Gość: bat Browar ciechan IP: 94.254.181.* 05.10.09, 21:35 CIECHAN MIODOWY - najlepsze piwo, reszta to przemysłowe szczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw szkoda PALMA IP: *.171.15.158.static.crowley.pl 05.10.09, 21:43 dobre bursztynowe piwko było, jak dla mnie znacznie lepsze od masówki legerowskiej... na szczeście Okocim zaczął robić niezle piwo pszeniczne w umiarkowanej cenie, bo Frater i Faustus z cenami powyżej 4 zł to jest lekkie przegięcie...jeśli już to poratować się można litewskim Sveturysem... na Ukrainie to mają raj...Czernihowskie albo Lwowskie Biłe za 2-2,5 hrywny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trooper Re: Browar ciechan IP: 94.254.245.* 05.10.09, 22:32 Właśnie popijam miodowe z Ciechana, fajne jest :) Gdańsk pozdrawia Ciechanów! Na szczęście mamy tutaj swoje naturalne Piwo Żywe - naturalnie z Pomorza. Żywe i Koźlak to moje dwa No.1 ex'aequo, od lat niezmiennie. No i Paulaner w upalne dni. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: semeon Krótka historia najnowocześniejszego browaru IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.09, 22:26 W ten sam sposób grupa Heinekena wykończyła Browary Bydgoskie, które miały dwustuletnią tradycję, ale nie oparły się polskiej "prywatyzacji". Zasada jest prosta - wykupuje się konkurenta, zamyka się browar i sprzedaje ze sporym zyskiem działkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toti Krótka historia najnowocześniejszego browaru IP: *.chello.pl 05.10.09, 22:39 BO spieprzyli sprawę- palm był niezły na początku - potem coraz gorzej, to samo Frater - na początku niezły a potem ... szkoda gadać.. Naczytali się tych książek ekonomicznych a czasami rozwój i zwiększanie produkcji to wcale nie najlepszy sposób na biznes i przetrwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jorge Re: Krótka historia najnowocześniejszego browaru IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.09, 22:49 Z koncerniaków to piję już tylko okocimia pszenicznego, ale tylko dlatego, że to jedyne pszeniczne, które jest w lodówce. Potem i tak dobieram do niego Baltasa, coś z Ambera czy coś dobrego importowanego. Nie zamierzam pić piwa w knajpach (zdominowanych przez wielką trójcę), do odwołania. Wolę sobie kupić kilka butelek ulubionych browarów i nimi się raczyć, a nie nawalać szczolami. Odpowiedz Link Zgłoś
syndyk.iv.rp Kolejna ofiara inwestowania w Polsce 06.10.09, 00:42 Podobno w Stanach jest klub takich ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
mala.nawojka Krótka historia najnowocześniejszego browaru 06.10.09, 01:17 W Belgii jest okolo 400 gatunkow piwa. Chyba to jedyny kraj na swiecie gdzie obok wielkich korporacji moze istniec tak wiele malych, lokalnych browarow. A obecnie, jesli mam wybor to pije tylko piwa belgijskie. Zadne inne im nie dorownuja. Odpowiedz Link Zgłoś
adwach Tyskie, Charnasie, Lechy i inne siuski... 06.10.09, 08:50 są dla osób, które nie znają się na piwach a swoje gusta kreują reklamą puszczaną w tv. Ja piję tylko i wyłącznie piwa z małych regionalnych browarów: Ciechan, Browar Staropolski, Łomża, Łask, Piotrków Trybunalski... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bri Wojak i Gingers IP: *.devs.futuro.pl 06.10.09, 08:53 Tylko te dwie nazwy rzuciły mi się w uszy i oczy. Gingers podobno fajny, a Wojak to takie tanie cuś co w dyskontach leżało obok prawdziwego piwa... Zresztą przesiadłem się jakiś czas temu na ciemne kolorystycznie i słodsze niż hajnekuś(cienki)/gorzki żywczyk(coraz częściej siki z pipy)/tyskacz(taki se)/leszek(napój gazowany o posmaku chmielu) czyli przesiadłem się na warkę strong lub okocim palone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trooper Re: Wojak i Gingers IP: 213.192.65.* 06.10.09, 10:00 Okocim Palone? Przepastne magazyny są w Twojej miejscowości! To piwo zostało kilka m-cy temu wycofane z rynku. Nie trafiło w "wyszukane" gardła polskich piwnych "smakoszy"... Polecam, spróbuj piwa Amber "Koźlak", tylko tak 10-12 st.C, nie za zimne, i ze szklanicy. Smakuje wybornie, jeśli ktoś lubi piwa słodsze i ciemniejsze. M. Odpowiedz Link Zgłoś
and_nowak Przecież nic nie upadło! 06.10.09, 09:43 Artykuł jest ckliwy, ale w ogóle nie oddaje sensu tego co się wydarzyło! Belgowie otworzyli browar, poeksperymentowali z rynkiem - wyszło im że ich produkt nie ma przyszłości (niesłusznie), po czym sprzedali browar z zyskiem. SAB kupił browar dla rynku, a nie dla linii produkcyjnej. Oczywiście nie mógł z dnia na dzień wszystkiego zamknąć i przegnać ludzi, bo jak by to wyglądało. Odczekał swoje i teraz to robi. Ma nawet świetną wymówkę: kryzys. Podobnie zniknęły inne browary w Polsce. Bo prawda jest taka, że jak się robi piwo z taśmy, to można je robić w jednej fabryce. Nie potrzeba więcej browarów. Jeszcze raz powtórzę: nic nie upadło, to właściciel zamknął niepotrzebny mu zakład. Upaść może firma, a ta ma się nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aguado Tak samo było z browarem w Gdańsku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.09, 09:57 Heveliusz i Kaper tu robione - wykupił bodajże Heineken - i... zamknął browar. Na szczęście nie piję już piwa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piwosz polski Krótka historia najnowocześniejszego browaru IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.09, 11:27 Ale gusta polskich piwoszy pozostawały niewzruszone. ... A o cenie tych piw smakowych nic nie wspominacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pozeracz kaczek Re: Krótka historia najnowocześniejszego browaru IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.09, 17:50 Chcieli powtorzyc sukces jaki odniesli w Holandi? Do trego nalezalo miec holenderska konkurencje,czyli napoje szczynopodobne jakich nigdzie w swiecie(poza Holandia ) nie uswiadczysz.Nie nalezy oryginalnych piw holenderskich z tymi sprzedawanych w polsce.Te polskie so o niebo lepsze.Oryginaly sa trudne do przelkniecia nawet dla Holendrow. Piwo Palm jest nie wiele lepsze. I w zaden sposob nie moze konkurowac z piwami prawdziwie polskimi czyli nie tymi za kompani piwowrskiej i podobnych.O jakosci piw czeskich czy slowackich nawet nie moga marzyc.Dlatego pije np Zlatego Bazanta lub Staropramena za jedyne 10€ za skrzynke.W Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barton2500 Nic dziwnego, że upadli ... IP: 89.25.197.* 07.10.09, 13:33 Palm był za drogi jak na Polski rynek, a Wojak'a jakiś czas temu widziałem po 1,3 zł.! Trudno zwojować rynek takim asortymentem. Piwem tańszym od kranianki gazowanej (cisiowianka). Ginger ... konsumentami są przeważnie kobiety, które spożywają max 2 piwa. Jest to taka droższa wersja piwa z sokiem. Tym również nie zwojuje się rynku. Piwa pszenne ... mała szansa przebicia dopóki nie pojawią się w sklepach osiedlowych (w nich najwięcej się sprzedaje piwa). Niestety rynek jest zdominowany głównie przez: Tyskie, Żywiec, Warkę i Tatrę ... reszty właściwie nie widać na sklepowych (nie w marketach) półkach :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andre Palm to było rewelacyjne piwo IP: 188.33.69.* 07.10.09, 21:38 rasowe belgijskie ale z charakterystycznym koniem na etykiecie, jeszcze pamiętam jego smak. Niestety jestem typem degustatora-delektującego się tym cudownym smakiem, i nie wypijam dużo, a raczej nie wypijałem, przykro się przyznać ale odkąd zniknął Palm przestałem pić jakiekolwiek piwo... Ja zastanawiałem się czy jakieś czynniki polityczne nie miały wpływu, ale to nie moja broszka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PPP Krótka historia najnowocześniejszego browaru IP: *.smrw.lodz.pl 07.10.09, 23:28 Nikt kto sie wypowiadał na forum nie pracował chyba w Browarze Belgia. To było fajne miejsce pracy przed 2006r kiedy odeszło kilka osób które się znały na logistyce czy sprzedaży. Browar nie miał prawdziwego marketingu i to było jego wadą. Przepracowałem tam kilka lat i piwa Wojak Mocny, Super Mocny Ginger's były fajnymi piwami przed wprowadzeniem zmian w technologii. W Kielcach były produkowane piwa Grolsh, Zubr, Tatra oraz piwa dla PN. Szkoda firmy która i tak w tym roku by upadła jeśli KP by jej nie kupiła. Udział w rynu i tak był nizszy ponieważ ponad 35% szło do UE. Szkoda ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom ckliwe ale to wszystko IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.10.09, 19:08 >W Kielcach były produkowane piwa Grolsh, Zubr, Tatra oraz piwa dla PN. Produkowane bo albo tamte browary się nie wyrabiały albo postanowiono któryś zamknąć i ludzie poszli na bruk. Ich Ci nie żal? Wiem że niektórym szkoda, ale takie są prawa rynku. Silniejsi przetrwają a podmioty których produkty nie pozwolą zarobić na produkcję i godziwy zysk padną. Odpowiedz Link Zgłoś