Dodaj do ulubionych

Forum psychologia

01.11.14, 22:27
Od dłuższego czasu mam problem z uporczywym nękaniem na forum psychologia. Nie zgłaszałam tego do moderacji w nadziei, że poradzę sobie sama. Jednak od kilku dni sytuacja trochę wymknęła się spod kontroli i dwie użytkowniczki zaczęły intensywniej atakować mnie w swoich wpisach. Dałam się ponieść emocjom i odpowiadałam tym samym, niestety. Wczesnym rankiem wpisów nie było już, zostały usunięte, jednak użytkowniczki leda16 i clarissa3 nadal atakowały mnie obraźliwymi wpisami, na które starłam się już nie reagować, oprócz zaznaczania ich do usunięcia. Były na bieżąco usuwane. Od wczoraj wpisy nie są usuwane, a ja mam dosyć tego nękania.

Jakie są możliwości rozwiązania konfliktu? Dodam, iż jedna z użytkowniczek ma zwyczaj ubliżania w postach każdemu, kto jest akurat pod ręką. Przyznała, że "złość należy odreagowywać na słabszych" i dokładnie to regularnie robi na forum.

Jestem studentką psychologii i pobyt na tym forum jest dla mnie ciekawym doświadczeniem, ale nie pozwolę na to, żeby za cenę pobytu na nim być obiektem czyjegoś odreagowywania emocji i naruszania moich dóbr osobistych.

Czy za agresywne zachowania uczestnik nie powinien być wykluczony z forum? Czy tak nie mówi regulamin?
Obserwuj wątek
    • Gość: = Re: Forum psychologia IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.14, 07:54
      Zwróć uwagę na fakt, że wczoraj był tzw. dzień świąteczny. Niektórzy przygotowują się do niego wcześniej, np. wyjeżdżają. Stąd stosowanie regulaminu przez tzw. moderatora może być czynnością nieciągłą w czasie.

Inną sprawą jest samo sedno problemu. Jako studentka psychologii powinnaś zdawać sobie sprawę z bagienka, które ludzie stwarzają i radości jaką im to sprawia. W szczególności, gdy odbywa się to względnie anonimowo. Dodatkowo należy wziąć pod uwagę fakt, że ludzie pilnujący porządku w takich przybytkach nie zawsze, a pewnie nawet często, nie wykazują się ze swoich powinności. Z powodów różnorakich.

W końcu trzeba wziąć też pewnie pod uwagę zupełnie inne czynniki, które wpływają na stan bieżący. Na poczekaniu można sobie wymyślić np. utrzymanie ruchu na forum, klikalność itp. bzdury. Próbuję tym pokazać, że administracji nie zawsze "opłaca się" wywalać użytkownika, nawet ewidentnych przypadków. Do tego dochodzą jeszcze kwestie techniczne. Czasem po prostu nie da się takiego zawodnika trwale usunąć z "krajobrazu" - coś na zasadzie braku kary śmierci w polskim prawie.

W odpowiedzi na pytanie - pewnie tak, ale regulamin to tylko spis wytycznych, które często pozostają tylko wytycznymi, a praktyka może być nieco inna.
      • Gość: gość Re: Forum psychologia IP: 31.178.224.* 02.11.14, 09:33
        Też o tym pomyślałam, że taki osobnik zwiększać może atrakcyjność forum.Ludzie będą klikać na nie, żeby zobaczyć to zjawisko, sprawdzić, czy znowu na kimś się wyżywa itp.

Jest też druga strona, dlaczego do tej pory uczestnicy forum nie przeciwstawili się tej osobie? Pasuje im to, dopóki nie dotyczy ich samych? Boją się odwetu?
        • Gość: = Re: Forum psychologia IP: *.dynamic.chello.pl 02.11.14, 14:51
          Ludzie w ogólności zwyczajnie lubią ekskrementy. Szczególnie, gdy ktoś obok jest nimi pobrudzony. Natomiast gdy para obrzuca się bez opamiętania, to już namiastka igrzysk na miarę olimpijskich :)
          "Podłość ludzka nie zna granic" można było usłyszeć tu i ówdzie. Często tę podłość trzeba zamienić na "płytkość". Stosowane niekoniecznie w stosunku do czynnych uczestników.
      • stefan4 Re: Forum psychologia 02.11.14, 10:15
        =:
        > Jako studentka psychologii powinnaś zdawać sobie sprawę

No właśnie. Też sobie pomyślałem, że to przecież dla Ciebie idealne miejsce do praktykowania metod radzenia sobie w sytuacji konfliktowej i nieprzyjemnej. Niczym nie ryzykujesz, a możesz się wiele nauczyć.

Może da się zło zwyciężyć dobrem?
    • wiolcia29_2 Re: Forum psychologia 02.11.14, 13:07
      I wszystko stało się jasne: leda16 napisała, że na forum wszyscy jesteśmy "tylko awatarami" i możemy robić to, co nam się tylko podoba, bo przecież "awatara" nie chroni żadne prawo. Ci, którzy nadal czują się ludźmi powinni chyba pospiesznie opuścić sieć, a przynajmniej forum.;-)

Myślę, że jednak potrzebna jest interwencja i uświadomienie kobiecie, że nie może czuć się aż tak bezkarna.
    • bartoszcze Re: Forum psychologia 02.11.14, 16:46
      Właściwą drogą było zgłoszenie do administracji i powstrzymanie się od odpowiedzi (zwłaszcza obraźliwych).
      W weekendy moderacją zajmuje się mniej osób.
      Regulamin nie przewiduje aby "za agresywne zachowania uczestnik powinien być wykluczony z forum" (co powinnaś wiedzieć, jeśli ten regulamin przeczytałaś). Acz uczestnik może zostać zablokowany.
    • wiolcia29_2 Re: Forum psychologia 02.11.14, 22:20
      W archiwum widzę, że to kolejne zgłoszenie łamiących regulamin zachowań ledy16: forum.gazeta.pl/forumSearch.do?&query=leda16&queryMode=SIMPLEALL&sortMode=SCORE&pageNumber=1&navforum=O+forum. Czy mam rozumieć, że jest ona "atrakcją" tego forum i dlatego wciąż obraża wszystkich dookoła?
      • marrant Re: Forum psychologia 03.11.14, 11:59
        I tam także znajduje się odpowiedź co robić w takiej sytuacji.
        • wiolcia29_2 Re: Forum psychologia 03.11.14, 12:24
          A może jaśniej poproszę?
          • marrant Re: Forum psychologia 03.11.14, 13:43
            Wysłać e-mail z linkami do wypowiedzi naruszającymi regulamin na forum@agora.pl
          • Gość: = Re: Forum psychologia IP: *.dynamic.chello.pl 03.11.14, 19:11
            Nie wiem czy już zaczęło Cię to irytować czy dopiero zacznie, gdy zderzysz się z machiną :)
            Jednak z irytacją radziłbym uważać, bo łatwo można zostać okrzykniętym trolem itp. :))
            Czasem odnoszę wrażenie, że to administracja generuje mocno niezadowolone jednostki, które z czasem przestają się irytować tylko w bierny sposób. Może to jest tak jak ze współczesnym organizmem, który utrzymuje bezpieczną ilość szkodliwych czynników ?
            Najlepiej zastosować "golden shower dla ochłody" (cyt. Apteka) :)) Dodam, że chłodzić trzeba nie siebie, ale to co dookoła ;)
            • wiolcia29_2 Re: Forum psychologia 04.11.14, 07:35
              No trzeba mieć nerwy ze stali, fakt. ;-)
              --
              Jeżeli życie daje Ci w kość, to nie po to byś się nad sobą użalał, tylko po to abyś coś w nim zmienił, wziął się w garść i uwierzył w siebie...
              • Gość: = Re: Forum psychologia IP: *.dynamic.chello.pl 04.11.14, 19:26
                Dla mnie to dziwne, bo takie forum powinno być przyjazne dla użytkownika, a tu zdarza się, że guzik prawda. Ludzie czasem chcą czyścić, ale bywa, że to jak góra, co to Syzyf się z nią zakolegował :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka