billy.the.kid 04.10.10, 10:57 w wolsce od ładnych paru lat wybrani miluśińscy obiecują takie same pociągnięcia. i co? i dżówno. kuba madrzejsza od wolskich głupków. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abalysii Strach padł na Kubę. Drakońskie zwolnienia w se... 04.10.10, 10:57 brak doświadczenia i wolnorynkowych nawyków? hehehehehe a do tej pory za co żyją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziadek Re: Strach padł na Kubę. Drakońskie zwolnienia w IP: *.xdsl.centertel.pl 04.10.10, 11:02 Wolnego rynku nie było i niema ,gdy ktoś tego nie rozumie to pewnie chodzi na dopalaczach. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnykmin Re: ... 04.10.10, 11:11 "Wolny rynek to ideał, do którego warto i trzeba bezustannie dążyć... Takie >> gonienie króliczka << na masową skalę." Omar... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: ... IP: 151.59.17.* 04.10.10, 11:48 Spokojnie przecie to było od dawna zapowiadane , teraz na Kubie mają miejsce potężne inwestycje Chin i innych ,odkryte potężne złoża ropy itp. i mamy expresowy rozwój Kuby, już niedługo na Kubę do pracy pojedziemy. Szczególnie zgwarzywszy ze poziom jakości życia na Kubie już jest wyższy od Polskiego. Większość ludzi z nadgodzinami nockami zarabia 1500zl a wynajem mieszkania podobnie hi hi. swiatowidz.pl/?p=283 „Newsweek” ułożył ranking „najlepszych krajów”, w którym Polska radzi sobie relatywnie nieźle. Byłoby pięknie, ale zwycięzcą jesteśmy w grupie, którą od dawna chcemy opuścić, a w kategorii „jakość życia” prześcignęły nas Białoruś i Kuba. www.rp.pl/artykul/5,520187.html Na początku 2011 r. na kubańskie wody Zatoki Meksykańskiej dotrze platforma wiertnicza, która zapoczątkuje kompleksowe badanie szelfu na obecność złóż ropy i gazu Firmy mające kontrakty na próbne odwierty w kubańskim sektorze Zatoki przystąpiły już do przygotowań. Przedstawiciel włoskiej firmy Saipem, filii ENI poinformował, że na wpół zatapialna platforma Scarabeo 9 ma być ukończona w tym roku w stoczni Yantai Raffles w Yantai. Holowanie jej na Kubę potrwa dwa miesiące, a gdy przybędzie na miejsce, będzie można natychmiast przystąpić do wierceń. Początkowo będzie używana do próbnych odwiertów przez konsorcjum kierowane przez hiszpański Repsol YPF, który wykonał w 2004 r. tylko jeden próbny odwiert. Twierdził wówczas, że natrafił na ślady węglowodorów. Kuba ocenia swe zasoby w szelfie na 20 mld baryłek, służby geologiczne USA podają znacznie skromniejsze dane: 4,6 mld baryłek i i 370 mld m3 gazu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PO datki komuna tnie biurokrację, a "liberalne" PO zwieksza IP: *.chello.pl 04.10.10, 12:20 buaha ha haahahahaha a hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
glos_europy W POlsce jest odwrotnie... 04.10.10, 12:44 Tusk stawia na rozwój biurokracji i pasożytniczego aparatu państwowego... Odpowiedz Link Zgłoś
bunio34 "wprowadzenie regulacji ułatwiających" 04.10.10, 15:13 "wprowadzenie regulacji ułatwiających rozkręcenie własnego biznesu" - nie wiedziałem że regulacje mogą ułatwiać działalność gospodarczą :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomi_78 Strach padł na Kubę. Drakońskie zwolnienia w se... IP: *.chello.pl 04.10.10, 11:01 I tak Raul Castro zwolni więcej urzędników niż liberalny piłkarz z Trójmiasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Strach padł na Kubę. Drakońskie zwolnienia w se... IP: 85.219.202.* 04.10.10, 11:04 Fidel posłuchał Janusza Korwin-Mikke. Nie do końca co prawda, ale od czegoś trzeba zacząć... BTW: nie wiecie, ile w RP pracuje w sektorze publicznym? I jak wzrasta zatrudnienie w tym sektorze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Zabawny jesteś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.10, 11:31 Wszyscy narzekacie na olbrzymia ilość urzędników ale jak chcecie załatwić jakąś sprawę i musicie poczekać to nagle zmieniacie front i biadolicie, ze urzędników jest zbyt mało aby szybko 'obsłużyć' petentów, potem jak już sprawa jest załatwiona znowu wracacie na stare tory i chcecie cięć w etatach urzędników. Taka podwójna moralność. Oczywiście można ciąć, wtedy jeden urzędnik będzie obsługiwać 100 000 petentów ale nie biadolcie wtedy z czekacie kilka lat na banalny świstek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bronek Sam jesteś zabawny urzędasie IP: 79.175.197.* 04.10.10, 11:57 bo przezornie nie zauważasz, że 70% tych"spraw do załatwienia" to czysta sztuka dla sztuki i bicie piany, tylko dlatego aby wykazać potrzebę waszego marnego i niecnego istnienia, wy pasożyty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Sam jesteś zabawny urzędasie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.10, 12:01 Obraziłbym się gdybym pracował w urzędzie. Ale ja pracuje w biurze rachunkowym i jestem niejako po drugiej stronie barykady. Tyle, że mając często styczność z urzędami zauważyłem, ze nie jest problemem ilość urzędników ale organizacja pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Sam jesteś zabawny urzędasie 04.10.10, 12:51 Nie organizacja pracy, tylko przyjęte regulacje prawne, a więce organizacja całego państwa. Dawniej do obsługi państwa starczyło 160 tys urzędników i to przed erą komputerów. Teraz potrzeba cztery razy więcej. Wprowadzenie VATu wygenerowało kilkadziesiąt tys miejsc pracy, a jak doliczyć drugą stronę barykady - po stronie biznesu to będzie kilkaset tys miejsc pracy dla wykształconych mas ludzkich. To taka wirtualna gospodarka gdzie tys ludzi ciężko pracuje oferując i namawiając siebie wzajemnie na wzięcie kredytu, a drudzy na lokatę bankową. To tak jakby pół wsi siebie nawzajem namawiało do kupna korzonków od pietruszki, a drudzy na kupno naci od tej pietruszki - To jeśli chodzi o działy sprzedaży i marketingu. Najgorsze że z tej ciężkiej pracy nic nie wynika, nie przybywa chleba, samochodów, jachtów, przyczep kempingowych, młodzież nie jest lepiej uczona, infrastruktura się sypie - jak chociażby kolej czy sieć energetyczna. Gdyby to lepiej zorganizować to moglibyśmy się cieszyć wolnym piątkiem ( dużo firm na zachodzie pracuje w piątek do 14 albo 12) i wcześniejszą emeryturą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Sam jesteś zabawny urzędasie IP: 193.136.157.* 04.10.10, 13:44 Otoz to. W Polsce mamy od roku 1990 wirtualna gospodarke, ktora generuje glownie negatywny PKB. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: Sam jesteś zabawny urzędasie 04.10.10, 14:32 Dobrze wiedzieć od nauczyciela z prowincjonalnej portugalskiej szkółki, żem moja firma jest wirtualna, podobnie ja produkty przez nią wytwarzane. pewnie także wirtualne są pieniądze, ktre mi płaci, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
radar1 Re: Sam jesteś zabawny urzędasie 04.10.10, 14:44 Niestety pieniądze są już realne, i to jest właśnie problem o którym piszą przedmówcy. Jakby kasa była wirtualna, nikt by się tym nie przejmował, a tak problem jest i to realny. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: Sam jesteś zabawny urzędasie 04.10.10, 14:50 aha, czyli mojej firmie płacą wirtualnymi pieniędzmi za wirtualne towary? i sfrustrowana popłuczyna po peerelu wylewająca swoje kompleksy na forum, wie to lepiej niż ja? Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Sam jesteś zabawny urzędasie 04.10.10, 15:33 gringo68 napisał: > Dobrze wiedzieć od nauczyciela z prowincjonalnej portugalskiej szkółki, żem moj > a firma jest wirtualna, podobnie ja produkty przez nią wytwarzane. pewnie także > wirtualne są pieniądze, ktre mi płaci, hehe Widzisz nie dostrzegłeś dwóch problemów. Rozrost administracji pod wpływem przyjętych regulacji prawnych jak VAT czy chociażby globalne ocieplenie i cała masa innych które spowodowały 4 krotny wzrost administracji. A drugi problem to nowa religia. A więc skala oddziaływania reklamy, namawiaczy i mediów na ludzkie umysły. Przecież ludzie są pod tym względem bardzo plastyczni. Oni są gotowi pod wpływem perswazji i urabiania poświęcać swoje życie dla sprawy ( wyznawcy mahometa czy dawniej komuniści) a co dopiero kupować zwykłą wodę w cenie dobrego napoju bo panienka porusza w TV uszami. I cała masa ludzi przy tym zatrudnionych. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Sam jesteś zabawny urzędasie 04.10.10, 18:46 > Nie organizacja pracy, tylko przyjęte regulacje prawne, a więce organizacja cał > ego państwa. Dawniej do obsługi państwa starczyło 160 tys urzędników i to przed > erą komputerów. Teraz potrzeba cztery razy więcej. Nie wiem jak z ogółem urzędów ale np. moja uczelnia zyskała jakieś 3 lata temu nowiutki system komputerowy. Miało być szybko i sprawnie, sprawy miało sie załatwiać przez neta bez wizyty w dziekanacie. Tymczasem powstało tylko dodatkowe ogniwo bo wszystko trzeba dodatkowo załatwić w systemie a papiery z systemu i tak donieść osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Zabawny jesteś 04.10.10, 18:43 > Wszyscy narzekacie na olbrzymia ilość urzędników ale jak chcecie załatwić jakąś > sprawę i musicie poczekać to nagle zmieniacie front i biadolicie, ze urzędnikó > w jest zbyt mało aby szybko 'obsłużyć' petentów, Jest za mało jasne, tylko że większość z tych spraw do załatwienia w urzędzie to sprawy które załatwiać trzeba z powodu przerośniętej biurokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzak164 Od kiedy Kuba leży w Ameryce Poludniowej? IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.10.10, 11:08 Może na wniosek USA? Odpowiedz Link Zgłoś
amenominakanushi-pan-poczatku Strach padł na Kubę. Drakońskie zwolnienia w se... 04.10.10, 11:10 "Utrata pracy oznacza dla bardzo wielu z nas konieczność szukania nowego sposobu na życie. To może być trudne - powiedział...kardynał Jaime Ortega." Nooo, ten to na pewno na bruk biedaczek wyleci. Ma gość czelność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Strach padł na Kubę. Drakońskie zwolnienia w IP: *.energopomiar.com.pl 04.10.10, 11:12 i takie to są piękne skutki embarga bieda i bezrobocie a castro jak jest tak będzie dalej choć troszkę zmieniony :] Odpowiedz Link Zgłoś
amenominakanushi-pan-poczatku Re: Strach padł na Kubę. Drakońskie zwolnienia w 04.10.10, 11:46 A gdyby nie było embarga, to byłoby tak pięknie. Bieda, bezrobocie, ale klice Castro żyłoby się jeszcze lepiej. Podobnie jak to się dzieje w Korei Płn. Gość portalu: asd napisał(a): > i takie to są piękne skutki embarga bieda i bezrobocie a castro jak jest tak bę > dzie dalej choć troszkę zmieniony :] Odpowiedz Link Zgłoś
marcowsky Strach padł na Kubę. Drakońskie zwolnienia w se... 04.10.10, 11:19 I wreszcie w...ona klasa robotnicza obali reżim Castrów;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Strach padł na Kubę. Drakońskie zwolnienia? IP: 193.136.157.* 04.10.10, 13:45 Jaka "robotnicza"? Raczej pasozytnicza... Odpowiedz Link Zgłoś
zz09 Strach padł na Kubę. Drakońskie zwolnienia w se... 04.10.10, 11:21 To po to sku...ele przez pięćdziesiąt lat rozpirzali wszelkie ślady po sektorze prywatnym, żeby teraz się zorientować, że państwowy nie wyrabia. Współczuję Kubańczykom i życzę im, żeby jak najszybciej pozbyli się tego komunistycznego raka. Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 jeszcze beda wyli za komuna..patrz RP i strajki 04.10.10, 11:26 pracownikow ze nie maja na chleb...hehheeee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bronek Re: jeszcze beda wyli za komuna..patrz RP i straj IP: 79.175.197.* 04.10.10, 12:06 arahat1 napisała: > pracownikow ze nie maja na chleb...hehheeee taaaak, miło powspominać te pełne półki octu spirytusowego i możliwość zapisania się na musztardę z miesięcznym okresem wyczekiwania .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: jeszcze beda wyli za komuna..patrz RP i straj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.10, 12:13 O tak, to były czasy. Papier toaletowy to był rarytas e klękajcie narody. Samochód na talon, podobnie jak telewizor czy pralka. Ludzie szybko zapomnieli komunę i plują teraz na możliwość rozwoju i zarobkowania. Ale słabi zawsze dostawali, dostają i będą dostawali po tyłkach. Niezależnie od ustroju. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: jeszcze beda wyli za komuna..patrz RP i straj 04.10.10, 13:12 A w Szwecji reglamentowano ropę, benzynę i ciepłą wodę w latach siedemdziesiątych, gdy Polska w tym czasie przeżywała swój najlepszy okres rozwoju. W USA stawka PIT dla bogatych wynosiła w tym czasie 70%. Tak że proszę nie opowiadać tylko o jednej stronie medalu. świat w latach siedemdziesiątych dotknął jeden z największych kryzysów - ropa zdrożała z 3$ do 15$ na przełomie 1975 i 1976 roku, a potem jeszcze w 1980 półtora raza do 38$ co się pokrywało z niepokojami społecznymi w Polsce. I proszę te wiadomości sobie nałożyć na niesłychany rozwój Polski w tym czasie. Wyobraź sobie że teraz ropa drożeje 5razy. Tak że nie tylko były talony. Twoje podstawy egzystencji nie były zagrożone, a więc zawsze miałeś na jedzenie, ubranie, dach nad głową. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdaczasu Rozwój ??? 04.10.10, 13:43 W czasie gdy w USA produkowano Forda Mustanga, We włoszech Ferrari , w kapitalistycznych Niemczech Zachodnich po 30 latach wojny państwo stało się największą gospodarką Europy, do Szwecji spie... lał kto mógł na naczepie od TIRów, gdy moja rodzina kupując mi kolejkę lego na 6te urodziny w Pewexie - sklepie dla wybranych wydała półroczne oszczędności, gdy jadąc nad morze trzeba było kupić benzynę od taksówkarza bo limit kartek nie wystarczał na odpowiednią ilość POLSKA przeżywała niesłychany rozwój ??? Widzę tu 3 możliwości: Albo jesteś jeszcze młodszy ode mnie i wogóle nic z tego nie pamiętasz, albo jesteś UBekiem lub innym z trybików ówczesnego aparatu państwowego albo skończonym kretynem i debilem... PS: Jedzenie -moja babcia od 4 tej rano stała po masło w kolejce w kiosu pod bokiem Owoce widywał ten kto miał sad lub znajomości. Teraz pracując choćby na kasie w Biedronce masz 1500 za które prowadzisz może marną ale i tak lepszą niż wtedy egzystencję. Ubranie - wujek przysłał czasem jakieś z RFN bo tam ludzie robili zbiórki takie jak dzisiaj robi się w pojemnikach Caritasu wystawionych po miastach. Dżinsy kosztowały miesięczną pensję. Też w sklepie dla wybranych i tylko za dolary, których nie można było posiadać... Dach nad głową. Blok dla szczurów, ocieplany azbestem na przydział którego czekało się conajmniej 10 lat. Dziś po 10 latach pracy możesz postawić sobie dom (faktem jest ,że ceny mieszkań są chore z powodu dzikiego pędu Polaków po mieszkania budowane przez deweloperów, zamiast stawiać własne domy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Rozwój ??? IP: 193.136.157.* 04.10.10, 13:53 W latach 1970tych to z Polski sie nie emigrowalo, tylko wyjezdzalo chwilowo na Zachod aby dorobic, gdyz wtedy Polacy widzieli swa przyszlosc w Polsce. Dzis juz jej nie widza, bo tez Polska nie nalezy dzis do Polakow... I ps: gdzie stawiac te domy? 100 km za miastem, aby tracic dzienie kilka godzin na dojazdy do pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Rozwój ??? 04.10.10, 13:59 Wiesz w tym czasie komuna nie produkowała komórek ani komputerów osobistych, internetu też nie było. Chociaż komputery produkowała. Mi chodzi o rozwój, a więc bierzemy np. rok 1970 i rok 1980 i sobie porównujemy stan zastany i co zostało zrobione. I np. jak cię interesują samochody to liczba ludności przypadająca na jeden samochód osobowy zmniejszyła się z 70 osób/samochód do 10 osób/samochód w latach 1970 / 1980. gigantyczny skok. albo # 1 stycznia 1970 – 479 400 (15 samochodów na 1000 mieszkańców) # 1 stycznia 1976 – 1 321 040 (40 samochodów na 1000 mieszkańców) Odpowiedz Link Zgłoś
luter2000 Re: Rozwój ??? 04.10.10, 16:09 Nie uwierzysz (jak się uprzesz), ale w latach 70-tych, gdy Polska wydobywała 200 mln ton węgla rocznie, to go nam brakowało! Szczególnie tego dobrej jakości. Tata, który pracował jako maszynista parowozu, opowiadał jak to za Gierka miewał po parę godzin spóźnienia przez dodatkowe "odszlakowania" (usuwanie popiołu z paleniska) na trasie. Jak twierdził" "za Gierka paliliśmy kamieniami". Parowozy, które miały automatyczne podajniki i tak trzeba było opalać ręcznie szuflując węgiel, bo te podajniki psuły się od tego syfu używanego przydzielanego PKP. Wg Taty, co do jakości węgla do parowozów, dużo lepsza była sytuacja "za Gomułki", gdy nikt nie pompował balona "cudu" a wydobycie i sprzedaż za $ węgla nie były jeszcze głównym pomysłem towarzyszy na rozwój gospodarki. I tak to wtedy ziszczało się powiedzenie, że "dać komunistom zarządzanie pustynią, to piasku zabraknie"... Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Rozwój ??? 04.10.10, 16:31 To wszystko prawda. Ale nadal jestem przekonany że w porównaniu z marazmem ostatnich dwudziestu lat Polska się rozwijała za komuny o wiele szybciej niż to się odbywa teraz. I nie było olbrzymiej pomocy z Unii. Dużo też kosztowały zbrojenia, a również nie wiadomo czy nie dokładaliśmy Rosji do wojny w Afganistanie czy też w Wietnamie. Przecież styropianowcy nie mogą się uporać z budową tych paru autostrad, a porównaj to sobie z inwestycjami Gierka. Odpowiedz Link Zgłoś
popisuarka Re: Rozwój ??? 04.10.10, 17:02 Za czasow PRLu brakowalo gdzies czasem wegla, a dzis brakuje wszedzie i zawsze miejsc pracy, szczegolnie tych lepszej jakosci. Za Gierka byla nadzieja, ze bedzie lepiej Polakom w Polsce, dzis juz jej niema, wiec mlodzi Polacy masowo glosuja nogami i opuszczaja Polske... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jasio Re: jeszcze beda wyli za komuna..patrz RP i straj IP: *.cust.telenor.se 04.10.10, 15:07 myslacyszaryczlowiek1 04.10.10, 13:12 Odpowiedz A w Szwecji reglamentowano ropę, benzynę i ciepłą wodę w latach siedemdziesiątych, gdy Polska w tym czasie przeżywała swój najlepszy okres rozwoju. Zdaje sie ,ze pojebalo cie ! Reglamentacja trwala 7 dni i byla testem na organizacje w razie kryzysu.Nic wiecej nie reglamentowano,Trzeba byc idiota by takie bzdety walic.I wlasnie w tych latach ,zarobilem najwiecej szmalu na wozeniu do Polski prawie wszystkiego:od lakierow do samochodow po czesci samochodowe. Ten "okres rozwoju ",to taka sama lipa jak twoj wpis.Pokazalo sie troche badziewia w sklepach im tyle z tego mial mieszkaniec. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: jeszcze beda wyli za komuna..patrz RP i straj 04.10.10, 16:41 Masz jakiś link. Bo ja napisałem swój post na podstawie tego wyborcza.biz/biznes/1,101716,8282169,Anatomia_szwedzkiego_cudu__Jak_zamienic_smieci_w_energie.html środek artykułu i mimo usilnych starań nic więcej nie znalazłem. Ale mimo wszystko kryzys ekonomiczny na zachodzie był potężny. Wyobraź sobie że ropa teraz drożeje pięciokrotnie.... > Zdaje sie ,ze pojebalo cie ! Reglamentacja trwala 7 dni i byla testem na organ > izacje w razie kryzys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgred Autor - idiota IP: 148.81.175.* 04.10.10, 11:33 Do zmiany twardego, komunistycznego kursu w polityce gospodarczej zmusiła rząd Raula Castro fatalna sytuacja kraju od prawie 50 lat wyniszczanego amerykańskim embargiem handlowym. Innymi słowy - za katastrofalną sytuację ekonomiczną Kuby odpowiadają nie komuniści od 50 lat realizujący społecznym kosztem swoje mrzonki o centralnym planowaniu i państwowej własności środków produkcji tylko Ci przeklęci amerykańscy kapitaliści. Gdyby nie ich embargo - Kuba byłaby krainą mlekiem i miodem płynącą. Aż się wierzyć nie chce, że w mieniącej się poważnym dziennikiem gazecie, wydawanej w kraju, który zaledwie dwie dekady temu uwolnił się od komunistycznego jarzma można znaleźć takie kwiatki. No, ale w końcu neomarksiści spod znaku Krytyki Politycznej nie próżnują... Odpowiedz Link Zgłoś
polsz Re: Autor - idiota 04.10.10, 11:42 no tak, bo USA nigdy za nic nie ponosi winy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Autor - idiota IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.10, 11:54 A czy oprócz USA nie ma na świecie z kim handlować? Problem w tym że aby handlować najpierw trzeba coś wytworzyć a tego komunistyczna Kuba nie potrafi. Embargo USA oznacza, że jankesi nie handlują z Kubą ale większość krajów tego świata olewa amerykańskie embargo nawet wielu sojuszników USA. A jednak gospodarka Kuby leży na obu łopatkach. Bo gospodarka Kuby została rozłożona przez komunistyczne rządy tegoż kraju. Ale jednak jakoś mi nie żal Kubańczyków. W Polsce w Czechosłowacji czy na Węgrzech ludzie potrafili się zebrać i dać odpór komunistycznym władzom, nawet prześladowania opozycjonistów czy stany wojenne czy interwencje wojsk układu warszawskiego w tym nie przeszkodziły (Węgry-1953, Czechosłowacja-1968, Polska 1980). Były strajki, były związki zawodowe, były protesty i w końcu komuna upadła. Dlaczego Kubańczycy tak nie zrobią? Odpowiedz Link Zgłoś
amenominakanushi-pan-poczatku Re: Autor - idiota 04.10.10, 12:21 Leżysz sobie na ciepłym piasku nad brzegiem oceanu, czekasz, aż dojrzały kokos spadnie obok Ciebie, by zaspokoić Twój głód i pragnienie. Marzysz o jakimś bzykanku i ewentualnie o szklance lodowatej Cuba Libre, ale ostatnia rzecz, o której myślisz, to REWOLUCJA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Autor - idiota? IP: 193.136.157.* 04.10.10, 13:49 USA to wciaz najwieksza gospodarka swiata, poza tym polozona doslownie u brzegow Kuby. I czemu by Kubanczycy mieli sie buntowac? Aby miec tak jak w dzisiejszej Polsce: masowe bezrobocie i brak pewnosci jutra? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tebe Re: Autor - idiota IP: *.dhcp.embarqhsd.net 04.10.10, 14:23 >>Dlaczego Kubańczycy tak nie zrobią? << Bo to sa mieszkancy karaibow czyli ludzie uwielbiajacy nic nie robic i zyc moze biednie/w rozumieniu goniacych za pieniadzem szczurow z krajow demokracji amerykanskiej i zachodnio europejskiej/ ale szczesliwie i na luzie.Pojedz na jakakolwiek z wysp kanaryjskich to zobaczysz ze nie tylko na Kubie jest wiekszosc biednego ale szczesliwego spoleczenstwa.A najwieksza skrajna bieda to amerykansko demokratyczne Haiti. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: Autor - idiota 04.10.10, 14:35 dlaczego Haiti i co ma Haiti wsopólnego z amerykańską demokracją? jeśli już piszesz o Antylach, to pisz o Puerto Rico Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: Autor - idiota IP: 109.255.120.* 04.10.10, 22:12 Bylam na Kubie i bardziej zniecheconych i nieszczesliwych ludzi nigdzie w zyciu nie widzialam. No moze w Polsce, heh... Czemu nie chce im sie REWOLUCJI? Bo sa juz tak zniecheceni, pozbawieni jakiejkowiek nadziei.. do tego z charakteru leniwi i marudni. Poza tym to co poniektorzy maja calkiem niezle dochody $ z turystow / czy handlu na lewo, wiec nie maja w tym interesu, zeby cokolwiek zmieniac. Jeszcze beda plakac za stara dobra komuna, jak otworza rynek i wtargna wielkie hamerykanskie korporacje, dla ktorych beda zmuszeni harowac po 12 h na dzien za marne grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqwwee Re: Autor - idiota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.10, 22:44 Nie chciał bym się odwoływać do twojego nicku, ale dobrze abyś wiedział ze po wpłynięciu do portu na Kubie, nie można wpływać do portu w Stanach, ot taki dowcip, że płyniesz do jednego portu, zapytaj jeszcze raz, co to zmienia.Podpowiedź, spójrz na mapę, dokąd możesz popłynąć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robak Re: Autor - idiota IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 04.10.10, 18:40 > no tak, bo USA nigdy za nic nie ponosi winy... co twierdzisz ze taki swietlany system komunistyczny potrzebuje takich brudnych amerykanskich kapitalistow aby przezyc? A to dopiero ciekawostka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Autor - idiota IP: *.euroafrica.com.pl 04.10.10, 11:43 No właśnie. Mnóstwo krajów handluje bez przeszkód z Kubą, a tu okazuje sie, że szlaban na hadnel USA z Kubą to przyczyna złego stanu gospodarki? A co za problem kupować potrzebne produkty SPOZA USA??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Autor - idiota? IP: 193.136.157.* 04.10.10, 13:48 Oczywioscie, ze problemy Kuby to w prawie 90% wynik trwajacego od prawie 50 lat amerykańskiego embargia handlowego. Ono tez niezle zniszczylo polska gospodarke w w latach 1982-1989. lech.keller@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: Autor - idiota? 04.10.10, 14:36 Jasne, pozbawiło nas wyrafinowanego produktu jakim była pasza dla drobiu. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Autor - idiota? 04.10.10, 17:21 Wybacz, ale pieprzysz. Skuteczność embarga, które trwa 50 lat? Przecież to dwa pokolenia. Równie dobrze konflikt kubański mógłby się zakończyć zaoraniem USA i zamianą w postnuklearną pustynię. I efekt dla kubańskiej gospodarki byłby identyczny - nie handlowaliby z USA. I czyja wtedy byłaby wina? Też amerykanów, że zginęli? Czyli, że niby jak - niemożność handlu z USA powoduje, że gospodarka kraju się rozpada jak obecnie na Kubie, albo w Polsce w latach 80tych? Chcesz komuś wmówić, że źródłem dobrobytu jest to, że może handlować ze stanami? Czyli, że źródłem dobrobytu jest USA? Wybacz, ale centralne planowanie połączone z "troską o ludzi pracy" nie ma prawa się sprawdzić bo musi rozwiązać przeskomplikowane problemy społeczno-gospodarcze. Polecam "Zgubną pychę rozumu" - tam jest to dobrze opisane. Odpowiedz Link Zgłoś
bb80 Donald bierz przykład! 04.10.10, 11:33 U nas będzie tak samo. Kwestia 2-3 lat. Dlaczego? Bo urzędas nikogo nie obroni, nie wyżywi, nic nie wyprodukuje itd, itp. Po prostu jest zbędny, a pracę trzech biurek wykona jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 123456 u nas... IP: *.chello.pl 04.10.10, 11:55 "Kataklizm w bastionie komunizmu. Milion ludzi zostanie zwolnionych" ... podobne działania nazywa się "sukcesem transformacji ustrojowej" Jakoś nikt w wybiórczej nie pisze o zmianach po 89 jako o katakliźmie który spotkał zwalnianych i nie przygotowanych do "kapitalizmu" ludziach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: u nas... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.10, 12:03 Bo to jest naturalna selekcja opisywana przez Darwina. Jednostki silne, mądre i zaradne poradzą sobie w każdych warunkach. Jednostki słabe i nieudolne w każdym ustroju dostają po tyłkach. Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: u nas... 04.10.10, 12:52 To dotyczy zwierząt, myślałem naiwnie, że ludzie, że kultura potrafi nieco więcej, ale widać ludzie, to po prostu zwierzęta. Liczy się koryto i kopulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jonek Re: Donald bierz przykład! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.10, 11:59 "...a pracę trzech biurek wykona jedno..." - więc dlaczego petenci narzekają, że nawet na jeden banalny świstek muszą długo czekać? Dlaczego w urzędach widać, ze ledwie połowa okienek jest otwarta i obsługuje petentów? No przecież według Ciebie urzędników i tak jest zbyt wielu. A przecież urzędnikami są także sędziowie i prokuratorzy (a sprawy się ciągną latami), policjanci (ok 3000 wakatów), nauczyciele (ciągle zbyt mało), pracownicy opieki społecznej itd itd. Są państwa (Dania, Niemcy) które mają więcej urzędników w przeliczeniu na ilość obywateli państwa a jednak nikt na nich nie narzeka, bo nie jest problem w ilości urzędników (w Polsce wcale nie ma ich tak wielu) ale w organizacji pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Donald bierz przykład! IP: 151.59.17.* 04.10.10, 12:14 Problem jest taki ze Kuba na to może sobie pozwolić ,tam oficjalnie niema bezrobocia i to tylko 9% i nie odrazu a sukcesywnie po 3% (cóż to jest 3%) ,i tam mają miejsce potężne inwestycje i będą przybywały realne miejsca pracy. A w Polsce gdyby zwolnic taką ilość ludzi to mamy tragedie ,bo nowe miejsca pracy nie potają a jak powstają to inne giną, przy bezrobociu 13% +9% to mamy masakrę. (zasiłki opieka, społeczna ,niespłacanie rat itp. i wszystko się wali) Już było ponad 20% i ludzie wyjechali do Anglii itp. tam powstały miejsca pracy , teraz pojada do Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
szefunio1 Re: Donald bierz przykład! 04.10.10, 13:02 > "...a pracę trzech biurek wykona jedno..." - więc dlaczego petenci narzekają, ż > e nawet na jeden banalny świstek muszą długo czekać... Petenci, żadnego świstka nie potrzebują. Jeśli petent przychodzi po świstek, to tylko i wyłącznie dlatego, że jakiś urzędas od niego tego świstka zażądał. Po usunięciu urządasa żadającego świstka urządas wystawiający go też będzie zbędny. Odpowiedz Link Zgłoś
nieprawomyslny Re: Donald bierz przykład! 04.10.10, 16:27 Gość portalu: Jonek napisał(a): ... bo nie jest problem w ilości urzę > dników (w Polsce wcale nie ma ich tak wielu) ale w organizacji pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bronek a najlepsze w tym będzie to IP: 79.175.197.* 04.10.10, 12:02 że dzięki takim działaniom, komuna na Kubie przetrwa jeszcze długo ;) ... najwyraźniej w jakiś sposób próbują skopiować chińską "ścieżkę dekomunizacyjną" a nasz "liberał" Donek ? ... po dwóch latach istnienia dopalaczy zauważył problem i walczy, walczy, nawet transmisje w tvp3 na bieżącą są ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: a najlepsze w tym będzie to IP: 151.59.17.* 04.10.10, 19:36 własnie dokładnie tak, oni się przestawiają na model Chiński z reszta z ich pomocą i inwestycjami (a wiadomo jaką Chiny są potęgą i jaka skuteczną drogę obrały). A u nas Donek Wreszcie MA wirtualny cel i szopka na całego w całych mediach a z całą resztą wielki hu. Parodia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marian GWno nie napisze o 20%-wym bezrobociu w polskich IP: *.hsd1.or.comcast.net 04.10.10, 12:15 Ciekawe,ze to GWno nie napisze o 20%-wym bezrobociu w polskich regionach i dalszym zwalnianiu ludzi .Polski kapitalizm jest jak faszyzm. Moze tak to GWno opisze model amerykanskiego dobrobytu gdzie 70mln ludzi jest bez ubezpeiczenia na zdrowie i okolo 30 mln mieszka pod mostem albo przyczepie kampingowej bo tak zadbalo o nich panstwo.Niech napisze jak co roku okolo 5 mln ludzi oglasza swoja upadlosc z powodu kosztow leczenia bo ich ubezpieczenie ich oszukalo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: GWno nie napisze o 20%-wym bezrobociu w pols IP: 109.255.120.* 04.10.10, 22:15 zgadzam sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek program - przykład z Kuby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.10, 12:37 Brać kredyty dopóki dają, wysyłać do Torunia. Upadną banki i gospodarka i oczywiście PO. Po zmianie władzy młodzi wyjadą za granicę (opozycja), emeryci wrócą do pracy, rolnicy na pola, kredyty zostaną spłacone i będziemy mieli ustrój równości i dobrobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
wiking63 Strach padł na Kubę. Drakońskie zwolnienia w se... 04.10.10, 12:57 całkowicie nieadekwatny tytuł publikacji... winno być "Powiew wolności w ostatnim bastionie komunizmu!!! Zwycięstwo gospodarki nad planowaniem!!! Niech żyje rynek!!!". przecież o to chodzi by ludziom żyło sie dostatniej i było ich na wszystko (no może lepiej i pra3wdziwiej na wiele) stać. a to czy rzędzi castro czy batista to już mniej ważne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Squ Strach padł na Kubę. Drakońskie zwolnienia w se... IP: *.153.246.94.ip4.artcom.pl 04.10.10, 13:05 Jak zmniejszyć bezrobocie w Polsce ? To proste zatrudniając 50 tyś nowych urzędników tak Tusk walczy z bezrobociem, Kogo obchodzi że 500 tyś Polaków pracuje na wyspach liczy się słupek bezrobocia, hahaha. Każdy ogarnięty będzie wolał pracować w krajach starej unii w których kryzys był, niż niby na tej zielonej wyspie. Cieszmy się dalej z tych +1% +3%, wzrostu ... Tu trzeba +10%, + 15% żeby dogonić starą Europę. Odpowiedz Link Zgłoś
weremo Strach padł na Kubę. Drakońskie zwolnienia w se... 04.10.10, 13:11 Brawo Kuba . A kiedy u nas ? Odpowiedz Link Zgłoś
prawdaczasu Kiedy? 04.10.10, 13:46 Do czasu kiedy będziemy mieć demokrację a Polacy będą głosować tak jak przez ostatnich 20 lat na socjalistów takie zjawisko jak zmniejszenie liczby urzędników nam nie grozi... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Strach padł na Polskę. Drakońskie zwolnienia... IP: 193.136.157.* 04.10.10, 13:42 Najwyzszy czas na te ciecia! I to glownie w ministerstwach, a nie tam, gdzie sa obslugiwani zwyczajni obywatele! Viva Fidel! Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: Strach padł na Polskę. Drakońskie zwolnienia. 04.10.10, 14:37 Usługi "plażowe" dla zagranicznych turystów potanieją dzięki zwiększonej podaży ich oferentów? Odpowiedz Link Zgłoś
popisuarka Re: Strach padł na Polskę. Drakońskie zwolnienia. 04.10.10, 17:04 Polska to bardzo przyjazny kraj. Ledwo sie do niej wjedzie z Niemiec, i juz na poboczach drogi witaja kierowcow skapo odziane panienki... Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: Strach padł na Polskę. Drakońskie zwolnienia. 04.10.10, 19:50 to te porwane do tureckich burdeli w Niemczech i Holandii widzę, że masz dogłębne rozeznanie branży i wiesz gdzie kto stoi Odpowiedz Link Zgłoś
nieprawomyslny dobra rada 04.10.10, 13:45 dla Kubańczyków - niech przyjeżdżają do Polski, tutaj rząd zatrudnia urzędasów i jest wiele wakatów. Warunek - członkostwo w partii ale Kubańczycy akurat to rozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BS z geografia na bakier.. IP: 83.141.77.* 04.10.10, 13:56 "W jedynym komunistycznym państwie Ameryki Południowej" To nie jest ameryka południowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark Strach padł na Kubę, a Kuba Bogu ... IP: 77.236.26.* 04.10.10, 14:14 Słowa Przywódcy mnie uspokoiły. Odpowiedz Link Zgłoś
eastern-strix to zupelnie jak w Polsce! 04.10.10, 14:48 >>>>Dla świeżo powstałej armii bezrobotnych kubański rząd ma jedną propozycję - własna firma. >>>> Przeciez w Polsce jest tak samo. No nie, przepraszam, my naszych bezrobotnych eksportujemy za granice, to Unii! Ponad milion wyjechalo, czyli wszystko sie zgadza! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: to zupelnie jak w Polsce! 04.10.10, 15:02 jaasne zgdza się, szczegolnie jesli chodzi o swobodę podrozowania i podejmowania pracy w UE Odpowiedz Link Zgłoś
eastern-strix Re: to zupelnie jak w Polsce! 04.10.10, 16:18 to akurat jest szczescie wynikajace z polozenia geograficznego Polski. nasz rzad nie ma innych pomyslow na bezrobocie poza 1.emigracja 2. wlasna firma. Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 Re: to zupelnie jak w Polsce! 04.10.10, 19:50 jesteś niespełnionym premierem na bezrobociu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: związkowiec To koniec! Teraz Solidarność im pomoże ! IP: *.chello.pl 04.10.10, 15:13 Bez Związku , nigdy sobie obywatele Kuby nie poradzą . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fidel Re: Strach padł na Kubę. Drakońskie zwolnienia w IP: 190.187.21.* 04.10.10, 15:28 Glupis. Po rewolucji panstwo ZAGWARANTOWALO wszystkim zatrudnienie, czego nie ma w artykule, stad trudno zrozumiec o co chodzi. Wyobraz sobie 10 pan w biurze, w ktorym nie ma nic do roboty oprocz malowania paznokci. Got the point? Odpowiedz Link Zgłoś
skiela1 Re: Strach padł na Kubę. Drakońskie zwolnienia w 04.10.10, 16:19 Gość portalu: fidel napisał(a): > Glupis. Po rewolucji panstwo ZAGWARANTOWALO wszystkim zatrudnienie, czego nie m > a w artykule, stad trudno zrozumiec o co chodzi. Wyobraz sobie 10 pan w biurze, > w ktorym nie ma nic do roboty oprocz malowania paznokci. Got the point? Sektor publiczny to nie tylko urzednicy.Akurat ten sektor az tak nie ucierpi.Ucierpia zwykli robotnicy , turystyka i hotelarstwo.W sumie to mnie nie dziwi bo tych pracownikow jest tam normalnie za duzo. Odpowiedz Link Zgłoś