mtx2 04.07.06, 15:10 Oglądając słowacką telewizję, zauważyłem dziwną rzecz. Mianowicie prezenterzy skracają długie samogłoski. Skąd to się bierze? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
radegast.jo Re: Skracanie długich samogłosek 06.07.06, 15:04 Ale jakie slowa? Nigdy tego nie slyszalem, na pewno chodzi o samogloski, ktore sa po prostu w slowackim jezyku krotkie. Chyba ze jakas goralska telewizja :-) Odpowiedz Link
mtx2 Re: Skracanie długich samogłosek 06.07.06, 16:40 Chodzi mi o to: wchodząc w archiwum telewizji państwowej STV, są różne programy (ja oglądałem akurat "Správy STV"), następnie wybierając program, otwiera się okno, w którym jest odtwarzany materiał wideo. Po lewej stronie pojawia się tekst, który (mniej więcej) będzie mówił prezenter. Porównując treść wypowiedzi prezentera z tym, co mówi, zauważyłem skracanie długich samogłosek (albo mi się tylko wydawało). Pozdrawiam Pozdrawiam Odpowiedz Link
radegast.jo Re: Skracanie długich samogłosek 06.07.06, 17:02 Bylo by fajne, gdybys podal konkretny przyklad. W slowackim jezyku sa rytmickie reguly, wiec czasami sie samogloski skracaja, ale tez sie tak pisza. Na Slasku sa tez takie reguly, samogloski tu sa czasami pochylone (widziOl-widziala), kiedys byly one tez dlugie, jak jeszcze teraz w gwarach morawskich. Odpowiedz Link
kasiek_m Re: Skracanie długich samogłosek 07.07.06, 15:39 Moim skromnym zdaniem może to wynikać po prostu z wygody. W każdym języku istnieje tendencja do upraszczania. Wielu Słowaków, których słyszałam, praktycznie długich głosek wystepujących w środku wyrazów nie wymawia. Najmniej kłopotliwe są te końcowe i te najczęściej słychać w mowie naszych południowych sąsiadów. Odpowiedz Link
radegast.jo Re: Skracanie długich samogłosek 07.07.06, 17:43 Czy mas jakies konkretne przyklady? Moim zdaniem chodzi po prostu o slowacka regule rytmyczna. Odpowiedz Link
mtx2 Re: Skracanie długich samogłosek 07.07.06, 21:42 Reguła rytmiczna odpada, ponieważ stosuje się ją też w pisowni (np. słowo "krásny"). A przykłady skracanych słów to: vládne bývalého premiér A może być tak, że to przedłużenie jest słabo słyszalne dla Polaków? Odpowiedz Link
radegast.jo Re: Skracanie długich samogłosek 10.07.06, 02:13 Nie rozumiem. Czy oni vládne wymawiali vladne? To by bylo ciekawe. Slowo premier odpada, bo cudze. Ja jestem z RCz i ogladam slow. tel. kazdy dzien, wiec nie moge posadzic, czy jest dla Polakow to przedluzenie slabo slyszalne. Nigdy ale skracania nie zauwazylem. (Skracanie slyszalem zawsze tylko od Czechow z regionu kolo Ostrawy i Frydka, na Slowacji nie ma dlugich samoglosek na wschodzie - vychodniarstina.) Odpowiedz Link
kasiek_m Re: Skracanie długich samogłosek 30.08.06, 18:03 Ciężko mi podać teraz konkretny przykład, mówię o zjawisku generalnie występującym w języku. Większość długości Słowacy skracają, bo jest to prostsze do wymówienia. Prawo rytmiczne jest zupełnie osobną kwestią. Odpowiedz Link
radegast.jo Re: Skracanie długich samogłosek 04.09.06, 14:48 Nigdy tego nie zauwazylem. Tylko na wschodzie Slowacji nie ma dlugich samoglosek (fonologicznie). Jak nie mozesz podac przykladow, to nie ma o czym dyskutowac. Odpowiedz Link
mtx2 Re: Skracanie długich samogłosek 05.09.06, 22:39 przykłady: odstúpi šéf vyhlásení Wsłuchując się w tekst, może i faktycznie można było usłyszeć jakby króciutkie przedłużenie, ale to zabrzmiało, tak jakby na tą samogłoskę kładziono akcent. Może to po prostu wina szybkiej wymowy? Pozdrawiam Odpowiedz Link
radegast.jo Re: Skracanie długich samogłosek 06.09.06, 13:34 Moze byc. Albo wplyw gwary, nie wiem. Odpowiedz Link