06.11.10, 13:55
Czy forum prywatne może być narzędziem stalkingu? Piszę z nowego konta, ponieważ nie chcę ryzykować czegoś takiego:

forum.gazeta.pl/forum/w,47078,115658094,118391800,Re_Dala_tata_internetowy_hipokryta.html
forum.gazeta.pl/forum/w,47078,115658094,118391869,Re_Dala_tata_internetowy_hipokryta.html
forum.gazeta.pl/forum/w,47078,115658094,118386989,Re_Kolejne_oszustwo_trolla_profesora_srata_taty.html
O ile się nie mylę, stalking jest w Polsce przestępstwem.
Obserwuj wątek
    • marie-anna Groźby karalne 06.11.10, 18:39
      forum.gazeta.pl/forum/w,47078,118408901,118410432,adept44_ltd_dawno_nie_dostal_w_morde.html
      • giwi Re: Groźby karalne 06.11.10, 19:24
        Skontaktuj sie z założycielem forum, dyndu.dyndu@gazeta.pl Mail wyslij z kopią do administracji, forum@agora.pl
        Założyciel ma obowiązek kasować wpisy sprzeczne z prawem. Jeśli on tego nie zrobi, skasuje administracja.
        • marie-anna Re: Groźby karalne 06.11.10, 20:07
          Adres dyndu-dyndu@gazeta.pl nie istnieje. Forum nie ma założyciela. Kopia odrzuconej korespondencji poszła na forum@gazeta.pl.
        • adept44_ltd Re: Groźby karalne 06.11.10, 20:14
          j.w. dyndu-dyndu nie istnieje, a forum dryfuje... co wykorzystują ludzie chorzy... mam nadzieję, że administracja zdaje sobie sprawę, że nie interweniując, a pisałem kilka razy w tej sprawie, umożliwia działalność przestępczą, jaką jest stalking???
        • eeela Re: Groźby karalne 06.11.10, 21:45

> Założyciel ma obowiązek kasować wpisy sprzeczne z prawem. Jeśli on tego nie zro
          > bi, skasuje administracja.

Założyciel jest od ponad roku nieobecny na forach, a problem nie ogranicza się do jednego wątku, bo wyrastają coraz to nowe. Wysłałam już zresztą szereg maili w tej kwestii na wskazany adres. Myślę, że zacząć by trzeba od usunięcia samego forum, które jest nieaktywne - pomijając trolli - i niemoderowane.

Bardzo proszę o szybką reakcję, bo sprawy zachodzą za daleko (szczegóły w korespondencji), a ja naprawdę nie mam ochoty ciągać się z nikim po sądach.
        • marie-anna Re: Groźby karalne 06.11.10, 22:41
          Giwi, od mojego pierwszego zgłoszenia na forum@agora.pl (z innego konta) minęło ponad 18 godzin. Naprawdę czekacie na zgłoszenie do prokuratury?
          • eeela Re: Groźby karalne 06.11.10, 22:43
            Weekend jest. Z tego co mi wiadomo, główni administratorzy w weekendy weekendują, a dyżurni nie mają wystarczajacych uprawnień.

Ale odpisać chociaż by mogli.
          • nessie-jp Re: Groźby karalne 06.11.10, 22:48
            > Naprawdę czekacie na zgłoszenie do prokuratury?

Przepraszam, nie moja sprawa, ale jedno mnie zaciekawiło
            • Gość: obserwator Re: Groźby karalne IP: *.pools.arcor-ip.net 06.11.10, 23:01
              To nie jest jednorazowy atak, a sprawa trwa długo. Administracja miała sporo czasu by rozpocząć działania.
            • marie-anna Re: Groźby karalne 06.11.10, 23:06
              To nie ma znaczenia. Podstawy do wniesienia sprawy karnej do sądu już są i to niestety mocne, a administracja nie robi nic, by dalszym szkodom zapobiec. Przed nami jeszcze niedziela, a przez ten czas może się wiele wydarzyć.
          • giwi Re: Groźby karalne 06.11.10, 23:06
            Sobota i niedziela są dniami wolnymi od pracy, więc 18 godzin to nie jest dużo.
            Zgłoś do prokuratury, jeśli to jest problem wagi państwowej i kraj runie. :-)
            • marie-anna Re: Groźby karalne 06.11.10, 23:20
              giwi napisała:

> jeśli to jest problem wagi państwowej i kraj runie. :-)

Dziękuję za poważną i wyczerpującą odpowiedź. W ciągu tych 18 godzin w bardzo poważnym stopniu zostały naruszone dobra osobiste jednej osoby. Do poniedziałku tych osób może być więcej.
            • adept44_ltd Re: Groźby karalne 06.11.10, 23:32
              ta sprawa została zgłoszona do administracji w tygodniu...
            • eeela Re: Groźby karalne 06.11.10, 23:33
              Giwi, jesteś tutaj, to dobrze. Powiedz mi, czy naprawdę nie możecie teraz przeczyścić tego forum? A tak w ogóle to najlepiej usunąć, skoro jest jedynie polem do takich działań? Kraj nie runie, ale szkody się dzieją, wątki wiszą, a wy jesteście i moglibyście temu choć częściowo zapobiec. Bardzo o to proszę.
              • eeela Re: Groźby karalne 06.11.10, 23:56
                Bardzo dziękuję za usunięcie postów podszywek na forum "Po doktoracie". Obawiam się jednak, że w chwili, gdy piszę te słowa, pojawiają się następne. Wydaje mi się też, że cały ten wątek nadaje się do usunięcia.

Rozumiem, że w tym momencie nie da się zrobić nic innego jak tylko usuwać posty, ale mam nadzieję, że w ciągu najbliższych dni (po weekendzie :-) ) można będzie liczyć na jakies bardziej stanowcze kroki - na przykład usunięcie samego forum albo permanentne zablokowanie trolli.
                • adept44_ltd Re: Groźby karalne 07.11.10, 00:21
                  tak, pozostało tam jeszcze sporo wątków pozakładanych przez nicki podszywające się pod innych użytkowników...

obaj chłopcy mają podobne grzechy również na innych forach... dokładnie takie same i myślę, że ich wpisy powinny zostać wycięte, inaczej czują się bezkarni
    • adept44_ltd Re: Stalking 07.11.10, 00:50
      skasowane wpisy wracają... wypadałoby w końcu zbanować te typy...
    • bartoszcze Re: Stalking 07.11.10, 23:48
      > O ile się nie mylę, stalking jest w Polsce przestępstwem.

Mylisz się.
      • eeela Re: Stalking 08.11.10, 07:30
        Mówisz, że tych przepisów jeszcze nie wprowadzono?

To może powinnam poczekać, az wprowadzą ;-P Tylko kiedy przedawnia sie ostatnia działalność Lesia? ;-)
        • bartoszcze Re: Stalking 08.11.10, 16:54
          eeela napisała:

> Mówisz, że tych przepisów jeszcze nie wprowadzono?

Tak właśnie.

> To może powinnam poczekać, az wprowadzą ;-P Tylko kiedy przedawnia sie ostatnia
          > działalność Lesia? ;-)

Przedawni się tylko ta, która będzie popełniona po wejściu w życie nowych przepisów. Reszta się nie przedawni, bo nigdy nie będzie podstawą odpowiedzialności.
          • eeela Re: Stalking 08.11.10, 21:21

> Przedawni się tylko ta, która będzie popełniona po wejściu w życie nowych przep
            > isów. Reszta się nie przedawni, bo nigdy nie będzie podstawą odpowiedzialności.

Och, dałoby się znaleźć szereg innych podstaw, naprawdę.
            • bartoszcze Re: Stalking 08.11.10, 21:36
              > Och, dałoby się znaleźć szereg innych podstaw, naprawdę.

Ależ szukaj w takim razie.
              • eeela Re: Stalking 08.11.10, 21:57
                Już je znalazłam.
                • bartoszcze Re: Stalking 08.11.10, 23:07
                  Powodzenia zatem.
        • Gość: Lesio Kubajek Re: Stalking IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.10, 19:55
          Lesio poza stalkingiem ma conajmniej kilka akcji, które powinny zainteresować prokuraturę.
          Czyń swoją powinność.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka