Dodaj do ulubionych

Śpiący gość

24.03.06, 00:13
Właśnie straż miejska wyprowadza pana, który uciął sobie drzemkę na piątym
piętrze na klatce w mojej kamienicy. Myślałem, że takie rzeczy nie zdażaja się
po założeniu domofonu i przy czujnych sąsiadach, a jednak...

Ciekaw jestem czy u Was też zdażają się tacy nocni goście.
Obserwuj wątek
    • chinique Straż miejska ... 24.03.06, 00:38
      ... ale co, nie wierzyłeś w skuteczność Straży Miejskiej? Ja też jestem zaskoczony.
      • a.delon Re: Straż miejska ... 24.03.06, 00:47
        Gość w dom - Bóg w dom, Wacławie. Dobrze pojęta polska gościnność
        zobowiązywałaby co najmniej do przyniesienia śpiącemu poduszki z salonu oraz
        pledzika, a nie nasyłania na niego zbrojnych służb..
        • mvitti Re: Straż miejska ... 24.03.06, 11:40
          Też mnie Wacławie zawiodłeś, traktuj bliźniego swego jak siebie samego...
          U mnie się nie zdarza, bo zbyt kameralnie jest, ale u mojej znajomej (lewe oko)
          na wiejskiej to norma, ale domofonu brak...i nikt u niej strazy nie wzywa...
          • monikaps Re: Straż miejska ... 24.03.06, 13:36
            Do naszego budynku wchodzi się przez zamykaną bramę stanowiącą właściwie korytarz i z tej bramy dopiero na klatkę. Do niedawna domofon był tylko przy wejściu na klatkę, ale przez wiele nocy jakiś pan sobie spał w tej bramie na schodach do jedynego mieszkania, do którego wchodzi się bezpośrednio z bramy (pewnie przed wojną to było mieszkanie stróża, który lokatorom bramę otwierał, jak w serialu "Dom"). Nie było to zbyt przyjemne jak wracało się np. o 22-ej, w bramie ciemno i ktoś, nie wiadomo kto, śpi tam sobie. Założyliśmy domofon przy bramie. Ale też nie da się uniknąć nieproszonych gości - podają się np. za listonosza.
            U moich rodziców schody są drewniane i jak tacy nieproszeni goście spali sobie na strychu i palili tam papierosy, to moim zdaniem stanowili realne zagrożenie dla lokatorów.
            A bezdomnych można kierować po pomoc i noclego choćby do kościoła na placu. Caritas działa tam bardzo prężnie.
    • skupionyedi Re: Śpiący gość 24.03.06, 16:14
      waclaw.zwirko napisał:

> Właśnie straż miejska wyprowadza pana, który uciął sobie drzemkę na piątym
      > piętrze na klatce w mojej kamienicy. Myślałem, że takie rzeczy nie zdażaja się
      > po założeniu domofonu i przy czujnych sąsiadach, a jednak...
      >
      > Ciekaw jestem czy u Was też zdażają się tacy nocni goście.

Interesujące w kontekscie sąsiedniego wątku w którym wypłynął temat kultury
      picia w Polsce.
    • kolonia.lubeckiego A morze Rzwirko to byl rzebrak? 25.03.06, 11:10

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka