anwi79 16.12.05, 19:20 Znalazłam taką oto stronkę z całkiem ciekawymi informacjami: www.petitweb.lu Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
danka44 Re: Dzieci w Lux 16.12.05, 20:15 fajna stronka...może się nawet dzieci za francuski wezmą :) Znalazłam tam nawet taki link www.petitweb.lu/cadrepetitsclics.htm Czy to w Luxie takie trasy? Tyle kilometrów? Ktoś coś słyszał albo widział? Odpowiedz Link
danka44 Re: Dzieci w Lux 16.12.05, 20:33 Ten mój link to do strony głównej prowadzi, a ja chciałam spytać o to co wstawiam: Non, non... ce n'est pas au Luxembourg que vous dévalerez des pentes vertigineuses ! Place au Ski de fond, à pratiquer en famille, dès 5 ans ! Hosingen Il y a deux pistes de ski de fond. Possibilité de louer le matériel. Renseignements auprès du syndicat d'initiative: Tél.: 92 13 12. Perlé Une piste noire de 18 km, une piste rouge de 9 km, une piste bleue de 5 km et une piste verte de 2 km. Location du matériel (chaussures à partir de la pointure 30) Tél. pour infos en cas d'ouverture de la station: 00 32 63 600 147 Weiswampach 7 à 15 km de pistes selon l'enneigement. Location de matériel dès la pointure 28 Renseignements: 26 90 01 10 (dès 10 heures en cas de neige) ou 97 91 99 Francuskiego nie znam, więc może chodzi tu o trasy biegowe, a nie zjazdowe... Odpowiedz Link
bamaza42 Re: Dzieci w Lux 16.12.05, 20:55 danka44 napisała: Witaj Danka, Ja tez francuskiego nie znam, ale na tyle ile sie orientuje, chodzi chyba o trasy zjazdowe.... > Non, non... ce n'est pas au Luxembourg que vous dévalerez des pentes > vertigineuses ! > > Place au Ski de fond, à pratiquer en famille, dès 5 ans ! > > Hosingen > Il y a deux pistes de ski de fond. Possibilité de louer le matériel. > Renseignements auprès du syndicat d'initiative: Tél.: 92 13 12. To mowi o trasie "z gory na dol"... > Perlé > Une piste noire de 18 km, une piste rouge de 9 km, une piste bleue de 5 km et > une piste verte de 2 km. > Location du matériel (chaussures à partir de la pointure 30) > Tél. pour infos en cas d'ouverture de la station: 00 32 63 600 147 > Tu sa opisane - 1 trasa czarna, 1 czerwona, 1 niebieska i 1 zielona....to jakby oznaczenia tras zjazdowych... > Weiswampach > 7 à 15 km de pistes selon l'enneigement. Location de matériel dès > la pointure 28 > Renseignements: 26 90 01 10 (dès 10 heures en cas de neige) ou 97 91 99 > Tu tez, tylko nie mam pojecia, czy to w Lux....:)) Odpowiedz Link
danka44 Re: Dzieci w Lux 16.12.05, 21:03 No, mniej więcej tyle to ja też rozumiem... Ale czy to możliwe, że nikt mi jeszcze nie doniósł, że tu są jakiekolwiek trasy? A juz nie mówiąc o takich długich... A bamaza juz zdrowa? I gotowa do drogi ;-) Nawet się nie obejrzysz jak te dwa tygodnie zlecą... Odpowiedz Link
bamaza42 Re: Dzieci w Lux 16.12.05, 21:16 Nie strasz...i tak sie boje...a zdrowa...juz prawie. Dzis auto odebralam z warsztatu po gruntownym przegladzie...polikwidowalam niektore media...jeszcze pelnomocnictwo pocztowe....o czyms zapomnialam?... A reisefiber narasta....:))) Odpowiedz Link
deep78 Re: Dzieci w Lux 16.12.05, 20:57 > Francuskiego nie znam, więc może chodzi tu o trasy biegowe, a nie zjazdowe... Zgadza sie, ski de fond to narty biegowe. Najblizej pozjezdzac mozna zdaje sie w Wogezach. Odpowiedz Link
asiunia.lux Re: Dzieci w Lux 22.12.05, 23:21 danka44 napisała: > Czy to w Luxie takie trasy? W rzeczy samej! Skilanglauf in den Luxemburger Ardennen Wenn es im Mittelgebirge der Eifel und der Ardennen in Höhenlagen von rund 500 Metern schneit, so bietet auch das Großherzogtum Luxemburg verschiedene Langlaufpisten. Über die Schneelage und die Befahrbarkeit der Loipen informieren: in Hosingen (Höhenlage: 500 M, 2 Loipen von jeweils 5 km, Skiverleih vor Ort). Tel. +352 92 13 12 oder +352 92 19 11, in Weiswampach (Höhenlage: 520 M, 2 Loipen von 5 oder 6 km, Skiverleih vor Ort. Tel. +352 97 91 99 oder +352 26 90 01 10. oder beim ONT: Tel. +352 42 82 82 20, Internet: www.ont.lu. Zreszta juz kiedys sie tu gdzies pojawil taki link: www.luxalbum.com/clervaux.htm Odpowiedz Link
asiunia.lux Re: Dzieci w Lux 22.12.05, 23:38 "WINTERLIGHTS FOR KIDS" -------------------------------------------------------------------------------- "Die Zauberflöte für Kinder" (von Wolfgang Amadeus Mozart) Oper in deutscher Sprache für Kinder ab 6 Jahren Mardi, 27 décembre - Vendredi, 30 décembre - 15h00 - Grand Théâtre de la Ville -------------------------------------------------------------------------------- "Robin Hutt" (Jemp Schuster - Kannertheater Jaddermunnes) Theater op lëtzebuergesch fir Kanner ab 6 Joër Lundi, 26 décembre - 15h00 - Grand Théâtre de la Ville -------------------------------------------------------------------------------- "Pintosmalto" (Der Traumprinz aus Zucker und Mandeln) Ein musikalisches Theaterstück für Kinder ab 4 Jahren Lundi, 2 janvier et mardi, 3 janvier 2006 - 15h00 - Grand Théâtre de la Ville -------------------------------------------------------------------------------- "Les Kunz" Spectacle Clown de la Cie Pre-o-c-coupé Samedi, 14 janvier et dimanche, 15 janvier 2006 -15h00 - Grand Théâtre de la Ville Odpowiedz Link
ma_wi99 Dzieki Asiunia za info! 23.12.05, 07:32 Ja dodam tylko moze jeszcze link, gdzie to mozna znalezc (jako tez i podobne "swiatelka" takze dla doroslych Odpowiedz Link
asiunia.lux Re: Dzieci w Lux 11.03.06, 16:36 A dzis bylam tu: www.atomic-kids.be/ Rewelka, moje dzieciaki stamtad wyjsc nie mogly... Odpowiedz Link
asiunia.lux Re: Dzieci w Lux 11.03.06, 17:44 No przepiknie to wyglada!! Trzeba bedzie poswiecic jakas deszczowa niedziele;) A tak wogole to Merzig to wcale nie jest az tak daleko, ode mnie przynajmniej (30 min), tylko ja to tej trasy za bardzo nie lubie bo nia zbyt czesto jezdze:) Odpowiedz Link
ma_wi99 Re: Dzieci w Lux 11.03.06, 18:11 No, ode mnie troche dalej :-( Ale niewykluczone, ze ktoregos dnia tez sie tam wybierzemy. Zupelnie nie rozumiem, dlaczego nie ma takiego miejsca w Luxie. Chodzi o kase? A moze o niedobor dzieci? Jakos trudno mi uwierzyc w sensownosc tych argumentow. W Warszawce jezdzilismy z naszym dzieckiem na przemian do przynajmniej czterech takich lokali. A tu Odpowiedz Link
asiunia.lux Re: Dzieci w Lux 11.03.06, 18:51 ma_wi99 napisał: > Zupelnie nie rozumiem, dlaczego nie ma takiego miejsca w Luxie. Chodzi o kase? A moze o niedobor dzieci? A moze nie ma odpowiedniego miejsca w calym kraju? ;P A moze wlasnie dlatego, ze w pobliskich okolicach (Arlon, Merzig, Trier(tego jeszcze nie wyczailam)) takie miejsca sa? > W Warszawce jezdzilismy z naszym dzieckiem na przemian do przynajmniej >czterech takich lokali. A gdzie w Wawie takie lokale sa? Jak babci wnuki na wakacje podrzuce to zeby wiedziala co z czasem robic...;) Odpowiedz Link
ma_wi99 Re: Dzieci w Lux 11.03.06, 20:22 > A moze nie ma odpowiedniego miejsca w calym kraju? ;P No, nie wiem... zamiast przerabiac zamkniete stalownie (vide: Arbed) albo hale fabryczne (vide: Paul Wurth na rue Alcierie) na biurowce mogliby choc jeden taki zaadaptowac na bawialnie dla dzieci. Ale coz... za wynajem dla banku czy innej firmy ubezpieczeniowej pewnie wieksza kaske mozna zalapac... :-/ > A moze wlasnie dlatego, ze w pobliskich okolicach (Arlon, Merzig, Trier(tego > jeszcze nie wyczailam)) takie miejsca sa? Wiesz co... z tego co wiem, to Atomic Kids, a przede wszystkim Trampolini, to sa realtywnie nowe inicjatywy. Gdyby Luksemburg pospieszyl sie nieco, to kilka lat temu bylby w tej dziedzinie pionierem w okolicy (a moze nawet monopolista). Tak mi sie przynajmniej wydaje. > A gdzie w Wawie takie lokale sa? Tu znajdziesz wszystko: www.miastodzieci.pl/sale.php/ My najczesciej odwiedzalismy (i jak jestesmy z Aga w Warszawie to nadal odwiedzamy) nastepujace lokale: www.miastodzieci.pl/sala.php/id,49,d,2.html (nie polecam, chyba, ze chce sie dzieciaka zostawic, by w spokoju pohasac 2 gdoziny po Galerii Mokotow) www.miastodzieci.pl/sala.php/id,51,d,21.html (fajne miejsce Odpowiedz Link
bamaza42 Re: Dzieci w Lux 12.03.06, 00:40 ma_wi, a tego na Dobrej, w podziemiach nowej biblioteki uniwersyteckiej nie znacie?....Jest tam i kregielnia ( z kilkoma torami dla dzieciakow) i ogromne pomieszczenia wyszalalni dla dzieci - jedna dla mlodszych, druga dla starszych, z nieco bardziej stromymi, bardziej "niebezpiecznymi" atrakcjami. A Kids Play na Ursynowie, z tego co piszesz, przeszedl metamorfoze. Mieszkalam obok i czesto tam bywalysmy...bylo fajnie, ale nie do tego stopnia, co teraz...:) Odpowiedz Link
ma_wi99 Re: Dzieci w Lux 12.03.06, 01:00 Nie, nie mielismy pojecia o wyszalni na Dobrej. Ale to troche nie nasz rewir byl. Dobrze wiedziec, bo jak sie wybierzemy z dzieckiem w wakacje do Polski, to na pewno przetestujemy. A co do Kids Play Odpowiedz Link