Dodaj do ulubionych

PKP Szczęśliwice

02.08.07, 10:35
Czy pomiedzy PKP Rakowiec i planowana stacja PKP Jerozolimskie powinna
powstac jeszcze jedna stacja PKP Szczęśliwice koło osiedla? Co o tym sądzicie
aby zatrzymywała sie tam SKM z która w przyszlości ma jechac z Okęcia do
Sródmieścia?
Obserwuj wątek
    • vtec_z Re: PKP Szczęśliwice 02.08.07, 10:50
      Uważam, że nie. Odległość od Alej Jerozolimskich do Grójeckiej to 2 kilometry.
      Na odcinek między przystankami kolejowymi i tak niedużo, bo pociąg nie może
      pełnić funkcji takiej jak tramwaj.
      A dojazd komunikacją publiczną do osiedli wzdłuż Włodarzewskiej powiniem być
      zapewniony autobusami na planowanej trasie NS lub mikrobusami na Włodarzewskiej.
      • 2mek99 Re: PKP Szczęśliwice 02.08.07, 11:43
        Do trasy NS nie będzie żadngo dostępu dla mieszkańców Szczęśliwic (chyba że w
        węzłach nad Grójecką i Jerozolimskimi).
        • vtec_z Re: PKP Szczęśliwice 02.08.07, 12:01
          Nie będzie węzłów komunikacyjnych. To nie to samo co przystanki autobusowe ;)
    • boards_of_warsaw1 Re: PKP Szczęśliwice 02.08.07, 11:00
      a ja uważam że jeśli sa warunki techniczne to tak. osiedle WŁODARZEWSKA nie
      ejst w ogóle skomunikowane z miastem żadną komunikacją publiczną, a do tego ul.
      Włodarzewska od Grójeckiej ma szerokość dobrego chodnika.
      • vtec_z Re: PKP Szczęśliwice 02.08.07, 12:11
        To może inaczej... Zamiast budować dodatkowy przystanek może lepiej:

1. Zbudować przystanek Jerozolimskie tak, by jeden koniec peronu był przy
        wiadukcie a drugi bardziej na wschód (z kładką na końcu)
        2. Przystanek Rakowiec przesunąć na drugą (zachodnią) stronę wiaduktu
        Grójeckiej i też dać mu kładkę od strony osiedli. To tym bardziej, że jest
        planowany także przystanek przy Żwirki.

W ten sposób odlegość dojścia do kolei trochę się zmniejszy.

I niezależnie od tego ca napisałem już wcześniej i powyżej zastanowiłem się raz
        jeszcze nad sensem budowy dodatkowego przystanku (burza jednego mózgu!). Wyszło
        mi, że jeżeli ma powstać często obsługiwana linia SKM na lotnisko i SKM ma być
        włączona w system komunikacji miejskiej (choćby wspólny bilet) to pomysł nie
        jest wcale głupi. Kiedy Włodarzewska dorośnie do standardu normalnej ulicy i
        kiedy (i czy w ogóle) powstanie NS - nie wiadomo. Za to modernizacja linii
        radomskiej PKP i SKM na tym odcinku są tuż, tuż...
    • boards_of_warsaw1 Re: PKP Szczęśliwice 03.08.07, 08:18
      Ale chyba nie ma szans aby Włodarzewska doszła do tego standardu. Poprostu
      nawalono przy budowie osiedli wzdłuż tej jezdni, że perspektywicznie nie
      wytyczono szerszej. Ale dziś jechalem wiaduktem AL.JEROZOLIMSKIE i w tamtym
      kierunku ciagle jakieś bloki mieszkalne się buduje. Więc moze jednak warto
      zaprzystankować :-)
      • Gość: to ja Re: PKP Szczęśliwice IP: *.catv.broadband.hu 03.08.07, 08:40
        Tyle, ze wtedy to polaczenie traci racje bytu jako linia lotniskowa. Z
        przystankami co pareset metrow. Chyba, ze beda specjalne pociagi lotnisko -
        srodmiescie nie zatrzymujace sie na wszystkich przystankach. Ale chyba taki
        luksus to jednak nie w Polsce... Oczywiscie nie mowimy tu o standardach
        miedzynarodowych w postaci skladow przystosowanych do tego typu zadan (duza
        przestrzen na bagaz, bezpieczenstwo, wygoda), raczej o 30 letnim szynobusie
        kupionym na zlomie w Niemczech lub Austrii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka