Dodaj do ulubionych

Problem ze zdjeciami

30.05.09, 15:24
Mam pytanie. Chcę wrzucić zdjęcia na bloga ale wyskakuje mi taka
informacja :

Zauważyliśmy, że Twoje blokowanie wyskakujących okienek wyłączyło
okno, które dostarcza funkcjonalność aplikacji. Będziesz potrzebował
wyłączyć blokowanie wyskakujących okienek na tej stronie aby w pełni
wykorzystać to narzędzie.

Ale ja nic nie wyłączałam, ani nie przestawiałam. Bardzo proszę o
radę, bo nie wiem o co chodzi sad Nie mam pojecia gdzie ewentualnie
to odblokowac.
Obserwuj wątek
    • ols Re: Problem ze zdjeciami 30.05.09, 16:21
      Wyłącz blokowanie wyskakujących okienek na stronie Bloxa, zajrzyj do pomocy swojej przeglądarki.
      • fg2002 Re: Problem ze zdjeciami 31.05.09, 16:11
        Ten problem występuje tylko w tym najlepszym edytorze, czyli "tylko
        dla idiotów". - Ale jest i inny problem z wklejaniem z zasobów do
        notki - opisałem go na końcu notki
        zbit.blox.pl/2009/05/Reklamacja-zegarka-kupionego-w-CH-Plaza-
        Sosnowiec.html
        • fg2002 Re: Problem ze zdjeciami 31.05.09, 16:17
          To z wklejaniem dotyczy zaawansowanego edytora HTML AREA - nie wiem
          jak jest w zaawansowanym TinyMCE (czyli w tym dla idiotów, bo go nie
          używam).
      • maja71 Re: Problem ze zdjeciami 02.06.09, 00:37
        Witam,ja również mam taki sam problem ze wstawianiem
        zdjęc.Wyłączyłam blokowanie wyskakujących okienek na stronie
        Bloxa,ale nic to nie dało.Zdjęc nadal nie mogę zamieszczac na moim
        blogu,bo uparcie pojawia się okienko o treści,którą podała moja
        poprzedniczka.Pozdrawiam,Maja
        • ols Re: Problem ze zdjeciami 02.06.09, 10:12
          Jakiej przeglądarki używasz? W Firefoksie i IE razem z tym komunikatem powinien pokazać się na górze ekranu pasek z opcją wyłączenia blokady wyskakujących okienek.
          • maja71 Re: Problem ze zdjeciami 02.06.09, 10:31
            Witam,używam WindowsInternet Explorer.
            Podczas dodawania zdjęc,po otworzeniu się okna "wklej/edytuj obraz"
            i kliknięciu na opcję "przeglądaj" pojawia się własnie to
            znienawidzone przeze mnie okienko o treści "zauważyliśmy,że twoje
            blokowanie wyskakujących okienek wyłączyło okno,które dostarcza
            funkcjonalnośc aplikacji.Będziesz potrzebował wyłączyc blokowanie
            wyskakujących okienek na tej stronie,aby w pełni wykorzystac to
            narzędzie". Notabene komunikat ten pojawił się ,mimo,iż miałam
            własnie wyłączone to blokowanie.I pojawia się cały czas.
            • ols Re: Problem ze zdjeciami 02.06.09, 13:49
              Są dwie możliwości:
              - wyłącz blokowanie wyskakujących okienek (Narzędzia > Wyłącz blokowanie wyskakujących okienek)
              - pozwól bloxowi otwierać okienka (Narzędzia > Ustawienia blokowania wyskakujących okienek > dodaj adres *.blox.pl )
              • fg2002 Re: Problem ze zdjeciami 02.06.09, 20:10
                A ja znam trzeci sposób. - Ale nie o to chodzi: Ponieważ Ols nie
                zainteresował się moim problemem, to usunąłem info o nim z notki do
                której link podałem wcześniej - podaję link do obrazka ilustrującego
                problem
                zbit.blox.pl/resource/wadliwe_wklejanie_zasobow_blox.jpg

- A "Tylko dla idiotów" po polsku znaczy "Nie tylko dla orłów". -
                Admin powinien o tym wiedzieć, a nie dupowato się obrażać. - Pardon.
                - Nie umiem tu inaczej linku zapisać.
                • ols Re: Problem ze zdjeciami 02.06.09, 21:09
                  Edytor HTMLArea, którego używasz jest przynajmniej od czterech lat nierozwijany i nie działa dobrze w żadnej współczesnej przeglądarce. Wkrótce usuniemy go z Bloxa, bo coraz więcej z nim problemów.

fg2002 napisał:
                  > - A "Tylko dla idiotów" po polsku znaczy "Nie tylko dla orłów". -
                  > Admin powinien o tym wiedzieć, a nie dupowato się obrażać. -
                  > Pardon.
                  > - Nie umiem tu inaczej linku zapisać.
                  Nie rozumiem, napisz jaśniej
                  • fg2002 Re: Problem ze zdjeciami 02.06.09, 23:33
                    1. - A ja Zaawansowany edytor HTMLArea lubię, bo TinyMCE długo się
                    ładował i w ogóle był ślamazarny, ale teraz sprawdziłem i się
                    poprawił, więc przeszedłem na niego. Ale i tak będę grzebał w
                    źródle, bo nie chce mi się w tym oceanie przycisków szukać.
                    2. - Gdy piszę "Tylko dla idiotów", niektórzy się obrażają. A to
                    nazwa serii przystępnych amerykańskich książek o komputerach -
                    znaczy to, że je idiota zrozumie, więc ty (może) też, amo (może)
                    nawet tym bardziej. - Ale polski wydawca bał się dosłownie tak
                    przetłumaczyć tę nazwę i zastąpił ją nazwą "Nie tylko dla orłów".
                    3. - Myślałem, że tu link tworzy się tak jak w komentarzach (bo
                    pozostałe tagi, czyli, B,i,U mniej więcej tak a nawet lepiej), a URL
                    nie pokazał (nie dopisał) tagów [a] - początkowego i końcowego, ani
                    nic nie sugerowało, że ja mam je dopisać. Więc zaznaczyłem adres
                    który chciałem zlinkować (jako link aktywny) i kliknąłem w przycisk
                    URL, ale żadnej zmiany nie zauważyłem, więc myślałem że nic z tego.
                    No to napisałem, że nie umiem linku napisać, i notkę wysłałem. I
                    dopiero potem zauważyłem, że link się uaktywnił (w komentarzach mogę
                    to sprawdzi w Podglądzie. - Ale teraz spróbuję inaczej - tagi
                    dopiszę tak jak w komentarzach
                    [a="fizyka.blox.pl/html"]fizyka.blox[/a]
                    - może tak też można.
                    • ols Re: Problem ze zdjeciami 02.06.09, 23:51
                      1. tak, kiedyś tiny ładował się wolno, potem dodaliśmy kompresję a ostatnia wersja jest jeszcze o 1/3 lżejsza. Ocean przycisków przytniemy niedługo do jakiegoś rozsądnego poziomu. HTMLArea był kiedyś całkiem do rzeczy, niestety autorzy go porzucili.

2. kiedyś kupiłem jedną z pierwszych książek z tej serii - o internecie. gopher, telnet, e-mail, irc, przeglądarka mosaic - łezka się w oku kręci wink
              • maja71 Re: Problem ze zdjeciami 02.06.09, 20:47
                Z całym szacunkiem,ale Ty chyba kompletnie nie czytasz tego,co
                napisałamsmile W dwóch moich odpowiedziach dotyczących tematu problemu
                ze wstawianiem zdjęc na blog wyraźnie i po polsku napisałam,że
                wyłączyłam blokowanie wyskakujących okienek,a Ty uparcie zalecasz mi
                właśnie tę czynnośc wykonac.Przepraszam,ale jak mam wyłączyc
                wyłączone blokowanie wyskakujących okienek?!
                Zawsze wstawiałąm zdjęcia na blog korzystając z opcji "wstaw/edytuj
                zdjęcie".Od conajmniej dwóch dni po kliknięciu na obrazek z drzewkiem
                ("przeglądaj") pojawia się okienko z
                komunikatem "zauważyliśmy...etc." Dziś zauważyłam,że przy
                korzystaniu z opcji "wstaw zdjęcie z komputera" pojawia się takie
                samo okienko informujące mnie o konieczności wyłączenia blokowania
                wyskakujących okienek.I znowu-jak mam wyłączyc wyłączone blokowanie
                wyskakujących okienek?!
                Sorry,ale sądzę,że problem ze wstawianiem zdjęc na blog to nie
                kwestia moich złych ustawień,tylko po prostu blox nawala.I zaczynam
                rozumiec masę moich koleżanek,które dawno już zrobiły bloxowi papa i
                spokojnie piszą sobie na bloggerze albo wordpressie.
                Pozdrawiam,Maja
                • maja71 PS do powyższego wpisu 02.06.09, 20:48

PS-mój powyższy wpis kieruję do Ols.
                • ols Re: Problem ze zdjeciami 02.06.09, 21:00
                  Czytam czytam wink
                  Miałem takie same objawy pod IE, zrobiłem to co napisałem w moim wpisie powyżej i wszystko działa bezproblemowo. Jeśli nie działa pierwszy sposób (wyłączenie blokowania) to wyłącz blokowanie selektywnie dla *.blox.pl w opisany przeze mnie sposób - u mnie pomogło.
                  • maja71 Do Ols 02.06.09, 21:10

Przetestowałam oba przez Ciebie podane sposoby jeszcze zanim
                    trafiłam na niniejsze forum.Niestety,marny rezultat.Wciąż nie mogę
                    wstawiac zdjęc.
                    Pozdrawiam,M.
                    • ols Re: Do Ols 02.06.09, 21:24
                      Napisz jakiej dokładnie przeglądarki używasz (numer wersji itd). I na pewno wpisałaś "*.blox.pl" (bez cudzysłowów oczywiście)?
                      Czy oprócz przeglądarki nie używasz czasem jakiegoś dodatkowego programu do blokowania wyskakujących okienek? Norton cośtamcośtam?
                      • maja71 Re: Do Ols 03.06.09, 00:02
                        Moja przeglądarka to Windows Internet Explorer.Niestety,nie
                        wiem,jaki numer ma wersja i nie mam bladego pojęcia,gdzie to
                        sprawdzic sad Zadnych Nortonów cośtamcośtam hehe nie posiadam i
                        wpisałam www.blox.pl. Zdjęc oczywiście nadal nie mogę wstawic,bo
                        pojawia się okno z komunikatem,którego już nawet nie chce mi się
                        cytowac.Pozdrawiam serdecznie,Maja
                    • fg2002 Re: Do Ols 03.06.09, 00:00
                      Maja. - Domyślam się, że ktoś zmusza nas do obejrzenia tych
                      reklamowych okienek. Bo gdy nie pozwolimy, to wklejać obrazka nie
                      można. Ale okazuje się, że nie można tylko przy okienku URL
                      obrazka
                      skorzystać z opcji Przeglądaj. - Ja, zamiast
                      pozwolić na te okienka, rezygnuję z tej opcji i nie Przeglądam, lecz
                      ręcznie wpisuję adres. Żmudniejsze to, ale wkleja i okienek nie
                      muszę oglądać. - Niestety, tak jest tylko przy wklejaniu przez
                      Wstaw/edytuj obaz
                      , natomiast przy Wstaw zdjęcie z komputera
                      nie da rady - wtedy trzeba pozwolić tymczasowo!!! na
                      okienka. - Gdy pozwolisz na Zawsze, to nie zadziała - jest jakiś
                      błąd - może w programie a może wsystemie ... (ja pracuję w Vista 64).
                      • fg2002 Re: Do Ols 03.06.09, 00:02
                        I w Internet Explorer 8.
                        • fg2002 Re: Do Ols 03.06.09, 00:06
                          Maju, poza tym Ols kazał Ci wpisać *.blox.pl a nie
                          www.blox.pl
                          - popraw się.
                      • maja71 Do Ols i Fg2002 03.06.09, 00:11
                        Panowie,no dobra.Skuszę się jeszcze na podpowiedź Fg2002.Powiedzcie
                        mi tylko,jak zezwalac TYMCZASOWO ,skoro "zezwalam" wchodząc w
                        narzędzia,blokowanie wyskakujących okienek,ustawienia blokowania
                        wyskakujących okienek??? Bo jak pojawia się pasek z info o
                        zablokowanych okienkach,to wiem,jak zezwalac tymczasowo,ale jak to
                        zrobic z ustawień blokowania wyskakujących okienek???Rany,jak to
                        czytam,to gęsiej skórki dostaję.I jeszcze jedno.Ols w poprzednim
                        wpisie napisał coś takiego : *.blox.pl Czy przed blox.pl ma byc
                        gwiazdka ????sądziłam,że www....Pozdrawiam,M.
                        • fg2002 Re: Do Ols i Fg2002 03.06.09, 00:49
                          Ja już znalazłem sposoby na wszystkie kłopoty i zawsze mogę
                          korzystać z opcji Przeglądaj. Wszystko jest proste, ale błędów w tym
                          edytorze (jeśli chodzi o wstawianie) jest tyle! że nie chce mi się o
                          tym wszystkim pisać - np. że po Tymczosowym zezwoleniu nie można
                          korzystać z już otwartego okna do wstawiania, ale trzeba otworzyć
                          nowe (stare można zamknąć tylko górnym prawym krzyżykiem - inne
                          polecenia nie działają). - Jednym słowem ten edytor to jeszcze
                          skandal. Ale ja już daję mu rady. Innym życzę lepszych czasów.
                          • maja71 Re: Do Ols i Fg2002 03.06.09, 00:53
                            No to Ci gratuluję-ja niestety jestem "nietechniczna" i jeśli coś
                            jest niekoniecznie OK z edytorem,to sama sobie nie poradzę,stąd moje
                            pytania na niniejszym forum.Pozdrawiam,M.
                        • ols Re: Do Ols i Fg2002 03.06.09, 02:00
                          Tak, tam ma być właśnie gwiazdka, specjalnie tak napisałem - inaczej nie zadziała.

@Fg2002 - nie wchodzi tu w grę żadne zmuszanie do oglądania reklamowych popupów - nie emitujemy reklam w takiej agresywnej formie. Po prostu okienka do ładowania plików to popupy (a właściwie popup w popupie) - automaty do blokowania wyskakujących okienek różnie reagują na takie rozwiązania. Postaramy się zminimalizować niedogodności.
                          • e.gunia Re: Do Ols i Fg2002 03.06.09, 08:59
                            U mnie problem też zaistniał i prawdę mówiąc będzie chyba ostatnim kamyczkiem do
                            ogródka - przeprowadzka na Bloggera zbliża się wielkimi krokami. Porady, aby coś
                            odblokowywać - zwłaszcza z gwiazdką * (dlaczego do tej pory działało bez
                            odblokowywania, skoro przeglądarka ta sama???) - uważam za niepoważne.

Jeśli użytkownicy zgłaszają problem należy się nim zająć, a nie stosować
                            spychologię pod hasłem - poradźcie sobie sami, bo to WASZ problem. Po co pytanie
                            jaką masz przeglądarkę? Moim zdaniem powinno działać pod każdą - tak piszą w
                            mądrych książkach o projektowaniu użytecznych serwisów internetowych. Blox
                            użytecznością niestety nie grzeszy, o czym świadczy nieustający ciąg problemów
                            na jakie napotykają użytkownicy.
                            • ols Re: Do Ols i Fg2002 03.06.09, 09:23
                              Pytanie o przeglądarkę służy zdiagnozowaniu problemu, tak żebyśmy wiedzieli, gdzie szukać przyczyn.
                              Oraz nie wiem, dlaczego uważasz dobrą poradę za niepoważną (zwłaszcza z gwiazdką wink.

Staramy się rozwiązać problem, pracujemy nad tym żeby żadne dłubanie w opcjach nie było potrzebne.

PS. To jest forum pomocowe, naturalną rzeczą jest że znajdziesz tu głównie "nieustający ciąg problemów".
                          • fg2002 Re: Do Ols i Fg2002 03.06.09, 09:27
                            Ols, słabo kojarzysz - zastanów się dlaczego "okienka do
                            ładowania plików to popupy (a właściwie popup w popupie)
                            ". - Czy
                            nie mogą to być zwykłe okienka? - Według mnie nie mogą, bo wtedy
                            inne popupy, te z reklamami, by do nas nie docierały.
                            • ols Re: Do Ols i Fg2002 03.06.09, 09:37
                              Błędne założenie - nigdzie i nigdy nie emitujemy reklam w popupach.
                            • fg2002 Re: Do Ols i Fg2002 03.06.09, 09:58
                              Ale ja jeszcze bloxowiska nie opuszczę, bo wiem że jeszcze nikt
                              bezbłędnego programu nie napisał. Nawet Microsoft i linuksowcy - to
                              jest niemożliwe! Wprowadzenie zmian zawsze jest ryzykiem. Nawet
                              drobną zmianą można zepsuć wszystko. - Wiem, bo mi też się to
                              zdarzało.
                              - Poza tym ja już byłem, w Onecie, i wróciłem. Bo tylko w bloxach od
                              zawsze można w źródle grzebać (zdaje się, że teraz Onet też na to
                              pozwala). Bloxowisko obsługuje cały HTML. - Może się mylę, ale blox
                              wydaje mi się najlepszy do pisania blogów naukowych, z
                              matematycznymi wzorami. Bo z tego co widzę np. w salon24
                              arkadiusz.jadczyk.salon24.pl/ to tam naukowcy piszą wzory
                              zwykłym testem, może nawet nie można ich tam wklejać jako obrazki.
                              Nawet nie mogą pisać dolnych indeksów - salon 24 to blogowisko tylko
                              do bleblania. No i te wielkopańskie maniery ...
                              • e.gunia Re: Do Ols i Fg2002 03.06.09, 10:08
                                Sprawdziłam - Pod firefoxem problem nie występuje. Może jednak zostanę na tym
                                bloxie wink
                                • ols Re: Do Ols i Fg2002 03.06.09, 10:46
                                  W ogóle lepiej korzystać z Firefoksa - choćby dla sprawdzania pisowni. Oraz jest do niego rozszerzenie ScribeFire, które całkowicie zastępuje bloksowy edytor, jeśli ten który mamy ci z jakichś przyczyn nie odpowiada.
                                  • maja71 Działa!!!! 03.06.09, 17:03

Witajcie,nie wiem,czy to kwestia gwiazdki,którą polecił mi wstawic
                                    Ols przed blox.pl (ja wpisywałam www.),czy jakoś tak "samo" się
                                    naprawiło,ale...działa! Znów mogę wrzucac zdjęcia na bloga,więc
                                    serdecznie wszystkim dziękuję za pomoc.
                                    Teraz trochę ustawienie czcionki mi zwariowało,ale mam nadzieję,że
                                    sobie z tym poradzę.
                                    Pozdrawiam serdecznie,Maja
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka