Dodaj do ulubionych

Forum Kraj

10.09.11, 17:05
FK od paru dni wygląda tak, jakby ktoś skazał je na to, by zjadło własny ogon czyli
samo zalało się żółcią i zwykłym chamstwem tych forumowiczów, którzy przychodzą tam tylko po to, by ubliżać komu się da i jak najohydniej się da.
nie ma Giwi i nikt inny nie robi tam porządku.
wiszą wątki przekraczające już setkę postów, których jedynym celem jest napisanie tak, by rozmiarem obleg rzucanych na siebie nawzajem i polityków też, przeskoczyć innych.
pojedynczy forumowicze, którym się to nie podoba, nie są w stanie ani klikaniem, ani zgłaszaniem postów kompletnie niezgodnych z żadną netykietą, regulaminiem, doprowadzić do tego, by można choć, w jako takim spokoju, tam rozmawiać.
zalew brutalności i chamstwa jest zbyt wielki.

skoro to teraz takie forum, to warto o tym uprzedzić w opisie : "Forum bez moderatora - na każdy temat -wszystkie chwyty dozwolone. "
Obserwuj wątek
    • enfitta Re: Forum Kraj 10.09.11, 19:36
      Ale refleks... ja zauważyłem to już jakieś dwa lata temu. I konsekwentnie nie bywam.
      • olga_w_ogrodzie Re: Forum Kraj 10.09.11, 23:27
        oczywiście, Pan jest wspaniały, bo ma refleks, a ja nie mam.
        skoro nie bywa Pan 2 lata, to Pan nie wie, co tam się dzieje od kliku dni,
        w porównaniu z czasem, gdy temat usiłowała ogarniać Giwi, zatem proszę sobie darowac ocenę.
        Giwi robiła, co w jej mocy,
        ale jedna osoba, przy największym zaanagażowaniu, nie jest w stanie tego zrobić.
        pod jej nieobecność nikt się tym nie zajmował.
        rzeczony wątek /wyklikiwany nie przez jedną tylko osobę/ na ponad 120 postów znikł dopiero dziś po 19.
        nieco innego śmiecia też.
        za to na temat wcześniej wyciętego, regulaminowego wątku o który parę osób pytało na FoM już 3 dni temu, dotąd cisza.
        skoro FK stało się forum niezaopiekowanym, to miło by było uprzedzić o tym.
        nie trzeba by się przekonywać osobiście, że się tam pisać nie powinno, jeśli ktoś nie chce być oblewanym pomyjami tylko dlatego, że komuś nie pasują jego poglądy.
    • ex.mila Giwi 11.09.11, 13:26
      Ty naprawdę już wróciłas z urlopu? Bo coś mi sie nie wydaje...No chyba, że tolerowanie bluzgających trolli a wycinanie niewinnych wątków to jakaś nowa świecka forum-krajowa tradycja.
    • siwa Re: Forum Kraj 12.09.11, 10:02
      forum@gaora.pl i czerwony kosz czeka na zgłoszenia, jeśli nie ma Giwi.
      Jak już wielokrotnie pisałam, jest to jedyna metoda na poprawienie jakości forum.
      Odpowiadanie na zaczepki i lamentowanie na boczku nie działa.
      • olga_w_ogrodzie Re: Forum Kraj 12.09.11, 11:49
        jak wyżej napisałam, rzeczona metoda była stosowaną.
        przynosiła częściowe efekty.
        zbyt małe.
        w piątek po południu działać przestała zupełnie.

"lamentowanie na boczku" ? - tak się teraz nazywa wyrażanie opinii w stosownym do tego miejscu ?
        opinii, której wyraźnym celem nie jest walenie w czambuł, ale pokazanie
        sytuacji : FK, pozostawione bez stałej opieki i to w czasie przedwyborczym jest miejscem niebezpiecznym dla pojedynczego usera, więc jest sugestia, by tak nie robić na przyszłość.
        zanim się zorientowałam, że Giwi nie ma, to zadziało się to, co się zadziało.

no ale nie ma sprawy - można, jak widać, zamiast wyrazić ubolewanie, że nie było stałego zastępstwa, a dyżurni często nie reagowali, odpowiedzieć, że to wina forumowiczów, a, gdy ktoś o tym napisze, to mu rzucić kpinką o "lamentowaniu na boczku".
        słabe to.
        ale i przykre też.
        • siwa Re: Forum Kraj 12.09.11, 12:14
          Zastępstwo było, dyżurni byli na Kraj wyczuleni i na wszystkie zgłoszenia reagowali.
          Niestety, trzeba było je wysyłać, bo mogły się zdarzyć okresy, kiedy FK nie było monitorowane na bieżąco non-stop. Nawet Giwi tego nie robi.

To zdanie:
          pojedynczy forumowicze, którym się to nie podoba, nie są w stanie ani klikaniem, ani zgłaszaniem postów kompletnie niezgodnych z żadną netykietą, regulaminiem, doprowadzić do tego, by można choć, w jako takim spokoju, tam rozmawiać. jest nieprawdziwe.
          Wystarczą trzy kliknięcia, żeby dyżurny zajrzał do linku i jeden mail.
          Najskuteczniejsze jest wysłanie bezpośredniego linku do obraźliwego wpisu (nie wątku z nickami), jeśli trzeba się przekopywać przez kilkaset postów.
          Musisz kliknąć w tytuł wpisu, który chcesz zgłosić, nie tytuł wątku.
          • olga_w_ogrodzie Re: Forum Kraj 12.09.11, 12:45
            no to ja jakoś zastępstwa i wyczulenia specjalnie nie zauważyłam.
            przez pół dnia może.

nie oczekuję, by FK non-stop było monitorowane.
            tym bardziej przez "społeczną" Giwi.
            ale już jej obecność buduje jakieś tam bezpieczeństwo jednak, bo albo sama reaguje, albo na zgłaszanie.
            tymczasem, nie wiedząc o nieobecności Giwi, poszłam sobie porozmawiać, a tu takie teksty, które, pod względem ilości i natężenia chamstwa przekraczały znacznie to, co dotąd.
            można to sprawdzić, jak mniemam - akurat było tak, iż pisałam cały dzień na komputerze, więc i wrzucałam coś na FK i zgłaszałam, klikałam, widząc, co się wyrabia.
            gdy sobie w sobotę zdałam sprawę, że Giwi jest na pewno znikniętą, bo pod jej opieką takie korridy są niemożliwe, tom już na FK nie pisała.

może właściciel portalu winien odpuścić sobie pasa zaciskanie i więcej ludzi zatrudnić.
            szkoda, by pod naporem tych, ktorym zależy wyłącznie na awanturach, lżeniu, pieniactwie, z forów odchodzili userzy, którzy mają wiele ciekawych rzeczy do powiedzenia i
            robią to tak, że nikogo nie obrażają nigdy.
            • siwa Re: Forum Kraj 12.09.11, 13:27
              Jak się zorientowałaś dopiero w sobotę, to znaczy, że było naprawdę nieźle, a zastępstwo wymiękło przed finiszem ;)
              A poważnie
              • olga_w_ogrodzie Re: Forum Kraj 12.09.11, 13:37
                e tam.
                zorientowałam się wcześniej dni parę, że coś nie halo.
                w sobotę już jednak miałam pewność, że Giwi w istocie nie ma.
                ponadsetkowy wątek, którego autor sam mówił, że stworzył ów do trollowania,
                był, o ile mi wiadomo, wyklikiwany nie przeze mnie tylko, bo post w post same obelgi wisiały wzajemne.
                ale wycięła go dopiero Giwi, gdy wróciła.

dzięki za zapowiedź uczulenia to tego, to owego.
                o to chodziło.
                miłego popołudnia
          • olga_w_ogrodzie Re: Forum Kraj 12.09.11, 12:49
            siwa napisała:

> Musisz kliknąć w tytuł wpisu, który chcesz zgłosić, nie tytuł wątku.
            >
            a tego też się wyuczyłam i w piątek po południu wysyłałam już linki do konkretnych postów.

• siwa Re: Forum Kraj 12.09.11, 13:16
              Dzięki, to naprawdę ułatwia, zwłaszcza dyżurnym, którzy mniej znają stałych bywalców FK.
              • wariant_b Re: Forum Kraj 12.09.11, 16:16
                siwa napisała:
                > Dzięki, to naprawdę ułatwia, zwłaszcza dyżurnym, którzy mniej znają stałych
                > bywalców FK.

Oj, siwa, siwa....
                A czemu sami sobie tak utrudniacie i dezorganizujecie pracę.

Przy kuble może być krótka lista najczęstszych zarzutów do wyboru,
                kawałek okienka na komentarz, a w tle kilka linii kodu, które zrobią z tego
                maila na forum@agora.pl z właściwym linkiem do postu, jeśli ta forma
                zgłoszenia jest dla administracji wygodniejsza, bo kubeł nie ma swojego panelu.

Pomijam już to, że żadna sztuka wyznaczyć losowo kilka procent stałych bywalców
                każdego forum i sprawić, żeby ich kliknięcie w kubeł działało natychmiastowo,
                a moderator będzie najwyżej potem zmieniał decyzję i cofał uprawnienie.
                To nie o to chodzi, żeby oceniać i karać, ale żeby przerwać spam czy pyskówki.

Nie jest również żadną wielką filozofią zablokowanie do końca dnia prawa
                do pisania na forum po trzech kubłach czy tworzenia nowych wątków po
                trzech osłach. Jak się trafi, że któryś troll ma zły dzień, potrafi tego śmiecia
                nakocić niesamowitą ilość - i po co mają się za nim uganiać moderatorzy
                i wycinać. Wyczerpał limit na dzisiaj - i wystarczy. I naprawdę da się do tego
                wygenerować maila do zalogowanego użytkownika z uzasadnieniem decyzji.
                Niewiele kosztuje, a robi wrażenie, że jest się dobrze obsłużonym przez wykidajłę.

A tak to się możemy bawić do końca świata i jeden dzień dłużej.
                • marrant Re: Forum Kraj 13.09.11, 16:18
                  Bez znajomości realiów, narzędzi i użytkowników całego forum, to takie bajki można pisać:)
                  • wariant_b Re: Forum Kraj 13.09.11, 19:21
                    marrant napisała:
                    > Bez znajomości realiów, narzędzi i użytkowników całego forum, to takie bajki
                    > można pisać:)

A na czym polegają te realia? Straciliście ekipę programistów czy zdolność samooceny?
                    Narzędzi brakuje, czy nie udało się ich jeszcze opanować?
                    Kwerendy na bazie się nie da zapuścić, żeby mieć listę użytkowników i ich aktywności?

A jakąś inną przyczynę, dla której moderacja jest chaotyczna i nieporadna
                    niż ta, że się nie da inaczej, jesteś nam w stanie zaprezentować?
                    • Gość: = Re: Forum Kraj IP: 178.73.48.* 13.09.11, 19:47
                      widze wariant, ze masz zaciecie. bedac tutaj ostatni raz rok (moze dwa ?) temu, na pierwszy rzut oka nie stwierdzam znaczacych zmian w dzialalnosci administracji, tj. w podejsciu, pojmowaniu potrzeb, stosowaniu prostych i skutecznych rozwiazan itp.

metody betonowe. forum, pewnie poza jakimis duperelami, wyglada na nierozwojowe. zamiast niego mozna natomiast zobaczyc coraz wiekszy chlew oraz najpewniej cos na wzor kolorych gazetek dla niewymagajacych. w sumie.. forum ma przyciagac. kogo ? to juz inna bajka. teatr ma niewielka 'rzesze' odbiorcow. wiekszosc woli seriale w tv. to sa realia ;))
                    • giwi Re: Forum Kraj 14.09.11, 00:05
                      O, nasz wybitny specjalista znów na fali wznoszącej. :-)
                      • wariant_b Re: Forum Kraj 14.09.11, 00:35
                        giwi napisała:
                        > O, nasz wybitny specjalista znów na fali wznoszącej. :-)

Pułap możliwości ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka