oley11 05.09.06, 09:41 uwaga! nowe, zaostrzone przepisy. w zwiazku z tym, zanim gdzies zapalisz popatrz dookola czy jeszcze ktos w okolicy pali. szczesliwie wlasnie rzucam, wiec jakos zdzierze. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jespere Re: ciezkie czasy dla palaczy 05.09.06, 13:56 a ja sie ciesze, bo restauracja w luksemburgu zawsze byla dla mnie kara - ta szara atmosfera podkreslajaca smaki, te oczy niewiadomo czemu placzace... ciekawe jak bedzie to wygladalo w praktyce, boje sie ze slabo. no i czy bedzie mozna w koncu wysluchac koncertu np w rockhali bez tytoniowej kary? pozdrawiam niepalacych i tolerancyjnych palaczy j Odpowiedz Link
eubulus Re: ciezkie czasy dla palaczy 05.09.06, 14:50 Szkoda ze w luksemburskich knajpkach i nie tylko, niepalacy maja mniejsze prawa niz palacy. Wg statystyk wiecej osob umiera od tytoniu niz na skutek nie zapiecia pasow bezp. w samochodzie. Dlaczego wiec kary za brak pasow sa, a za palenie nie ma (a jezeli sa, to wirtualne)?! Odpowiedz Link
oley11 Re: ciezkie czasy dla palaczy 05.09.06, 16:31 > Szkoda ze w luksemburskich knajpkach i nie tylko, niepalacy > maja mniejsze prawa niz palacy. maja takie same prawa. mi tam nigdy niepalacy nie przeszkadzali :-) > Wg statystyk wiecej osob umiera od tytoniu niz na skutek > nie zapiecia pasow bezp. w samochodzie. > Dlaczego wiec kary za brak pasow sa, a za palenie nie ma > (a jezeli sa, to wirtualne)?! o piciu alkoholu mozna pewnie to samo powiedziec, nie? drocze sie tylko. no i ciesze sie radoscia tych, ktorym to przeszkadalo do tej pory. palaczom wspolczuje. a wlasnie rzucajacych wspieram!!!! (i oni wiedza o kogo chodzi) Odpowiedz Link
xtheo7 Re: ciezkie czasy dla palaczy 05.09.06, 20:57 Dlaczego wiec kary za brak pasow sa, a za palenie nie ma > (a jezeli sa, to wirtualne)?! dlatego, ze kazde panstwo zarabia KUPE pieniedzy slono taksujac kazda paczke. tradycyjnie, to po perfumach, mocnych alkoholach i benzynie, to wlasnie tyton jest najbardziej opodatkowany. tacy francuzi, na ten przyklad, to oni tytoniu juz nie pala od lat: oni pala akcyzy, vaty, taksy i narzuty fiskalne ! a w ich benzynie to jest ok 85% podatku. Odpowiedz Link
gastonlemiel Re: ciezkie czasy dla palaczy 05.09.06, 21:29 a na czym tak dokladniej maja polegac te zaostrzone przepisy??? Odpowiedz Link
jespere Re: ciezkie czasy dla palaczy 05.09.06, 21:56 normalnie kazdy powinien dostac do domu ulotke na ten temat po niemiecku i franc glownie chodzi o zakaz palenia w restauracjach i barach w godzinach spozywania kary sa pieniezne zarowno dla palacego jak i dla wlasciciela resaurantu Odpowiedz Link
gastonlemiel Re: ciezkie czasy dla palaczy 05.09.06, 23:03 dzieki za info!! hmm,ulotki nie dostalem... moz wiedzieli,ze naraza sie na moja zlosc;)) aleskoro chodzi o zakaz w godzinach spozywania tojescze nie tak zle;) a w pubach, dyskotekach i klubach mozna dalej palic wieczorem? Odpowiedz Link
ma_wi99 Re: ciezkie czasy dla palaczy 05.09.06, 23:09 > normalnie kazdy powinien dostac do domu ulotke na ten temat Kurcze, a ja dostalem cos takiego i od razu wyrzucilem na makulature, jako niezainteresowany zagadnieniem... A teraz zastanawiam sie, czy nie powinienem byl tego przeczytac, zeby znac swoje prawa w takim restaurancie? ;-) Odpowiedz Link
smavil Re: ciezkie czasy dla palaczy 06.09.06, 09:22 Prosze bardzo :) : www.medecine-preventive.public.lu/depl_de.pdf www.medecine-preventive.public.lu/depl_fr.pdf Dobrze ze zaczyna sie chronic prawa niepalacych (sama palilam i dzis czasem jeszcze podpalam - na balkonie na przyklad - ale nigdy na nikogo nie dymilam i nienawidze jak ktos na mnie dymi), w koncu czlowiek rodzi sie jako niepalacy i moim zdaniem dmuchanie komus dymem w twarz to jak dolewanie mu spirytusu do szklanki... Ciesze sie zwlaszcza o te przystanki, ile razy stalam na deszczu bo jakis palacz zajmowal miejsce pod daszkiem i zadymial caly przystanek... rodzice nie raz podejrzewali mnie nieslusznie o palenie jak bylam mlodsza bo dzieki komus wlosy przesiakaly mi dymem i w koncu wolalam zmoknac... A najgorsze jest wdychanie dymu podczas jedzenia, az apetyt przechodzi... nareszcie bedzie mozna odetchnac :) Odpowiedz Link
danka44 Re: ciezkie czasy dla palaczy 06.09.06, 11:18 A mnie najbardziej martwi, że mozna palić już od 16 roku zycia. Przed wejściem do Szkoły Europejskiej (secondary) chodnik po całym dniu jest usłany petami. Wszystkie te dzieci stoją i legalnie palą, a zaznaczam, że do tej szkoły chodzą dzieci w wieku od 11 lat. Odpowiedz Link
eubulus Re: ciezkie czasy dla palaczy 06.09.06, 11:37 > A mnie najbardziej martwi, że mozna palić już od 16 roku zycia. Przed wejściem > do Szkoły Europejskiej (secondary) chodnik po całym dniu jest usłany petami. To fakt. Moze w nastepnej kolejnosci zajma sie i tym problemem. W kazdym razie wszystko idzie w dobrym kierunku. Odpowiedz Link
ma_wi99 Re: ciezkie czasy dla palaczy 06.09.06, 12:11 > Moze w nastepnej kolejnosci zajma sie i tym problemem. Oj, mysle, ze jesli rodzice sie sami tym nie zajma to tzw. "oni" nie zajma sie tym na pewno! O poziomie zainteresowania (czy raczej nonszalancji) wladz lokalnych w odniesieniu do EE najlepiej swiadczy objazd w kierunku Ettelbrucka zrobiony kolo EE dokladnie pierwszego dnia nauki szkolnej (ciekawe ile to cos, z czym mozna bylo sobie z pewnoscia poradzic PRZED rozpoczeciem nauki potrwa?) A w skali makro Odpowiedz Link
tomi_22 Re: ciezkie czasy dla palaczy 06.09.06, 12:59 Zakaz palenia dla 16 latkow nic nie da. Przeniosa sie w krzaczory i tyle. Jak ktos nie chce palic to nie bedzie i tyle. To co zakazane zawsze bedzie bardziej kusilo. Odpowiedz Link
kajapapaja Re: ciezkie czasy dla palaczy 06.09.06, 11:16 oley, a co ty bez papierosów z rękami zrobisz? no chciałabym cię widzieć niepalącego... :P a moze to tak jak w tym powiedzonku Marka Twaina - "... rzucałem wiele razy"? Odpowiedz Link