Dodaj do ulubionych

Reklama dodawana do kazdego maila: chamstwo

14.04.05, 00:22
Uwazam to za chamstwo najwyzszego stopnia, ze do kazdego maila wysylanego
konta gazety bez naszej wiedzy i zgody dodawana jest reklama. Wysylasz
wiadomosc i nawet nie przypuszczasz, ze pozniej cos ci do tego co napisales
dodaja.

W kilku przypadkach ludzie - powazni kontrachenci sie na mnie bezpowrotnie
obrazili po otrzymaniu wiadomosci ode mnie gdzie byla zalaczona (domyslam sie
propozycja wykupienia tam czegos).

Oni mysla, ze to ja jestem taki glupi by cos takiego robic. A ja jestem glupi
dlatego, ze dalem sie nabrac Gazecie na posiadanie tu skrzynki pocztowej.
Teraz widze, ze taka skrzynka jest dobra jak potrzeba jakiegos adresu
mailowego na tzw odstrzal np w celu rejestracji i uzyskania dostepu.

Czyli w momencie gdy zaczna do niej przychodzic spamy to porzucic.

Uzywajac konta gazety wyborczej podcialem sobie skrzydla strasznie. Czas
pomyslec o innej skrzynce na listy lub na koncu kazdej wyslanej wiadomosci
zamieszczac cos takiego:
Obserwuj wątek
    • warka_strong Czy czytałaś reulamin poczty? 14.04.05, 00:44
      viiking napisała:

> Uwazam to za chamstwo najwyzszego stopnia, ze do kazdego maila wysylanego
      > konta gazety bez naszej wiedzy i zgody dodawana jest reklama. Wysylasz
      > wiadomosc i nawet nie przypuszczasz, ze pozniej cos ci do tego co napisales
      > dodaja.
      =========
      Przykro mi, ale mijasz się z prawdą. Przwdopodobnie nie przeczytałaś uważnie regulaminu dotyczącego zasad korzystania z poczty elektronicznej w portalu "Gazeta.pl". W regulaminie tym zawarte jest poniższe postanowienie:

"15.
      Zakładając bezpłatne konto w domenie gazeta.pl użytkownik wyraża zgodę na:
      a) wysyłanie przez Agorę S.A. na założone przez niego konto treści informacyjnych oraz treści o charakterze informacji handlowej pochodzących od Agory S.A lub innych podmiotów;
      b) dołączanie przez Agorę S.A. do stopki poczty elektronicznej wychodzącej z założonego przez niego konta, treści informacyjnych oraz treści o charakterze informacji handlowej pochodzących od Agory S.A lub innych podmiotów, przy czym dołączanie takie nastąpi bez ingerencji w treść i poufność korespondencji."

Pozdrawiam.
    • kell99 Re: Reklama dodawana do kazdego maila: chamstwo 14.04.05, 01:57
      potrzebujesz dobre konto, a nie to gazetowe @#$#%@%... gmail jest ok;)
    • Gość: piecyk gazowy Re: Reklama dodawana do kazdego maila: chamstwo IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.04.05, 09:14
      Nawet najbardziej absurdalny powód jest dobry, żeby dokopać Agorze.

Wyciąg z regulaminu:

11.
      Agora S.A. nie ponosi odpowiedzialności za wszelkie straty i szkody, w tym
      utratę danych, wynikające z przerw w funkcjonowaniu systemu pocztowego z
      przyczyn technicznych lub niezależnych od Agory S.A.

15.
      Zakładając bezpłatne konto w domenie gazeta.pl użytkownik wyraża zgodę na:
      a) wysyłanie przez Agorę S.A. na założone przez niego konto treści
      informacyjnych oraz treści o charakterze informacji handlowej pochodzących od
      Agory S.A lub innych podmiotów;
      b) dołączanie przez Agorę S.A. do stopki poczty elektronicznej wychodzącej z
      założonego przez niego konta, treści informacyjnych oraz treści o charakterze
      informacji handlowej pochodzących od Agory S.A lub innych podmiotów, przy czym
      dołączanie takie nastąpi bez ingerencji w treść i poufność korespondencji.

poczta.gazeta.pl/poczta/1,50580,1807253.html
      • Gość: pieszy_na_rowerze. sa tacy co zawsze na kolanach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 09:48
        Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> Nawet najbardziej absurdalny powód jest dobry, żeby dokopać Agorze.

Moze zamiast pisac bzdety udzielisz konkretnej odpowiedzi. Napisz ze poczta
        Gazety jest... i tutaj wpisz odpowiednie.

Dla mnie jest schizofrenicznym medium i jej nie uzywam. Co do kopania,
        zapominasz piecyku ze jest cos takiego jak krytyka i jej takze Agora podlega.
        Ostatnio praca serwerow Gazety (poczta od dawna raz dziala raz nie) jest ponizej
        krytyki.
        Trzeba miec iscie anielska cierpliwosc zeby miec to szczescie i zobaczyc jakas
        strone. Najczesciej dostaje sie info z brakiem dostepu do bazy. Choc bywa ze
        widze i strone i info o jej braku ;)
        Oczywiscie znajduje to odzwierciedlenie w rankingu witryn według zasiegu
        miesięcznego za styczeń 2005 r. GAZETA zajmuje w nim dopiero 9 miejsce.
        a w ranking witryn według miesięcznej liczby odsłon 7 miejsce.
        Czy moze byc jeszcze gorzej ? sadze ze nie bo za Gazeta juz tylko tacy "giganci"
        jak Idea, Era, Plus.

• Gość: piecyk gazowy Re: sa tacy co zawsze na kolanach IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.04.05, 11:04
          Akurat w tym wypadku dyskusja nie rozbija się o jakość usług, na temat której
          się tutaj nikt nie wypowiadał, a o dołączane zgodnie z regulaminem reklamy.
    • tebe Re: Reklama dodawana do kazdego maila: chamstwo 14.04.05, 10:35
      Witam

Pragnę zauważyć, że na Forum do postów nie są załączane żadne reklamy, więc
      Twój manifest w sygnaturce jest absurdalny.

O tym co jest w Regulaminie piszą Ci powyżej.
      Umów z kontrachentami też nie czytasz? Powodzenia w biznesie.

Gazeta Wyborcza to tytuł prasowy, portal się nazywa Gazeta.pl
      Proszę nie obciążać gazety grzechami Gazety.pl.

Pozdrawiam
      • veteran Re: Reklama dodawana do kazdego maila: chamstwo 14.04.05, 11:19
        tebe napisał:

> Pragnę zauważyć, że na Forum do postów nie są załączane żadne reklamy, więc
        > Twój manifest w sygnaturce jest absurdalny.

Gwoli ścisłości są banery na górze. Gwoli ścisłości na forum, na którym ludzie
        pisali o możliwości wyjazdu na pogrzeb do Watykanu pakowana była reklama Wizzar
        Air, która przysłaniała posty.

> O tym co jest w Regulaminie piszą Ci powyżej.
        > Umów z kontrachentami też nie czytasz? Powodzenia w biznesie.

Z kontrahentami może czyta, panie redaktorze :)

> Gazeta Wyborcza to tytuł prasowy, portal się nazywa Gazeta.pl
        > Proszę nie obciążać gazety grzechami Gazety.pl.

Nie rozumiem upartego wypisywania, że Gazeta Wyborcza i Gazeta.pl to coś
        innego, tebe. Tu są strony GW, w GW reklamowany jest portal. Dwa
        przedsięwzięcia należace do tej samej spółki, podlegające jednemu nadzorowi
        zarządczemu. O co chodzi?
        • Gość: piecyk gazowy Re: Reklama dodawana do kazdego maila: chamstwo IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.04.05, 11:25
          Chodzi o to, że forum jest niezależnie od „Gazety Wyborczej”, aczkolwiek są ze
          sobą powiązane (podobnie jak Idea, która działa niezależnie od TP SA i sama
          podejmuje decyzje, choć robi to w ramach jednej grupy kapitałowej). Dlatego
          można sobie wyobrazić sytuację, w której Agora sprzedaje swoje forum
          (prawdopodobnie najlepsze w Internecie) innemu podmiotowi, zupełnie od niej
          niezależnemu.
          • Gość: pieszy_na_rowerze zaciekawiony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 11:46

Dlatego
            > można sobie wyobrazić sytuację, w której Agora sprzedaje swoje forum
            > (prawdopodobnie najlepsze w Internecie) innemu podmiotowi, zupełnie od niej
            > niezależnemu.

Piecyku badz tak uprzejmy i zdradz nazwe tego forum.

ps. bylbym wdzieczny gdybys podal kryteria na jakich opierasz swoje twierdzenie
            "prawdopodobnie najlepsze w internecie"

• Gość: piecyk gazowy Re: zaciekawiony IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.04.05, 11:51
              Gość portalu: pieszy_na_rowerze napisał(a):

> ps. bylbym wdzieczny gdybys podal kryteria na jakich opierasz swoje twierdzenie
              > "prawdopodobnie najlepsze w internecie"

Kryteriami są moje własne odczucia. Nie widziałem wszystkich forów na świecie.
              To jest tylko (i nie tylko) moja opinia, z którą można się zgodzić lub nie.
              • Gość: pieszy_na_rowerze Re: zaciekawiony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 12:10

> Gość portalu: pieszy_na_rowerze napisał(a):

>
                > Kryteriami są moje własne odczucia. Nie widziałem wszystkich forów na świecie.
                > To jest tylko (i nie tylko) moja opinia, z którą można się zgodzić lub nie.

Nie zgadzam z twoja opinia. Fora sa czescia portalu Gazeta,
                a ten jest praktycznie na koncu tych co sie licza. I nie sa to moje odczucia
                tylko statystyki. Pamietasz pisalem wyzej o styczniu 2005 i 9 oraz 7 miejscu
                Gazety.
          • veteran Re: Reklama dodawana do kazdego maila: chamstwo 14.04.05, 11:46

> Chodzi o to, że forum jest niezależnie od „Gazety Wyborczej”, aczko
            > lwiek są ze
            > sobą powiązane (podobnie jak Idea, która działa niezależnie od TP SA i sama
            > podejmuje decyzje, choć robi to w ramach jednej grupy kapitałowej). Dlatego
            > można sobie wyobrazić sytuację, w której Agora sprzedaje swoje forum
            > (prawdopodobnie najlepsze w Internecie) innemu podmiotowi, zupełnie od niej
            > niezależnemu.

Kpisz czy o drogę pytasz? Centertel jest powiązany z Grupą TP poprzez udział
            właścicielski w spółce. Telekomunikacja Polska posiada 66% akcji, France
            Telecom 34%. Podaj mi strukturę akcjonariatu portalu Gazeta.pl wedle Twojej
            logiki i analogi. Centertel jest spółka zależną, która posiada swój zarząd,
            prezesa i jest normalnie zarejestrowana w sądzie. Gazeta.pl jest
            przedsięwzięciem spółki Agora SA. Nie ma zarządu tylko dyrektora, który podlega
            zarządowi spółki Agora SA, temu samemu któremu podlega Gazeta Wyborcza. Prezes
            Centertela nie podlega prezesowi TP, tylko radzie nadzorczej spółki Centertel.
            • Gość: piecyk gazowy Re: Reklama dodawana do kazdego maila: chamstwo IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.04.05, 11:55
              Zapewnie znalazłbym inną spółkę, w której występują takie same zależności jak w
              Agorze, ale według mnie nie to tutaj jest istotne. Chodzi o to, że forum i „GW”
              to są dwa różne przedsięwzięcia realizowane przez niezależne grupy osób.
              Administracja i obsługa forum nie ma nic wspólnego z redakcją „GW” i odwrotnie.
              • veteran Re: Reklama dodawana do kazdego maila: chamstwo 14.04.05, 12:20

> Zapewnie znalazłbym inną spółkę, w której występują takie same zależności jak
                w
                > Agorze, ale według mnie nie to tutaj jest istotne. Chodzi o to, że forum i R
                > 22;GW”
                > to są dwa różne przedsięwzięcia realizowane przez niezależne grupy osób.
                > Administracja i obsługa forum nie ma nic wspólnego z redakcją „GW”
                > i odwrotnie.

Czyli jednak kpisz sobie.
                • Gość: piecyk gazowy Re: Reklama dodawana do kazdego maila: chamstwo IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.04.05, 13:46
                  He, he, he! Nie kpię. To że na forum są komentowane artykuły z należącej do
                  Agory „GW” nie oznacza, że pracownicy forum (i też Agory) mają na nie
                  jakikolwiek wpływ. To że ze strony „Gazety Wyborczej” można łatwo się dostać na
                  forum jest naturalne, co jednak wcale nie oznacza, że któryś z administratorów
                  forum pisze artykuły i określa linię programową „GW”.
        • barracuda7110 Re: Reklama dodawana do kazdego maila: chamstwo 18.04.05, 17:25
          veteran napisał:

> Gwoli ścisłości są banery na górze. Gwoli ścisłości na forum, na którym ludzie
          > pisali o możliwości wyjazdu na pogrzeb do Watykanu pakowana była reklama Wizzar
          >
          > Air, która przysłaniała posty.

Nie wszyscy je ogladaja, bo mozna je latwo wylaczyc :)
      • viiking Re: Reklama dodawana do kazdego maila: chamstwo 14.04.05, 20:13
        Nie wykrecaj kota ogonem, Tebe. Wiesz, ze nie ma forum o poczcie wiec musialem
        to gdzies indziej napisac, nie?

A chamstwo polega miedzy innymi na tym, ze odbiorca poczty nie wie co zostalo
        przyklejone bo nie jest to oznakowane jako jedno wielkie #$%^% dolaczone przez
        kogos innego.
      • kell99 Re: Reklama dodawana do kazdego maila: chamstwo 15.04.05, 01:47
        jezeli jestesmy przy forum, to wczoraj 2x zlapalem sie na pop-under przy
        klikaniu na link forum ze strony wiadomosci.gazeta.pl .. okropna rzecz,
        rozumiem, ze ty nie masz nic z tym wiele wspolnego, ale czy jakis jelop od
        reklamy sadzi, ze takie swinstwo (jeszcze wrednie probujace zmienic wielkosc
        okna) spowoduje zainteresowanie kogokolwiek? tylko patrzec, az wybiorcza zacznie
        reklamowac tabletki na potencje (pewnie zaraz obok gadgetow wspomnieniowych z
        papiezem, bo to tez jest modne..)

tylko czekac na firefoxa 1.0.3 gdzie takie rzeczy maja byc blokowane..
    • user0001 Jaka cena taki towar. 14.04.05, 12:05
      Moje $.02:

1. Tak jak pisał kell, chcesz mieć dobre darmowe konto pocztowe, wybierz gmail.
      2. Nie chcesz aby ktoś grzebał w Twojej poczcie? Załóż własny serwer pocztowy
      (na iDSL), lub zapłać za konto komercyjne.
      3. Chcesz aby inni wiedzieli czy ktoś grzebał w wiadomości? Stosuj podpis (i
      szyfrowanie) OpenPGP.
      • viiking Re: Jaka cena taki towar. 14.04.05, 17:13
        Czy ktos wie jak sie zarejestrowac w Gmail.

Wyglada na to, ze sie tego na razie nie da zrobic. Udostepnili serwis na
        poczatku a teraz go rozwijaja i nie biora nowych czlonkow.

Ja mam uczciwy adres mailowy, ale ten jest do specjalnego uzytku na wiele lat i
        nie chce by sie o nim dowiedzialy jakies instutucje spamujace (takie jak np
        gazeta wyborcza)

Gmail bylby dobrym wyjsciem tylko na razie jest chyba niedostepny.
        • neder Re: Jaka cena taki towar. 14.04.05, 18:28
          viiking napisała:

> Czy ktos wie jak sie zarejestrowac w Gmail.
          >
          > Wyglada na to, ze sie tego na razie nie da zrobic. Udostepnili serwis na
          > poczatku a teraz go rozwijaja i nie biora nowych czlonkow.

nie mam pojęcia, czy mogę Ci tutaj wkleić link ale proszę:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37&w=22636243&v=2&s=0
          pzdr.

• user0001 Odbierz pocztę, z gazeta.pl. 14.04.05, 19:15
          Przesłałem zaproszenie, jeżeli nie widać, to sprawdź w folderze spam.
      • xxx131 Re: Jaka cena taki towar. 15.04.05, 15:51
        Gmailu w pelnej wersji beda reklamy.

A jesli ktos niechce reklam w poczcie, to niech sobie zalozy komercyjna skrzynke...... E-mail Gazeta.pl jest darmowe i ma do tego prawo, aby miec dodawac reklamy do maili. Jednak podpisik ze reklama nie ma zwiazku z trescia listu moglby byc....
        • kell99 Re: Jaka cena taki towar. 15.04.05, 16:27
          xxx131 napisał:
          > Gmailu w pelnej wersji beda reklamy.

prosze o jakies zrodlo twojej wiadomosci, bo nie slyszalem o takim czyms.
          reklamy sa, wyswietlane przy dostepie do web-mail, ale sa nieszkodliwe.
          przynajmniej nic sie chamsko nie doczepia do moich wiadomosci.

> E-mail Gazeta.pl jest darmowe i ma do tego prawo, aby miec dodawac re
          > klamy do maili.

Darmowe? Oni zarabiaja na spamowaniu nieszczesnikow ktorzy uzywaja gazetowej
          poczty..
          • Gość: przechodziłam NIEZALEŻNOŚĆ PORTALU-------------------- GAZETA.PL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 07:57
            W związku z częstym podnoszeniem sprawy niezależności portalu GAZETA.PL
            względem GAZETY WYBORCZEJ,chciałam przytoczyc fragment z miesięcznika Press,
            czy po przeczytaniu Tebe i niektórzy forumowicze dalej utrzymują dogmat o
            niezależności?

(Założyłam na ten temat watek ale usunęli)

"...Od tego czasu Łuczywo, która w zarządzie NADZOROWAŁA PRACĘ REDAKCJI,
            ADMINISTRACJI i ZAWIADYWAŁA INTERNETEM , miała się zajmować pracą redakcyjną
            oraz odpowiadać za współpracę kierownictwa „Gazety” z zarządem Agory.
            "...Pozostałe obowiązki odchodzącej z zarządu Łuczywo przejął Piotr Niemczycki,
            jedna ze sztandarowych postaci Agory, współzałożyciel „Gazety”. PRZYPADŁO MU
            WIĘC : NADZOROWANIE WYDAWNICTWA, DRUKARNI, REDAKCJI GW ,PRASY
            BEZPŁATNEJ ,PROJEKTU INTERNET, MARKETINGU „GW” i PROJEKTÓW SPECJALNYCH"
    • barracuda7110 Re: Reklama dodawana do kazdego maila: chamstwo 18.04.05, 17:28
      Na o2 nie doklejaja reklam do maili ale nie ma tam mozliwosci bezpiecznego
      logowania przez www (ssl)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka