maciej.pawlowski 02.01.07, 11:50 Witam Wszystkich, Mam pytanie - czy jest jakiś termin do kiedy musimy zgłosić podanie o odsetki karne na opóźnienie? Żeby nie było tak, że się spóźnimy i nic nie dostaniemy. Pozdrawiam, Maciek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dla_nas Re: Odsetki karne 03.01.07, 00:29 Nie ma problemu o odsetki będziemy się domagać nawet po akcie notarialnym i też nam się należą. Pozdrawiam będziemy w kontakcie Don_Diego Odpowiedz Link Zgłoś
paula10002 Odsetki karne 03.01.07, 08:06 Niestety w akcie jest napisane,że nieaktualne są wszelkie roszczenia względem eko więc musicie się starać wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
dla_nas Re: Odsetki karne 03.01.07, 15:47 Paula akt się czyta i nie podpisuje się tego typu podpunktów lub wyłącza się ten zapis z aktu. Nie zauważyłaś tego w czasie zczytywania? Pozdrawiam i dzięki za każdą myśl :)... Don_Diego Odpowiedz Link Zgłoś
paula10002 Odsetki karne 03.01.07, 16:04 po pierwsze aktu się nie czyta tylko słucha jak go czytają :))... a po drugie ja jeszcze nie podpisałam aktu a swoje wywalczę przed sobotą. Tak tylko uprzedzam w razie jakby ktoś przysypiał podczas zczytywania :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
dla_nas Re: Odsetki karne 03.01.07, 17:36 W takim razie jak jeszcze przed to powodzenia spróbuję się dowiedzieć od prawniczki czy ten zapis a propo braku roszczeń jest prawnie dopuszczalny i dam znać... Wydaje mi się że nie na 99% Pozdrawiam Don_Diego Odpowiedz Link Zgłoś
maciej.pawlowski Re: Odsetki karne 03.01.07, 18:37 Z tego co wiem lokatorzy budynku numer jeden wywalczyli brak zapisu o zrzeknięciu się wszystkich zapisów wynikających z umowy przedwstępnej. Jeszcze jedno pytanie jeżeli chodzi o odsetki. Czy to prawda, że liczą się one do dnia odbioru budynku przez miasto, czyli przekazania nam mieszkań do celów mieszkaniowych? Dzięki i pozdrawiam Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
dla_nas Odsetki karne :) nie ominie to dewelopera ;) 03.01.07, 20:11 Maćku tu wszystko zależy od Umowy czyli jak ustaliłeś z deweloperem. U mnie np w umowie odsetki liczone są do dnia odbioru mieszkania do celów wykończeniowych (nie gotowości dewelopera do oddania kluczy ale do dnia faktycznego odbioru mieszkania do celów wykończeniowych) Choć tak nawiasem wszystko co się dzieje poza pracami EKO przed odbiorem budynku przez Nadzór Budowlany jest bezprawne więc pytanie Twoje jest zasadne Dobrze że mieszkańcy 1 pomyśleli o wykreśleniu tego zapisu my zrobimy to samo. Pozdrawiam Don_Diego :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamila.stefanowicz Re: Odsetki karne 03.01.07, 20:57 co do aktów - podpisaliśmy w sobote. O podpunkcie dotyczących zżeczenia sie wszelkich roszczeń dowiedzieliśmy się w czwartek bo dopiero wtedy wydębiliśmy akt. Punkt chcieliśmy zmienić jednakże developer się na to nie zgodził pod rygorem nie podejścia do aktów. Mówił że może złożyć wyjaśnienia co do tego punktu w innym terminie bo on sam nie wie o co w tym punkcie chodzi i musi to wyjaśnić jego prawnik. W czym problem - otóż punkt w smoim brzmieniu mówi iz zrzekamy się wobec eko wszelkich roszczeń wynikających z umowy przedwstępnej. Można ten kwiatek rozumieć różnorodnie- nie chodzi tylko o roszczenia finansowe na upartego można uznać iż developer nie stworzy imfrastruktury osiedla, nie usunie usterek itp. Podpisując akt oczywiście pozostał ten punkt lecz innym zastrzegliśmy wszystko to co przyszło nam do głowy a wydawało nam się zagrożeniem. RADZE MIESZKAńCOM BLOKU 2 POPROSIć O TREśC AKTU JUż TERAZ I O PISEMNE WYJAśNIENIE CZEGO DOKłADNIE TEN PUNKT DOTYCZY!!!!! Oczywiście po odsetki też proszę udać się teraz bo przy akcie nie ma już się pola manewru do negocjacji a po akcie bedzie już po ptokach. Jest jeszcze jeden pękny kwiatek w aktach - na półpiętrach znajdują się pomieszczenia 4m. Pierwotnie miały to być pomieszczenia gospodarcze (wózkarnie czy coś tego typu). Jednakże nasz delveloper wymyślił że sprzeda je mieszkańcom. Okazuje sie że nie mógł tego zrobić, nie może przenieść własności tych pomieszczeń bo są one wspólne w projekcie. Wymyślił zatem że w akcie wszyscy mieszkanćy zrzekają się na żecz wyznaczonych mieszkańców do wyłacznego kożystania przez nich z tych pomieszczen.Naciągane to jest w sposób dwojaki - po pierwsze primo kupujący mieli zagwwarantowane przeniesienie odrebnej własności a już w akcie jest to tylko wyłaczne użytkowanie; po drugie primo pomieszczenie zgodnie z projektem są wspólne i wybudowane za pieniądze nas wszystkich tylko podwójnie sprzedane. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila.stefanowicz Re: Odsetki karne 04.01.07, 00:06 apomniałem dopisac, że dewloper nie zgodził się na podpisanie aktu bez tego punktu powiedział że tym ludziom już obiecał i nie moze sie wycofac a my jak nie chcemy to możemy aktu nie podpisać Odpowiedz Link Zgłoś
majatusia Re: Odsetki karne 04.01.07, 08:27 Gwałtu rety!!!! Nam EKO wlasnie sprzedalo takie pomieszczenie. Chcielismy normalna piwnice, ale powiedizli ze do naszego mieszkania jest przyporzadkowane pomieszczenie na polpietrze i "KONIEC I KROPKA" Ze jak kupujemy mieszkanie to musimi i kupic to pomieszczenie na polpietrze jako piwnica. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila.stefanowicz Re: Odsetki karne 04.01.07, 13:46 hehe tylko że to nie będize wasza własność. Ostatecznie można uznać, ze skoro i tak macie wyłaczne kożystanie to co za różnica, ale pozostawia to w moim mniemaniu pewien niesmak. Ostatecznie to wspólnota powinna zdecydować co z tymi pomieszczeniami zrobi, a pieniądze za ewentualną wyłacznośc powinny trafić do wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
dla_nas Re: Odsetki karne 04.01.07, 16:01 Majtusia ja również mam na własność to pomieszczenie i dla mnie to co pisze "Kamila.Stefanowicz" to ciekawostka i niezłe przegięcie jeśli to prawda... Pozdrawiam Don_Diego Odpowiedz Link Zgłoś
majatusia Re: Odsetki karne 05.01.07, 21:30 Osetek nie wypłaca.....nie ma z czego!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
fengi89 Re: Odsetki karne 05.01.07, 22:14 Bez przesady. W budynku gdzie teraz mieszkam miejsca parkingowe i piwnice nie mają oddzielnych ksiąg. Jest jedna księga na części wspólne z wpisami tzw. służebności na wyłączność użytkowania. Równolegle w księgach dot. mieszkań są stosowne adnotacje o tym. Z tego co się orientuje znajomi w innej firmie "budowali" i też tak samo mają. Odpowiedz Link Zgłoś
fengi89 Re: Odsetki karne 05.01.07, 22:29 Doczytałem jeszcze o tym tekście dot. wspólnoty, i że to ona powinna dostać za to kasę. Tere fere wspólnotę to sobie zawiążemy już po fakcie. I mozemy tylko sobie nafifać z takimi chceniami. Do kasy wspólnoty może wpaść dochód za ew. wynajęcie pow. pod reklamę na zewnątrz budynku i tym podobne, ale nie ma możliwości żeby dysponowała czymś co zostało sprzedane przed jej zawiązaniem. Prawo nie działa wstecz. Co więcej nie rozumiem w czym problem. Mamy w kraju np. takie sytuacje jak wieczyste użytkowania i traktuje się to z mocy prawa jako własności prywatne jeżeli chodzi o możliwą zbywalność itp. Jeśli ktoś miał działkę A. Podzielił ją na A1 i A2, a potem sprzedał właśnie w takiej formie to żaden z właścicieli/użytkowników którejkolwiek z działek nie ma nic do tej drugiej i vice versa mimo, że kiedyś to była jedna działka. Zanim kupiliśmy w Eko to oglądałem projekt i wtedy te pomieszczenia nawet nie były opisane co do przeznaczenia. Nr kolejny, powierzchnia i chyba rodzaj wykończenia posadzki. Już wtedy powiedziano nam, że są to pomieszczenia do zbycia. Nie jestem tez pewien, czy teraz wózkarnie, żeby nimi były to i tak nie muszą być dostępne z tego samego poziomu co wyjście z wind? Coś mi kołacze ale tu akurat mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
kamila.stefanowicz Re: Odsetki karne 05.01.07, 23:59 jest kilka ale. Pomieszczenia są wcześniej w akcie wymienione jako część wspólna. po drugie jeśli idzie o miejsca parkingowe to wspólna własnośc jest uzasadniona ponieważ nie wybrażam sobie sytuacji że z działki wydziela się po kawałeczku gruntu dla poszczególnych właścicieli. Piwnice są przynależne do mieszkań to zupełnie inna sytuacja. I najważaniejsze - w akcie reszta mieszkańców zrzeka się prawa do korzystania z tych pomieszczeń, które z założenia miałybyć wspólne i robi to defacto po tym jak zostały już one zadysponowane - jeśli deweloper by mógł to by je przecież sprzedał i nikogo się o łaskę nie pytał. I po drugie (choć to nie każdemu musi przeszkadzać) w umowie przedwstępnej jest wyraźnie napisane że będzie przeniesiona własność tych pomieszczeń a tymczasem w akcie już jest tylko mowa o wyłacznym kożystaniu - troszkę czuł bym się zaniepokojony będąc nabywcą takiego pomieszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dla_nas Re: Odsetki karne 06.01.07, 22:17 Kamila.Stefanowicz no ja będę bronił tego co mam w umowie czyli takie pomieszczenie dostałem na własność tak jak i piwnicę. Deweleoper po prostu przedstawił mi taka ofertę jak i nie tylko mi że to pomieszczenie jest na sprzedaż. Czyżby następny kant w jaki wpuszcza EKO? Książkę napiszę :) Pozdrawiam Don_Diego Odpowiedz Link Zgłoś
kamila.stefanowicz Re: Odsetki karne 07.01.07, 08:12 no nie wiem czy bym nie odpuścił. U nas kilka osób próbowało rozmawiać na ten temat, ale wszystko rozbija się o kant d..y. Próbowaliśmy chociaż tak załatwić sprawe żeby te pomieszczenia zostały w rękach "właścicieli" ale kasa poszla do wspólnoty bo niby jakim prawem dysponuje tym developer ale ehh............ Odpowiedz Link Zgłoś
dla_nas Re: Odsetki karne 07.01.07, 10:28 hmmm póki co Developer jest właścicielem tego budynku i sprzedaje developer więc chyba ma jakieś prawo. Ale budzi niepokój fakt że projekt mógł przewidywać inaczej... Pozdrawiam Don_Diego Odpowiedz Link Zgłoś
kamila.stefanowicz Re: Odsetki karne 07.01.07, 12:06 właśnie chodzi o to że chyba nie ma skoro mieszkańcy w akcie zrzekają sie tych pomieszczeń, tzn. prawa korzystania z nich Odpowiedz Link Zgłoś
majatusia Re: Odsetki karne 08.01.07, 01:32 Moim zdaniem to jest tak Po pierwsze Nasza umowa nie mowi ani słowa o tym ile jest powierzchni wspólnych, ile z tej powierzchni przynależy do danego lokalu Po drugie Skoro czegoś prawo - w tym przypadku umowa nie zabrania to jest to dozwolone Po trzecie Cieszmy sie i radujmy że EKO sprzedało pomieszczenia gospodarze mieszkańca bloku a nie np ziemie przeznaczona na plac zabaw firmie utylizuajcej odpady Odpowiedz Link Zgłoś
kamila.stefanowicz Re: Odsetki karne 08.01.07, 12:15 po pierwsze - zgadzam sie po drugie - ale sama forma załatwienia sprawy jest moim zdaniem nie w pożądku po trzecie - prawda, ale gdzieś już to pisałem - To że nie jest fatalnie nie znaczy że mamy się cieszyć ze jest "tylko" źle Odpowiedz Link Zgłoś
dla_nas Re: Odsetki karne 08.01.07, 16:16 Sprawdziłem pomieszczenia gospodarcze są przypisane do mieszkań które wg umowy z deweloperem mają takie pomieszczenie w składzie lokalu. Projektant projektuje dla dewelopera a on sprzedaje nam wg umów nie może tu być mowy o podwójnej sprzedaży. Pozdrawiam Don_Diego Odpowiedz Link Zgłoś
kamila.stefanowicz Re: Odsetki karne 08.01.07, 21:35 czy ktoś zatem może mi wyjaśnić dlaczego do "sprzedaży" tych pomieszczeń potrzebna jest developerowi zgoda mieszkańców?? Odpowiedz Link Zgłoś
dla_nas Re: Odsetki karne 08.01.07, 23:05 Myślę że to się wyjaśni na naszych aktach... i rzeczywiście chyba trzeba będzie po odebraniu kluczy zgłosić się o wstępny wzór aktu do zczytania... po za tym same zapisy przeglądu mieszkania do robót wykończeniowych też wymagają przemyślenia (czy nie ma tam czegoś co wybiega poza umowę i prawo) Pozdrawiam Don_Diego Odpowiedz Link Zgłoś
kamila.stefanowicz Re: Odsetki karne 09.01.07, 10:49 u nas nic sie nie wyjaśniło mimo zebrania się całego bloku prawie i wspolnej rozmowy. Tych zapisów nie znam. Wiem za to że wszystkie zapisy są coraz gorsze. Znam osobę czekającą na mieszkanie w 4 czy 5 bloku i tam umowa jest tak cwana że nasze się chowają. Ale w sumie nas to nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
dla_nas Re: Odsetki karne 09.01.07, 17:09 To prawda jest coraz bardziej nieciekawie jeśli chodzi o nowe umowy i następne protokoły i już jestem ciekaw aktu... Pozdrawiam :) P.s. Byłem na budowie i ku mojemu zdziwieniu mam prawie wszystkie usterki poprawione choć powstały też nowe jakieś poobijane ściany i takie tam. Sorry ale chłopaki z EKO jak coś wnoszą muszą póki co uważać bo będą poprawiać do bólu :) Ale trzeba być dobrej myśli :) Don_Diego Odpowiedz Link Zgłoś
bolton4 Re: Odsetki karne 10.01.07, 08:49 Czegoś tu nie rozumiem. Jak można podpisywać umowy na kupno mieszkania nie konsultując tego wcześniej z osobą, która zna sie na umowach. Jak można podpisywać niekorzystne umowy. Skoro developer wydaje, się nieuczciwy to należy poszukać innego. Odpowiedz Link Zgłoś
dla_nas Re: Odsetki karne 10.01.07, 11:22 Buhahahahahahaha a widziałeś kiedyś korzystną umowę z deweloperem :):):):):) Pozdrawiam Don_Diego Odpowiedz Link Zgłoś
marta_wojcik Re: Odsetki karne 10.01.07, 12:40 Każdą umowę można negocjować, zależy to tylko od umiejętności negocjacyjnych i wiedzy kupującego. Inną sprawą jest podpisywanie umów, bez rozeznania co w tej umowie jest zawarte i jak bardzo jest ona niekorzystna dla kupującego. Jeżeli umowa jest niekorzystna i nie można wprowadzić zmian, to nie ma się co zastanawiać tylko szukać innego developera. Odpowiedz Link Zgłoś
dla_nas Re: Odsetki karne 10.01.07, 16:07 hmmm.... schodzimy na jakieś inne tematy widzę. Umowy nie zmienimy już teraz mamy je podpisane i skupmy się na tym co przed nami :) Pozdrawiam Don_Diego Odsetki karne, akt notarialny, przegląd odbioru mieszkania do celów wykończeniowych (tu możemy jeszcze podziałać) Odpowiedz Link Zgłoś