorfie, tramwaje są
                    podstawą, a w centrum zjeżdżają do tunelu.

Stacja metra "Orzeł" na Podskarbińskiej, tam gdzie teraz są dwie
                    linie autobusowe - buhahahahahaha :) To ja chcę metro w Zbójnej
                    Górze.
                    • Gość: michał Re: na tej trasie metro nie ma najmniejszego sens IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 10:55
                      > plan preferowania metra poniósł klęskę, pierwsza linia jest
                      > niezbędna ale następne już nie. Kolej ciągle niewykorzystana, na
                      > tramwaje miejsca mnóstwo - po co ryć w ziemi za nieziemską kasę,
                      > podczas gdy inne dzielnice cierpią. W miastach podobnych do Warszawy
                      > pod względem zabudowy - na przykład Duesseldorfie, tramwaje są
                      > podstawą, a w centrum zjeżdżają do tunelu.

Domyślam się że mówisz o szybkim tramwaju którego trasa przebiegała by w
                      połtunelu, tak aby był oddzielony od nawierzchni, przez co nie blokował się w
                      korkach itp Bylo by to znacznie tańsze niż metro. Niestety nie wyobrażam sobie
                      którędy miałby przebiegac- jeśli trasą planowanej 2 linii metra to jak
                      wyobrażasz sobie przejazd przez torowisko Warszawy wschodniej, przez rondo
                      Wiatraczna, przez Gocław, przez Wolę??

Mógłbyś podać trasę która Twoim zdaniem byłaby optymalna??

Jeśli masz na myśli zwykłe tramwaje naziemne to trochę się nie sprawdzają, poza
                      tym nowe linie rodzą te same problemy co te o których wspomniałem wyżej. Metro
                      mimo swej kosztowności ma niebagatelne zalety- jest najszybsze i nie zakłóca
                      komunikacji naziemnej, a szybka komunikacja wschód-zachód jest Warszawie
                      niezbędnie konieczna

• Gość: ! Re: na tej trasie metro nie ma najmniejszego sens IP: *.jjs.pl 31.08.07, 11:49
                        szybki tramwaj na Gocław mógłby spokojnie iść przez ogródki
                        działkowe do Waszyngtona. Ew. ulicą Międzynarodową. Metro wcale nie
                        jest dobrym rozwiązaniem dla Gocławia - pomijając astronomiczne
                        koszty, ile stacji by było na osiedlu? Dwie? Czyli przesiadki pod
                        domem. Tramwaj miałby powiedzmy 5 przystanków i OK, może jeszcze
                        rozgałęzienia na samym osiedlu.

> Jeśli masz na myśli zwykłe tramwaje naziemne to trochę się nie
                        sprawdzają,

Jest to spowodowane TRAGICZNĄ sygnalizacją i zacofaniem. W wielkim
                        świecie (najbliżej: Poznań, Berlin) sygnalizacja wykrywa tramwaje i
                        daje im priorytet. U nas mimo przewagi wydzielonych torowisk jest
                        bardzo źle, sygnalizacja jest wg standardów z lat 60-tych.
                        • Gość: michał Re: na tej trasie metro nie ma najmniejszego sens IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 14:01
                          Rozumiem że ogródkami działkowymi z Gocławia do Waszyngtona, ale co dalej??
                          Przez Park Skaryszewski?? czy na torowisko i na Poniatoszczaka??
                          Wydaje mi się że troszke by się na tym torowisku tłocznie zrobiło. Przepustowość
                          ronda Waszyngtona ma swoje granice (tak mi się wydaje, ale to moje prywatne
                          zdanie, nie jestem specjalistą)
                          • Gość: ! daleko jeszcze do wyczerpania przepustowości ronda IP: *.jjs.pl 31.08.07, 14:19
                            a przecież jest tam dużo miejsca, można zrobić wiadukt/tunel

można wjechać na linię średnicową - na przykład przez kawałek tunelu
                            przy stadionie, albo nawet bez tunelu, tylko wiadukty

Metro to dogmat lansowany przez firmy, które od dziesięcioleci (!!!)
                            z tego żyją.

Tuż obok Bródna przechodzi główna linia kolejowa - można tam
                            wprowadzić szybki tramwaj. Przecież tory na św. Wincentego kiedyś
                            były. A miejsca jest bardzo dużo.
                    • dolcevita69 Re: na tej trasie metro nie ma najmniejszego sens 03.09.07, 19:06
                      Nie ma sprawy cwaniaczku, bedziesz miał metro w Zbójnej Górze ale
                      najpierw sie zaloguj. Jezeli uważasz że ponad pół godziny tramwajem
                      do centrum z Podskarbińskiej to jest dobry czas to wyrażnie najdalej
                      byłeś w Pcimiu na odpuście :)))
                      • Gość: we Re: na tej trasie metro nie ma najmniejszego sens IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.07, 19:27
                        dolce,a ty chociaż wiesz gdzie jest Pcim?
                      • Gość: michał Re: na tej trasie metro nie ma najmniejszego sens IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.07, 23:40
                        podobne przepychanki słowne nie wprowadzają nic do dyskusji.

Nie bardzo mogę sobie wyobrazić tunel czy wiadukt szybkiej kolei/tramwaju
                        przebiegającej przez Park Skaryszewski, chyba że miałoby to być wzdłuż
                        Waszyngtona do ronda, potem przez tereny stadionu X-lecia (w przyszłości
                        kompleksu Stadionu Narodowego)do torów tunelu średnicowego. A jak dalej na
                        Wolę?? Torami komunikacja musiała by przebiegać do Dworca Ochota i gdzieś w
                        okolicach Dworca Zachodniego mogłoby odbijać na północ. Masz pomysł??
                        • Gość: EEE Re: na tej trasie metro nie ma najmniejszego sens IP: *.jjs.pl 04.09.07, 10:23
                          >Torami komunikacja musiała by przebiegać do Dworca Ochota i gdzieś
                          w okolicach Dworca Zachodniego mogłoby odbijać na północ. Masz
                          pomysł??

są przecież dwie obwodnice na Woli - mała (przez Prymasa
                          Tysiąclecia, przecina Kasprzaka, Obozową...) i duża (przecina
                          Górczewską, Połczyńską). Linia powinna się odgałęziać od którejś z
                          nich - raczej dużej. Wymaga to przebudowy węzłów, ale to jest koszt
                          znikomy porównując do metra.
                          • Gość: michał Re: na tej trasie metro nie ma najmniejszego sens IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.07, 13:19
                            Przyznam się że powoli daję się przekonać:) Jakkolwiek metro jest bardzo
                            wygodne, to zanim powstanie linia do Gocławia, można by usprawnić komunikację
                            poprzez zbudowanie szybkiej kolejki/tramwaju.
                            Warto myśleć o takiej linii niezależnie od metra.

Gocław- wzdłuż Kanałku przez tereny ogródków działkowych- Waszyngtona- Rondo
                            Waszyngtona- Stadion Narodowy- most kolejowy i tunel Średnicowy- dworzec
                            Warszawa Zachodnia- trasą kolejową wzdłuż Prymasa Tysiąclecia- odejście na
                            zachód(gdzie?)

Konieczne byłoby:
                            budowa trasy i przystanków od Gocławia (wraz z wykupieniem ogródków działkowych)
                            Budowa trasy przez teren Stadionu
                            Przystosowanie tunelu Średnicowego
                            przebudowanie dworca Warszawa Śródmieście jako stacji przesiadkowej z łącznikiem
                            z metro Centrum,
                            budowa trasy i przystanków/stacji odchodzących na zachód od linii kolejowej
                            • Gość: michał szybki tramwaj/kolejka miejska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.07, 00:50
                              wkleiłem pomysł na forum komunikacja
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=484&w=68500442
                • Gość: michał Re: przebieg metra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 00:45
                  przyglądałem się temu planowi bardzo uważnie i moim zdaniem (mogę się mylić-
                  popraw mnie proszę) planowana stacja ma miejsce na rogu Podskarbińskiej i
                  Mińskiej, w północnej części KS Orzeł. Dalej trasa leci łukiem wpadającym pod
                  ul.Wiatraczną i dociera pod rondo Wiatraczna. Wczesnej leci pod przemysłowymi
                  kwartałami przy Żupniczej i pod dworcem Warszawa Wschodnia.
                  Powiedz proszę, gdzie uważasz za słuszne, że powinna powstać dodatkowa stacja??
                  • dolcevita69 Re: przebieg metra 04.09.07, 18:50
                    Michał, według mojej wiedzy Podslarbińska przecina Stanisławowską a
                    do Mińskiej jest krótki spacerek...nie mniej jak 200m. Szkoda że już
                    zdjęto tamte plany ze strony ZTM, byłoby łatwiej to omówić.
                    • Gość: michał Re: przebieg metra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.07, 19:40
                      > Michał, według mojej wiedzy Podslarbińska przecina Stanisławowską a
                      > do Mińskiej jest krótki spacerek...nie mniej jak 200m. Szkoda że już
                      > zdjęto tamte plany ze strony ZTM, byłoby łatwiej to omówić.

Twoja wiedza zakłada że Mińska kończy się na drukarni, a tak naprawdę drukarnia
                      rozdziela 2 części ulicy Mińskiej
                      ergo istnieje skrzyżowanie Podskarbińska/Mińska w północnej części klubu
                      sportowego.
                      Skrzyżowanie Podskarbińska/Stanisławowską jest w południowej części klubu.
                      www.zumi.pl/namapie.html?qt=&loc=Warszawa%2C+Stanis%B3awowska+&Submit.x=61&Submit.y=9&Submit=Szukaj&long=21.073899&lat=52.249971&type=1&scale=2
                      Wracając do tematu to gdzie konkretnie wyobrażasz sobie dodatkowe stacje między
                      Dworcem Wschodnim a Rondem Wiatraczna, poza omawianą??
                    • Gość: michał Re: przebieg metra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.07, 19:51
                      gwoli ścisłości- za omawianym skrzyżowaniem ulica Mińska staje się ulicą
                      Chrzanowskiego.
          • monika9920 Re: przebieg metra 31.08.07, 12:54
            tu sa podane wszystkie stacje II lini

pl.wikipedia.org/wiki/Metro_warszawskie#II_linia_metra
            z czysto osobostych powdów zaluje ze nie bedzie metra na ostrobramskiej w
            okolicach rawaru i zamienieckiej... czyli tam gdzie ostrobramska non stop stoi....

a tak w ogole to stacja Swietokrzyska ma byc przesiadkowa dla obu lini...

Gocław to jest tzw odnoga poludniowa, a rozgalezienie bedzie na stacji stadion
            ..... czyli rozumiem, ze jak bede chciala dojechac metrem do Pl. Bankwoego to
            przesiadka bedzie na stadionie a potem na swietokrzyskiej ? czy tylko na
            swietokrzyskiej ? ....

niby to dopiero za 10 lat... wiec nie ma co sie na razie martwic
            • qawsedrftg w ogóle nie ma co się martwić :) 31.08.07, 13:26
              > niby to dopiero za 10 lat... wiec nie ma co sie na razie martwic

Tu po prostu metra nie będzie, i dobrze. A za 10 lat to może skończą
              I-szą linię. Druga nie jest potrzebna, jak tu słusznie napisano. Do
              Stadionu prowadzą 4 tory kolejowe!
              • Gość: michał Re: w ogóle nie ma co się martwić :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.07, 13:53
                do Stadionu tak, ale na Gocław żadne tory nie prowadzą, Bródno też potrzebuje
                szybkiej komunikacji z Centrum.
                • pawel-l 2 linia metra 02.09.07, 11:36
                  Przyznam się że nie mogę patrzeć na 2 linię metra. Prowadzona wzdłuż torów linii średnicowej a dalej zawijasami po całej Pradze.
                  Jaki sens jest wsiadać w metro na Wiatraczej i kluczyć po całej Pradze jak ma się tramwaj i w 10 min jest się w centum ?

Moim zdaniem jedna linia powinna prowadzić z Bródna i dworca Wileńskiego pod al. Solidarności, a druga linia z Goclawia wzdłuż trasy Łazienkowskiej do Politechniki (i dworca Zach.).

Tak samo linia kolejowa z Okęcia (i Piaseczna) powinna być doprowadzona w okolice Politechniki

• Gość: michał Re: 2 linia metra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.07, 12:53
                    Z Wiatracznej do Centrum tramwajem w 10 min??
                    To Ty chyba innymi tramwajami jeżdzisz niż ja, bo moje doświadczenia wskazują na
                    znacznie dłuższy czas podróży.
                    Poza tym metro docelowo nie łączy Wiatracznej z Centrum tylko Wolę z Gocławiem
                    lub Bródnem.
                    Ktoś powyżej (!) udowadniał że metro jest zbyt drogą instytucją i że warto by
                    przemyśleć szybką kolejkę naziemną- co jest warte zastanowienia się. Ty
                    natomiast chciałbyś podwoić koszta budując od razu 2 linie metra wschód-
                    zachód?? To szalone, koszty takiego przedsięwzięcia, tak organizacyjne jak i
                    finansowe byłyby potworne, mimo wsparcia finansowego Unii Europejskiej
                  • Gość: michał Re: 2 linia metra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.07, 12:59
                    > Przyznam się że nie mogę patrzeć na 2 linię metra. Prowadzona wzdłuż torów lini
                    > i średnicowej a dalej zawijasami po całej Pradze.

gwoli ścisłości II linia metra nie jest prowadzona wzdłuż linii kolei
                    średnicowej, tylko na przedłużeniu ul Świętokrzyskiej w okolicach Mostu
                    Świętokrzyskiego, chyba że miałeś na myśli ogólnie równoległość tych tras
                    • pawel-l Re: 2 linia metra 04.09.07, 17:24
                      Jeśli po torach linii średnicowej będą jeździć SKM to jaki sens ma budowa drogiego metra 800m od kolei ?
                      Linii z Gocławia i Bródna nie trzeba budować jednocześnie, a prędzej czy później w Warszawie będzie kilkanaście linii metra.
                      Martwi mnie że nikt nie planuje kolejnych linii metra i nie rezerwuje terenów pod ich budowę.
                      • Gość: michał Re: 2 linia metra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.07, 19:56
                        Nie wiem, może dlatego że metro będzie przebiegało po dnem Wisły a nie mostem??
                      • Gość: ?!? kilkanaście linii metra buhahahahahaha IP: *.jjs.pl 04.09.07, 20:19
                        > a prędzej czy później w Warszawie będzie kilkanaście linii metra.
                        > Martwi mnie że nikt nie planuje kolejnych linii metra i nie
                        >rezerwuje terenów pod ich budowę.

większy koszt - więcej kasy na ekspertyzy, badania, projekty...

Prawdziwe interesy robi się tylko...

Model komunikacji zmienił się znacząco w ostatnich latach. Metro
                        buduje się tylko tam, gdzie jest naprawdę konieczne, w centrach
                        miast nie zniszczonych przez wojnę i naprawdę gęsto zabudowanych.
                        Nowoczesna elektronika pozwala łączyć kolejowe i tramwajowe systemy
                        zasilania i sterowania, dawać priorytet komunikacji szynowej. W
                        Londynie i Paryżu buduje się teraz tramwaje a nie metro.

Jeśli ktoś wierzy w metro na Podskarbińskiej, naprawdę powinien
                        ochłonąć.

• Gość: michał Re: kilkanaście linii metra buhahahahahaha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.07, 22:42
                          jak będą planowane kolejne linie metra, pewnie już cała aglomeracja Warszawska
                          będzie ściśle zabudowana;) puki co jednak rzeczywiście warto pomyśleć o
                          bezkolizyjnym transporcie naziemnym.

> Jeśli ktoś wierzy w metro na Podskarbińskiej, naprawdę powinien
                          > ochłonąć.

Natomiast co do 2 lini metra, w tym przez Podskarbińską, to jeśli projekt
                          zostanie zaaprobowany i finansowany przez Unię to powstanie i to relatywnie
                          szybko (10 lat).
    • poludniowiec_1969 Re: Stacja metra Poligonowa/Międzyborska 05.09.07, 17:10
      Jestem za budową tej linii. Stacja "Poligonowa" mogłaby być tylko
      przesunięta na niewykorzystane tereny z tyłu Radwaru w sąsiedztwie
      nowo powstającego budynku (może ktoś wie co to za budynek i hala?)
      Końcowa stacja metra może powstać na wysokości ul. wąbrzeskiej a nie
      pętli autobusowej. Wtedy na tych polach mozna zaplanować całe
      osiedla mieszkaniowe jak na kabatach no i parkingi dla tych którzy
      chcą przesiąść się z samochodu do metra
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka