Dodaj do ulubionych

po co forum anoreksja??????

11.08.04, 14:03
weszłam tam na moment, z ciekawosci.
nie dalam rady przeczytac zbyt wielu wątków, bo zwyczjanie zrobiło mi sie
niedobrze.
ale te watki, na które trafiłam to poradniki: jak nie jesc, jak oszukac
organizm, jakie brac leki, jak je zdobyc itd itp.

dlaczego gazeta to promuje i udostepnia miejsce na swoim serwisie???????
Obserwuj wątek
    • eshka Re: po co forum anoreksja?????? 11.08.04, 14:40
      już kilka osób zgłaszało ten problem, ale jak widzisz bez rezultatu
      • Gość: pollak A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 18:30
        • tak_zwany Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 11.08.04, 19:06
          Nie wiem, czy akurat w tym jednym, konkretnym przypadku nie wyszłoby im to na
          zdrowie. Chociaż z drugiej strony są tam i sensowne stwierdzenia...
          • Gość: pollak Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.08.04, 19:13
            Nie cenzorom decydować o tym co ma wyjsć forumowiczom na dobre, a co nie.
            • tak_zwany Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 11.08.04, 21:57
              Cenzorom nie. Ale administrującym strukturą forum tak.
              • snajper55 Zatkać im usta, bo chcą wymiotować ! 12.08.04, 16:17
                tak_zwany napisał:

> Cenzorom nie. Ale administrującym strukturą forum tak.

A co ma administryujący strukturą forum do TREŚCI rozmów forumowiczów, jeśli
                nie łamią regulaminu forum ?

S.
                • tak_zwany Re: Zatkać im usta, bo chcą wymiotować ! 12.08.04, 16:24
                  Czy gdyby założyć forum o najskuteczniejszych metodach samobójstwa, to łamało by
                  ono regulamin forum, czy nie?
                  • Gość: pollak Re: Zatkać im usta, bo chcą wymiotować ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.04, 18:03
                    Nie znam się na leguraminach, ale wolny jest to kraj i panuje w nim wolność
                    słowa, więc co komu do tego co kto pisze? Chcesz przekonać nieprzekonany,
                    stawaj z nimi do dyskusji.
                    • tak_zwany Re: Zatkać im usta, bo chcą wymiotować ! 12.08.04, 19:48
                      Hak w tym, że dyskusja będzie miała wymiar ideologiczny, a to najgorszy rodzaj
                      dyskusji, całkowicie niekonstrukrywny. Ograniczę się więc do przedstawienia
                      swojego stanowiska:

Uważam, że istnienie forum, na którym przekazuje się informację jak zrobić sobie
                      samemu krzywdę jest szkodliwe społecznie. Pomimo wysoce abstrakcyjnego,
                      uznaniowego i szerokozakresowego charakteru tego ostatniego, można jednak wkazać
                      pewne elementy, wchodzące w jego zakres. Przede wszystkim trzeba się zastanowić,
                      jaki jest cel istnienia jakiegokolwiek forum. Otóż moim zdaniem, forum służy do
                      wymiany poglądów, dyskusji lub zwyczajnie w świecie dla rozrywki. W pewnym
                      sensie służy więc dobru człowieka. Nie powinno, moim zdaniem, służyć czemuś, co
                      stoi w ewidentnej sprzeczności z owym dobrem. A jest nim z pewnością
                      przekazywanie treści pomagających człowiekowi w wykańczaniu samego siebie.
                      Owszem, wolność wypowiedzi jest jednym z filarów dyskusji, ale należy zwrócić
                      uwagę, że istnieją dwie rodzaje wolności - wolność "do" i wolność "od". W mojej
                      ocenie, forum o anorkesji łamie tę drugi rodzaj wolności, ze względu na
                      przedstawianie treśći potencjalnie szkodliwych. Ich szkodliwość polega przede
                      wszystkim na tym, że anoreksja jest chorobą i to chorobą śmiertelną, jeżeli jej
                      się nie leczy. Kolejnym jej aspektem jest to, że jest to choroba umysłu -
                      człowiek nie ma całkowitej kontroli nad swoim życiem (proszę, nie wdawajmy się w
                      filozoficzną dysputę nad suwerenną świadomością itd...). Forum o anoreksji może
                      być traktowane jako będące swego rodzaju pomocą. Tymczasem treści tam
                      prezentowane mogą spowodować pogłębienie się choroby, zamiast walki z nią.
                      Dlatego z mojej perspektywy jest to forum szkodliwe. Mówiąc skrótowo: jeżeli
                      robimy forum dla ludzi chorych, to w założeniu powinno ono im pomagać, a nie
                      szkodzić. Oczywiście, łatwo wytknąć temu rozumowaniu wadę, iż nie mam żadnych
                      dowodów, że takowe forum szkodzi. Owszem, ale są przesłanki, które wskazują, iż
                      bez wiedzy uzyskanej z treści na nim prezentowanych, osoby chore na anoreksję
                      nie mogłyby podjąć niektórych działań samodestruktywnych, opierających się
                      wyłącznie na tej wiedzy (np. jak wyłudzić leki od lekarza, czy które leki jak
                      działają), gdyż zwyczajnie w świecie nie wiedziałby o takich możliwościach.

Wiem, że to co napisałem wywoła polemikę. Polemikę raczej mało konstruktywną,
                      gdyż to co się napisze, będzie wypływało nie z jakiś obiektywynch przesłanek,
                      ale z systemów wartości. Dlatego nie sądzę, abym chciał się w nią wikłać,
                      szczególnie, że spór jest bezprzedmiotowy - osoby zarządzające forum uważają, że
                      wszystko jest O.K., co zapewne uzasadniają przesłankami z własnego systemu
                      wartości, różnego od mojego. Skoro one tak uważają, ja, ani nikt inny nie ma nic
                      do gadania. Nie mam zamiaru prowadzić wojny pt. "Zamknijcie forum anoreksja" w
                      stylu wojny z moderatorami społecznymi, gdyż zwyczajnie w świecie nie jest to
                      moja wojna. Ograniczyłem się do przedstawienia swojego punktu widzenia, nie
                      sądzę, abym go zmienił, więc na tym chyba moja rola w tym temacie kończy się...
                      • snajper55 Re: Zatkać im usta, bo chcą wymiotować ! 12.08.04, 22:57
                        tak_zwany napisał:

> Hak w tym, że dyskusja będzie miała wymiar ideologiczny, a to najgorszy rodzaj
                        > dyskusji, całkowicie niekonstrukrywny. Ograniczę się więc do przedstawienia
                        > swojego stanowiska:

Rozumiem. Więc ponieważ nie czujesz się na siłach aby przekonać, usiłujesz
                        wpłunąć na Adminów, aby ich rękami uciszyć głosy, które Ci się nie podobają.

Uciekanie się do siły, gdy brakuje argumentów jest rozwiązaniem tak samo starym
                        jak nieskutecznym.

S.
                        • tak_zwany Re: Zatkać im usta, bo chcą wymiotować ! 12.08.04, 23:05
                          Nic nie zrozumiałeś. Po prostu uważam, że w dyskusji opierającej się o systemy
                          aksjologiczne nie uda się nikogo przekonać, gdyż jego wartości są zbyt głęboko w
                          nim zakorzenione. Przeczytaj jednak dalszą część, a przede wszystkim końcówkę -
                          tam znajdziesz odpowiedź na swój absurdalny zarzut. W takim samym stopniu jak
                          uważam, że nie jestem w stanie przekonać Ciebie, nie przekonam administratorów
                          forum, co wyraźnie napisałem. Czytaj wszystko, a nie tylko to, co Ci do tezy
                          pasuje. Zresztą przedstawiłem swoje stanowisko, podpierając je określonymi
                          argumentami. Masz pole do popisu...

Tak bzdurnych zarzutów (uciekanie się do siły? Gdzie człowieku, gdzie? Czy Ty w
                          ogóle rozumiesz, co czytasz?) dawno nie widziałem...
                        • aniela Re: Zatkać im usta, bo chcą wymiotować ! 12.08.04, 23:06
                          przepraszam ze sie wtracam, ale uwazam ze to skuteczny sposob na uciszenie.
                          zwlaszcza jesli uzyc obucha.
                          • tak_zwany Re: Zatkać im usta, bo chcą wymiotować ! 12.08.04, 23:07
                            Eee, aniela, do której wypowiedzi się ustosunkowałaś? Mojej czy snajpera?
                            Przyznam szczerze, że nie rozumiem...
                            • aniela Re: Zatkać im usta, bo chcą wymiotować ! 12.08.04, 23:19
                              do Snajpera:
                              "Uciekanie się do siły, gdy brakuje argumentów jest rozwiązaniem tak samo
                              starym
                              jak nieskutecznym."

ps. nie powinnam byla mowic z pelna buzia. dykcja mi wtedy siada.

• narysuj.mi.baranka Re: Zatkać im usta, bo chcą wymiotować ! 13.08.04, 16:20
                        tak_zwany napisał:

>
                        > Uważam, że istnienie forum, na którym przekazuje się informację jak zrobić
                        sobi
                        > e
                        > samemu krzywdę jest szkodliwe społecznie. (...) Forum o anoreksji może
                        > być traktowane jako będące swego rodzaju pomocą. Tymczasem treści tam
                        > prezentowane mogą spowodować pogłębienie się choroby, zamiast walki z nią.
                        > Dlatego z mojej perspektywy jest to forum szkodliwe. Mówiąc skrótowo: jeżeli
                        > robimy forum dla ludzi chorych, to w założeniu powinno ono im pomagać, a nie
                        > szkodzić.

Zgadzam sie z Toba. Zauwazylam tam wiele postow dziewczynek do tego stopnia
                        opetanych obsesja odchudzania, ze postrzegajacych anoreksje jako cos
                        pozytywnego. Jest to o tyle niebezpieczne, ze zarowno w anoreksje jak i bulimie
                        mozna wpasc. Mozna sie nauczyc niebezpiecznych zachowan zwiazanych z nimi.
                        • Gość: pollak Re: Zatkać im usta, bo chcą wymiotować ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 21:49
                          W wegetarianizm też można wpaść.
                          • snajper55 Re: Zatkać im usta, bo chcą wymiotować ! 15.08.04, 12:51
                            Gość portalu: pollak napisał(a):

> W wegetarianizm też można wpaść.

A wegetarianizm też jest szkodliwy. Tak przynajmniej niektóre autorytety
                            twierdzą. Więc cuś z tym forum też trzeba będzie zrobić. Zamknąć, albo co ? ;))

S.
                      • Gość: pollak Re: Zatkać im usta, bo chcą wymiotować ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 21:48
                        Dzięki za przedstawienie (dokładne) swojego punktu widzenia. Pozostaniemy
                        jednak chyba przy nieco odmiennych zdaniach.
              • Gość: pollak Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 16:49
                A niby z jakiej racji mieli by ingerować w forum dla anorektyczek?
                • tak_zwany Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 12.08.04, 17:12
                  Popatrz na mój post wyżej i się zastanów...
            • eshka Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 12.08.04, 13:49
              wejdź na to forum i poczytaj.
              90% to "porady" jak wymiotować i co jeść, żeby nie jeśc

i co? po raz kolejny GW ma to gdzieś
              • snajper55 Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 12.08.04, 16:16
                eshka napisała:

> wejdź na to forum i poczytaj.
                > 90% to "porady" jak wymiotować i co jeść, żeby nie jeśc

No i co z tego ? Skoro te osoby takie tematy interesują, to sobie o nich
                rozmawiają. Jakby je interesowały metody treningu taj-czi, to by o tych
                metodach rozmawiały.

> i co? po raz kolejny GW ma to gdzieś

I bardzo dobrze ! A co ma niby robić ???

S.
                • eshka Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 12.08.04, 20:09
                  Wystarczyłby ktoś, kto czuwałby nad forum. Nie uważam, że forum powinno zniknąć. Chciałabym po
                  prostu aby treści, które popierają anoreksje i bulimie były usuwane.
                  Tyle.
                  • snajper55 Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 12.08.04, 22:59
                    eshka napisała:

> Wystarczyłby ktoś, kto czuwałby nad forum. Nie uważam, że forum powinno znik
                    > nąć. Chciałabym po prostu aby treści, które popierają anoreksje i bulimie były
                    > usuwane. Tyle.

A ja bym chciał, aby ktoś czuwał nad Forum. Chciałbym po prostu aby treści,
                    które popierają cenzurę i kneblowanie inaczej myslących były usuwane. Tyle.

S.
              • Gość: pollak Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 16:48
                A co ma mieć do tego GW?
                • gocha221 Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 13.08.04, 09:14
                  a GW ma duzo do tego!!!!
                  bardzo czesto np. w 'wysokich obcasach' sa artykuly o niebezpieczenstwach
                  anoreksji, o tym jak jej zapobiegac, co powinni robic rodzice, jak z tego wyjsc
                  itd itp.
                  wiec dlatego tak zdziwilo mnie istnienie takiego forum na gazecie.
                  moze mialo ono sluzyc wsparciu i sensownej dyskusji, ale temu nie sluzy.
                  jezeli gazeta zdecydowala sie na walke z anoreksja, w jakim sensie i stopniu, to
                  niech sie tego trzyma.

z 2 lata temu czytalam nawet w Wysokich artykul o internetowych blogach
                  anorektyczek i stronach o anoreksji, ktore staly sie swoistymi poradnikami jak
                  sie wykanczac i autorka artykulu je ostro krytykowala i pisala o ich szkodliwosci.
                  • gocha221 i jeszcze jedno 13.08.04, 09:36
                    w kilku watkach na forum jest polecany lek na ograniczenie łaknienia o nazwie
                    Adipex.
                    reklamuje sie tez dziewczyna u ktorej mozna go kupic ( w POlsce nie jest
                    zarejstrowany).
                    Jest on chyba dla osob ze spora nadwaga i tych ktore chca wyjsc z bulimii.
                    Powinno sie go przyjmowac pod kontrola psychologa i lekarza, I niby ta
                    dzieczyna, ktora go sprzedaje o tym pisze, tylko jak sprawdzi, czy osoba ktora
                    go zamowila ma swojego lekarza i moze ten lek przyjmowac.
                    moze to jest jakas juz zaglodzona nastolatka??
                    • pwrzes Re: i jeszcze jedno 13.08.04, 10:07
                      Zadam zakazu sprzedazy nozy - mozna nimi zabic. Jak ktos jest idiota, to nim
                      jest - nie zbawisz swiata.
                      • gocha221 Re: i jeszcze jedno 13.08.04, 10:29
                        wiem ze nie zbawie i nie jest to moim zamiarem.
                        chodzi mi przede wszytstkim o hipokryzje gazety.
                        co innego pisze, co innego robi.
                        • snajper55 Re: i jeszcze jedno 14.08.04, 20:51
                          gocha221 napisała:

> wiem ze nie zbawie i nie jest to moim zamiarem.
                          > chodzi mi przede wszytstkim o hipokryzje gazety.
                          > co innego pisze, co innego robi.

A cóż takiego gazeta ROBI ? Ja wiem czego NIE ROBI. Nie cenzuruje wypowiedzi
                          uczestników forów zgodnie z oczekiwaniami tych, którym argumentów do dyskusji
                          nie starcza.

S.
                          • tak_zwany Re: i jeszcze jedno 14.08.04, 20:59
                            Przedstwawiłem swoje stanowisko, czego nie udało Ci się zobaczyć, co więcej, nie
                            udało Ci się odnieść do mojej odpowiedzi na Twoje zarzuty. Zastanów się więc, co
                            piszesz.
                            • snajper55 Re: i jeszcze jedno 15.08.04, 12:55
                              tak_zwany napisał:

> Przedstwawiłem swoje stanowisko, czego nie udało Ci się zobaczyć, co więcej,
                              > nie udało Ci się odnieść do mojej odpowiedzi na Twoje zarzuty.

Ależ zauważyłem oraz wyciągnąłem wnioski. Skoro napisałeś >Wiem, że to co
                              napisałem wywoła polemikę. Polemikę raczej mało konstruktywną, gdyż to co się
                              napisze, będzie wypływało nie z jakiś obiektywynch przesłanek, ale z systemów
                              wartości.< to nie oczekuj polemiki, którą z góry oceniasz, jako mało
                              konstruktywną.

> Zastanów się więc, co piszesz.

Ja się zastanawiam PRZED napisaniem, a nie PO.

S.
                              • tak_zwany Re: i jeszcze jedno 15.08.04, 13:09
                                Gdybyś miał argumenty, mimo wszystko użyłbyś ich. Umiałbyś pokazać, że nie mam
                                racji, także w swoim zastrzeżeniu. A i średnio Ci ten namysł wychodzi, ew. nie
                                rozumiesz, co się do Ciebie pisze, co zresztą na jedno wychodzi...
                      • tak_zwany Re: i jeszcze jedno 13.08.04, 10:37
                        Zauważ tylko, że nie jest głównym przeznaczeniem noży zabijanie. A użycie ich do
                        tego celu stanowi znikomy ułamek promila wszystkich użyć...
                  • Gość: pollak Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 21:51
                    To niech się na temat tego forum rozpisują Wysokie Obciachy.
                    • snajper55 Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 15.08.04, 13:01
                      Gość portalu: pollak napisał(a):

> To niech się na temat tego forum rozpisują Wysokie Obciachy.

Ale niektórym nie chodzi o to, aby pisać o niebezpieczeństwach anoreksji czy
                      wegetarianizmu. Im chodzi o to, aby osobom chcącym o anoreksji swobodnie
                      rozmawiać zamknąć usta. To są zwolennicy jedynie słusznego, ich własnego punktu
                      widzenia. Wszelkie inne poglądy powinny być zakazane, a głosy
                      niepodporządkowujących się - usuwane przez cenzora. To są zwolennicy wychowani
                      w czasach obowiązywania jedyniej słusznej ideologii i tak nieprzyzwyczajeni do
                      pluralizmu poglądów, iż oczekiwanie od nich sladu tolerancji wydaje się być
                      marzeniem ściętej głowy.

Pozdrawiam :))

S.
                      • tak_zwany Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 15.08.04, 13:15
                        Człowieku, Tobie źle pojmowana wolność do głowy uderzyła. "Pluralizm poglądów"?
                        Czy zaliczasz w poczet "pluralizmu poglądów" przekazywanie informacji jak
                        skuteczniej popełnać samobójstwo? Jeśli tak, to nie rozumiesz słowa "wolność".
                        Nikt nie chce knoeblować ust chorym na anoreksję, chodzi nam o to, żeby osoby
                        chore nie robiły sobie jeszcze większej krzywdy. Różnica pomiędzy anoreksją a
                        wegetarianizmem jest taka, że anoreksja to choroba, a wegetarianizm to dieta lub
                        nawet styl życia.

W Twoich postach "wolność", czy "tolerancja" stają się pustymi frazesami,
                        którymi chcesz uzasadnić każde zło. Jeszcze raz Ci mówię - zastanów się co piszesz.
                        • mmpm Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 15.08.04, 13:40
                          Kodeks karny:

Art. 151. Kto namową lub przez udzielenie pomocy doprowadza człowieka do
                          targnięcia się na własne życie,
                          podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Czy przeakzywanie informacji, o których tu piszecie (a których ja - przyznaje
                          sie - nie widziałem, bo nie mam ochoty wchodzić natakowe forum), może być pod
                          to podciągniete - rzecz oceny i interpretacji. Czy to już narusza regulamin -
                          nie ja o tym decyduje, ale rzecz warta rozważenia.

Zgadzam się co do Twego prównania wegetarianizmu z anoreksja. Ja np. osobiście
                          nie cierpię wegetarianizmu i uważam ten styl życia za szkodliwy - ale akceptuję
                          prawo innych do takiego stylu, dyskutowania o nim, posiadania swgo forum, itd.
                          A anoreksja to cos znacznie poważniejszego...
                          • tak_zwany Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 15.08.04, 14:54
                            Raczej aż tak to nie podpada, tzn. ciężko by to było udowodnić. Są np. posty
                            opisujące jak wyłudzić od lekarza lek na receptę, czy zachęcające do dalszego
                            głodzenia się, względnie restrykcyjnej diety. Nie jestem prawnikiem, ale nie
                            sądzę, aby udało się podciągnąć pod zachęcanie do targnięcia się na życie -
                            śmierć jest jedynie bliższą lub dalszą konsekwencją sugerowanych działań. Jednak
                            bardzo dziękuję Ci za ten post - daje do myślenia.
                            • snajper55 Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 15.08.04, 17:34
                              tak_zwany napisał:

> Raczej aż tak to nie podpada, tzn. ciężko by to było udowodnić. Są np. posty
                              > opisujące jak wyłudzić od lekarza lek na receptę, czy zachęcające do dalszego
                              > głodzenia się, względnie restrykcyjnej diety. Nie jestem prawnikiem, ale nie
                              > sądzę, aby udało się podciągnąć pod zachęcanie do targnięcia się na życie -
                              > śmierć jest jedynie bliższą lub dalszą konsekwencją sugerowanych działań. Jed
                              > nak bardzo dziękuję Ci za ten post - daje do myślenia.

Palenie też jest szkodliwe i powoduje raka i w konsekwencji śmierć. Jednak
                              jakoś nie widzę głosów wzywających do cenzurowania wypowiedzi o paleniu.

S.
                              • tak_zwany Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 15.08.04, 18:10
                                Rozmawiamy o faktach. Pokaż mi wypowiedź o paleniu, w której ktoś namawia kogoś
                                na palenie. Jeśli uważasz, że jest szkodliwa, to napisz na abuse. Tutaj
                                rozmawiamy o zupełnie innej chorobie - chorobie o której świadomość w
                                społeczeństwie jest daleko niższa niż o szkodliwości palenia.
                                • snajper55 Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 15.08.04, 18:13
                                  tak_zwany napisał:

> Rozmawiamy o faktach. Pokaż mi wypowiedź o paleniu,w której ktoś namawia kogoś
                                  > na palenie. Jeśli uważasz, że jest szkodliwa, to napisz na abuse. Tutaj
                                  > rozmawiamy o zupełnie innej chorobie - chorobie o której świadomość w
                                  > społeczeństwie jest daleko niższa niż o szkodliwości palenia.

My rozmawiamy tutaj o cenzurze. O anoreksji możesz porozmawiać na forum
                                  Anoreksja.

S.
                                  • tak_zwany Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 15.08.04, 18:37
                                    Rozmawiamy o treściach propagowanych na forum o anoreksji. A swoją drogą fajny
                                    znalazłeś sposób na rozmywanie tematu, skoro argumentów brak.
                                    • snajper55 Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 15.08.04, 23:15
                                      tak_zwany napisał:

> Rozmawiamy o treściach propagowanych na forum o anoreksji. A swoją drogą fajny
                                      > znalazłeś sposób na rozmywanie tematu, skoro argumentów brak.

O tych treściach powinieneś TAM rozmawiać. Czyżbyś obawiał się konfrontacji z
                                      poglądami uczestników tamtego forum ?

S.
                                      • tak_zwany Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 15.08.04, 23:34
                                        Nie wiem, dlaczego uparłeś się, mówiąc brzydko, rżnąć głupa. Rozmawiamy o tym,
                                        co się dzieje na forum o anoreksji w kontekście treści się tam pojawiających,
                                        dyskutujemy o FORUM anoreksja, nie o anoreksji. Z treści tam propagowanych
                                        wynikł problem. Może w końcu napiszesz coś sensownego, na razie kompromitujesz
                                        się ignoranctwem (gardłowanie o "wolności", "tolerancji", "to są dorośli ludzie"
                                        i tak dalej...)
                                        • snajper55 Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 16.08.04, 13:23
                                          tak_zwany napisał:

> Nie wiem, dlaczego uparłeś się, mówiąc brzydko, rżnąć głupa. Rozmawiamy o tym,
                                          > co się dzieje na forum o anoreksji w kontekście treści się tam pojawiających,
                                          > dyskutujemy o FORUM anoreksja, nie o anoreksji.

Tam nic się nie dzieje innego, niż na innych forach - ludzie rozmawiają.

> Z treści tam propagowanych
                                          > wynikł problem. Może w końcu napiszesz coś sensownego, na razie kompromitujesz
                                          > się ignoranctwem (gardłowanie o "wolności", "tolerancji", "to są dorośli lu
                                          > dzie" i tak dalej...)

Już pisałem wielokrotnie, ale mogę jeszcze raz.

To co nie jest zakazane, jest dozwolone. Rozmowy o anoreksji są więc jak
                                          najbardziej legalne. Jeśli komuś się one nie podobają, niech usiłuje na ich
                                          kształt wpłynąć przedstawiając rozmawiającym o anoreksji swoje zdanie. Próby
                                          nakłonienia administracji aby >coś z tym zrobiła< świadczą jedynie o braku
                                          argumentów lub strachu przed ich prezentacją w rozmowie z anorektyczkami.

S.
                                          • eshka Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 16.08.04, 19:58
                                            Nie rozumiesz mechanizmu tej choroby, Snajper55. Dziewczyny na tym forum wzajemnie się nakręcają.
                                            Tam nie rozmawia się o anoreksji, ale o tym jak na nią zachorować.
                                            • tak_zwany Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 16.08.04, 20:07
                                              Eh, ja już sobie dałem spokój. Pan snajper jest odporny na wszelką wiedzę, jest
                                              kompletnym ignorantem w dziedzinie anoreksji i bulimii, ale będzie brnął w swoje
                                              bzdurne poglądy. Nie potrafi zdać sobie sprawy, że tu nie o racjonalną dyskusję
                                              chodzi - na argumenty i przekonywanie się. Nie rozumie, że tym dziewczynom żadna
                                              dyskusja, żadne racjonalne argumenty nie pomogą, nie przemówią do nich - dla
                                              niego liczy się krzywo pojmowana "wolność" i "tolerancja". Nie rozumie, bo nie
                                              chce zrozumieć, że wizyta na takim forum tylko pogłębia problemy tych dziewczyn
                                              - dla niego "wolność" jest ważniejsza. Nie umie odróznić sposobu myślenia osoby
                                              zdrowej od chorej. Ładnie tu widać, jak po włożeniu sobie do głowy paru
                                              frazesów, można w spaczony sposób interpretować rzeczywistość. Zresztą, jak
                                              pisałem wcześniej, spór jest bezprzedmiotowy, gdyż administratorzy forum mają to
                                              gdzieś...
                                              • snajper55 Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 17.08.04, 20:57
                                                tak_zwany napisał:

> Eh,ja już sobie dałem spokój. Pan snajper jest odporny na wszelką wiedzę, jest
                                                > kompletnym ignorantem w dziedzinie anoreksji i bulimii, ale będzie brnął w swo
                                                > je bzdurne poglądy. Nie potrafi zdać sobie sprawy, że tu nie o racjonalną dys
                                                > kusję chodzi - na argumenty i przekonywanie się. Nie rozumie, że tym dziewczy
                                                > nom żadna dyskusja, żadne racjonalne argumenty nie pomogą,

Oto słowa zwolennika silnej ręki. ;)) >Tym dziewczynom żadna dyskusja, żadne
                                                racjonalne argumenty nie pomogą< Więc co ? Ciemnica i batożenie ! Pranie po
                                                pyskach ! Knutem, butem ! Bo chyba nie głodzenie ? ;)) Och, oddajcie je w jego
                                                ręce, już on je wyleczy. Będą błagały o kromkę chleba i opychały się na rozkaz
                                                gotowanym szpinakiem. ;))

> nie przemówią do nich - dla
                                                > niego liczy się krzywo pojmowana "wolność" i "tolerancja". Nie rozumie, bo nie
                                                > chce zrozumieć, że wizyta na takim forum tylko pogłębia problemy tych dziew
                                                > czyn - dla niego "wolność" jest ważniejsza. Nie umie odróznić sposobu myśle
                                                > nia osoby zdrowej od chorej.

Wiesz, czasy przymusowego leczenia dawno minęły. Teraz nawet osoby chorej
                                                psychicznie nie wolno leczyć przymusowo. Niezależnie od tego, jaki jest jej
                                                sposób myślenia.

> Ładnie tu widać, jak po włożeniu sobie do głowy paru
                                                > frazesów, można w spaczony sposób interpretować rzeczywistość. Zresztą, jak
                                                > pisałem wcześniej, spór jest bezprzedmiotowy, gdyż administratorzy forum mają
                                                > to gdzieś...

Administratorzy mają tam, gdzie mieć powinni protesty osób reprezentujących
                                                poziom kaprali LWP.

S.
                                                • tak_zwany Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 17.08.04, 21:15
                                                  Wiesz snajper, kiedyś dziwiłem się, dlaczego xiazeluka nazywa Cię faszystą.
                                                  Powoli zaczynam rozumieć...

Ale do rzeczy...:

> Oto słowa zwolennika silnej ręki. ;)) >Tym dziewczynom żadna dyskusja, żadn
                                                  > e
                                                  > racjonalne argumenty nie pomogą< Więc co ? Ciemnica i batożenie ! Pranie po
                                                  >
                                                  > pyskach ! Knutem, butem ! Bo chyba nie głodzenie ? ;)) Och, oddajcie je w jego
                                                  > ręce, już on je wyleczy. Będą błagały o kromkę chleba i opychały się na rozkaz
                                                  > gotowanym szpinakiem. ;))

Rozumiesz, tak jak chcesz rozumieć. Ja, staram się uwrażliwić na problem, który
                                                  piewcy "wolności" uważają za nieistniejący. Ale Ty, w swoich zapędach, już
                                                  dawno narzuciłeś mi, co to ja nie myślę o tym. Pokaż mi, gdzie zaprezentowałem
                                                  poglądy, które w chamski sposób mi wkładasz. Nie pokażesz, boś sobie to uroił.
                                                  Żałosne.

> Wiesz, czasy przymusowego leczenia dawno minęły. Teraz nawet osoby chorej
                                                  > psychicznie nie wolno leczyć przymusowo. Niezależnie od tego, jaki jest jej
                                                  > sposób myślenia.

Jak wyżej. Gdzie piszę o przymusowym leczeniu? Kolejne urojenie.

No, to tyle, jeżeli chodzi o treść Twoich wywodów. Cóż, powtórzę kolejny raz
                                                  (jak zwykle nadaremnie) - pomyśl, zanim coś napiszesz. Aha, i jeszcze wcześniej
                                                  postaraj się zrozumieć, co inni piszą... Dla Ciebie cały problem anoreksji to
                                                  tylko gardłowanie o "wolności" i ordynarne żarciki z ";)". Wyobraź sobie jednak,
                                                  że są ludzie, dla których żarty z cudzego nieszczęścia nie są śmieszne...
                                                • mmpm Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 17.08.04, 21:20
                                                  snajper55 napisał:

> Wiesz, czasy przymusowego leczenia dawno minęły. Teraz nawet osoby chorej
                                                  > psychicznie nie wolno leczyć przymusowo. Niezależnie od tego, jaki jest jej
                                                  > sposób myślenia.
                                                  >
                                                  > >

Na marginesie - wolno. Polecam lekturę ustawy o ochronie zdrowia psychicznego.
                                                  • snajper55 Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 18.08.04, 00:28
                                                    mmpm napisał:

> snajper55 napisał:
                                                    >
                                                    > > Wiesz, czasy przymusowego leczenia dawno minęły. Teraz nawet osoby chorej
                                                    > > psychicznie nie wolno leczyć przymusowo. Niezależnie od tego, jaki jest jej
                                                    > > sposób myślenia.
                                                    >
                                                    > Na marginesie - wolno. Polecam lekturę ustawy o ochronie zdrowia psychicznego.

Zgadza się, wolno. Ale tylko wtedy, gdy BEZPOŚREDNIO zagraża swojemu własnemu
                                                    życiu albo życiu lub zdrowiu innych osób.

S.
                                                  • mmpm Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 18.08.04, 00:44
                                                    Nie tylko. Patrz art. 29 wspomnianej ustawy.

Chyba by się łapały na niezdolność do samodzielnego zaspokajania podstawowych
                                                    potrzeb życiowych... ;-)
                                            • snajper55 Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 17.08.04, 20:48
                                              eshka napisała:

> Nie rozumiesz mechanizmu tej choroby, Snajper55. Dziewczyny na tym forum wza
                                              > jemnie się nakręcają.
                                              > Tam nie rozmawia się o anoreksji, ale o tym jak na nią zachorować.

Osoby zdrowe nie rozmawiają o tym, jak zachorować. SKORO tak rozmawiają, to
                                              znaczy, że JUŻ są chore. Czy kasując to forum wyleczymy je ?

S.
                                  • abstrakt2003 Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 15.08.04, 18:47
                                    Dobry pomysł!
                                    Snajper poczytaj sobie wątki tam zakładane. Wtedy zrozumiesz że tu nie o
                                    cenzurę chodzi!
                                    • snajper55 Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 15.08.04, 23:17
                                      abstrakt2003 napisał:

> Dobry pomysł!
                                      > Snajper poczytaj sobie wątki tam zakładane. Wtedy zrozumiesz że tu nie o
                                      > cenzurę chodzi!

Nie interesuję się anoreksją, więc nie mam powodu, aby tam zaglądać. Ale są
                                      tutaj ludzie, których ten temat podnieca i oni jak najbardziej powinni TAM
                                      swoje zdanie zaprezentować. Na szkodliwość anoreksji właśnie. ;)

S.
                                      • abstrakt2003 Snajperze drogi! 20.08.04, 17:43
                                        Jeśli nie interesuje cię anoreksja to co ty robisz w tym wątku?
                                        Ja z pewnych powodów interesuję się tym zagadnieniem.
                                        I wcale mnie ono nie podnieca!
                              • mmpm Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 15.08.04, 21:18
                                snajper55 napisał:

>
                                > Palenie też jest szkodliwe i powoduje raka i w konsekwencji śmierć. Jednak
                                > jakoś nie widzę głosów wzywających do cenzurowania wypowiedzi o paleniu.
                                >

Stanowczo wzywam do usuwania wszelkich wypowiedzi zachęcających do palenia.
                                Oraz wszelkich reklam papierosów.
                                • snajper55 Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 15.08.04, 23:18
                                  mmpm napisał:

> snajper55 napisał:
                                  >
                                  > > Palenie też jest szkodliwe i powoduje raka i w konsekwencji śmierć. Jednak
                                  > > jakoś nie widzę głosów wzywających do cenzurowania wypowiedzi o paleniu.
                                  >
                                  > Stanowczo wzywam do usuwania wszelkich wypowiedzi zachęcających do palenia.
                                  > Oraz wszelkich reklam papierosów.

A jak skończymy z papierosami, to się zabierzemy za piwo. A potem za słodycze
                                  (też szkodliwe).

S.
                                  • mmpm Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 15.08.04, 23:33
                                    Ja tam uważam że palenie w miejscach publicznych powinno być karalne. Jak jazda
                                    po pijaku.
                                    • snajper55 Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 16.08.04, 13:18
                                      mmpm napisał:

> Ja tam uważam że palenie w miejscach publicznych powinno być karalne. Jak jaz
                                      > da po pijaku.

A z tym to ja się zgodzę. ;))

S.
                                      • eshka Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 16.08.04, 21:58
                                        55 to Twój rocznik...?
                                        kryzys wieku średniego?
                                        • snajper55 Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 17.08.04, 00:49
                                          eshka napisała:

> 55 to Twój rocznik...?

Zgadza się.

> kryzys wieku średniego?

Wprost przeciwnie. :)))

S.
                                          • eshka Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 17.08.04, 10:48
                                            :)
                                            Wiesz, te dziewczyny naprawdę sobie szkodzą. To, że mogą sobie porozmawiać o chorobie jest w
                                            porządku. Problem zaczyna się w momencie, gdy forum staje się rodzajem poradnika dla nowicjuszek.
                                            Jak ukryć przed rodzicami fakt zwracania posiłków, po czym najłatwiej się wymiotuje...
                                            One muszą mieć wsparcie w swoim środowisku, a nie u innych chorych, które przecież przymkną oko,
                                            na kilkudniową głodówkę, czy kolejny atak bulimii. Przymkną oko, ale nie pomogą.
                                            pozdrawiam
                                            • snajper55 Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 17.08.04, 20:46
                                              eshka napisała:

> :)
                                              > Wiesz, te dziewczyny naprawdę sobie szkodzą. To, że mogą sobie porozmawiać o
                                              > chorobie jest w porządku. Problem zaczyna się w momencie, gdy forum staje się
                                              > rodzajem poradnik a dla nowicjuszek.
                                              > Jak ukryć przed rodzicami fakt zwracania posiłków, po czym najłatwiej się
                                              > wymiotuje...
                                              > One muszą mieć wsparcie w swoim środowisku, a nie u innych chorych, które prze
                                              > cież przymkną oko,
                                              > na kilkudniową głodówkę, czy kolejny atak bulimii. Przymkną oko, ale nie pomo
                                              > gą.
                                              > pozdrawiam

Ja to wszystko rozumiem, jednak kneblowaanie rozmawiających nie jest najlepszą
                                              metodą przemawiania im do rozsądku. Skasuje się im to forum, pójdą gdzie
                                              indziej. A porady można znaleźć wszędzie, wystarczy wpisać do googla słowo
                                              >anoreksja<. Zamykanie oczu na problem problemu nie usunie. Forum Anoreksja
                                              istnieje i jest ono okazją dla przeciwników anoreksji na przedstawienie swoich
                                              racji.

Pomijam w tej chwili sprawę PRAWA do usuwania głosów zwolenniczek anoreksji.
                                              Dziś usuniemu te głosy, jutro skasujemy wątek o paleniu fajki, pojutrze o
                                              jedzeniu słodyczy (też szkodliwe). Oczywiście wszystko to będzie robione dla
                                              dobra człowieka. O, przepraszam, dla dobra Człowieka. ;))

Pozdrawiam

S.
                                              • eshka Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 17.08.04, 23:52
                                                Witaj
                                                Nie chcę by forum zniknęło! Jeśli forum ma pomóc tym dziewczynom, musi być na nim jakiś ekspert,
                                                psycholog czy ktoś taki. Nie cenzor! Teraz to wygląda tak, że dziewczyny są pozostawione same sobie i
                                                nie bardzo sobie radzą z tą niby samopomocą.
                                                pozdrawiam
                                                • tak_zwany Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 18.08.04, 00:03
                                                  O to chodzi. Aby ktoś to nadzorował. Ale nie zwykły moderator społeczny, ale
                                                  osoba, ktora zna się na problemie anoreksji...
                                                  • jureek Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 18.08.04, 17:10
                                                    tak_zwany napisał:

> O to chodzi. Aby ktoś to nadzorował. Ale nie zwykły moderator społeczny, ale
                                                    > osoba, ktora zna się na problemie anoreksji...

Nie będę tym razem powoływał się na wolność słowa, ale po prostu na skuteczność.
                                                    W przypadkach uzależnień najskuteczniejszym sposobem terapii są grupy
                                                    samopomocowe (np. AA). Rozmowa z innymi dotkniętymi tym samym problemem daje
                                                    najwięcej. Mieszanie się w takie grupy osób "obcych", ekspertów, psychologów
                                                    niczego dobrego nie przynosi. Ktoś, kto sam nie był uzależniony, nie jest dla
                                                    uzależnionego autorytetem.
                                                    Przypuszczam, że gdybyś brał udział w meetingach AA, też by Ci się włos na
                                                    głowie zjeżył od tematów tam poruszanych.
                                                    Doskonale rozumiem, że chciałbyś pomóc tym młodym ludziom, że nie możesz biernie
                                                    przyglądać się, ja same się wyniszczają. Zrozum jednak i Ty, że po prostu jako
                                                    ktoś z zewnątrz nie jesteś w stanie im pomóc.
                                                    Jura
                                                  • tak_zwany Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 18.08.04, 17:14
                                                    Wiesz, ja widzę, że każde możliwe rozwiązanie ma swoje wady. I pozostanie przy
                                                    status quo, i cenzor, i ekspert. Tylko, że stan, który trwa aktualnie powoduje,
                                                    że dziewczyny uczą się od siebie zachowań anorektycznych i bulimiczych. One same
                                                    to potwierdzają...
                                                  • jureek Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 18.08.04, 17:19
                                                    Były za komuny takie pomysły, żeby rozwinąć ideę AA i na meetingi (na oddziałach
                                                    odwykowych) posyłać ekspertów-psychologów uzależnień. Był to kompletny niewypał,
                                                    a przy okazji rozwalono dobrze funkcjonujące grupy samopomocowe. Naprawdę trzeba
                                                    uważać, bo samymi dobrymi chęciami można więcej zaszkodzić niż pomóc.
                                                    Jura
                                                  • tak_zwany Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 18.08.04, 18:39
                                                    Forum nie działa jak zwykła grupa samopomocowa, są dziewczyny o różnym stopniu
                                                    związania z problemem, od początków problemów do ciężkiej choroby, a nawet
                                                    takie, co chcą zostać anorektyczkami... Zresztą nie wiem, nie znam się...
                                                • snajper55 Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 18.08.04, 00:20
                                                  eshka napisała:

> Witaj
                                                  > Nie chcę by forum zniknęło!

No to w tym miejscu kończy sie nasz spór. :)) Przecież cały czas tylko o to mi
                                                  (i Pollakowi) chodziło. Aby nie żądać likwidacji czy cenzurowania tego forum. A
                                                  od takich żądań rozpoczął się ten wątek.

> Jeśli forum ma pomóc tym dziewczynom, musi być na nim jakiś ekspert, psycholog
                                                  > czy ktoś taki. Nie cenzor!

Toż mamy tak_zwanego eksperta. Na co on jeszcze czeka ? ;)))

> Teraz to wygląda tak, że dziewczyny są pozostawione same sobie i nie bardzo
                                                  > sobie radzą z tą niby samopomocą.

One sobie radzą, choć chyba nie w ten sposób, jaki by się nam podobał.

> pozdrawiam

Pozdrawiam :))

S.
                                                  • tak_zwany Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 18.08.04, 00:23
                                                    Nie jestem ekspertem. Po prostu nie jestem ignorantem, tak jak Ty...
                                                  • eshka Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 18.08.04, 10:05
                                                    :)
                                                    Jakiś czas temu sama próbowałam na forum. Ale jakiś tam zwykły użytkownik, to za mało. Dziewczyny
                                                    atakują ludzi spoza swojego kręgu. Chcą pomocy, ale jakakolwiek krytyka postów instruktażowych,
                                                    kończy się agresją. Podają sobie jakieś niesamowite metody odchudzania z gałką muszkatołową,
                                                    piciem octu, Tussipectem... Ręce opadają. Większość forumowiczek ma ok 15-17 lat, ale są i młodsze.
                                                    Spróbują wszystkiego, co koleżanki polecą.
                                                    Nie wiem, co można zrobić... Wiem natomiast, że do leczenia trzeba dojrzeć. To smutne, co powiem,
                                                    ale wygra naturalna selekcja. Albo chcesz, albo nie. Proste i logiczne.
                                                    Bulimia i anoreksja robią spustoszenie w psychcice, w organiźmie, ale naprawdę można się wyleczyć,
                                                    a takie forum na pewno im w tym nie pomoże.
                                                    Wiem, co piszę.
                                                    no cóż... nie mogę ani za nie myśleć, ani decydować, ani zmusić, by to zrozumiały

ale psycholog na pewno by nie zaszkodził

pozdrawiam
                                                  • tebe Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 18.08.04, 11:32
                                                    Zdjęliśmy z głównej strony.
                                                    Postaramy się o aesa na to forum, żeby te wszystkie przepisy na robiene sobie
                                                    krzywdy wyrzucał. Uznajmy je za szkodliwe społecznie.
                                                    Mam świadomość, że to świata od głupoty nie wybawi.
                                                    Jeśli ktoś ma potrzebe ratowania zgubionych duszek, zapraszam do tłumaczenia,
                                                    że sobie robią krzywdę a z drugiej strony, to wysyłaniu zgłoszeń o
                                                    instrukcjach na forum.abuse@gazeta.pl
                                                    P.S. Osobiście podzielam w dużym stopniu to co piszą tu pwrzes i snajper (w
                                                    kontekście swobody wypowiedzi).
                                                  • tak_zwany Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 18.08.04, 11:46
                                                    Świetnie, to częściowo rozwiązuje problem. Jednak mam prośbę - jeżeli macie
                                                    zamiar szukać moderatora, znajdźcie kogoś, kto się w jakimś stopniu jest
                                                    obeznanym w problemie anoreksji - aby nie była to tylko osoba "do cięcia", ale
                                                    będąca w stanie sama pomóc, coś napisać, doradzić... Inaczej moderator może
                                                    wylewać dziecko z kąpielą - wbrew pozorom nie wszystkie wypowiedzi użytkowniczek
                                                    można zaklasyfikować jako szkodliwe/ nie szkodliwe dla innych. Czasem zamiast
                                                    cięcia, lepszym rozwiązaniem może być odpowiedź eksperta. A przecież to forum
                                                    istnieje po to, żeby pomagać, czyż nie?
                                                  • tebe Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 18.08.04, 11:51
                                                    Postaramy się.
                                                    Z drugiej strony - każdy kto cokolwiek wie i ma potrzebę pomagania takim osobom
                                                    może tam wejść i to robić, tego nie zabronimy przecież. Łatwiej to zrealizować
                                                    na otwartym publicznym forum niż na grupie wsparcia takich .......
                                                    Pozdrawiam
                                                  • tak_zwany Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 18.08.04, 12:02
                                                    Dzięki, trzymam za słowo, o to mi chodziło. Zgadzam się, że trzeba próbować
                                                    pomagać, niestety widzałem reakcje na tych, którzy to chcieli robić. Jednak
                                                    ptrzeba próbować, może do którejś trafi... Ja to forum zauważyłem niedawno, ale
                                                    włos mi się zjeżył na głowie, jak poczytałem. Teraz to powinno zmienić się na
                                                    lepsze. Jeszcze raz dzięki.

Pozdrawiam.
                                                  • snajper55 Co za zmiana ! ;)) 18.08.04, 13:09
                                                    tak_zwany napisał:

> Świetnie, to częściowo rozwiązuje problem. Jednak mam prośbę - jeżeli macie
                                                    > zamiar szukać moderatora, znajdźcie kogoś, kto się w jakimś stopniu jest
                                                    > obeznanym w problemie anoreksji - aby nie była to tylko osoba "do cięcia", ale
                                                    > będąca w stanie sama pomóc, coś napisać, doradzić...

Przypominam:

tak_zwany napisał:

> [Snajper] Nie potrafi zdać sobie sprawy, że tu nie o racjonalną dyskusję
                                                    > chodzi - na argumenty i przekonywanie się. Nie rozumie, że tym dziewczynom
                                                    > żadna dyskusja, żadne racjonalne argumenty nie pomogą, nie przemówią do nich

S.
                                                  • tak_zwany Re: Co za zmiana ! ;)) 18.08.04, 13:12
                                                    Uświadom mi sprzeczość, gdyż nie widzę.
                                                  • abstrakt2003 Re: A co Wy chcecie ludziom zatykać usta? 20.08.04, 17:41
                                                    BRAWA TEBE!
                                                    Otoczyć to forum opieką ekspercką? Może jakiś psycholog zaczą tam zaglądać.
                                                    PS
                                                    Granice wolności słowa określa odpowiedzialność! Jeśli jej nie ma tam powinna
                                                    pojawić się cenzura!
    • abstrakt2003 Re: po co forum anoreksja?????? 15.08.04, 13:31
      AGORA promuje taki styl życia. Przejrzyj sobie "Wysokie Obcasy". Tam aż się roi
      od "anorektycznych wieszaków"
      • snajper55 Po co forum Wegetarianizm ???? 15.08.04, 17:37
        abstrakt2003 napisał:

> AGORA promuje taki styl życia. Przejrzyj sobie "Wysokie Obcasy". Tam aż się
        > roi od "anorektycznych wieszaków"

Fora tworzą ludzie chcący na jakiś temat rozmawiać. Skoro są ludzie
        zainteresowani rozmowami o anoreksji, forum takie oczywiście powinno istnieć.
        Istnienie takiego forum nie jest sprzeczne z prawem ani z regulaminem portalu.
        A jeśli komuś nie podobają się głosy ludzi tam piszących, to niech tam z nimi
        dyskutuje i dyskutantów przekonuje do swoich poglądów. Nic prostrzego.

S.
        • abstrakt2003 Re: Po co forum Wegetarianizm ???? 15.08.04, 18:10
          Poprzedni post powinien być opatrzony :)
          A poważnie
          Snajperze sprawa nie jest prosta. Anoreksja to choroba, bardzo groźna choroba.
          Czasem kończąca się śmiercią. Na forum tym (o anoreksji) roi się od opisów
          metod głodzenia się. To może być naprawdę groźne. W stanach strony propagujące
          i zachwalające życie z aną są zwalczane i blokowane.
          Snajperze czy gdyby istniało forum narkomania na którym roiło by się od opisów
          stanów po zażyciu, metod produkcji, sposobów maskowania się przed rodziną,
          puktach dystrubucji, sposobów zarzywania, hodowli rośli itd. itd.
          Czy też nie miałbyś wątpliwości?
          • snajper55 Re: Po co forum Wegetarianizm ???? 15.08.04, 18:20
            abstrakt2003 napisał:

> Poprzedni post powinien być opatrzony :)
            > ********
            > A poważnie
            > Snajperze sprawa nie jest prosta. Anoreksja to choroba, bardzo groźna choroba.
            > Czasem kończąca się śmiercią. Na forum tym (o anoreksji) roi się od opisów
            > metod głodzenia się. To może być naprawdę groźne. W stanach strony propagujące
            > i zachwalające życie z aną są zwalczane i blokowane.

Różne rzeczy są w różnych miejscach zwalczane. Według mnie, jeśli coś nie jest
            sprzeczne z prawem, jest dozwolone. To są dorośli ludzie, jeśli chcą tak żyć
            lub tak umrzeć jest to ich decyzja. My nie mamy absolutnie żadnych podstaw, aby
            narzucać im cokolwiek wbrew ich woli.

> Snajperze czy gdyby istniało forum narkomania na którym roiło by się od opisów
            > stanów po zażyciu,

Poczytaj Witkacego. :))

> metod produkcji, sposobów maskowania się przed rodziną,
            > puktach dystrubucji, sposobów zarzywania, hodowli rośli itd. itd.
            > Czy też nie miałbyś wątpliwości?

Większość rzeczy o których piszesz jest zakazana przez prawo, więc nie miałbym
            wątpliwości, aby takie wypowiedzi cenzurować. Anoreksja to nie narkomania.

S.
            • abstrakt2003 Re: Po co forum Wegetarianizm ???? 15.08.04, 18:29
              Snajper napisał:
              "To są dorośli ludzie"
              No właśnie problem polega na tym że prawdopodobnie większość tam piszących to
              nie są dorośli.
              • Gość: kixx Re: Po co forum Wegetarianizm ???? IP: *.acn.waw.pl 15.08.04, 20:13
                poczekajmy
                problem niedlugo sam sie rozwiaze
                czy jest forum dla grabarzy?
                • abstrakt2003 Re: Po co forum Wegetarianizm ???? 15.08.04, 20:24
                  Nie ma. Ale pewnie to oni sponsorują Forum Anoreksja.
                  • snajper55 Re: Po co forum Wegetarianizm ???? 15.08.04, 23:19
                    abstrakt2003 napisał:

> Nie ma. Ale pewnie to oni sponsorują Forum Anoreksja.

Może by o tym na Forum Łódź napisać ? ;))

S.
    • Gość: janka kropa Re: po co forum anoreksja?????? IP: *.a2000.nl 20.08.04, 21:39
      sluchaj zejdz z NAS bo nie twoja to sprawa kto kogo podziela a kto komu
      pomaga....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka