Gość: Ha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 21:21 No właśnie! A chcą nam zamknąć centra w niedzielę! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: WelcomeToDisneyPL po*e*any materializm :) IP: *.spray.net.pl 30.03.06, 23:37 Zajefajna rozrywka... Lepiej by w końcu zbudowali park w stylu Disneyland. Ale żydzi lubią LICZYĆ... Prymitywne kraje (poza UK bo tam jest co robić POZA zapier.. po sklepach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dudek Re: po*e*any materializm :) IP: *.cybersurf.com 31.03.06, 03:37 Nie wiem czy ludziom sie lepiej powodzi czy tez zaczal sie ten process co spustoszyl ameryke polnocna. Wymarle centra i nasrane powierznia handlowa na peryferiach. Godne pozalowania! Gratuluje bogactwa!!!!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Tak jak SCC Katowice - a teraz tam tylko chodzę do 31.03.06, 11:18 Tak jak Silesia City Center Katowice - wielka pompa z otwarciem (przed otwarciem-niby dla VIP-ów, a było ich 1500 - w tym ja!, kupa aktorów, oficjeli, i tam takich...) a teraz tam chodzę tylko do kina, bo do innego supermarketu mam bliżej, a piwo kupuję w małym sklepie na dole mojej kamienicy. Lipa a nie inwestycja - taki rozwój kraju nie jest POWAŻNY !!! W USA i GB już więcej marketów budować nie chcą, albo nie mogą, i dlatego pchają się na głupi polski rynek. Tylko co potem - jak koniunktura się załamie ? (rzecz jana takiej marketowej konsumpcji...). Lipa i kicha !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ronny Re: po*e*any materializm :) IP: *.chello.pl 31.03.06, 08:47 LEPIEJ WYDAĆ KASĘ NA ZAKUPY NIŻ NA ŻONĘ I NIC Z TEGO NIE MIEĆ , BO ONA JEST WSZOKU POPORODOWYM ,CZY CZYMŚ INNYM , CZY TEŻ CHCE ATO NOWY DOM CO ROKU , TO NOWY SAMOCHÓD... Odpowiedz Link Zgłoś
sushi4004 Re: po*e*any materializm :) 31.03.06, 09:44 Coraz bardziej przypomina to rok 1929 tuz przed Wielkim Kryzysem. Zloto, srebro i ropa coraz blizej historycznych rekordow, a nieswiadome niczego masy szaleja w konsumpcyjno-spekulacyjnej orgii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sklepikarz Re: A chcą nam zamknąć centra w niedzielę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 23:47 Rozumiem, że dzięki temu, że markety są czynne w niedziele to mają większe obroty ? Jeśli nie kupisz telewizora, czy marchewki w niedzielę to nie kupisz tego wcale? Ciekawe, że Niemcy i parę innych narodów potrafią przeżyć bez niedzielnych rodzinnych wycieczek do marketów w swoim kraju a u nas wymuszają wraz z Francuzami i Anglikami (właścicielami większości sieci) otwarcie nawet w nasze narodowe święta. A tłumy zamiast do lasu, czy parku walą na spacer z wózkiem między regały... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentor Re: A chcą nam zamknąć centra w niedzielę! IP: 129.81.192.* 31.03.06, 00:04 A w USA wielkie sklepy typu "Wal-Mart", czy "K-MArt" bywaja otwarte w niedziele i w (wiekszosc) swiat, i czasem 24 godziny na dobe i jakos nikomu to nie przeszkadza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niebankier Re: A chcą nam zamknąć centra w niedzielę! IP: *.toya.net.pl 31.03.06, 00:10 i chcesz sila (zamykajac markety w niedziele) zmusic ludzi zeby chodzili do parku? Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Markety mają być otwarte 24/24 h ! 31.03.06, 11:25 A co ci do tego, kiedy ja robię, czy chcę robić zakupy? Czasem mi pasuje o 9.05, czasem o 21.55, czasem w tygodniu, czasem w niedzielę, a czasem w nocy - bo np. pracuję cały Boży dzień. Nie pracuję od dzwona do dzwona jak co poniektórzy co "tak narzekają..." (np. 8.00-16.00, pn-pt) bo teraz pracuje się kiedy jest praca, i dlatego jeśli większość klientów w Polsce chce handlu i otwarcia supermaketów i centrów handlowych w niedzielę - to tak powinno zostać (co nas obchodzą Niemcy? "Nie dla idiotów"). Gość portalu: sklepikarz napisał(a): > Rozumiem, że dzięki temu, że markety są czynne w niedziele to mają większe > obroty ? > Jeśli nie kupisz telewizora, czy marchewki w niedzielę to nie kupisz tego wcale > ? > Ciekawe, że Niemcy i parę innych narodów potrafią przeżyć bez niedzielnych > rodzinnych wycieczek do marketów w swoim kraju a u nas wymuszają wraz z > Francuzami i Anglikami (właścicielami większości sieci) otwarcie nawet w nasze > narodowe święta. > A tłumy zamiast do lasu, czy parku walą na spacer z wózkiem między regały... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yogi Re: Markety mają być otwarte 24/24 h ! IP: 195.3.113.* 31.03.06, 14:30 jako ciemnogrod i oszolom mysle jednak ze wielu pracownikow marketow wolaloby spedzic w niedziele czas z rodzina a nie w markiecie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg wawa Bułgaria ZERO?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 23:56 zajrzyjcie na infografikę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mentor Re: Bułgaria ZERO?! IP: 129.81.192.* 31.03.06, 00:05 Moze - po prostu - nie mieli danych z Bulgarii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: Bułgaria ZERO?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 02:48 W Bułgarii juz są centra handllowe oraz super i hipermarkety.Rozwijająsie dopiero od nie dawna,ale są jużtam obecne sieci Makro(hurtownie cash&carry),Real,Kaufland,Lidl oraz dwie sieci które sie wycofały z Polski austriacko-niemiecka BILLA i niemiecki HIT.Na mapie nie ma też Albanii,a nie dawno otworzyli tam pierwsze centrum handlowe w Tiranie na poziomie europejskim. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Bułgaria ZERO?! 31.03.06, 09:45 Jedyny hipermarket (w stylu "hurtowni Macro") widziałem (i odwiedziełm) w Bułgarii koło Sofii. Jeśli to jedyny w całej Bułgarii to wychodzi ok. 0.0....1 m2 na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaorac prl co za bzdury IP: *.hsd1.wa.comcast.net 31.03.06, 00:11 ludzie kupowali zawsze tylko ze w komunie byly to panstwowe sklepy i rynki i bazary, badylarze, kupowanie w bramie i od marynarza, teraz to moga robic legalnie w sklepach. zadnego boomu nie ma. ludzie kupowali od zarania ludzkosci, po to pracuja, zeby wydac na cos, ta prosta prawda ciagle sluzy do manipulacji statystycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ratunku! Niemozliwe!!! To w Ameryce jest dobrze IP: *.archidiom.com.au / *.perm.iinet.net.au 31.03.06, 00:21 Pogubilem sie zupelnie od lat mowi sie jak jest zle w "lewackiej" Europce, ze tylko amerykanski model moze nas uratowac a tu taki "nieodpowiedalny" tekst sie Adasiowi przeslizgnal przed surowym okiem politycznej linni... Jeszcze sie okaze, ze moze byc dobrze bez neoliberalizmu i powrotu do XIX wieku... Kurcze ale sie porobilo! Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Niemozliwe!!! To w Ameryce jest dobrze 31.03.06, 09:52 a od kiedy to Adaś ma pro-liberalne teksty ? Jedyni liberałowie w Polsce są zgrupowani wokół Korwina-Mikke. Nie mi, że beneficjencji czerwonych koncesyjek na "regulowanie swojego rynku i dostępu konkurencji" oraz czerwonego rozdawnictwa z socjalistycznego haraczu popierają liberalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: semeon Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 00:30 A co to znaczy w mniejszych miastach, jeżeli Bydgoszcz jest ósmym, pod względem liczby ludności, miastem w Polsce. Po drugie niech zaczną płacić podatki, równiez od nieruchomości. Po trzecie płacić pensje takie jak we Francji, czy Niemczech /zyski u nas osiągają większe, nietety -ukryte/ Na przykład we Francji istnieje zakaz wsparcia sprzedaży poprzez opłaty za tzw półki, za wystawienie towaru do sprzedaży w danym markecie i jego miejscu, jak również istnieje cały szereg szczegółowych zapisów regulujących zasady sprzedaż w sklepach wielkopowierzchniowych. A u nas? U nas wolna amerykanka i korupcja. A zgadnijcie kto na tym traci, a kto korzysta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 02:59 Jestem za wolnością w powstawaniu sklepów wielko-powierzchniowych oraz sprzeciwiam się zamykaniu takich sklepów w niedziele.Natomiast popieram pomysł wprowadzenia zakazu opłaty za tzw.półke.Ponieważ prowadzi to do tego,że we wszystkich super i hiper marketach jest beznadziejnie mały asortyment towarów (zwłaszcza spożywczych).Na jednej półce metr szerokośći zajmuje jeden produkt dzięki temu nie muszą czesto dokładac towaru,ale ludzie w pierwszej chwili myślą,że te sklepy są pełne towaru.Proponuje odwiedzić sklepy sieci supermarketów delikatesowych BOMI,ALMA lub PIOTR i PAWEŁ są to Polskie sieci,ale oni na powierzni około 3000 metrów oferują 30-40 tysiecy produktów spożywczych,a taki AUCHAN,TESCO lub REAL może 10-15 tysiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
darr.darek Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę 31.03.06, 09:56 Gość portalu: goldi napisał(a): > Jestem za wolnością w powstawaniu sklepów wielko-powierzchniowych oraz > sprzeciwiam się zamykaniu takich sklepów w niedziele.Natomiast popieram pomysł > wprowadzenia zakazu opłaty za tzw.półke A chodź sobie gdzie chcesz, ale dlaczego ja mam być narażony na Twoje zakazy ? Dlaczego ludzie, zdawałoby się inteligentni, zwykle plotą "jestem za wolnością, sprzeciwiam się zakazowi ... ale, popieram zazkaz ...". Ogłupienie socjalistyczne czy co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hlehle Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę IP: *.pfa / *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 13:17 Jak zwykle nic nie rozumiesz... Czy rzeczywiscie byles kiedys w BOMI. Tam, mimo malej powierzchni jest mnostwo artykulow, jakich nie zobaczysz w auchan czy geant'ie. I wcale nie sa drozsze. Oczywiscie, jest trz grupa produktow wysokiej jakosci, za co trzeba niestety placic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucusia Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę IP: 212.244.186.* 31.03.06, 11:30 Popieram. Nie raz mi się zdarzyło szukac czegoś w wielkich sklepach, gdzie oczywiście były tylko masówki, a znajdowałam zawsze w Almie. Może jest tam 5-10% drożej(nie na wszystkim), ale wybór i jakość jest w porządku. A zakupy ciuchowe i kosmetykowe lubie i tak robić w okolicach Rynku. Tam mozna się przejść, wypic kawę w milutkiej kawiarni, pokarmić gołębie, popatrzeć na słońce (czy deszcz), to jest przyjemność. Dla mnie wielkie centra handlowe maja sens jak chce kupic żelazko czy pralkę. Odpowiedz Link Zgłoś
business3 To se kup żelazko i pralkę przez internet - nie bę 31.03.06, 11:35 To se kup żelazko i pralkę przez internet - nie będziesz musiała nigdzie łazić. I pamiętaj, że nie wszyscy mieszkają w Stolycy Gość portalu: Lucusia napisał(a): > Popieram. Nie raz mi się zdarzyło szukac czegoś w wielkich sklepach, gdzie oczy > wiście były tylko masówki, a znajdowałam zawsze w Almie. Może jest tam 5-10% dr > ożej(nie na wszystkim), ale wybór i jakość jest w porządku. > A zakupy ciuchowe i kosmetykowe lubie i tak robić w okolicach Rynku. Tam mozna > się przejść, wypic kawę w milutkiej kawiarni, pokarmić gołębie, popatrzeć na sł > ońce (czy deszcz), to jest przyjemność. Dla mnie wielkie centra handlowe maja s > ens jak chce kupic żelazko czy pralkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n Re: To se kup żelazko i pralkę przez internet - n IP: *.wsip.com.pl 31.03.06, 12:19 wydaje mi się ze chodzi o Kraków Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Bo w PL półki są wszerz a w USA - wgłąb ! 31.03.06, 11:31 Bo w PL półki są WSZERZ a w USA - WGŁĄB ! Gość portalu: goldi napisał(a): > Jestem za wolnością w powstawaniu sklepów wielko-powierzchniowych oraz > sprzeciwiam się zamykaniu takich sklepów w niedziele.Natomiast popieram pomysł > wprowadzenia zakazu opłaty za tzw.półke.Ponieważ prowadzi to do tego,że we > wszystkich super i hiper marketach jest beznadziejnie mały asortyment towarów > (zwłaszcza spożywczych).Na jednej półce metr szerokośći zajmuje jeden produkt > dzięki temu nie muszą czesto dokładac towaru,ale ludzie w pierwszej chwili > myślą,że te sklepy są pełne towaru.Proponuje odwiedzić sklepy sieci > supermarketów delikatesowych BOMI,ALMA lub PIOTR i PAWEŁ są to Polskie sieci,al > e > oni na powierzni około 3000 metrów oferują 30-40 tysiecy produktów spożywczych, > a > taki AUCHAN,TESCO lub REAL może 10-15 tysiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gro Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę IP: *.gl.digi.pl 31.03.06, 04:49 > Po trzecie płacić pensje takie jak we Francji, czy > Niemczech /zyski u nas osiągają większe, nietety -ukryte/ z czego? ten sam towar za zachodnią granicą nominalnie kosztuje tyle samo, góra 2 razy wiecej, tylko ze waluta jakby ok. 4 razy droższa i tu masz psa pogrzebanego :) > Na przykład we > Francji istnieje zakaz wsparcia sprzedaży poprzez opłaty za tzw półki, za > wystawienie towaru do sprzedaży w danym markecie i jego miejscu no i co z tego że istnieje? sorki, ale w tej chwili na tej półce wasz towar stac nie będzie i nie musze ci mówić dlaczego. tak mi się dobrze komponuje kolorystycznie, bo stoi towar zielony a nie czerwony. bajki to można sobie na półce postawić i dziecku poczytać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chomsky to swietna wiadomosc ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 07:02 juz prawie w konsumenckim raju/piekle... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OldBruno Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę IP: *.aster.pl 31.03.06, 08:19 Daty, szanowni dziennikarze, do jakiej daty odnoszą się cyfry wykresu? Nie naśladujcie proszę polityków obiecujących: "Będzie lepiej". Odpowiedz Link Zgłoś
gelbo Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę 31.03.06, 08:47 Czyli jednak w czyms dorownujemy "Europie". -- doladowania.kody.gsm.pl - doladuj telefon na karte Odpowiedz Link Zgłoś
business3 Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę 31.03.06, 11:36 Zwłaszcza brudem i syfem w bocznych uliczkach i bramach po zimie... gelbo napisał: > Czyli jednak w czyms dorownujemy "Europie". > > -- > doladowania.kody.gsm.pl - doladuj telefon na karte Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Srały muchy będzie wiosna IP: *.88.140.153.addr.tdcsong.se 31.03.06, 11:37 Smieszne centrum handlowe w Warszawie i Poznaniu to smutasy.Ale po tym co było zawsze coś. Kto ma pieniądze i jeździ po Europie to wie co jest w Niemczech Anglii,Francji, Szwecji i innych bogatych krajach Europy. Arkady czy jak tam zwą w Warszawie to śmietnik kopia starych z lat 60 objektów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KR$ Na lby z koniem sie pomieniales IP: *.riz.pl 31.03.06, 15:45 albo nie wiesz o czym piszesz... Niemieckie centra handlowe - buehehehehe - porownaj je z 'Arkadia'. Synku o czym ty piszesz? Byles kiedys w Niemczech? W calym szpanerskim D-dorfie nie ma czegos takiego jak Arkadia. O 'Zlotych Tarasach' nie wspominajac. Odpowiedz Link Zgłoś
lilithin Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę 31.03.06, 12:25 tak, dorownujemy centrami handlowymi, ale jesli chodzi o edukacje, to jestesmy na przedostatnim miejscu. zalosne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marbel a Polacy tak narzekają, że ciężko im się żyje IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 31.03.06, 13:10 nie rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
efad4d Re: a Polacy tak narzekają, że ciężko im się żyje 31.03.06, 14:56 ciekawe jak to sie ma do rosnącej powierzchni obiektów kultu religijnego, bo o ile wiem to kosciołów przybywa, stare raczej wyburzane nie sa a przyrost popolucji stoi w miejscu :D -- punkt skupu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę IP: 192.85.110.* 31.03.06, 14:57 Przyszloscia wszystkich konsumentow w polsce bedzie i tak badziewie. kto nie wierzy niech przestudiuje teorie gier. Odpowiedz Link Zgłoś
kati072 Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę 31.03.06, 15:12 A ja mam wszystko w d..., myslę co chcę i chodze gdzie mi się chce. Robie to co mam aktualnie przed nosem i dobrze mi z tym. I wkurza mnie to że większosc Polaków potrafi tylko narzekać.... Dobra wiadomośc to zła wiadomość - tak jest w tym naszym kraju Pozdrawliaju ja was... wsiadam na rower i jadę do domu poszyć sobie cos na maszynie albo pomalowac kwiatki bo dostałam od meza fajne farby do tkanin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek.m Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę IP: *.gorzow.mm.pl 31.03.06, 15:17 W większości krajów Europy w niedzielę Centra Handlowe są nieczynne i ludzie jakoś żyją, a swoją drogą wprowadźmy 7 dniowy tydzień pracy wwe wszystkich zawodach; dlaczego nie mogę w niedzielę załatwić sprawy w urzędzie, złożyć wniosku kredytowego w banku czy zawrzeć polisę ubezpieczeniową. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitalizm Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę 31.03.06, 21:54 ...a ja mam taka szalenie kontrowersyjna propozycje: niech ci co chca kupowac w niedziele, niech kupuja w niedziele, a ci co chca pracowac w niedziele, niech pracuja w niedziele, i te firmy co chca miec swoje sklepy otwarte w niedziele, niech maja je otwarte w niedziele, a z kolei: ci co nie chca kupowac w niedziele, niech nie kupuja w niedziele, a ci co nie chca pracowac w niedziele, niech nie pracuja w niedziele, i ci co nie chca miec swoich sklepow otwartych w niedziele, niech nie maja ich otwartych w niedziele, co wy na to? wiem, ze jest to b. kontrowersyjna propozycja, i wielu ludziom takie zuchwalstwo w glowie sie nie miesci, ale? Odpowiedz Link Zgłoś
gustav79 Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę 31.03.06, 17:35 To nasi rodacy emigrujący w poszukiwaniu pracy wywołali taki boom na centra handlowe Ponoć w okolicach Dublina jest ich ok 120 tys Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaś Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę IP: *.centertel.pl 31.03.06, 17:35 czy jest jakieś większe centrum w Koszalinie? Odpowiedz Link Zgłoś