Dodaj do ulubionych

błędy językowe na portalu - do jabbura

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 08:45
Jest ich mnóstwo. Jak można je zgłaszać, skoro posty z forum O forum znikają,
mimo że nie łamią w żaden sposób regulaminu?

Jak to jest, że na portalu najpopularniejszego dziennika dziennikarze sadzą
takie kwiatki językowe, że włos się jeży, a próba wytknięcia tych błędów
kończy się wykasowaniem przez Ciebie postu?

Jeżeli to nie jest odpowiednie forum na tego typu uwagi, które forum nim jest?

Jeżeli takie uwagi są przyjmowane personalnie, pozostawię to bez komentarza.

I dlaczego mam wrażenie, że giną moje posty, kiedy jestem zalogowana? Skan
w oczach i wycinanie wtedy jak leci?

pozdrawiam,
mietowe_loczki

Obserwuj wątek
    • eela Re: błędy językowe na portalu - do jabbura 04.10.05, 08:56
      Na każdej stronie u dołu jest napis "Zgłoś problem lub błąd". Trzeba w niego kliknąć i opisać błąd.
      • Gość: T-800 Re: błędy językowe na portalu - do jabbura IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 04.10.05, 09:03
        Zgłaszałem parę razy w ten sposób (w różnych okresach mojego "forumowania").
        Skutek ŻADEN.
      • anaiss Re: błędy językowe na portalu - do jabbura 04.10.05, 09:08
        Podejrzewam, że akurat tego nikt nie czyta.
        • tebe Re: błędy językowe na portalu - do jabbura 04.10.05, 18:17
          Czyta. Jestem zainteresowany informacjami o konkretnych przypadkach, w których
          nie było poprawy. Mailem i co najmniej 24 godziny po wysłaniu informacji.
          (poza weekendem)
          Pozdrawiam
          • anaiss Re: błędy językowe na portalu - do jabbura 04.10.05, 20:00
            Rozwiałeś moje wątpliwości :-) Wydawało mi się, że instalowanie takich formularzy służy jedynie do wyrażania przez użytkowników swojej frustracji, nie stanowiąc przy tym żadnej skutecznej formy komunikacji z administracją forum. Sama nigdy nie miałam potrzeby zgłaszania problemu lub błędu, więc nie posiadam wiarygodnych informacji o zaniechaniach ze strony działu technicznego, czy innych osób odpowiedzialnych za obsługę tej funkcji.

a.
          • Gość: T-800 Re: błędy językowe na portalu - do jabbura IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 04.10.05, 20:31
            tebe napisał:

> Czyta. Jestem zainteresowany informacjami o konkretnych przypadkach, w których
            > nie było poprawy. Mailem i co najmniej 24 godziny po wysłaniu informacji.
            > (poza weekendem)
            > Pozdrawiam

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=299&w=12894588&a=12894588

To jest rutyna a nie jednorazowe zaniedbanie. ;-)

Pzdr.
            • tebe Re: błędy językowe na portalu - do jabbura 05.10.05, 17:43
              No dobra, tylko skąd się wziąłeś na tym Faku?
              • Gość: T-800 Re: błędy językowe na portalu - do jabbura IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 06.10.05, 00:11
                Hę? :-) Nie rozumiem pytania. :-)
    • jabbur Re: błędy językowe na portalu - do jabbura 04.10.05, 09:35
      Forum nie jest najlepszym miejscem do publikowania
      takich rzeczy. Jeżeli błąd jest w tekście Gazety Wyborczej
      to można się posłużyć jednym z adresów poczty podawanych
      w stopce redakcyjnej GW.
      Jeżeli jest w tekście portalowym, to możesz zgłosić to komuś
      z adminów - przekażemy dalej, ale nie ma sensu aby tego rodzaju
      zgłoszenia wisiały na FoF czy FoM - jeżeli zostały przez nas
      przyjęte.
      Przeważnie działa też zgłoszenie błędu na forum pod
      tekstem - redaktorzy często czytają komentarze użytkowników.

pozdrawiam,
      j/a
      • Gość: T-800 Re: błędy językowe na portalu - do jabbura IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 04.10.05, 10:50
        BTW - CSS-y Wam się posypały:
        www.agora.pl/agora_pl/1,23089,604962.html?menu=11 ;-]
        • miltonia Do Agnieszki. 04.10.05, 11:03
          Owszem, zdarzaja sie bledy jezykowe, czasem razace. Na porzyklad nie powinno
          sie pisac na portalu a w portalu.
          • Gość: T-800 Do donosicielki IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 04.10.05, 11:14
            www.google.pl/search?hl=pl&q=%22na+portalu%22&lr=
            • miltonia Re: Do donosicielki 04.10.05, 11:19
              To wg Ciebie Google sa slownikiem poprawnej polszczyzny? Dobre!
              Ps. A jak tam handelek przewodnikami gazety? Upadl chyba, bo Agora dodrukowala
              ich troche.
              • Gość: T-800 Re: Do donosicielki IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 04.10.05, 13:01
                miltonia napisała:

> To wg Ciebie Google sa slownikiem poprawnej polszczyzny? Dobre!

OK. 1:0 dla Ciebie.

> Ps. A jak tam handelek przewodnikami gazety? Upadl chyba, bo Agora dodrukowala
                > ich troche.

Nie mam pojęcia. Zupełnie mnie taki handelek nie interesuje i nigdy nie interesował.
          • mietowe_loczki Re: Do Agnieszki. 04.10.05, 13:17
            Miltonio, z przyjemnością zwrócę Ci uwagę, że się mylisz. Na tej stronie (PWN
            zresztą) znajdziesz sformułowanie "na portalu," więc pewnie i jedno i drugie
            jest poprawne.
            www.wszpwn.com.pl/default.asp?section=KLUB&ID=1933
            Poza tym, nie stawiaj tych samych wymagań zwykłemu użytkownikowi i
            dziennikarzowi Gazety Wyborczej, bo tego drugiego obowiązują inne standardy.

A jeżeli musisz już komuś zwracać uwagę, popracuj nad interpunkcją.

:)
            • Gość: T-800 @miltonia IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 04.10.05, 13:21
              Teraz jest 0:0.
              • Gość: T-800 Re: @miltonia IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 04.10.05, 13:22
                A raczej 1:1. :-]
                • Gość: partol Re: @miltonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 13:59
                  www.google.pl/search?hl=pl&q=%22w+portalu%22&btnG=Szukaj+w+Google&lr=lang_pl

Gugle to zapewne nie słownik, ale po częstości występowania wyrazu/zwrotu można
                  się dość często zorientować jaka forma jest poprawna. Kolega t-800 wiedział, że
                  dzwonią, ale nie raczył poszukać kościoła tylko dorwał się do dzwonka u drzwi.
                  Jeśli chodzi o wynik to obawiam się, że aby oszczędzić sobie wstydu, kolega t-
                  800 z koleżanką od błędów powinni oddać mecz walkowerem.
                  • Gość: T-800 Re: @miltonia IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 04.10.05, 15:14
                    Która forma jest poprawna: "oddziałuje" czy "oddziaływa"?

Sprawdź sobie po częstości występowania zwrotu w Google...
                    • genoveva Re: @miltonia 04.10.05, 15:20
                      Albo porubstwo i poróbstwo :D
                      • Gość: partol Re: @miltonia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.05, 15:47
                        W obu tych przypadkach odpowiedź znaleźć można w słowniku ortograficznym -
                        także tym dostępnym w sieci. Przykład wyrazu "portal" był o tyle ciekawy, że w
                        znaczeniu internetowym znaleźć go można - jeśli w ogóle - tylko w najnowszych
                        edycjach słowników - a te najczęściej nie są wykorzystywane jako bazy
                        bezpłatnych e-słowników. Ale powyższe raczej nie zmieni faktu kto miał rację.
            • miltonia Re: Do Agnieszki. 04.10.05, 18:47
              > Miltonio, z przyjemnością zwrócę Ci uwagę, że się mylisz. Na tej stronie (PWN
              > zresztą) znajdziesz sformułowanie "na portalu," więc pewnie i jedno i drugie
              > jest poprawne.> www.wszpwn.com.pl/default.asp?section=KLUB&ID=1933
              > Poza tym, nie stawiaj tych samych wymagań zwykłemu użytkownikowi i
              > dziennikarzowi Gazety Wyborczej, bo tego drugiego obowiązują inne standardy.
              >
              > A jeżeli musisz już komuś zwracać uwagę, popracuj nad interpunkcją.

Ciesze sie, ze sprawilam Co przyjemnosc ale bede sie upierala przy swoim.
              Jedynie moge ubolewac, ze wydawnictwo, ktore ma w swej ofercie podreczniki,
              slowniki, itp. wali byki. Teraz wiem, ze nim kupie cos "na sklepie" PWN, ktory
              to sklep znajduje sie "na portalu" to sie zastanowie czy warto.
              Nie stawiam zadnych wymagan nikomu, ale zabawnym mi sie zdalo, ze w watku gdzie
              potepiano czyjes bledy jezykowe samemu sie taki wlasnie zrobilo.
              Co do mojej interpunkcji, masz racje, miewam z tym klopoty.

• mietowe_loczki Re: Do Agnieszki. 04.10.05, 23:32
                Ubolewaj. Jakoś to przeboleją. Wyrażenie "na portalu" jest kolokwializmem i
                funkcjonuje w języku, czy to się komuś podoba czy nie. Zabawnie wychodzi,
                owszem, kiedy ktoś wytyka błędy, a sam je robi, ale jeszcze śmieszniej, kiedy
                wytyka je niesłusznie.
                • miltonia Re: Do Agnieszki. 04.10.05, 23:51
                  Wg. Ciebie nieslusznie, uscislijmy to. Kolokwailizm a niepoprawna forma to
                  troche co innego. Ale skoro wolisz mowic czy pisac w ten sposob, Twoja sprawa.
                  • miltonia Re: Do Agnieszki. 04.10.05, 23:55
                    Aha, wg powinno byc bez kropki.
                    • Gość: T-800 Re: Do Agnieszki. IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 05.10.05, 15:23
                      OK. 2:1 dla Ciebie. :-]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka