Gość: koko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 16:16 dość wyzysku, niech cała Polska zastrajkuje!!! Ludzie żyjemy w środku Europy, a zarabiamy jak na Czarnym Lądzie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sierpień 80 Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jest .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.08, 16:53 tutaj więcej informacji www.wzz.org.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jes IP: *.ghnet.pl 19.02.08, 22:43 Pensje ustala sie na zasadzie rynku pracy do poki ze te stawki znajda osoby do pracy do jezeli jakikolwiek dyrektor sklepu podywzszy pensje powinien wyleciec z pracy jako osoba działajaca na szkode firmy. zakichane komuch z Sierpnia 80 nie wiedza ze skonczylo sie ze pensja jest ustalana przez rzad czy kogos innego. Panowie rynek tylko to ustala ile kto zarabia. Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
robert.zimnicki Re: Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jes 19.02.08, 22:54 To wiedz komuchu, psie ogrodnika, ze utrzymanie mieszkania, zakup jedzenia i oplacenie pradu wody i gazu, to okolo 1500 zeta na miesiac. A potem sie wypowiadaj o tym swoim "wolnym rynku", ktory wprowadzil kwasniewski i koledzy z sld. Gość portalu: Maciek napisał(a): > Pensje ustala sie na zasadzie rynku pracy do poki ze te stawki > znajda osoby do pracy do jezeli jakikolwiek dyrektor sklepu > podywzszy pensje powinien wyleciec z pracy jako osoba działajaca na > szkode firmy. > > zakichane komuch z Sierpnia 80 nie wiedza ze skonczylo sie ze pensja > jest ustalana przez rzad czy kogos innego. Panowie rynek tylko to > ustala ile kto zarabia. > > Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jes IP: *.ghnet.pl 19.02.08, 22:59 Tylko ze wciaz jakos tych pracownikow maja w TESCO wiec znaczy ze sa tacy ktorzy nie maja kosztów 1500 tylko maja mniej. zreszta 1500 to raczej duzo, ja zylem przez 2 lata za 1000 netto. Przeciez praca w TESCO to nie jest na stałe - chyba tylko dla takich co niechca sie juz niczego uczyc i wydaje im sie ze im sie nalezy. Sierpien 80 jest swietny w okradnaniu właścicieli firm. Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jes IP: *.s3group.com.pl 20.02.08, 08:56 Nie kazdy moze byc inzynierem, programista, managerem, operatorem koparki...jest pewna grupa ludzi chetnych do prostej, uczciwej pracy, rozumiem ze uwazasz ze trzeba ich wyrzucic na smietnik. Ci ludzie sa nam potrzebni, bo np ktos musi nas w sklepie obsluzyc, wiec nie widze powodu dla ktorego nie mieli by zarabiac chocby te 1500 netto tak aby przezyc. Prawda jest taka ze koszty zycia w polsce sa zupelnie oderwane od zarobkow i to dotyczy prawie kazdego zawodu. To ze ty zgodziles sie pracowac za 1000 netto nie oznacza ze kazdy inny musi/moze sie na to zgodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jest .. IP: *.vlan371.corcoran.lubman.net.pl 19.02.08, 18:56 a pewnie niech im podniosą, w anglii ceny są niższe albo takie same bo nie wyższe(widziałem to wiem), a pensje zaczynają się w przeliczeniu od 30 zł na godz. w zwyż(5,50 funtów- minimalna krajowa) pozdrawiam i tak trzymać, niech angole zarabiają u siebie bo poki co to żniwa mają w Polsce to niech nie płaczą tylko płacą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiena Zasadniczo związki mnie wpieniają... IP: *.net.autocom.pl 19.02.08, 19:20 ALE. To co robi procodawca "Tesco" urąga standartom ludzkiego traktowania! Jak można tak traktować podwładnych? Galopująca inflacja, ceny żywności skoczyły o 8% a Ci udają, że na hali pracuje bydło. Sam chętnie się do takiego protestu bym porzyłączył. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moshe Re: Zasadniczo związki mnie wpieniają... IP: *.web.vodafone.de 19.02.08, 20:01 A ile ci pracownicy za taka robote by chcieli zarabiac? jaksie nie podoba nich sie przeniosado biedronki , alo niech sie zalapia do razdy nadzorczej... skoro do szkoly bylo pod gorke... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tesco Re: Zasadniczo związki mnie wpieniają... IP: *.crowley.pl 19.02.08, 20:09 Bzdura, totalna bzdura !!! To, ze pracuję w tesco nie oznacza, ze do szkoły miałam pod górkę - wrecz odwrotnie - posiadam wykształcenie wyzsze ... wiec proszę nie uogólniać !!! Ludzie, którzy pracują w marketach, zasługują również na godziwe warunki płacy i to żaden argument, żeby szukać innej pracy, gdzie będzie sie lepiej zarabiało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moshe Re: Zasadniczo związki mnie wpieniają... IP: *.web.vodafone.de 19.02.08, 20:30 Kapitalizm is kapitalizm, skoro taki dobry jestes to startuj do Rady nadzorczej !! powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moszna Re: Zasadniczo związki mnie wpieniają... IP: *.rzeszow.mm.pl 19.02.08, 22:37 I co, może wszyscy ludzie powinni "pracować" w radach nadzorczych?? Bardzo dobrze, że się pracownicy dogadują i walczą o swoje. Kapitalizm is kapitalizm, nie ma płacy, nie ma pracy:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Zasadniczo związki mnie wpieniają... IP: *.ghnet.pl 19.02.08, 22:50 Tylko komunistyczne zwiazki zawodowe nie maja nic z kapiatalizmem wspolnego. Nie ma placy to nie ma pracy ok wiec niech odejda z pracy a nie szantażuja pracodawce ze zablokuja cos. Prawo zwiazkowe jest pozostaloscia komuny i niestety nie ma nic z kapitalizmem doczynienia. Ludzie nie podoba wam sie placa zwolnijci sie. Nalezy sie godna placa czy nie? A czemu ma sie nalezec, kto tak powiedział. Wszyscy homosowietikus mowia to mi sie nalezy i tam to mi sie nalezy. Ludzie do szkołu i do pracy jak sie komus nie podoba niech sam załozy hipermarket. Ktos miał pomysł załozył siec TESCO a teraz tacy praconicy beda go okradac z uczciwie zarabianych pieniadzach. Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: Zasadniczo związki mnie wpieniają... IP: *.e-wro.net.pl 20.02.08, 03:18 Gość portalu: Maciek napisał(a): > Prawo zwiazkowe jest pozostaloscia komuny i niestety nie ma nic z > kapitalizmem doczynienia. Ludzie nie podoba wam sie placa zwolnijci > sie. Tak, wiemy, wiemy. Wielka Brytania ma szczególnie dużo pozostałości komunizmu, nie wspomnę o Francji, RFN i Szwecji. Jakaś nowa wersja historii ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam wiesz kto Re: Zasadniczo związki mnie wpieniają... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 00:04 czy ty człoweiku wiesz co oznacz słowo komunizm?chyba nie .i nie obrażaj czegoś o czym nie masz pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Zasadniczo związki mnie wpieniają... 20.02.08, 07:01 jak komuś mało w TESCO płacą to niech się zwolni a nie strajkuje. Przecież nie jest niewolnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam wiesz kto Re: Zasadniczo związki mnie wpieniają... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 00:02 nie maratw się już wkrótce ci co mają godność to napewno odejdą ,a ci co wciąż liżą ... to zostana spuszczeni z falami spłuczki klozetowej przez najwyższych .ten co zakładał tą firme to w grobie się kręci ,że pozwolił się Polaczkom tak wyrolować (nie mam nic do innych narodowości,ale sam pochodził z tego kraju ,chyba to wiesz?)Niech właściciele wezmą się za ten b... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam wiesz kto Re: Zasadniczo związki mnie wpieniają... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 23:56 nie wiem kim jestes,ale jesteś poprostu...sobie dośpiewaj jak potrafisz ,bo wyobraż sobie głąbie ,że w tesco pracują emerytowani nuaczyciele,ekonomistki,pielęgniarki dorabiające,sutudenci i osoby z dyplomem ,któe nie mają wujka prezesa.więc racz nie obrażać ludzi ,bo oni przynajmniej na razie nie kradną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleban Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jest .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 20:18 Popieram strajk. Jak zaczną płacić tak jak w Wielkiej Brytanii, nie będzie problemów z obsadą kas i koszmarnymi kolejkami (Tesco w Galerii Łodzkiej). Dzisiaj omijam z daleka sklepy tej sieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jest .. IP: *.stk.vectranet.pl 19.02.08, 20:21 zapraszam wszystkich na hiperforum na pisanie na temat strajku Odpowiedz Link Zgłoś
brucemajster Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jest .. 19.02.08, 21:10 i bardzo dobrze :) trzymam za was wszystkich kciuki , oby wam się udało . ludzie którzy nie pracowali w tesco nie wiedzą jak tam jest , płace są tam niskie a wymagania bóg wie jakie . za niedziele i święta prawie nic nie dostają nic , płace są tylko zwiększane o inflacje , podwyżki rzędu 20-30zł śmiechu warte . na wykupywanie innych marketów czy budowy stacji albo na przebudowy sklepów to są zawsze pieniądze ale dla pracowników już nie ma , szkoda słów . sam przepracowałem 5 lat w tesco , i szczerze popieram tych pracowników którzy chcą strajkować , ludzie nie dajcie się zastraszyć i walczcie o swoje naprawdę , powinniście wyjść poza market i zastrajkować , inaczej oni nie zrozumieją !! POWODZENIA !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuno_wróć Re: Tesco to obozy pracy!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 23:08 To znaczy że pracują tam tylko debile. Z tego co wiem do Auschwitz (w przeciwieństwie do Tesco) nikt z własnej woli nie jechał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Tesco to obozy pracy!!! IP: 212.160.240.* 20.02.08, 08:03 "inteligencie" W Auschwizt nie płacili pensji. Ale grała muzyka i wszyscy chcieli wierzyc że idą brać kąpiel , a nie do gazu. Więc zastanów sięco piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
gieroy_asfalta jak sie będa rzucać to zamknąć sklep 19.02.08, 21:22 może wtedy Sierpień 80 czy inny lewacy dadzą im robotę? głupie lewaki- zarobki są niskie bo koszty pracy są wysokie, a te sa wysokie aby opłacić socjal dla wszystkich nierobów ( w Polsce pracuje tylko 50% osób w wieku produkcyjnym), socjal który tak popieracie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klient Re: jak sie będa rzucać to zamknąć sklep IP: 195.177.85.* 19.02.08, 21:46 I bardzo dobrze , że zamkną . Byłem kilka razy w Tasco i za każdym razem w kasie zwyrzali mi rachunki za zakupy . Beznadziejna i nikompetentna obsługa i chamscy ochroniarza . Rdze ich omijać z daleka . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seth Faszystowski prowokator IP: *.ntlworld.ie 19.02.08, 22:10 Półmózg wychowany na propagandzie. To prawactwo jest leniwe, bo żeruje na pracy wyzyskiwanego robotnika. Byłeś gdzieś za granicą? W Norwegii na przykład? Widziałeś tamtejsze "koszty pracy"? Tacy jak ty domagają się obniżenia "kosztów pracy", czyli - po ludzku mówiąc - pozbawienia biedaków zabezpieczenia społecznego i zdrowotnego poprzez przerzucenie na nich tych kosztów, żeby móc kupować swoim wyfiokowanym dziwkom nowe futra albo obwozić je po Malediwach. Do klopa, pijawko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Faszystowski prowokator IP: *.ghnet.pl 19.02.08, 22:56 Ja pierdziu gdzies ty sie uchował przez te 18 lat wolnego rynku. Naprawde sie dziwie ze nie jestes jeszcze na Kubie, zapraszam tam jest super. Maciek ps. nikt ci nie mowił ze efektywnosc pracy polaków w Polsce jest kilka razy mniejsza niz efektywnosc pracy ludzi na zachodzie (zreszta tez polaków) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman Re: Faszystowski prowokator IP: *.chello.pl 19.02.08, 23:14 Ty Maciek, kto ci taką wodę z mózgu zrobił? Nie umiesz sam mysleć? Tylko powtarzasz banialuki. Zupełnie nie widzisz rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Faszystowski prowokator IP: *.ghnet.pl 19.02.08, 23:27 tak wiem nie widze jedyna osoba ktora widzi to nam byly panujacy Jarosław. on jedyny widz nie zakłamana rzeczywistosc. Jezeli czegos nie widze to powiedz czego a nie pisz głupot. Rynek to jedyna dobra rzecz, zobacz na budowlanke ja sie dziwie dlaczego ci ludzie z tesko nie pracuja jako fliziarze tynkarze, pomocnicy na budowie. Urzad pracy robi kursy za darmo z bycia dzwigowym wiecie ile taki koles zarabia 1,5 sredniej krajowej. 2 razy wiecej niz moja mama nauczycielka z 20 letnim stażem czy to zle nie to jest rynke, Nauczyciele sa sami sobie winni gdyby sprywatyzowali sie to juz by dawno zarabiali wiecej. Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Faszystowski prowokator IP: 78.88.168.* 24.02.08, 15:39 Maciek albo masz bardzo male pojecie o zyciu albo jestes bardzo mlody i to cie usprawiedliwia pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuno_wróć Re: Faszystowski prowokator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 23:17 > W Norwegii na przykład? Norwegia wydobywa więcej ropy niż Kuwejt czy Irak, 3.1 miliona baryłek/dzień - oto cały sekret bogactwa tego małego 4.7 milionowego społeczeństwa. > żeby móc kupować swoim wyfiokowanym dziwkom ... Typowe myślenie pospólstwa, jak forsa -> to na dziwki, alkohol etc... Niestety tym wydałeś się :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuno_wróć Re: Faszystowski prowokator IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 23:47 "Faszystowski prowokator" - myślę że nawet nie zdajesz sobie sprawy że faszyzm to ustrój który opiera się na silnych związkach zawodowych i etatyzmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przyzwoity Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jest .. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.08, 21:30 Już dawno bojkotuję ten sklep. I tak będzie dalej, dopóki nie zaczną szanować ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
damianbsc Re: Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jes 19.02.08, 21:34 skoro ceny w UK sa jak w PL to o ile latwiej BOSS w pl dorobi sie domu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m1999 TESCO = XIX wieczny krwiopijca IP: *.centertel.pl 19.02.08, 21:41 Spolka Tesco wykazuje olbrzymie zyski, co jak sie okazuje kosztem swoich pracownikow. Tesco dziel sie solidarnie ze swoimi pracownikami, bez nich przestaniesz istniec i grozi ci plajta..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: TESCO = XIX wieczny darczynca IP: *.ghnet.pl 19.02.08, 23:09 dalczego ma sie dzielic solidarnie, czy Pracownicy uczestnicza w ryzyku solidarnie?? ktos kiedys założł firme i naprawde nie jest to proste spróboj załozyc firme zobaczymy jak ci pojdzie. Moja zona ma firme od 2 lat ciezka praca, nie 8 godzin laby - tylko pracy od 8 rano do 12 w nocy co dziennie w niedziele i swieta tez aby rozwinac biznes. A potem koles kotry przychodzi na 8 godzin ma 20/26 ndi urlopu L4 i inne przywileje mowi dziel sie solidarnie kasa zemna. Złodziejstwo niech sie ciesza za maja prace. Maciek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: TESCO = XIX wieczny darczynca IP: *.tcl111.dsl.pol.co.uk 19.02.08, 23:22 Oj, biedna, spracowana żona... Niech idzie zatem układać towar na półkach. Bedzie miała labę, spokój i wszelkie przywileje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: TESCO = XIX wieczny darczynca IP: *.ghnet.pl 19.02.08, 23:31 Własnie nie bo liczy ze jak sie jej biznes rozwinie to bedzie zarabiała 10 krotnosci sredniej krajowej miesiecznie i jeszcze dawała prace innym. Wiec raczej 8 praca to dla tych co sie boja ryzykowac. Działalnosc gospodarcza pamietaj ma to do siebie ze jak w topisz to zabieraja ci wszystko dom, smaochod itp dopoki nie zaspokoji sie roszczen. w firmie przy celowym działaniu na szkode pracodawcy moze sad zasadzic max 2 pensje miesieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuno_wróć Re: TESCO = XIX wieczny darczynca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 23:33 > Oj, biedna, spracowana żona... Niech idzie zatem układać towar na > półkach. Bedzie miała labę, spokój i wszelkie przywileje... A może jego żona ma większe ambicje? Do takiej pracy jak układanie towaru na półkach powinno się brać np: osoby z lekkim upośledzeniem umysłowym i innych niepełnosprawnych. Też ludzie a rynek pracy (narazie) ich dyskryminuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: TESCO = XIX wieczny darczynca IP: *.domainunused.net 20.02.08, 00:12 Rynek pracy ich nie dyskryminuje, po prostu nawet za minimalną krajową mają mnóstwo chętnych STUDENTÓW, za których nie muszą płacić absolutnie żadnych składek na umowę o dzieło (a potem płaczą o wysokich kosztach pracy hehe) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: TESCO = XIX wieczny darczynca IP: *.tcl111.dsl.pol.co.uk 20.02.08, 00:09 Oczywiście, chce zarabiać 10-krotność sredniej krajowej, ma warunki do prowadzenia własnej firmy (umysłowe, finansowe) i ambicję, to się decyduje na ryzyko i to robi. To była tylko taka dygresja do akapitu w którym narzekasz na jej ciężkie życie. To byl jej wybór i z pewnością bardziej jej się to finansowo opłaca niż praca fizyczna w markecie. Ale nazywanie złodziejstwem korzystania przez pracowników z prawa do strajku, jest nie do przyjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sam wiesz kto Re: TESCO = XIX wieczny darczynca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 00:37 no chyba "tesco"już dało ...lub sami sobie wzięli akonto tego co stracą ...ŚMIESZNE CO :)))))) WIĘC WSZYSCY SĄ TU RÓWNI!!!:)))))) a co do prowadzenia własnej firmy to masz rację ryzyko jest ale...chyba ,że jest to dziwnie współpracująca firma z firmą X wtedy można sobie spokojnie pracować,prowadzić firmę i interes się kręci i zus mniejszy dużo i ...ale co ja będę ta gadać ,przecież to takie oczywiste .I JAK MA BYĆ DOBRZE W TEJ FIRMIE ...TYLKO CZY MARTWYCH DUSZ TU NIE MA...????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZŁODZIEJ Re: TESCO = XIX wieczny darczynca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 00:37 SAM,ŻEŚ ZŁODZIEJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc w Polsce panuje przekonanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.08, 21:53 W Polsce panuje dziwne przekonanie, że jeśli ktoś wykonuje prostą pracę, to koniecznie powinien zarabiać grosze. Dziwnym trafem takie przekonanie obejmuje tak ze 80% pracowników wszelakich branż. Nie ważne czy jesteś pracownikiem marketu, fabryki, kierowcą MPK, robotnikiem, sprzedawcą czy zamiataczem ulic, w Polsce takie osoby mają pracować najlepiej za 1126zł brutto. Wtedy będzie dobrze - politykom i całej armii urzędników. Jeszcze jedno - po co Polakom tylu posłów, senatorów i urzędników na każdym możliwym szczeblu? Jak długo senatorowie będą pobierać pełne wynagrodzenie za kilka dni pracy w miesiącu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuchwa84 TescoCarrefoulReal i inne IP: *.krak.tke.pl 19.02.08, 22:21 Ludzie, nie badzcie glupi! szukajcie innej pracy. Nie wierze ze w Tychach nie mozna jej znalezc.jak nie bedzie mial kto pracowac w marketach to zaczna podnosic pensje, albo strajkujcie do upadlego. cos sie musi zmienic w naszym kraju. Mysle,ze przede wszystkim myslenie ludzi.zarowno pracownikow jak i ich przelozonych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALDI Re: TescoCarrefoulReal i inne IP: *.dip.t-dialin.net 19.02.08, 22:34 A u nas w Niemczech ALDI SÜD placi minimum 16,50 € na godz,i nam sie wydaje ze to za malo.Jestem ciekawa jak bedzie placic ALDI NORD w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komuno_wróć Re: TescoCarrefoulReal i inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.08, 23:39 > A u nas w Niemczech ALDI SÜD placi minimum 16,50 € na godz,i nam sie wyda > je ze > to za malo.Jestem ciekawa jak bedzie placic ALDI NORD w Polsce. Wiesz, to co płaci się w Polskich hipermarketach to w Afryce prawdziwa fortuna :) A do Niemczech może zaczniemy się porównywać jak Polska nadrobi zacofanie dziesiątek lat gospodarki robotniczo-chłopskiej w której każdemu się "należy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: she20 Re: TescoCarrefoulReal i inne IP: *.dnet.pl 21.02.08, 23:34 a ja pracuje w Realu i nie narzekam:) jestem zatrudniona na 3/4 etatu i dostaje ok.800 zł pracuje tylko 6 godz dziennie, i mam 9 dni wolnego w miesiacu. i wcale nie czuje sie jak tepak po podstawówce ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: TescoCarrefoulReal i inne IP: *.domainunused.net 20.02.08, 00:14 16.50 to ma chyba menedżer albo kierownik , ta stawka to Niemiecka średnia krajowa ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: TescoCarrefoulReal i inne IP: *.ghnet.pl 19.02.08, 23:50 Jestem za szukajcie innej pracy. Zmiana pracy to wasza decyzja, macie do niej prawo i nikt wam tego nie moze zabronic. Zmienijacie prace negocjujcie lepsze pensje. Takim działeniem nie ograniczacie praw innych. Strajk to łamanie prawa innych osób(w tym przypadku prawnych) choc jest przez nasze prawo polskie dozwolone jest sprzeczne z naturanlym prawem jednostki. Przciez stajki to blokady, niwywiazywanie sie z umów itp. W nie których krajach zgwałcona kobieta jest z godnie lokalnym prawem skazywana za cudzołóstwo - nikt nie ma watpliwosci ze jest to złe prawo, tak samo nikt nie ma watpliwosci co do stajków ale wszyscy to toleruja. Jak podpisałes umowe ze bedziesz pracowac to pracuj albo wypowiedz umowe zgodnie z warunkami. Zmieniajcie prace to tylko wyjdzie na dobrze wam i gospodarce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławianin Re: TescoCarrefoulReal i inne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.02.08, 01:29 Strajk jest formą protestu dozwoloną przez prawo we wszystkich wolnych krajach. Jest elementem rynku! Jak pracodawca jest taki mądry to proszę bardzo niech zwolni wszystkich, niech zamknie interes, przecież nikt nie zmusza go do zatrudniania buntujących się ludzi. Niech szuka sobie pracowników którzy będą chcieli za te grosze pracować a nie strajkować, a jak nie, to niech po prostu sam zapieprza! Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: TescoCarrefoulReal i inne 20.02.08, 04:59 Problem w tym, że nie może zwolnić strajkujących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocławianin Re: TescoCarrefoulReal i inne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.02.08, 09:19 Nie widzę problemu. Strajk się kiedyś kończy. W przypadku tego strajku to po dwóch godzinach. Wtedy może zwolnić. Wręcza wypowiedzenia umowy o pracę i tyle. Zatrudnia sobie tańszych (jeśli znajdzie). I jest to działanie wolnorynkowe. Nie podobają się pracownicy - pracodawco wymień ich, poszukaj tańszych, takich którzy nie będą strajkowali, nie będą chcieli pieniędzy aby godnie żyć, będą lojalni i poddani! Jak tak zadziała pracodawca, to będzie to z korzyścią dla gospodarki. Powodzenia w szukaniu! Odpowiedz Link Zgłoś
adamu77 Re: TescoCarrefoulReal i inne 20.02.08, 02:47 Pozdrawiam Macka ! Jako jeden z nielicznych ma trzezwe spojrzenie na rzeczywistosc. Popieram cie w calej rozciaglosci, gdyby takich jak my bylo wiecej to Polska bylaby zdrowszym i bogatszym krajem... Rob Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sama Re: TescoCarrefoulReal i inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 00:27 muszę przyznać Tobie rację ,że jak by się zwolnili to zarządy by musiały coś zrobić.przełożeni często są za swoimi ludźmi ,ale stoją między młotem a kowadłem .czyli pracownicy za których odpowidając a np.dyrektor ,któremu zmienią furę i już "klaszcze"dalej jak mu zagrają i nie ważne ,że ludzie się skarża na brak zarobków czy bark narzędzi.ON i tak owie ,że to jest winny bezpośredni przełożony ,bo trzeba znaleźć sobie "jelenia" . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lux4500 sami sobie gotujecie ten los IP: *.as.kn.pl 20.02.08, 00:30 pozwalając się doić za 250 euro miesięcznie. zróbcie dym we wszystkich ośrodkach wyzysku w całym kraju (kerfury, teska, kałlandy itp. gówna) a oni wiedzą że nie będą mieli wyboru i MUSZĄ wam podnieść te jałmużny o 100% albo zamkną te stragany. i tak złodzieje nie płacą ani grosza podatków w naszym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jes 20.02.08, 06:31 Strajk to nie jest najmadrzejsza forma presji na pracodawce. Krzykiem i wyzwiskami mozna wywalczy jakies 200, 300 zl podwyzki, ale co z tego? Atmosfera pracodawca-pracownik pozostanie jeszcze bardziej zgnila niz dotychczas. Szkoda nerwow i zdrowia na szarpanie sie z pazernymi dorobkiewiczami. Ludzie musza sie zwalniac, szukac innej roboty, wyjezdzac. Slowem olac te obozy pracy zwane marketami. A kolec oderwany od kwiatu rozy, sam umrze smiercia glodowa. Odpowiedz Link Zgłoś
iliada85 Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jest .. 20.02.08, 08:25 sorry ale zauważcie ze w tesco i innych podobnych-pracuja ludzie po podstawowkach i zawodówkach.Gdzie niegdzie osoby ktore maja wyzsze wyksztalcenie zarabiaja niewiele wiecej.Dlaczego wiec w tesco mieliby zarabiac tyle samo,wiecej albo minimalnie mniej?opanujcie sie czasem.Ludzie z wyzszym poswiecili 5 lat na nauke,a zaoczni dodatkowow płacą po 400 zl i nie mieli czasu na balowanie.Studenci to dopiero sa wykorzystywani!zarabiaja po 600-800zl.Trzeba bylo inwestowac w siebie a nie panoszyć i teraz domagać sie niewiadomo czego. Takie jest moje zdanie> Odpowiedz Link Zgłoś
goon Re: Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jes 20.02.08, 09:27 Mieszkam w Tychach i często robię zakupy w Tesco. Niektóre twarze przewijają się przez halę od kilku lat, ale z koleji na kasach jest olbrzymia rotacja. Niewiele jest kasjerek/kasjerów którzy pracują tam dłużej. A biorąc pod uwagę to jakie sceny czasami są przy kasach (awanturujące się tepę dresy, byznesmeni odreagowujący małego fiuta na kasjerkach i wielkie Panie w futrach i zasuszonych ryjach traktujących kasjerki jak śmieci)to uważam iż 800-1000 netto to jest za mało. I dobrze niech strajkują - trzeba walczyć o swoje. Górnicy - wywalczyli swoje. Lekarze (zdrajcy przysięgi lekarskiej) też coś próbują wydrapać. Nawet Policja ma strajkować (albo podwyżki albo biorą zwolnienia na czas Derbów). Trzeba walczyć o swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kirkor Re: Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.08, 09:28 Chłopczyku Maciusiu, trochę poczytaj a później się wypowiadaj. Tylko w kmomuniźmie pracownik nie miał prawa do strajku i władza posyłała na niego ZOMO (jeśli nie wiesz co co takiego to mogę ci później wyjaśnić). Oczywiście stwierdzenie, że trzeba było się uczyć jest najprostsze z możliwych. Niestety, ktoś tą gorszą płacę musi wykonywać i zasługuje na to, żeby z pensji mógł wyżyć. Nie wszyscy mogą być prawnikami etc.etc. Jeśli jesteś w stanie to wyobraź sobie co by działo się bez sprzątaczy, sprzedawców w hipermarketach, kierowców MPK. Więc pogarda bijąca z twoich wypowiedzi jest jak najbardziej nie na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
raveness1 Re: Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jes 20.02.08, 11:13 >Ludzie z wyzszym poswiecili 5 lat na nauke,a zaoczni > dodatkowow płacą po 400 zl i nie mieli czasu na balowanie I z tego powodu do konca zycia powinni byc traktowani jako "higher class", mam rozumiec? Wyzsza pensja, przywileje, lzejsza praca itd ? Przemawia przez ciebie kompleks wyzszosci. Znam 4 jezyki obce, na ktore poswiecilem iles tam lat (8 - 10). Czy z tego powodu powinienem zarabiac (2,3,4)-krotnie wiecej, niz moj kolega z brygady, ktory nie zna zadnego? Z twojego rozumowania wynika, ze tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: She23 Re: Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jes IP: *.tychy.msk.pl 20.02.08, 18:27 Ja jestem pracownikiem Tesco w Tychach. W tym hipermarkecie pracuję od 2003 roku, w tym roku kończę socjologię. I nie jestem jedyna!!!!! Proszę mi nie pisać, że ja nie wiem co to są wyżeczenia. Ja od 5 lat 2 weekendy w miesiącu pracuję a kolejne dwa spędzam na uczelni. Zarabiam 850zł po opłaceniu czesnego niewiele mi już zostaje!!! Podkreślam nie jestem jedyna!!!! A co do pozostałych osób tych z niższym wykształceniem to pracują oni fizycznie, wykonują ciężką prace, której nikt nie docenia!!!Równie ciężką jak robotnicy fizyczni w innych zakładach w naszym mieście Browarach Tyskich, czy Fiacie(gdzie zarabia się po 2000zł).Osoby pracujące w TESCO żyją na skraju ubóstwa, nasze uposarzenie jest skrajnie niskie mimo że pracujemy w soboty i niedzielę.To ma być sprawiedliwe????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomeczek Re: Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 11:55 Gość portalu: She23 napisał(a): > w tym roku kończę socjologię. > wyżeczenia. > uposarzenie Ufff... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wladczy Re: Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jes IP: *.stk.vectranet.pl 20.02.08, 21:43 Kochana Pani, W gospodarce rynkowej wyksztalcenie jest wazne,ale nie najwazniejsze,sa ludzie kturzy maja skonczone studia a nawet nie potrafia wykonac prostych czynnosci jak zamiatanie,czy praca w kasie.Sa tez tacy którzy maja skonczone zawodowke lub nie pelne srednie,a sa bardzo mobilni i potrafia programowac komputery,ba nawet sa kierownikami i dobrze zarzadzaja ludzmi i firma,firma ma okreslony wspolczynnik rentownosci.,niekturzy z nich mają uprawnienia dozorowe, znaja sie na energetyce i telekomunikacji i innych dziedzinach. Wspolczesny rynek pracy oczekuje mobilnosci i kreatywnosci od pracobiorców.W komunizmie bylo tak ze mialo sie studia ukonczone,zadnej odpowiedzialnosci i zarabialo sie duzo kasy za nic. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.08, 02:34 Jako student zaoczny zostałem zmuszony pracować w Tesco. Szkołę sam opłacam. Nigdzie indziej nie było mowy o pracy i możliwości studiowania na raz. Nikt nie docenił tego, że chce się dalej kształcić. Znam ludzi z którymi pracuje i 90% z nich to ludzie z przynajmniej średnim wykształceniem, tak więc w tej kwestii racji nie masz. Wcale się nie dziwie, że ekipa z tamtejszego sklepu w akcie desperacji (jak śmiem twierdzić) zdecydowała się na strajk. Obawiam się jednak, że to nie da pozytywnych rezultatów. Ba, wcale się nie zdziwię jak polecą za to głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracownik Re: Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jes IP: *.gprs.plus.pl 21.02.08, 13:00 do iliady85 ja jestem po podstawówce i jestem w tesco osobą funkcyjną a wiec nie pieprz że najpierw nie chcieliśmy sie uczyć a teraz chcemy nie wiadomo jakich zarobków ,nie karzdy ma możliwość kończyc studia jeżeli musi iść do pracy żeby utrzymać rodzinę.Popracuj trochę to zobaczysz czy pracownicy nie mają racji.Tesco ma najniższe stawki ze wszystkich marketów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jest .. IP: *.stk.vectranet.pl 20.02.08, 09:17 No tak...praca w weekendy, niskie wynagrodzenie...Ale jak sie w Tesco pracę podejmowało to nikt tego pracownikowi nie powiedział? wiedzieli dobrze na jakich warunkach się zatrudniają...A co do podwyżek...od kiedy to pracownik dyktuje szefowi co ma robić? Jeśli uważasz, że ta czy inna praca ci nie odpowiada to ją zmień. Ale strajk, jeśli przez szefów zostanie uznany za nielegalny, do niczego nie doprowadzi a jedynie pogorszy sytuację...A pracy w Polsce jest teraz podobno tyyyyyyyyyyyyle że bez problemu znajdą zatrudnienie za 5000 pln za miesiąc. W końcu mamy ELDORADO! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jest .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.08, 09:31 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=55&w=67554015&a=67554015&v=2&wv.x=2 poczytajcie jak to pracują.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zibii Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jest .. IP: *.chello.pl 20.02.08, 12:57 Bardzo dobrze, STRAJKUJCIE. Tesco, niby najlepszy pracodawca w Wielkiej Brytanii, u nas wprowadza NIEWOLNICTWO. Prawem powinny być zakazane zarobki ponizej 1000 Euro brutto. Niestety Państwo Polskie, samo płaci wielu grupom zawodwoym wynagrodzenie zbliżone do minimum - patrz ZUS. Najwyższa pora, żeby nieudolni pracodawcy przestali funkcjonować. Dziś kolejne już grupy zawodowe udowodniły, że jedyna skuteczna droga to STRAJK! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka0202 Re: Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jes IP: 80.51.194.* 20.02.08, 15:30 Nie jestescie sami. To dokładnie tyle, ile dostaje nauczyciel ( ma studia wyższe). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tłuk parowy z tesc Re: Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 00:21 przykro mi to stwierdzić ,bo to takie oczywiste ,ale nauczyciel może sobie dorobić ,zdzierając za korki od 40 zł wzwyż za 1 godzinę(faktycznie trzeba z ucznia zrobić tłuka parowego ,z rodzice zapracownani wyłożą szmal),ale do tego trzeba mieć głowę a nie studia sorrki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.08, 17:03 Po pierwsze dostaje więcej,po drugie-ile godzin tygodniowo pracuje?,po trzecie -nie pracuje w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AQQ Tesco Polska: zapowiadany na środę strajk jest .. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.08, 00:12 no cóż muszę się w dużej części zgodzić z opisanymi faktami.tesco zbiera laury jako pracodawca roku choć to bardzo dziwne i nie zabardzo rozumiem za co...?ale może nie mam racji w swojej mało subiektywnej ocenie sytuacji.bo jak sądzę długo terminowa praca w tej firmie nie jest miernikiem totalnego absurdu jaką firma na codzień swoim pracownikom daje.brak narzędzi ...co kolwiek to oznacza dla każdego szczebla pracownika,fatalna komunikacja na którą nie ma czasu,mało realne cele ,awykonalne dla pracowników sklepów ,którzy "tyrają"aby co miesiąc był wpływ na konto o śmiesznych wartościach ,wystarczjący na opłtę podstawowych świadczeń.fantastycznie -jak historia lubi się powtarzać.... co do zarobków kasjerów przy pełnym etacie to prosty przykład : sieć biedronka 1400 zł brutto + premia sieć real 1400 zł brutto + premia sieć tesco 1260 zł brutto no faktycznie pensje bardzo wyrównane...???może po 3-mcach stała umowa przciągnie,żal...tak przyciągnie nierobów pracujących na czarno lub korzystających z lewych nadal funkcjonujących zwolnień lekarskich.(bo lepiej posiedzieć za 650 zł w domu niż ...użerać się z ludem ,króry ...sami sobie tu dopowiedźcie)co my śmiecie jesteśmy dlaczego w Polsce pracownik nie może godnie żyć za to co zarobi? czy tak naprawdę trzeba się nauczyć kraść...aby żyć? można wspomniec jeszcze ,że oprócz braku narzędzi ,braku dobrych pensji ,super bzdurnych pomysłów ,może tesco zrezygnuje z wydawania pieniędzy na tzw "super hiper d...tajemniczego klienta"który moim skromnym zdaniem jest narzędziem mobingującym pracowniów,a zazwyczj temu komuś się wiecznie coś nie podoba i tak np.jak ,ze nie jest brudno,to brakuje degustacji lub kibla którego faktycznie nie ma na obiekcie to skolei pani sie źle spojrzała lub ....,a może by ktoś pmyslał ,że ten /ta jest poprostu zmęczona...!!!!!no,fakt gdyby ten szpicel wykazywał,że jest tak super to przestał by dostawać pieniądze .i tak się kręci ...rączka rączę myje ,ale Polak potrafi wydawać pieniądze na bzdety. ekonomia jest wspaniała ,ale ma początek w podstawach algebry ,więc o co chodzi...który punkt jest nieczytelny....jak nie wiadomo o co chodzi to napewno wszystkim chodzi o forsę.Unia przszła ,ale po co aby drażnić nas lub tych co nie wyjechali tyrać na zachodzie lub tych co nie moga już opuścić ojczyzny. a po za tym drogie Panie z Tych są poprostu jesteści SUPER BABKI pozdrowienia dla wspaniałych kobiet i dla gazety"SAMI WIECIE KTO-TEN KTÓREGO IMIENIA SIĘ NIE WYMIENIA" PS.może warto sie skoncentrowac na publikacjach Pana Botnera ile jest w nich prawdy i ile już sie z nich sprawdziło. A może dowiemy kiedy nas zalesią ,... Odpowiedz Link Zgłoś