Dodaj do ulubionych

Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 21:21
No właśnie! A chcą nam zamknąć centra w niedzielę!
Obserwuj wątek
    • Gość: WelcomeToDisneyPL po*e*any materializm :) IP: *.spray.net.pl 30.03.06, 23:37
      Zajefajna rozrywka...
      Lepiej by w końcu zbudowali park w stylu Disneyland. Ale żydzi lubią LICZYĆ...
      Prymitywne kraje (poza UK bo tam jest co robić POZA zapier.. po sklepach)
      • Gość: Dudek Re: po*e*any materializm :) IP: *.cybersurf.com 31.03.06, 03:37
        Nie wiem czy ludziom sie lepiej powodzi czy tez zaczal sie ten process co
        spustoszyl ameryke polnocna. Wymarle centra i nasrane powierznia handlowa na
        peryferiach. Godne pozalowania! Gratuluje bogactwa!!!!! ;)
        • business3 Tak jak SCC Katowice - a teraz tam tylko chodzę do 31.03.06, 11:18
          Tak jak Silesia City Center Katowice - wielka pompa z otwarciem (przed otwarciem-niby dla VIP-ów, a było ich 1500 - w tym ja!, kupa aktorów, oficjeli, i tam takich...) a teraz tam chodzę tylko do kina, bo do innego supermarketu mam bliżej, a piwo kupuję w małym sklepie na dole mojej kamienicy. Lipa a nie inwestycja - taki rozwój kraju nie jest POWAŻNY !!! W USA i GB już więcej marketów budować nie chcą, albo nie mogą, i dlatego pchają się na głupi polski rynek. Tylko co potem - jak koniunktura się załamie ? (rzecz jana takiej marketowej konsumpcji...). Lipa i kicha !!!
      • Gość: ronny Re: po*e*any materializm :) IP: *.chello.pl 31.03.06, 08:47
        LEPIEJ WYDAĆ KASĘ NA ZAKUPY NIŻ NA ŻONĘ I NIC Z TEGO NIE MIEĆ , BO ONA JEST
        WSZOKU POPORODOWYM ,CZY CZYMŚ INNYM , CZY TEŻ CHCE ATO NOWY DOM CO ROKU , TO
        NOWY SAMOCHÓD...
      • sushi4004 Re: po*e*any materializm :) 31.03.06, 09:44
        Coraz bardziej przypomina to rok 1929 tuz przed Wielkim Kryzysem. Zloto, srebro
        i ropa coraz blizej historycznych rekordow, a nieswiadome niczego masy szaleja w
        konsumpcyjno-spekulacyjnej orgii.
    • Gość: sklepikarz Re: A chcą nam zamknąć centra w niedzielę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 23:47
      Rozumiem, że dzięki temu, że markety są czynne w niedziele to mają większe
      obroty ?
      Jeśli nie kupisz telewizora, czy marchewki w niedzielę to nie kupisz tego wcale?
      Ciekawe, że Niemcy i parę innych narodów potrafią przeżyć bez niedzielnych
      rodzinnych wycieczek do marketów w swoim kraju a u nas wymuszają wraz z
      Francuzami i Anglikami (właścicielami większości sieci) otwarcie nawet w nasze
      narodowe święta.
      A tłumy zamiast do lasu, czy parku walą na spacer z wózkiem między regały...
      • Gość: mentor Re: A chcą nam zamknąć centra w niedzielę! IP: 129.81.192.* 31.03.06, 00:04
        A w USA wielkie sklepy typu "Wal-Mart", czy "K-MArt"
        bywaja otwarte w niedziele i w (wiekszosc) swiat,
        i czasem 24 godziny na dobe i jakos nikomu
        to nie przeszkadza!
      • Gość: niebankier Re: A chcą nam zamknąć centra w niedzielę! IP: *.toya.net.pl 31.03.06, 00:10
        i chcesz sila (zamykajac markety w niedziele) zmusic ludzi zeby chodzili do
        parku?
      • business3 Markety mają być otwarte 24/24 h ! 31.03.06, 11:25
        A co ci do tego, kiedy ja robię, czy chcę robić zakupy? Czasem mi pasuje o 9.05, czasem o 21.55, czasem w tygodniu, czasem w niedzielę, a czasem w nocy - bo np. pracuję cały Boży dzień. Nie pracuję od dzwona do dzwona jak co poniektórzy co "tak narzekają..." (np. 8.00-16.00, pn-pt) bo teraz pracuje się kiedy jest praca, i dlatego jeśli większość klientów w Polsce chce handlu i otwarcia supermaketów i centrów handlowych w niedzielę - to tak powinno zostać (co nas obchodzą Niemcy? "Nie dla idiotów").

Gość portalu: sklepikarz napisał(a):

> Rozumiem, że dzięki temu, że markety są czynne w niedziele to mają większe
        > obroty ?
        > Jeśli nie kupisz telewizora, czy marchewki w niedzielę to nie kupisz tego wcale
        > ?
        > Ciekawe, że Niemcy i parę innych narodów potrafią przeżyć bez niedzielnych
        > rodzinnych wycieczek do marketów w swoim kraju a u nas wymuszają wraz z
        > Francuzami i Anglikami (właścicielami większości sieci) otwarcie nawet w nasze
        > narodowe święta.
        > A tłumy zamiast do lasu, czy parku walą na spacer z wózkiem między regały...
        • Gość: yogi Re: Markety mają być otwarte 24/24 h ! IP: 195.3.113.* 31.03.06, 14:30
          jako ciemnogrod i oszolom mysle jednak ze wielu pracownikow marketow wolaloby
          spedzic w niedziele czas z rodzina a nie w markiecie
    • Gość: mg wawa Bułgaria ZERO?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 23:56
      zajrzyjcie na infografikę.
      • Gość: mentor Re: Bułgaria ZERO?! IP: 129.81.192.* 31.03.06, 00:05
        Moze - po prostu - nie mieli danych z Bulgarii...
      • Gość: goldi Re: Bułgaria ZERO?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 02:48
        W Bułgarii juz są centra handllowe oraz super i hipermarkety.Rozwijająsie
        dopiero od nie dawna,ale są jużtam obecne sieci Makro(hurtownie
        cash&carry),Real,Kaufland,Lidl oraz dwie sieci które sie wycofały z Polski
        austriacko-niemiecka BILLA i niemiecki HIT.Na mapie nie ma też Albanii,a nie
        dawno otworzyli tam pierwsze centrum handlowe w Tiranie na poziomie europejskim.
      • darr.darek Re: Bułgaria ZERO?! 31.03.06, 09:45
        Jedyny hipermarket (w stylu "hurtowni Macro") widziałem (i odwiedziełm) w
        Bułgarii koło Sofii.
        Jeśli to jedyny w całej Bułgarii to wychodzi ok. 0.0....1 m2 na głowę.
    • Gość: zaorac prl co za bzdury IP: *.hsd1.wa.comcast.net 31.03.06, 00:11
      ludzie kupowali zawsze tylko ze w komunie byly to panstwowe sklepy i rynki i
      bazary, badylarze, kupowanie w bramie i od marynarza, teraz to moga robic
      legalnie w sklepach. zadnego boomu nie ma. ludzie kupowali od zarania ludzkosci,
      po to pracuja, zeby wydac na cos, ta prosta prawda ciagle sluzy do manipulacji
      statystycznych.
    • Gość: Ratunku! Niemozliwe!!! To w Ameryce jest dobrze IP: *.archidiom.com.au / *.perm.iinet.net.au 31.03.06, 00:21
      Pogubilem sie zupelnie od lat mowi sie jak jest zle w "lewackiej" Europce, ze
      tylko amerykanski model moze nas uratowac a tu taki "nieodpowiedalny" tekst sie
      Adasiowi przeslizgnal przed surowym okiem politycznej linni...
      Jeszcze sie okaze, ze moze byc dobrze bez neoliberalizmu i powrotu do XIX
      wieku...
      Kurcze ale sie porobilo!
      • darr.darek Re: Niemozliwe!!! To w Ameryce jest dobrze 31.03.06, 09:52
        a od kiedy to Adaś ma pro-liberalne teksty ?
        Jedyni liberałowie w Polsce są zgrupowani wokół Korwina-Mikke.
        Nie mi, że beneficjencji czerwonych koncesyjek na "regulowanie swojego rynku i
        dostępu konkurencji" oraz czerwonego rozdawnictwa z socjalistycznego haraczu
        popierają liberalizm.
    • Gość: semeon Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 00:30
      A co to znaczy w mniejszych miastach, jeżeli Bydgoszcz jest ósmym, pod względem
      liczby ludności, miastem w Polsce. Po drugie niech zaczną płacić podatki,
      równiez od nieruchomości. Po trzecie płacić pensje takie jak we Francji, czy
      Niemczech /zyski u nas osiągają większe, nietety -ukryte/ Na przykład we
      Francji istnieje zakaz wsparcia sprzedaży poprzez opłaty za tzw półki, za
      wystawienie towaru do sprzedaży w danym markecie i jego miejscu, jak również
      istnieje cały szereg szczegółowych zapisów regulujących zasady sprzedaż w
      sklepach wielkopowierzchniowych. A u nas? U nas wolna amerykanka i korupcja.
      A zgadnijcie kto na tym traci, a kto korzysta?
      • Gość: goldi Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 02:59
        Jestem za wolnością w powstawaniu sklepów wielko-powierzchniowych oraz
        sprzeciwiam się zamykaniu takich sklepów w niedziele.Natomiast popieram pomysł
        wprowadzenia zakazu opłaty za tzw.półke.Ponieważ prowadzi to do tego,że we
        wszystkich super i hiper marketach jest beznadziejnie mały asortyment towarów
        (zwłaszcza spożywczych).Na jednej półce metr szerokośći zajmuje jeden produkt
        dzięki temu nie muszą czesto dokładac towaru,ale ludzie w pierwszej chwili
        myślą,że te sklepy są pełne towaru.Proponuje odwiedzić sklepy sieci
        supermarketów delikatesowych BOMI,ALMA lub PIOTR i PAWEŁ są to Polskie sieci,ale
        oni na powierzni około 3000 metrów oferują 30-40 tysiecy produktów spożywczych,a
        taki AUCHAN,TESCO lub REAL może 10-15 tysiecy.
        • darr.darek Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę 31.03.06, 09:56
          Gość portalu: goldi napisał(a):
          > Jestem za wolnością w powstawaniu sklepów wielko-powierzchniowych oraz
          > sprzeciwiam się zamykaniu takich sklepów w niedziele.Natomiast popieram pomysł
          > wprowadzenia zakazu opłaty za tzw.półke

A chodź sobie gdzie chcesz, ale dlaczego ja mam być narażony na Twoje zakazy ?

Dlaczego ludzie, zdawałoby się inteligentni, zwykle plotą "jestem za wolnością,
          sprzeciwiam się zakazowi ... ale, popieram zazkaz ...".
          Ogłupienie socjalistyczne czy co ?

• Gość: hlehle Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę IP: *.pfa / *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 13:17
            Jak zwykle nic nie rozumiesz...
            Czy rzeczywiscie byles kiedys w BOMI. Tam, mimo malej powierzchni jest mnostwo
            artykulow, jakich nie zobaczysz w auchan czy geant'ie. I wcale nie sa drozsze.
            Oczywiscie, jest trz grupa produktow wysokiej jakosci, za co trzeba niestety placic.
        • Gość: Lucusia Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę IP: 212.244.186.* 31.03.06, 11:30
          Popieram. Nie raz mi się zdarzyło szukac czegoś w wielkich sklepach, gdzie oczywiście były tylko masówki, a znajdowałam zawsze w Almie. Może jest tam 5-10% drożej(nie na wszystkim), ale wybór i jakość jest w porządku.
          A zakupy ciuchowe i kosmetykowe lubie i tak robić w okolicach Rynku. Tam mozna się przejść, wypic kawę w milutkiej kawiarni, pokarmić gołębie, popatrzeć na słońce (czy deszcz), to jest przyjemność. Dla mnie wielkie centra handlowe maja sens jak chce kupic żelazko czy pralkę.
          • business3 To se kup żelazko i pralkę przez internet - nie bę 31.03.06, 11:35
            To se kup żelazko i pralkę przez internet - nie będziesz musiała nigdzie łazić. I pamiętaj, że nie wszyscy mieszkają w Stolycy

Gość portalu: Lucusia napisał(a):

> Popieram. Nie raz mi się zdarzyło szukac czegoś w wielkich sklepach, gdzie oczy
            > wiście były tylko masówki, a znajdowałam zawsze w Almie. Może jest tam 5-10% dr
            > ożej(nie na wszystkim), ale wybór i jakość jest w porządku.
            > A zakupy ciuchowe i kosmetykowe lubie i tak robić w okolicach Rynku. Tam mozna
            > się przejść, wypic kawę w milutkiej kawiarni, pokarmić gołębie, popatrzeć na sł
            > ońce (czy deszcz), to jest przyjemność. Dla mnie wielkie centra handlowe maja s
            > ens jak chce kupic żelazko czy pralkę.
            • Gość: n Re: To se kup żelazko i pralkę przez internet - n IP: *.wsip.com.pl 31.03.06, 12:19
              wydaje mi się ze chodzi o Kraków
        • business3 Bo w PL półki są wszerz a w USA - wgłąb ! 31.03.06, 11:31
          Bo w PL półki są WSZERZ a w USA - WGŁĄB !

Gość portalu: goldi napisał(a):

> Jestem za wolnością w powstawaniu sklepów wielko-powierzchniowych oraz
          > sprzeciwiam się zamykaniu takich sklepów w niedziele.Natomiast popieram pomysł
          > wprowadzenia zakazu opłaty za tzw.półke.Ponieważ prowadzi to do tego,że we
          > wszystkich super i hiper marketach jest beznadziejnie mały asortyment towarów
          > (zwłaszcza spożywczych).Na jednej półce metr szerokośći zajmuje jeden produkt
          > dzięki temu nie muszą czesto dokładac towaru,ale ludzie w pierwszej chwili
          > myślą,że te sklepy są pełne towaru.Proponuje odwiedzić sklepy sieci
          > supermarketów delikatesowych BOMI,ALMA lub PIOTR i PAWEŁ są to Polskie sieci,al
          > e
          > oni na powierzni około 3000 metrów oferują 30-40 tysiecy produktów spożywczych,
          > a
          > taki AUCHAN,TESCO lub REAL może 10-15 tysiecy.
      • Gość: gro Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę IP: *.gl.digi.pl 31.03.06, 04:49
        > Po trzecie płacić pensje takie jak we Francji, czy
        > Niemczech /zyski u nas osiągają większe, nietety -ukryte/
        z czego? ten sam towar za zachodnią granicą nominalnie kosztuje tyle samo, góra
        2 razy wiecej, tylko ze waluta jakby ok. 4 razy droższa i tu masz psa
        pogrzebanego :)

> Na przykład we
        > Francji istnieje zakaz wsparcia sprzedaży poprzez opłaty za tzw półki, za
        > wystawienie towaru do sprzedaży w danym markecie i jego miejscu

no i co z tego że istnieje? sorki, ale w tej chwili na tej półce wasz towar stac
        nie będzie i nie musze ci mówić dlaczego. tak mi się dobrze komponuje
        kolorystycznie, bo stoi towar zielony a nie czerwony. bajki to można sobie na
        półce postawić i dziecku poczytać
    • Gość: chomsky to swietna wiadomosc ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.06, 07:02
      juz prawie w konsumenckim raju/piekle...
    • Gość: OldBruno Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę IP: *.aster.pl 31.03.06, 08:19
      Daty, szanowni dziennikarze, do jakiej daty odnoszą się cyfry wykresu? Nie naśladujcie proszę polityków
      obiecujących: "Będzie lepiej".
    • gelbo Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę 31.03.06, 08:47
      Czyli jednak w czyms dorownujemy "Europie".

--
      doladowania.kody.gsm.pl - doladuj telefon na karte
      • business3 Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę 31.03.06, 11:36
        Zwłaszcza brudem i syfem w bocznych uliczkach i bramach po zimie...

gelbo napisał:

> Czyli jednak w czyms dorownujemy "Europie".
        >
        > --
        > doladowania.kody.gsm.pl - doladuj telefon na karte
      • Gość: Andrzej Srały muchy będzie wiosna IP: *.88.140.153.addr.tdcsong.se 31.03.06, 11:37
        Smieszne centrum handlowe w Warszawie i Poznaniu to smutasy.Ale po tym co było
        zawsze coś. Kto ma pieniądze i jeździ po Europie to wie co jest w Niemczech
        Anglii,Francji, Szwecji i innych bogatych krajach Europy.
        Arkady czy jak tam zwą w Warszawie to śmietnik kopia starych z lat 60 objektów
        • Gość: KR$ Na lby z koniem sie pomieniales IP: *.riz.pl 31.03.06, 15:45
          albo nie wiesz o czym piszesz... Niemieckie centra handlowe - buehehehehe -
          porownaj je z 'Arkadia'.
          Synku o czym ty piszesz? Byles kiedys w Niemczech? W calym szpanerskim D-dorfie
          nie ma czegos takiego jak Arkadia. O 'Zlotych Tarasach' nie wspominajac.
      • lilithin Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę 31.03.06, 12:25
        tak, dorownujemy centrami handlowymi, ale jesli chodzi o edukacje, to jestesmy
        na przedostatnim miejscu. zalosne
    • starchaser jednym zdaniem.. 31.03.06, 11:49
      coraz więcej syfu.
    • Gość: marbel a Polacy tak narzekają, że ciężko im się żyje IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 31.03.06, 13:10
      nie rozumiem
      • efad4d Re: a Polacy tak narzekają, że ciężko im się żyje 31.03.06, 14:56
        ciekawe jak to sie ma do rosnącej powierzchni obiektów kultu religijnego, bo o
        ile wiem to kosciołów przybywa, stare raczej wyburzane nie sa a przyrost
        popolucji stoi w miejscu :D
        --

punkt skupu
    • Gość: emigrant Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę IP: 192.85.110.* 31.03.06, 14:57
      Przyszloscia wszystkich konsumentow w polsce bedzie i tak badziewie.
      kto nie wierzy niech przestudiuje teorie gier.
    • kati072 Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę 31.03.06, 15:12
      A ja mam wszystko w d..., myslę co chcę i chodze gdzie mi się chce. Robie to co
      mam aktualnie przed nosem i dobrze mi z tym.
      I wkurza mnie to że większosc Polaków potrafi tylko narzekać.... Dobra wiadomośc
      to zła wiadomość - tak jest w tym naszym kraju
      Pozdrawliaju ja was... wsiadam na rower i jadę do domu poszyć sobie cos na
      maszynie albo pomalowac kwiatki bo dostałam od meza fajne farby do tkanin
    • Gość: jarek.m Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę IP: *.gorzow.mm.pl 31.03.06, 15:17
      W większości krajów Europy w niedzielę Centra Handlowe są nieczynne i ludzie
      jakoś żyją, a swoją drogą wprowadźmy 7 dniowy tydzień pracy wwe wszystkich
      zawodach; dlaczego nie mogę w niedzielę załatwić sprawy w urzędzie, złożyć
      wniosku kredytowego w banku czy zawrzeć polisę ubezpieczeniową.
      • kapitalizm Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę 31.03.06, 21:54
        ...a ja mam taka szalenie kontrowersyjna propozycje:

niech ci co chca kupowac w niedziele, niech kupuja w niedziele,

a ci co chca pracowac w niedziele, niech pracuja w niedziele,

i te firmy co chca miec swoje sklepy otwarte w niedziele, niech maja je otwarte
        w niedziele,

a z kolei:

ci co nie chca kupowac w niedziele, niech nie kupuja w niedziele,

a ci co nie chca pracowac w niedziele, niech nie pracuja w niedziele,

i ci co nie chca miec swoich sklepow otwartych w niedziele, niech nie maja ich
        otwartych w niedziele,

co wy na to?

wiem, ze jest to b. kontrowersyjna propozycja, i wielu ludziom takie
        zuchwalstwo w glowie sie nie miesci,

ale?
    • gustav79 Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę 31.03.06, 17:35
      To nasi rodacy emigrujący w poszukiwaniu pracy wywołali taki boom na centra
      handlowe
      Ponoć w okolicach Dublina jest ich ok 120 tys
    • Gość: jaś Re: Zakupowe szaleństwo ogarnęło Europę IP: *.centertel.pl 31.03.06, 17:35
      czy jest jakieś większe centrum w Koszalinie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka