Dodaj do ulubionych

Kurde, weźcie te

28.10.18, 16:53
reklamy po niemiecku! Możecie puścić w suahili, w suahili trochę kumam.

Nie, nie jestem w Niemczech ani przy granicy ani dawno nie byłam.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Kurde, weźcie te 28.10.18, 19:48
      Problem można rozwiązać we własnym zakresie pozbywając się nachalnych reklam lub korzystając
      z automatycznego tłumaczenia (które sprawdzi się w przypadku tekstów, jeśli reklama zawiera takowe).
      Nie jest to może rozwiązanie zbyt eleganckie, ale wydaje się skuteczniejsze niż apele do niewiadomokogo.
    • marrant Re: Kurde, weźcie te 29.10.18, 12:05
      Reklamy są dostosowywane do użytkownika przez dostawców tychże reklam. Jeżeli reklama jest w odpowiednim formacie, to nie bardzo mamy wpływ na to co konkretnie zawiera.
      • yoma Re: Kurde, weźcie te 29.10.18, 12:40
        Marrant, ale mnie, jako użytkownika, to nie obchodzi. Jak idę kupić samochód, a on rusza tylko z trójki, to mnie nie obchodzi tłumaczenie sprzedawcy, że nie on ustawiał skrzynię biegów. Jak aparat fotograficzny nie łapie ostrości, to mnie nie obchodzi, że to nie sprzedawca montował optykę.

Czy ty mi próbujesz zasugerować, że jestem sama sobie winna, że mam reklamy w cudacznych językach?
        • wariant_b Re: Kurde, weźcie te 29.10.18, 13:20
          yoma napisała:
          > Czy ty mi próbujesz zasugerować, że jestem sama sobie winna,
          > że mam reklamy w cudacznych językach?

Oj tam, marudzisz. Koreańczyk dostaje reklamy po polsku i nie narzeka.
          Przynajmniej na forach pomocowych, bo może pisze na forum@agora.pl?

Ja przez kilka minut odświeżałem stronę "O Forum", żeby w końcu pokazała
          mi się jakaś reklama w obcym języku - ale też nie za bardzo, bo po angielsku.
          Ale przynajmniej mogę się podzielić licznikami przesyłanych bajtów:
          - od 0.8 do 1.7 MB na odświeżenie reklam na stronie. Niezły wynik.
          • yoma Re: Kurde, weźcie te 29.10.18, 14:33
            Gratulacje. Od jakiegoś czasu uskarżam się na reklamy w obcych językach, w ciągu ostatniego tygodnia zaszła poprawa przynajmniej w konsekwencji, bo leci furt po niemiecku :) Gdzie suahili, pytam? Co to za dyskryminacja ze względu na pochodzenie?

Mogłabym oczywiście robić zrzuty ekranu, tylko po co. Jeszcze by mnie zabanowali za wklejanie reklam :)))
            • snajper55 Re: Kurde, weźcie te 29.10.18, 18:46
              yoma napisała:

> Gratulacje. Od jakiegoś czasu uskarżam się na reklamy w obcych językach, w ciąg
              > u ostatniego tygodnia zaszła poprawa przynajmniej w konsekwencji, bo leci furt
              > po niemiecku :) Gdzie suahili, pytam? Co to za dyskryminacja ze względu na poch
              > odzenie?
              >
              > Mogłabym oczywiście robić zrzuty ekranu, tylko po co. Jeszcze by mnie zabanowal
              > i za wklejanie reklam :)))

A nie surfujesz przypadkiem po niemieckojęzycznych stronach?

S.
              • yoma Re: Kurde, weźcie te 29.10.18, 19:30
                Przypadkiem nie, za słabo znam. Jeszcze fiński bym zrozumiała, szukałam ostatnio fińskich kapel...
                • wariant_b Re: Kurde, weźcie te 29.10.18, 22:41
                  yoma napisała:
                  > Przypadkiem nie, za słabo znam.

Panie, ofiaruj każdemu z nas, czego mu w życiu brak...
                  • yoma Re: Kurde, weźcie te 29.10.18, 23:40
                    Każdemu wedle potrzeb :)
        • marrant Re: Kurde, weźcie te 30.10.18, 11:58
          My dostarczamy pudełko na stronie i niektóre metadane o użytkownikach. To reklamodawca wybiera jakie reklamy wyświetla komu. Możliwe, że ktoś błędnie wybrał, że komuś takiemu jak Ty pokazują się takie i takie reklamy. Możesz spróbować wypaść z tego "targetu" np czyszcząc historię i ciasteczka, ale to nie zadziała jeżeli np ktoś po prostu uparł się pokazywać niemieckie reklamy osobom odwiedzającym forum, piszącym z miasta x (nawet jak to jest polskie miasto).
          • wariant_b Re: Kurde, weźcie te 30.10.18, 13:46
            marrant napisała:
            > My dostarczamy pudełko na stronie i niektóre metadane o użytkownikach.

To może zgodnie z RODO na prośbę użytkownika wyczyśćcie i zapomnijcie
            metadane, które dostarczacie pośrednikom reklamowym?

I nie udzielajcie im zgody na zakładanie plików cookie na podstawie waszej
            deklaracji RODO, bo użytkownik im takiej nie udzielał. Żaden z dostawców
            reklam nie pytał, czy chcemy by je nam wyświetlał i nie dostał na to zgody
            ani prawa do gromadzenia informacji na nasz temat.
            • marrant Re: Kurde, weźcie te 30.10.18, 14:00
              Wystarczy odznaczyć zgodę znajdującą się w polityce prywatności. Ta zgoda dotyczy dokładnie tego.
              Cieszę się, że nagle jesteś także specjalistą od RODO i wiesz lepiej od sporej grupy prawników, ustawodawców i urzędników jak to powinno prawidłowo wyglądać:) Jesteś w istocie człowiekiem renesansu:)
              • milka_milka Re: Kurde, weźcie te 30.10.18, 14:05
                Odhaczyłam jakiś milion razy, a komunikat dalej jest.
                Przyznajcie się, że nie umiecie tego zlikwidować.
                • marrant Re: Kurde, weźcie te 30.10.18, 14:22
                  Jeżeli używana przeglądarka każdorazowo czyści ciasteczka, to niestety nic na to nie poradzimy. Nie mamy wpływu na działanie przeglądarki. Ten komunikat będzie się w niej pokazywał zawsze.
                  Odhaczenie zgody przy normalnej, zapamiętującej cookiesy przeglądarce powoduje niedopasowywanie reklam. Pokazanie komunikatu jest wymogiem prawnym. Musimy go pokazać. To przeglądarka nie zapamiętuje, że już został pokazany.
                  • milka_milka Re: Kurde, weźcie te 30.10.18, 14:39
                    No więc ja nie mam odhaczonego czyszczenia ciasteczek ani nieśledzenia. Inne strony nie mają z tym problemu. Tylko tu.
                    • marrant Re: Kurde, weźcie te 30.10.18, 14:58
                      Safari mobilne robi to niezależnie od ustawień.
                      • milka_milka Re: Kurde, weźcie te 30.10.18, 15:03
                        A czemu tylko u Was, a na innych stronach nie?
                      • wariant_b Re: Kurde, weźcie te 30.10.18, 15:49
                        > Safari mobilne robi to niezależnie od ustawień.

Więc powinni go zabronić.
                        (to był żart, oczywiście)
              • wariant_b Re: Kurde, weźcie te 30.10.18, 15:28
                marrant napisała:
                > Jesteś w istocie człowiekiem renesansu:)

Po prostu trochę za długo siedzę w branży i z nawyku sprawdzam,
                czy jest tak, jak mówię, czy może coś się ostatnio zmieniło.

> Wystarczy odznaczyć zgodę znajdującą się w polityce prywatności.

A jak to zrobić, jeśli pliki cookies nie są zachowywane po zamknięciu sesji?
                Dlaczego brak zgody miałby być przechowywany inaczej niż zgoda?

Zgody na wyświetlanie reklam targetowanych
                Przeglądarka Safari ma domyślnie wyłączoną obsługę plików cookie innych firm
                (3rd-party cookies).

pomoc.gazeta.pl/pomoc/1,154322,23439313,zgody-na-wyswietlanie-reklam-targetowanych.html

Skoro macie wiedzę, że ta przeglądarka zabija wasze ciasteczka, a wszystkie pozostałe
                mogą być używane w trybie prywatnym (czy jak go tam nazwą) i również kasować
                cookies po zamknięciu sesji - to dlaczego użytkownicy mają sami się głowić, co zrobić by
                przestał im się pokazywać komunikat (bo zdaje się brak możliwości zamknięcia okienka
                komunikatu w przeglądarkach mobilnych został już poprawiony, choć akurat dla Safari
                nie mam tego jak sprawdzić).

Rozumiem, że gdyby chodziło o jakąś całkowicie niszową przeglądarkę,
                można by to przeoczyć, ale akurat Safari jest z "wielkiej piątki" i oprogramowanie
                ma na niej działać poprawnie, jakiekolwiek nie byłyby domyślne ustawienia.
                Podpatrzcie, jak to robią inni, bo da się to zrobić.

> ... wiesz lepiej od sporej grupy prawników ...

A przy okazji - dobrze opłacanego prawnika zwykle stać na iPhone'a,
                a ustawodawcy dostali służbowe, więc może jeszcze raz poproście o opinię.
              • yoma Re: Kurde, weźcie te 30.10.18, 17:59
                >Wystarczy odznaczyć zgodę znajdującą się w polityce prywatności. Ta zgoda dotyczy dokładnie tego.

Nie można odhaczyć, ponieważ nie działa. I tak, może się spokojnie tak zdarzyć, że użytkownik forum wie o wiele więcej o RODO niż banda urzędników i administratorów forum.
          • yoma Re: Kurde, weźcie te 30.10.18, 17:56
            Marrant, czy ty sugerujesz, że ja latam po mieście i podtykam wszystkim telefon - patrzcie, mam niemieckie reklamy? Suski by tego nie wymyślił :D
    • milka_milka Re: Kurde, weźcie te 30.10.18, 09:07
      Daj te niemieckie reklamy, wezmę w zamian za cholerny komunikat na safari, który ciągle jest!
      • wariant_b Re: Kurde, weźcie te 30.10.18, 10:00
        > ... wezmę w zamian za cholerny komunikat na safari, który ciągle jest!

Ale przynajmniej nikt lepiej nie chroni twoich danych osobowych niż gazeta.pl

A właściwie danych bezosobowych, bo zgoda nie jest w żaden sposób powiązana
        z kontem użytkownika i nie jest odnotowana w bazie danych, więc forum.gazeta.pl
        nie ma żadnego potwierdzenia, czy ktoś taką zgodę kiedykolwiek wyraził, czy nie.
        Więc będą wyświetlać i pytać tak długo, aż nie wymienią się ludzie odpowiedzialni
        za jakość oprogramowania i obsługę klientów. A to może potrwać dłuuuugo.
        • yoma Re: Kurde, weźcie te 30.10.18, 11:39
          W sumie, jeśli gugiel myśli, że jestem w Niemczech, to nic tylko rabować i gwałcić... :)
        • stefan4 Re: Kurde, weźcie te 30.10.18, 11:49
          wariant_b:
          > zgoda nie jest w żaden sposób powiązana z kontem użytkownika i nie jest
          > odnotowana w bazie danych

Jest tylko w ciasteczkach w przeglądarce użyszkodnika?

A jak to sprawdziłeś? Wypróbowując różne przeglądarki? Kasując ciasteczka(*)? Czy może analizując kod strony?

- Stefan
          --------------------------------------------------------
          (*) Zdaje się, że tutejsi admini wolą sformułowanie ,,czyścić ciasteczka''
          • wariant_b Re: Kurde, weźcie te 30.10.18, 13:35
            stefan4 napisał:
            > A jak to sprawdziłeś? Wypróbowując różne przeglądarki? Kasując ciasteczka(*)?
            > Czy może analizując kod strony?

No właśnie tak.

I dodatkowo sprawdzając, co się dzieje z komunikatem, jeśli jestem już zalogowany.
            Przy okazji wydaje mi się, że odmowa nie powoduje żadnych skutków, bo ponownie
            zostaje wyświetlony komunikat, a wyjście z niego jest automatycznie akceptacją.
            Krótko - wyjście z komunikatu zostaje zapisane w ciasteczkach (*) jako zgoda,
            a brak zgody nie. Więc nie zgadzając się na przechowywanie danych osobowych
            yoma nie pozbędzie się reklam w języku niemieckim. Zresztą dostawcy reklam
            mają własne pliki cookies i pamiętają również po stronie serwera.

(*) to te ciasteczka:
            .rodo.agora.pl ag-rd-params
            forum.agora.pl ag-rd-params
            • stefan4 Re: Kurde, weźcie te 30.10.18, 14:41
              wariant_b:
              > Krótko - wyjście z komunikatu zostaje zapisane w ciasteczkach (*) jako zgoda,
              > a brak zgody nie. Więc nie zgadzając się na przechowywanie danych osobowych
              > yoma nie pozbędzie się reklam w języku niemieckim.

Gdyby niezgoda Yomy na niemieckie reklamy była tylko zapisana w ciasteczkach w jej przeglądarce, to byłaby to słabiutka bariera. Na reklamy i tak najlepsze jest ich blokowanie.

wariant_b:
              > to te ciasteczka:
              > .rodo.agora.pl ag-rd-params
              > forum.agora.pl ag-rd-params

Wyszedłem z ogniowego lisa, usuwając wszystkie ciasteczka, wszedłem znowu prostu na tą stronę, żeby po drodze nic się nie przyczepiło i znalazłem trzy ciasteczka
                  • rodo.agora.pl (bez kropki na początku)
                  • forum.gazeta.pl
                  • gazeta.pl
              Tamtych nie mam. Prawdopodobnie dlatego, że żadnej zgody nie wyrażałem, bo na te rodowe śmieci mam również założone blokowanie.

- Stefan
              • wariant_b Re: Kurde, weźcie te 30.10.18, 15:46
                stefan4 napisał:
                > Wyszedłem z ogniowego lisa...
                • rodo.agora.pl (bez kropki na początku)
                • forum.gazeta.pl

Firefox od 60-tki ograniczył obsługę cookies, więc choć działam w FF,
                ciasteczka podglądam w innej przeglądarce, żeby nie instalować dodatków.
                Stąd zapewne owa . (kropka) przed rodo. bo tak mi to podaje Vivaldi.
                Kajam się za forum.agora.pl - oczywiście forum.gazeta.pl - pośpiech przy pisaniu.

> Gdyby niezgoda Yomy na niemieckie reklamy była tylko zapisana w ciasteczkach
                > w jej przeglądarce, to byłaby to słabiutka bariera. Na reklamy i tak najlepsze
                > jest ich blokowanie.

Dlatego dla ciebie i mnie ten problem jest z natury swojej abstrakcyjny.
                Poza tym, szczerze mówiąc, gazeta.pl chyba i tak ma najmniejszą wiedzę
                o tym, jakie reklamy należy podstawić użytkownikowi i dostawcy radzą sobie
                bez żadnej pomocy z zagospodarowaniem swoich "ramek". Gazeta nie wie,
                czego szukamy w internecie i jakie inne strony odwiedzamy, a oni tak.
                A jeśli gazeta wie, że yoma lubi niemieckie reklamy - to niech lepiej milczy.
            • yoma Re: Kurde, weźcie te 30.10.18, 18:02
              >Więc nie zgadzając się na przechowywanie danych osobowych
              yoma nie pozbędzie się reklam w języku niemieckim.

A dzięki, dzięki, warto wiedzieć - czyli jeszcze długi czas będę miała bekę z administratorów, którzy języka nie umieją ustawić :D
              • wariant_b Re: Kurde, weźcie te 30.10.18, 23:21
                Marrant powiedziała wcześniej: "Jeżeli reklama jest w odpowiednim formacie,
                to nie bardzo mamy wpływ na to co konkretnie zawiera."

Nie jestem w stanie zrozumieć, dlaczego odpowiednim formatem nie jest
                obowiązkowe użycie w reklamie języka polskiego. Czy prawnicy gazety
                nie wiedzą, że istnieje Ustawa o języku polskim i ma artykuł 7a?
                Obowiązek używania języka polskiego w informacjach o właściwościach
                towarów i usług dotyczy też reklam.

Jedna klauzula w umowach z dostawcami reklam i nie będzie po niemiecku.
                • yoma Re: Kurde, weźcie te 01.11.18, 08:45
                  Oo, dzisiaj mam po polsku! Jak Prosić Boga O Pomoc.

Poważnie :)))))

Adekwatne ;)
      • yoma Re: Kurde, weźcie te 30.10.18, 11:36
        Deal, zabieraj :) z ubolewaniem przestałam korzystać z safari po prostu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka