Dodaj do ulubionych

Krótka historia najnowocześniejszego browaru

• Gość: bat Browar ciechan IP: 94.254.181.* 05.10.09, 21:35
      CIECHAN MIODOWY - najlepsze piwo, reszta to przemysłowe szczyny.
      • Gość: gtw szkoda PALMA IP: *.171.15.158.static.crowley.pl 05.10.09, 21:43
        dobre bursztynowe piwko było, jak dla mnie znacznie lepsze od
        masówki legerowskiej...

na szczeście Okocim zaczął robić niezle piwo pszeniczne w
        umiarkowanej cenie, bo Frater i Faustus z cenami powyżej 4 zł to
        jest lekkie przegięcie...jeśli już to poratować się można litewskim
        Sveturysem...

na Ukrainie to mają raj...Czernihowskie albo Lwowskie Biłe za 2-2,5
        hrywny...
      • Gość: trooper Re: Browar ciechan IP: 94.254.245.* 05.10.09, 22:32
        Właśnie popijam miodowe z Ciechana, fajne jest :) Gdańsk pozdrawia Ciechanów! Na
        szczęście mamy tutaj swoje naturalne Piwo Żywe - naturalnie z Pomorza. Żywe i
        Koźlak to moje dwa No.1 ex'aequo, od lat niezmiennie. No i Paulaner w upalne dni.

M.
    • Gość: semeon Krótka historia najnowocześniejszego browaru IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.09, 22:26
      W ten sam sposób grupa Heinekena wykończyła Browary Bydgoskie, które miały
      dwustuletnią tradycję, ale nie oparły się polskiej "prywatyzacji". Zasada
      jest prosta - wykupuje się konkurenta, zamyka się browar i sprzedaje ze sporym
      zyskiem działkę.
    • Gość: toti Krótka historia najnowocześniejszego browaru IP: *.chello.pl 05.10.09, 22:39
      BO spieprzyli sprawę- palm był niezły na początku - potem coraz gorzej, to samo Frater - na początku niezły a potem ... szkoda gadać..
      Naczytali się tych książek ekonomicznych a czasami rozwój i zwiększanie produkcji to wcale nie najlepszy sposób na biznes i przetrwanie.
    • Gość: jorge Re: Krótka historia najnowocześniejszego browaru IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.09, 22:49
      Z koncerniaków to piję już tylko okocimia pszenicznego, ale tylko dlatego, że to
      jedyne pszeniczne, które jest w lodówce. Potem i tak dobieram do niego Baltasa,
      coś z Ambera czy coś dobrego importowanego.

Nie zamierzam pić piwa w knajpach (zdominowanych przez wielką trójcę), do
      odwołania. Wolę sobie kupić kilka butelek ulubionych browarów i nimi się raczyć,
      a nie nawalać szczolami.

• syndyk.iv.rp Kolejna ofiara inwestowania w Polsce 06.10.09, 00:42
      Podobno w Stanach jest klub takich ofiar.
    • mala.nawojka Krótka historia najnowocześniejszego browaru 06.10.09, 01:17
      W Belgii jest okolo 400 gatunkow piwa. Chyba to jedyny kraj na swiecie gdzie
      obok wielkich korporacji moze istniec tak wiele malych, lokalnych browarow. A
      obecnie, jesli mam wybor to pije tylko piwa belgijskie. Zadne inne im nie
      dorownuja.
    • adwach Tyskie, Charnasie, Lechy i inne siuski... 06.10.09, 08:50
      są dla osób, które nie znają się na piwach a swoje gusta kreują reklamą
      puszczaną w tv. Ja piję tylko i wyłącznie piwa z małych regionalnych
      browarów: Ciechan, Browar Staropolski, Łomża, Łask, Piotrków Trybunalski... :)
    • Gość: bri Wojak i Gingers IP: *.devs.futuro.pl 06.10.09, 08:53
      Tylko te dwie nazwy rzuciły mi się w uszy i oczy.
      Gingers podobno fajny, a Wojak to takie tanie cuś co w dyskontach leżało obok
      prawdziwego piwa...
      Zresztą przesiadłem się jakiś czas temu na ciemne kolorystycznie i słodsze niż
      hajnekuś(cienki)/gorzki żywczyk(coraz częściej siki z pipy)/tyskacz(taki
      se)/leszek(napój gazowany o posmaku chmielu) czyli przesiadłem się na warkę
      strong lub okocim palone.
      • Gość: trooper Re: Wojak i Gingers IP: 213.192.65.* 06.10.09, 10:00
        Okocim Palone? Przepastne magazyny są w Twojej miejscowości! To piwo zostało
        kilka m-cy temu wycofane z rynku. Nie trafiło w "wyszukane" gardła polskich
        piwnych "smakoszy"...
        Polecam, spróbuj piwa Amber "Koźlak", tylko tak 10-12 st.C, nie za zimne, i ze
        szklanicy. Smakuje wybornie, jeśli ktoś lubi piwa słodsze i ciemniejsze.

M.
    • and_nowak Przecież nic nie upadło! 06.10.09, 09:43
      Artykuł jest ckliwy, ale w ogóle nie oddaje sensu tego co się wydarzyło!
      Belgowie otworzyli browar, poeksperymentowali z rynkiem - wyszło im że ich
      produkt nie ma przyszłości (niesłusznie), po czym sprzedali browar z zyskiem.

SAB kupił browar dla rynku, a nie dla linii produkcyjnej.
      Oczywiście nie mógł z dnia na dzień wszystkiego zamknąć i przegnać ludzi, bo jak
      by to wyglądało.
      Odczekał swoje i teraz to robi. Ma nawet świetną wymówkę: kryzys.

Podobnie zniknęły inne browary w Polsce. Bo prawda jest taka, że jak się robi
      piwo z taśmy, to można je robić w jednej fabryce. Nie potrzeba więcej browarów.

Jeszcze raz powtórzę: nic nie upadło, to właściciel zamknął niepotrzebny mu
      zakład. Upaść może firma, a ta ma się nieźle.

• Gość: aguado Tak samo było z browarem w Gdańsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.09, 09:57
      Heveliusz i Kaper tu robione - wykupił bodajże Heineken - i... zamknął browar. Na szczęście nie piję już piwa...
    • Gość: piwosz polski Krótka historia najnowocześniejszego browaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.09, 11:27
      Ale gusta polskich piwoszy pozostawały niewzruszone. ...

A o cenie tych piw smakowych nic nie wspominacie?
      • Gość: pozeracz kaczek Re: Krótka historia najnowocześniejszego browaru IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.09, 17:50
        Chcieli powtorzyc sukces jaki odniesli w Holandi? Do trego nalezalo miec
        holenderska konkurencje,czyli napoje szczynopodobne jakich nigdzie w
        swiecie(poza Holandia ) nie uswiadczysz.Nie nalezy oryginalnych piw
        holenderskich z tymi sprzedawanych w polsce.Te polskie so o niebo
        lepsze.Oryginaly sa trudne do przelkniecia nawet dla Holendrow. Piwo Palm jest
        nie wiele lepsze. I w zaden sposob nie moze konkurowac z piwami prawdziwie
        polskimi czyli nie tymi za kompani piwowrskiej i podobnych.O jakosci piw
        czeskich czy slowackich nawet nie moga marzyc.Dlatego pije np Zlatego Bazanta
        lub Staropramena za jedyne 10€ za skrzynke.W Niemczech.
    • Gość: barton2500 Nic dziwnego, że upadli ... IP: 89.25.197.* 07.10.09, 13:33
      Palm był za drogi jak na Polski rynek, a Wojak'a jakiś czas temu widziałem po
      1,3 zł.! Trudno zwojować rynek takim asortymentem. Piwem tańszym od kranianki
      gazowanej (cisiowianka). Ginger ... konsumentami są przeważnie kobiety, które
      spożywają max 2 piwa. Jest to taka droższa wersja piwa z sokiem. Tym również
      nie zwojuje się rynku. Piwa pszenne ... mała szansa przebicia dopóki nie
      pojawią się w sklepach osiedlowych (w nich najwięcej się sprzedaje piwa).
      Niestety rynek jest zdominowany głównie przez: Tyskie, Żywiec, Warkę i Tatrę
      ... reszty właściwie nie widać na sklepowych (nie w marketach) półkach :(
    • Gość: andre Palm to było rewelacyjne piwo IP: 188.33.69.* 07.10.09, 21:38
      rasowe belgijskie ale z charakterystycznym koniem na etykiecie, jeszcze
      pamiętam jego smak. Niestety jestem typem degustatora-delektującego się tym
      cudownym smakiem, i nie wypijam dużo, a raczej nie wypijałem, przykro się
      przyznać ale odkąd zniknął Palm przestałem pić jakiekolwiek piwo... Ja
      zastanawiałem się czy jakieś czynniki polityczne nie miały wpływu, ale to nie
      moja broszka...
    • Gość: PPP Krótka historia najnowocześniejszego browaru IP: *.smrw.lodz.pl 07.10.09, 23:28
      Nikt kto sie wypowiadał na forum nie pracował chyba w Browarze
      Belgia. To było fajne miejsce pracy przed 2006r kiedy odeszło kilka
      osób które się znały na logistyce czy sprzedaży. Browar nie miał
      prawdziwego marketingu i to było jego wadą. Przepracowałem tam kilka
      lat i piwa Wojak Mocny, Super Mocny Ginger's były fajnymi piwami
      przed wprowadzeniem zmian w technologii. W Kielcach były produkowane
      piwa Grolsh, Zubr, Tatra oraz piwa dla PN. Szkoda firmy która i tak
      w tym roku by upadła jeśli KP by jej nie kupiła. Udział w rynu i tak
      był nizszy ponieważ ponad 35% szło do UE.
      Szkoda ludzi.
      • Gość: ziom ckliwe ale to wszystko IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.10.09, 19:08
        >W Kielcach były produkowane piwa Grolsh, Zubr, Tatra oraz piwa dla PN.

Produkowane bo albo tamte browary się nie wyrabiały albo postanowiono któryś
        zamknąć i ludzie poszli na bruk. Ich Ci nie żal?
        Wiem że niektórym szkoda, ale takie są prawa rynku. Silniejsi przetrwają a
        podmioty których produkty nie pozwolą zarobić na produkcję i godziwy zysk padną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka