Dodaj do ulubionych

forum - język niemiecki

26.07.06, 22:46
Ciekawi mnie, dlaczego to tak często odwiedzane forum nie posiada
administratora? Właściwie, to nie wiadomo, do jakich celów to forum służy.
Może warto byłoby określić jego charakter i tematykę.
Obserwuj wątek
    • b.pascal Re: forum - język niemiecki 26.07.06, 23:03
      ida37 napisała:

> Ciekawi mnie, dlaczego to tak często odwiedzane forum nie posiada
      > administratora?

A potrzebuje go? Dzieje się na nim coś złego? Duży ruch na forum to jeszcze nie
      jest wskazanie do wprowadzenia moderatora. :)

> Właściwie, to nie wiadomo, do jakich celów to forum służy.
      > Może warto byłoby określić jego charakter i tematykę.

Tematyka jest określona. Język niemiecki. A charakter forum kształtują na
      bieżąco jego uczestnicy i tak jest chyba najlepiej. :)
      • ida37 Re: forum - język niemiecki 26.07.06, 23:20
        A charakter forum kształtują na
        > bieżąco jego uczestnicy i tak jest chyba najlepiej. :)

> charakter forum kształtują osoby chamskie, nie panuje tam przyjemna
        atmosfera...można się jedynie zniechęcić do języka niemieckiego i Polonii w
        Niemczech...ci którzy proszą o pomoc, są wielokrotnie obrażani przez stałych
        bywalców, którzy leczą kompleksy na obczyźnie...
        • jureek Re: forum - język niemiecki 27.07.06, 10:39
          ida37 napisała:

> A charakter forum kształtują na
          > > bieżąco jego uczestnicy i tak jest chyba najlepiej. :)
          >
          > > charakter forum kształtują osoby chamskie, nie panuje tam przyjemna
          > atmosfera...

Moje doświadczenie podpowiada mi, że obecność moderatora atmosfery nie poprawia,
          wręcz przeciwnie. Zaczynają się podchody, jedni umizgują się do cenzora, żeby
          wyciął ich adwersarzy, inni na niego pomstują - w efekcie zamiast dyskusji
          merytorycznych pojawia się coraz więcej "meta-dyskusji".

> można się jedynie zniechęcić do języka niemieckiego i Polonii w
          > Niemczech...

Nie sądzę. Faktem jednak jest, że można zniechęcić się do cwaniakowania, czyli
          np. prób zaprzęgania forumowiczów do odrabiania zadań domowych leniwym uczniom,
          czy też prób uzyskania za friko tłumaczeń, za które normalnie trzeba byłoby
          zapłacić.

> ci którzy proszą o pomoc, są wielokrotnie obrażani przez stałych
          > bywalców, którzy leczą kompleksy na obczyźnie...

Zdarzało mi się, że prosiłem tam o pomoc i jakoś nie byłem obrażany. Może
          dlatego, że prosząc o pomoc nie traktowałem piszących tam ludzi jak frajerów do
          wykorzystania.
          Jura

• ida37 Re: forum - język niemiecki 27.07.06, 11:11
            Nie sądzę. Faktem jednak jest, że można zniechęcić się do cwaniakowania, czyli
            > np. prób zaprzęgania forumowiczów do odrabiania zadań domowych leniwym uczniom,
            > czy też prób uzyskania za friko tłumaczeń, za które normalnie trzeba byłoby
            > zapłacić

a co w tym złego, jeśli poprosi się o pomoc? Udzielałam się jakiś czas na tym
            forum, pomagałam również innym, a w chwili, kiedy sama potrzebowałam pomocy
            zostałam potraktowana z góry, tylko dlatego, że jestem tłumaczem...właściwie
            wszystkie inne posty dotyczą pomocy w tłumaczeniu. Brak zasad określających
            poruszanie się po forum owocuje tym, że czytając je po raz pierwszy sugerujemy
            się tematyką postów i postępujemy w ten sam sposób...czyli prosimy o pomoc w
            tłumaczeniu...jestem ambitną osobą i nie pcham się tam, gdzie nie trzeba...
            • jureek Re: forum - język niemiecki 27.07.06, 11:27
              ida37 napisała:

> Nie sądzę. Faktem jednak jest, że można zniechęcić się do cwaniakowania, czyli
              > > np. prób zaprzęgania forumowiczów do odrabiania zadań domowych leniwym uc
              > zniom,
              > > czy też prób uzyskania za friko tłumaczeń, za które normalnie trzeba było
              > by
              > > zapłacić
              >
              > a co w tym złego, jeśli poprosi się o pomoc?

Nie ma w tym nic złego, jeśli jest to tylko prośba o pomoc. Sam nie raz prosiłem
              i pomoc uzyskałem. Nie jest więc tak źle, jak to przedstawiasz. Zawsze jednak,
              gdy piszę publicznie liczę się z tym, że to co napiszę nie zawsze musi spotkać
              się z przychylną reakcją. Nie lecę wtedy ze skargą do pani przedszkolanki, że
              ktoś tam się przezywa.
              Poza tym nie pisz, że nie uzaskałaś pomocy, bo to nieprawda. Niektórzy Ci
              pomagali, a tylko niektórzy złośliwie komentowali Twoje prośby. Das muß man
              einfach in Kauf nehmen.
              Jura
              • ida37 Re: forum - język niemiecki 27.07.06, 12:10
                Owszem uzyskałam pomoc (zresztą nie pisałam, że jej nie otrzymałam), ale właśnie
                komentarze są niesmaczne. Jeszcze raz podkreślę, gdyby forum określało zasady o
                co wolno pytać lub czego nie należy czynić, to myślę, że oszczędziłoby się
                właśnie dodatkowych uwag nie na temat - w tym celu potrzebny jest moderator i
                kropka. Nie życzę sobie komentarzy, nawet tych niektórych, bo z jakiej paki?
                Udzielałam się na miarę swoich możliwości i strałam się pomagać.
                Ps. Moderator jest potrzebny:-)))
                • jureek Re: forum - język niemiecki 27.07.06, 12:26
                  ida37 napisała:

> Owszem uzyskałam pomoc (zresztą nie pisałam, że jej nie otrzymałam), ale właśni
                  > e
                  > komentarze są niesmaczne. Jeszcze raz podkreślę, gdyby forum określało zasady o
                  > co wolno pytać lub czego nie należy czynić, to myślę, że oszczędziłoby się
                  > właśnie dodatkowych uwag nie na temat - w tym celu potrzebny jest moderator i
                  > kropka.

W tym celu potrzebny jest rozsądek i wyczucie. Moderator spowoduje tylko jeszcze
                  więcej przepychanek. Już to przerabialiśmy.
                  Ludzie! Trochę samodzielności! Czy już naprawdę nie potraficie funkcjonować bez
                  nadzorcy?

> Nie życzę sobie komentarzy, nawet tych niektórych, bo z jakiej paki?

A ja nie życzę sobie cenzury, bo i z jakiej paki?

> Udzielałam się na miarę swoich możliwości i strałam się pomagać.

I to Ci się chwali. Ale nie pochwalę Cią za próby wprowadzenia zamordyzmu na forum.

> Ps. Moderator jest potrzebny:-)))

Jak tak bardzo jest Ci potrzebny, to najmij sobie prywatnego moderatora, który
                  będzie Ci filtrował forum, zanim je poczytasz, ale wara Ci od tego, co mi wolno
                  przeczytać, a co nie.
                  Jura
                  • ida37 Re: forum - język niemiecki 27.07.06, 12:35
                    Nie popieram cenzury, tylko jestem za utrzymaniem forum w kulturalnym tonie...
                    • jureek Re: forum - język niemiecki 27.07.06, 14:29
                      Jeśli nie popierasz cenzury, to co Twoim zdaniem miałby na forum robić
                      moderator, którego powołania się domagasz? Jeśli nie miałby on uprawnień do
                      usuwania postów, a pisałby tylko np. maile umoralniające do niegrzecznych
                      forumowiczów, to taki moderator ani mnie by nie przeszkadzał.
                      Jura
                • jabbur Re: forum - język niemiecki 27.07.06, 14:36
                  Forum ma określone zasady. Tutaj:
                  forum.gazeta.pl/forum/1904849,62605,1617503.html
                  - komentarze są z takiej "paki", że tak działa dyskutowanie w sieci :-)
    • jabbur Re: forum - język niemiecki 27.07.06, 09:29
      Nie ma ponieważ społeczność forum uznała, że poradzi sobie sama z rozrabiakami.
      Forum jest o... języku niemieckim
    • jureek Re: ręce precz od forum języka niemieckiego 27.07.06, 10:52
      Parę misięcy temu (albo i dawniej - nie pamiętam już dokładnie) posadzono na
      forum języka niemieckiego tzw. moderatora społecznego. Dzięki Bogu i zbuntowanym
      forumowiczom już po paru dniach administracja wycofała się z tej nieprzemyślanej
      decyzji.
      Doprawdy nie rozumiem, skąd bierze się u niekturych ta tęsknota za cenzurą. To
      chyba jakieś pozostałości po komunie, że np. prezydent nie rozumie, co to wolna
      prasa.
      Jura
      • annajustyna Re: ręce precz od forum języka niemieckiego 29.07.06, 16:09
        A ktoz byl tymze moderatorem??? Chyba nie Jecki?;)))). Wiem, ze raz wdalam sie z
        nim wprzepychanki slowne i ...wyladowalismy w oslej lawce:)))). Do Idy: Idus,
        nie przejmuj sie, na mnie tez nie raz wsiadaja. Psy szczekaja, karawana idzie
        dalej! Pzdr!
        • jureek Re: ręce precz od forum języka niemieckiego 29.07.06, 17:03
          annajustyna napisała:

> A ktoz byl tymze moderatorem??? Chyba nie Jecki?;)))).

Moderatorem była, na szczęście bardzo krótko tajemnicza Agamaks.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=516&w=25623587&a=25623587
          To już ponad rok minął od antycenzorskiego powstania na forum niemieckim. Forum
          może być z tego dumne, bo jako jedno z niewielu takie powstanie wygrało.
          Pozdrawiam
          Jura
        • ida37 Re: ręce precz od forum języka niemieckiego 29.07.06, 22:49
          Masz rację Aniu,:-), ale ja nie byłam jakąś anonimową literką K, albo jakims
          "wer weissem",tylko zagościłam na dobre u was - Ciebie...nigdy nie odnoszę się w
          podobny sposób do ludzi, dlatego też bardzo się zawiodłam...Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka