Dodaj do ulubionych

Jak skasować podręcznik GW na smartfonie

03.11.20, 15:25
Zrestartowałem smartfona i teraz nie mogę korzystać za jego pomocą z Forum kraj, bo po wejściu na FK wyświetla mnie się jakiś podręcznik pt. "Droga użytkowniczko, Drogi użytkowniku".
Jak się tego pozbyć?
Może ktoś pomoże, bo mnie do wariatkowa zabiorOM!
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • krol.osle.jlawki Dałem radę 03.11.20, 15:57
      zaktualizowałem przeglądarkę
    • wariant_b Re: Jak skasować podręcznik GW na smartfonie 03.11.20, 16:00
      krol.osle.jlawki napisał:

> Zrestartowałem smartfona i teraz nie mogę korzystać za jego pomocą z Forum kraj,
      > bo po wejściu na FK wyświetla mnie się jakiś podręcznik...

Gdzieś tam na końcu powinien być przycisk do zaakceptowania warunków RODO.
      Jeśli przeglądarka pamięta wszystkie ciasteczka, to komunikat już się nie pojawi.
      W starych wątkach znajdziesz mnóstwo postów na temat tego komunikatu. Gdyby
      przypadek był "złośliwy" i nie dało się zaakceptować RODO, podaj więcej szczegółów.

---
      Zabawnie wyszło mi, kiedy sprawdzałem sytuację na swoim smartfonie w Operze.
      Pojawiła mi się rozmyta plama na całą stronę i żadnej możliwości działania -
      Opera uznała komunikat za niechcianą reklamę i zablokowała jego wyświetlenie.
      Nie wiem, czemu programistom gazety tyle czasu naprawić tego komunikatu.
      • krol.osle.jlawki Re: Jak skasować podręcznik GW na smartfonie 04.11.20, 08:55
        wariant_b napisał:
        >
        > ---
        > Zabawnie wyszło mi, kiedy sprawdzałem sytuację na swoim smartfonie w Operze.
        > Pojawiła mi się rozmyta plama na całą stronę i żadnej możliwości działania -
        > Opera uznała komunikat za niechcianą reklamę i zablokowała jego wyświetlenie.
        > Nie wiem, czemu programistom gazety tyle czasu naprawić tego komunikatu.

U mnie było trochę inaczej, a mianowicie na dole był ten zielony, komunikat i jak go kliknąłem to pokazywało się FK, ale jak chciałem tam cokolwiek zrobić to powracał ten gazetowy podręcznik. Po aktualizacji przeglądarki sprawa się naprawiła.
        Ale muszę coś powiedzieć w temacie podręcznika.
        Tam jest w sumie kilkanascie stron maszynopisu, czy Oni w Gazecie naprawdę myślą, że ktoś to czyta?
        • wariant_b Re: Jak skasować podręcznik GW na smartfonie 04.11.20, 09:39
          krol.osle.jlawki napisał:

> U mnie było trochę inaczej, a mianowicie na dole był ten zielony, komunikat...

U innych jest podobnie.
          Trudno jest skutecznie trafić (nacisnąć) tą zgodę.
          A jeśli się uda, to loterią jest, czy przeglądarka zapisze ciasteczka.
          W trybie prywatnym (incognito) z definicji tego nie robi, a domyślnie sporo
          przeglądarek blokuje ciasteczka stron trzecich (tutaj rodo.agora.pl) .
          Początek był "arcydziełem programowania", bo na smartfonie komunikat
          należało zamknąć krzyżykiem, a ten wyświetlał się, ale w ogóle nie działał.

A tak ogólnie - zgoda nie ma związku z ochroną danych osobowych,
          bo nie jest w żaden sposób powiązana z kontem użytkownika,
          więc nie wiadomo, kto się zgadza i czyje dane mają być chronione.
          Wyrażana jest zgoda na działania sprzeczne z etyką Internetu, a nowsze
          przeglądarki starają się eliminować nieetyczne zachowania w Internecie,
          więc kłopoty mogą pojawić się po każdej zmianie w przeglądarce.

U siebie wywalam ten komunikat adblockiem, bo i tak nie ma znaczenia,
          czy wyrażę zgodę, czy nie, gdyż nie wpływa to na zawartość pobieranej strony.

Ja wczoraj u siebie na komputerze stacjonarnym musiałem wyłączyć domyślne
          ochrony Firefoxa, bo niektóre artykuły ze strony głównej przestały się wyświetlać
          z uwagi na blokowanie elementów szpiegujących. Dobrze, że mam
          dedykowaną jedną przeglądarkę tylko dla gazeta.pl, więc to co ustawię, nie
          wpływa na wygląd wyświetlanych przez inną przeglądarkę pozostałych witryn.

> Tam jest w sumie kilkanascie stron maszynopisu, czy Oni w Gazecie naprawdę
          > myślą, że ktoś to czyta?

Nie wiem - chyba nie, ale pewnie mają tam więcej prawników, niż informatyków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka