kornel-1 17.10.08, 19:32 Wyszukiwarka nie odróżnia autora postów X.Y od X_Y Przepraszamy. Poprawienia błędu przewidujemy w roku 2010. Kornel Link Zgłoś Obserwuj wątek
giwi Re: Problem z wyszukiwarką 17.10.08, 22:59 Odróżnia ale musisz zaznaczyć opcję "dokładnie taki". :-) Jeśli zaznaczysz "wszystkie słowa" to otrzymasz faktycznie wszystkie słowa (składniki):-) Żeby teraz znaleźc tylko to co Ciebie interesuje musisz w lewej kolumnie kliknąć w "Autor". Wtedy na rozwinięciu znajdziesz różne loginy z podanymi słowami. Klikasz w ten, którym się interesujesz i masz cały zestaw. Link Zgłoś
kornel-1 Gorzka prawda 19.10.08, 21:49 To bardzo nieprzyjemne uczucie, gdy się zostaje uznanym za głupka, idiotę lub mentalnie ograniczonego :) Ale ZAPEWNIAM czytelnika, że po stokroć gorsze jest uczucie, jeśli z własnej inicjatywy wyjdzie się na głupka. A teraz do rzeczy: giwi napisała: > Odróżnia ale musisz zaznaczyć opcję "dokładnie taki". :-) To nieprawda, Nie odróżnia. Wystarczy sprawdzić. > Żeby teraz znaleźc tylko to co Ciebie interesuje musisz w lewej > kolumnie kliknąć w "Autor". Wtedy na rozwinięciu znajdziesz różne > loginy z podanymi słowami. Klikasz w ten, którym się interesujesz i > masz cały zestaw. To nieprawda, Nie odróżnia. Wystarczy sprawdzić. Żeby ustalić uwagę i uniknąć w przyszłości nieporozumień typu "Ach, o to chodziło!" napiszę jeszcze raz: Rzecz dotyczy loginów o konstrukcji: 1) xxxxxx.yyyyyyy oraz 2) xxxxxx_yyyyyyy gdzie: xxxxxx to na przykład imię yyyyyyy to na przykład nazwisko Loginy różnią się tylko użyciem kropki lub podkreślenia. Wyszukiwarka Forum w obecnej postaci (17.10.2008) nie odróżnia tego typu dwóch loginów, to znaczy listuje wymieszane posty autorstwa xxxxxx.yyyyyyy oraz xxxxxx_yyyyyyy (oraz dokłada posty z cytowaniami zawierającymi oba loginy). Użycie opcji "Zaawansowane" i zaznaczenie w polu Autor "dokładnie taki" NIE POWODUJE ROZRÓŻNIENIA loginów. Wylistowane posty w dalszym ciągu zawierają oba loginy. Wystarczy sprawdzić. Zaznaczenie w lewej kolumnie jednego z dwóch omawianych loginów w zakładce Autor NIE POWODUJE ROZRÓŻNIENIA loginów. Wylistowane posty w dalszym ciągu zawierają oba loginy. Wystarczy sprawdzić. W ramach ćwiczeń proponuję wrzucić do wyszukiwarki: a/ bombay.saphire b/ bombay_saphire Kornel Link Zgłoś
giwi Re: Gorzka prawda 21.10.08, 02:21 Przedtem rozróżniało, albo nie zauwazyłam błędu >> Żeby teraz znaleźc tylko to co Ciebie interesuje musisz w lewej >> kolumnie kliknąć w "Autor". Wtedy na rozwinięciu znajdziesz różne >> loginy z podanymi słowami. Klikasz w ten, którym się interesujesz i > masz cały zestaw. >To nieprawda, Nie odróżnia. Wystarczy sprawdzić. Odróżnia, wystarczy sprawdzić. :-) Przecież napisałam, ze w kolumnie po lewej stronie jest odnośnik Autor. Jak klikniesz w niego otrzymasz dwie wersje loginu, z kropka i myślnikiem Autor bombay_saphire (1217) bombay.saphire (11) Link Zgłoś
kornel-1 Re: Gorzka prawda 21.10.08, 03:19 giwi napisała: > Przedtem rozróżniało, albo nie zauwazyłam błędu Ach! > Odróżnia, wystarczy sprawdzić. :-) Przecież napisałam, ze w > kolumnie po lewej stronie jest odnośnik Autor. Jak klikniesz w > niego otrzymasz dwie wersje loginu, z kropka i myślnikiem > Autor > bombay_saphire (1217) > bombay.saphire (11) Widzę, że masz kłopot ze zrozumieniem istoty sprawy. Prawdę mówiąc - przyzwyczaiłem się do tego. Wybierając z lewej kolumny jeden lub drugi login dostajesz wymieszane posty obu autorów (w ilości 1228 za każdym razem). W obecnej wersji wyszukiwarka Forum nie rozróżnia loginów xxxxx.yyyyy i xxxxx_yyyyyy. Kornel Link Zgłoś