Dodaj do ulubionych

Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves

• vaderous2 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 19:54
      o co te klutnie ? ... ja pierdziele /... ja lepiej sie bawie grajac w starsze gierki z ps2 czy amigi niz te nowe ktore mozna przejsc tak szybko jak zjesc obiad wink
    • razermail Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 20:01
      @seruch " Uczen dostaje 6 bo napisal ponad program nauczania w jego klasie a nie dlatego, ze najlepiej w szkole."
      Tak, ale nikt nie zabrania innym uczniom wykazywać się większą wiedzą. Wolny wybór, a że większości się nie chce to jest jak jest.

@flaters - To, że "Potwierdzają to inne recenzje gdzie padają 10/10" to żaden argument, bo zgryźliwemu chodzi o ogólny system oceniania gier, a nie o to że na poly padło 6/6. Ta dyskusja tak naprawdę nie dotyczy U2 bezpośrednio jako gry, tylko kwestii przyznawania i interpretacji ocen maksymalnych.

@ panzgryzliwy.v2
      O istnieniu bezocenowego systemu na GC nie wiedziałem bo tam nie zaglądam, ale jak sam piszesz idea padła bo ludzie chcą cyferek, są im z jakiegoś powodu potrzebne. Ja prawdopodobnie też bym sobie gorzej radził bez nich niż z nimi. Chociaż tak naprawdę oceniając grę którą się interesuję śledzę zapowiedzi i playtesty, sugeruję się filmami z gameplayu i oczywiście ew. demem. Gdy już powstanie recenzja to zazwyczaj niczego nowego się z niej nie dowiaduję wink Ale szybkie spojrzenie na ocenę może mnie upewnić że gra jest taka jakiej się spodziewałem (wysoka ocena) lub jednak nie podołała oczekiwaniom (np. Fuel baaardzo mnie zawiódł, a zapowiadał się rewelacyjnie)

Więc ocena wystawiona w recenzji nie jest ostatecznym kryterium decydującym o jakości produktu, jest tylko jednym z wielu czynników wpływających na moją decyzję o ew. zainteresowaniu się grą.

Hipotetycznie zakładasz że te wszystkie nadchodzące gry dostaną oceny maksymalne, ale tak naprawdę nic tego nie gwarantuje. Jeśli HR i GoW3 dostaną po 5/6 (bo HR "bardzo ciekawe ale za krótkie i zabugowane" a GoW3 "mało nowości, wszystko już było") to ja się nie obrażę, dla mnie wciąż będą to najlepsze gry przyszłego roku. To ze HIV w PE ocenił MGS2 na 8- (a 8- to prawie 7+ wink nie sprawiło że gra sama w sobie stała się mniej atrakcyjna dla innych graczy, bo kto chciał ten i tak zagrywał się z językiem na brodzie...

Miałem napisać więcej różnych rzeczy ale przed chwilą skasowałem kilkanaście zdań bo zdałem sobie z czegoś sprawę. Ta dyskusja donikąd nie prowadzi bo mi w sumie zwisa jaką gra dostanie ocenę smile Mogę nie lubić wyścigów i nie zagrać w Forze która dostanie 10/10, mogę lubić chodzone bijatyki i zagrywać się w Watchmen ocenianych na 4/10...

W sumie to już nie wiem co tu jeszcze napisać. Mam chyba takie luźne (zdrowe?) podejście do gier i naprawdę wiele innych rzeczy na głowie że podchodzę do nich emocjonalnie tylko wtedy gdy już siedzę z padem przed monitorem (tiaaa, gram na 22", co ja mogę wiedzieć).
    • vaderous2 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 20:01
      a czy obiad zawsze jest dobry?zalezy cz odgrzewany wink i wszystko ...
    • panzgryzliwy.v2 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 20:30
      no więc tak
      system bezocenowy na GC funkcjonuje, wydaje mi się że nie pisałem że padł, wręcz przeciwnie - radzi sobie znakomicie. Recenzent opisuje (pewnie wzorem Kotaku) co mu się w grze podoba, a co nie podoba. Z takich recenzji ja wnoszę właśnie najwięcej, tradycyjne recenzje ocenowe są i w/g mnie często strasznie mylące. Tak dałem się (pewnie jak wielu) złapać na Crysisa czy Far Cry2 (na szczęście to nośne tytuły, szybko znalazły chętnych na allegro), a ominąłem kilka naprawdę fajnych (jak się później okazało) gier. Dlatego też podstawowym nośnikiem informacji o danej grze są Gametrailers, Kotaku i dema, ale darzę dużą dozą szacunku ocenianie, i chciałbym, żeby było ono przeprowadzane w sposób logiczny a nie tylko impulsywny, pod wpływem nagłych emocji, bo może to przynieść więcej szkody niż pożytku. I tak, oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że każda recenzja, i każda ocena jest subiektywna, ale dlatego też właśnie wydaje mi się że system bezocenowy byłby lepszy.
      Przykładem może być właśnie U2.
      po stronie plusów same zalety, po stronie minusów nic (albo ten jeden smutny, nieszczęsny Boberek).
      do tego laurka "polecamy - Polygamia" w jakiejś przyjemnej formie graficznej co reklamowało by i grę i sam serwis w przypadku umieszczenia go na jakiejś polskiej edycji gry i było by super smile
      Masz oczywiście rację, że ocena nie jest jedynym i ostatecznym kryterium decydującym o wartości danego produktu, w dodatku skala 1-6 jest dodatkowo krzywdząca bo średnie tytuły nie mają większych rozróżnień gdy dostają od 3 do 4 punktów.
      Niemniej jednak dla mnie liczy się właśnie to że jest jakaś bariera (tu ładnie podsumował to #seruch - gonienie króliczka - dzięki smile ) do której się dąży, ale jest ona nieosiągalna i jeśli już musimy bawić się w ocenianie, to uszanujmy to że nie ma ideałów i pomijajmy tą szóstkę.
      Czemu zakładam że HE, GOW3, czy Alan będzie miec 6/6? To czysto hipotetyczne rozważania mające na celu ukazanie zagrożenia jakie wiedzie za sobą rozdawanie szóstek na lewo i prawo, inflacja jaka może nagle zapanować w tej skali. Oczywiście może być tak, że te gry nie będą zasługiwać na takie oceny, ale taka sytuacja nie przydaje nam się w tych czysto hipotetycznych rozważaniach wink

a w ogóle to jeśli będziesz chciał kontynuować dyskusję, to będę trochę rzadziej odpisywał niż w ciągu dnia - wiadomo żona, pies, obowiązki domowe itd
    • xbot-0 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 20:38
      Jakoś nie codziennie sie zdarza zęby jakaś gra dostawała 6/6 zwłaszcza na tym portalu
    • nathandrake Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 20:46
      o rany, ale filozofie nam się pod recenzją rozwinęły. Podejście najzgryźliwszego ze zgryźlwiych można zrozumieć, ale myślę, że jest to tzw szukanie dziury w całym. Sensowniejsze i chyba podzielane przez większość jest podejście 6 (lub 10 na 10) - czyli ideał na dane realia (kiedyś 6 dostawała Zelda, potem GTA4, Teraz Uncharted2.) Jeśli GoW3 czy Alan w dniu wydania podbije tą poprzeczkę to super, będa coraz lepsze gry, ale na dzień obecny palmę zwycięzcy dzierży U2.

System bezocenowy???? Jak dzieci nie oceniajmy tylko chwalmy?? myślę, że oceny sa jak najbardziej sensowne. Z jdnej strony jest to kop dla wydawców by robili jak najlepsze gry, a z drugiej jakiś informator dla konsumentów. Obiektywizm poszczególnych ocen można ograniczyć kierując się średnimi ocen (gamerankings, metacritic). Poza tym, co komu szkodzi kupić grę która ma słabe oceny, ostatni świetny przykład sprzedaż Halo 3 Odst, a sprzedaż lepiej ocenianego Killzone2.

Puenta jest jedna na dzień obecny Uncharted 2 jest na szczycie.

Kolejne banały dona wroc love czemu on to znowu sobie nie kupi ps3 pominę milczeniem.
    • don_wroc_love Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 20:52
      @nathandrake
      ja też Cie lubię wink
    • don_wroc_love Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 20:56
      co do ocen i ich średniej na metacritic polecam pogooglować za tekstem Pana Rafała Belke "Metacritic - sługa czy dyktator?" smile
    • nathandrake Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 21:17
      don wroc love no i kolejny banał, myslisz, że redaktor gamezilli odkrył kwestię sprzedaży tytułów, ich oceny i zainteresowania wydawców kształtem tych dwóch pierwszych czynników. Jesli nie chcesz się kierować wybieranymi przez metacritic źródłami (czy też gamerankings) to tego nie rób. Dla wielu ludzi wydanie przez taki IGN (ich brana jest pod uwagę do średniej przez oba metacritis i gamerankings) werdyktu grafiki 9,0 dla Halo 3 Odst wywoływał salwy śmiechu. Wiem, że lubisz ten tytuł i nie dziwię Ci się, że pod tym tematem nie rozważasz o ewnetualnej nierzetelności ocensmile.

Poza tym podobno bardzo lubisz tps - no to masz na ps3 najlepszy tps smile
    • gibgibbon Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 21:17
      Uncharted przeszedłem 17 razy - mam nadzieję, że przy U2 uchacham się przynajmniej dwa razy więcej.
    • marrond Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 21:22
      @Paniezgryźliwy (nick bardzo trafny swoją drogą smile ).
      Zna Pan takie stwierdzenie, że jak się nie podoba to do widzenia, albo sam recenzuj i wystawiaj oceny? Jeżeli nie, to właśnie Pan poznał, jeżeli jednak Pan słyszał je wcześniej to pozostaje się pogodzić, albo czytać na gamecornerze i tutaj sobie dać spokój. Naprawdę, oszczędzi Pan nerwów sobie i innym, gdyż z naszego (odmiennego od Pańskiego) punktu widzenia sprawa jest zupełnie jasna. Jak lwia część komentatorów wyżej jestem zdania, że Pański system może jest nie tyle bez sensu co jest na pewno mniej doskonały od obecnego. System bezocenowy... byłby niezły, nie przeczę, ale naprawdę wiele osób po prostu zerka na ocenę, plusy i minusy, zamiast wertować kilka stron recenzji i to dla nich są oceny. Jeżeli chodził Pan do szkoły to powinien Pan też wiedzieć, że cyfra nic nie znaczy i nie reprezentuje prawdziwej wiedzy ucznia i że systemy oceniania każdy nauczyciel ma inne.

Ja jestem w trakcie pobierania demka, do tej pory nic poza paroma screenami nie widziałem. Do gry podchodzę bez entuzjazmu, tak jak do każdej innej - w końcu lepiej miło się zaskoczyć niż niemiło rozczarować smile Jednak nie przeczę, że jedynka, mimo iż cierpiała na nadmiar strzelania, niedomiar zagadek i elementów zręcznościowych, to po prostu podobała mi się. Do oceny ewentualnie ustosunkuję się, gdy grę ukończę. Widzę natomiast, że spora większość komentatorów już grę ukończyła, bo w szklaną kulę nie wierzę. Mogę prosić o kontakty, albo chociaż egzemplarz? (te 2 zdania są ironią <- zapis dla mniej kumatych)

Bawią szczególnie komentarze osób, które grę widziały na screenach i prawdopodobnie nawet nie przeczytały tej recenzji - świadczą o tym chociażby teksty o grafice i bezmyślnym strzelaniu. Otóż autor recenzji wyraźnie zaznaczył, że gra miażdży przede wszystkim świetną FABUŁĄ (<- słowo klucz), a nie tylko grafiką i strzelaniem i grafiką. Jednak odrobinkę ich rozumiem, bo na ocenach też się przejechałem (wspomniany niżej Gears of War, czy nie wspomniany BioShock, który owszem był dobry, ale do świetności mu bardzo dużo brakowało).

Jeżeli ktoś grał tylko w Gears of War i przez pryzmat tej 'super' produkcji ocenia inne gry TPP to nie pozostaje mi nic innego jak życzyć powodzenia. Rozumiem też, że ktoś wybrał konsolę dla konkretnych gier, bo zrobiłem tak samo (czego wynikiem są PS2, PS3, Wii i w końcu X360 smile ), oraz to, że gusta są różne, ale nie bójmy się powiedzieć, że X0 ma świetne exy... Ma Halo 3, nadchodzącą Forzę 3 i... no i jak dla mnie koniec, bo o ile nic przeciwko bezmyślnemu strzelaniu nie mam to Gears of War mnie odrzuca i kompletnie nie rozumiem fenomenu tej gry. Patrząc przez pryzmat exów PS3 na mojej półce wygląda to po prostu słabo. (z pominięciem Forzy 3 na którą czekam z niecierpliwością).

no... wylałem swoje żale, czas na kolację :]
    • razermail Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 21:57
      @panzgryzliwy.v2 "system bezocenowy na GC funkcjonuje, wydaje mi się że nie pisałem że padł"
      Sorry, mój błąd. Zamiast "od niedawna funkcjonują" przeczytałem "do niedawna", muszę wyczyścić okulary.

Muszę stwierdzić że poziom wypowiedzi w tym wątku zupełnie mi nie pasuje do tego co się ostatnio wyprawia na polygamii smile Osoby o sprzecznych poglądach wypowiadają się pełnymi zdaniami, stosują akapity, a nawet (o zgrozo!) całkiem celne spostrzeżenia i uszczypliwe żarty. Gdyby nie to, to nawet by mi się nie chciało ręką machnąć, nie mówiąc o pisaniu 3kilobajtowych komentarzy. Oby ta idylla trwała jak najdłużej, bo tuż po ukazaniu się tego newsa byłem przygotowany na przedzieranie się przez totalny flame war smile
    • kry-pta Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 21:58
      Czy wy kurna umiecie czytać ?
      Tłumaczyłem już wam że gra oceniona na 10 jest oceną w swoim przedziale czasowym
      Czyli 10-ka za MGS1 na PSx niczym sie nie rózni od
      Uncharted2 ocenionej tez na dziesięc
      Te gry sa na 10. Czas jest nierozerwalnie związany z oceną.Jezeli za kilka lat wyjdzie jakas gra oceniona na 10 to co ? Uncharted ? na to nie zasługiwał
      Gra data wydania Gra data wydania Gra data wydania
      Czy teraz jest to zrozumiałe ?
      A co do God of War III, Heavy Rain czy Alana Wake to te gry lepsze od Uncharted 2 nie będą
    • nathandrake Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 22:03
      kry-pta spokojniesmile Nikt chyba nie miał problemów ze zrozumieniem. Ten Twój wykład jest chyba zbędny, ludzie i bez Twoich łopatologicznych wyjaśnień doszli do tego wniosku.smile
    • kry-pta Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 22:09
      @nathandrake
      Własnie że chyba nie doszli i nie rozumieja
      Zelda-----10
      Mgs---10
      Halo3---10
      Unchartded2-----10
      Co różni te gry ? przede wszystkim data wydania
    • nathandrake Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 22:14
      smile myślę, że bardzo dużo ludzi potwierdza to w komentarzach (może niekoniecznie samą datę wydania, a związane z nią realia w jakich wydawana jest dana gra, czyli mozliwości sprzętowe, ustanawiane przez konkurencję na rynku standardy, kierunek ewolucji branży itp).
    • razermail Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 22:26
      @kry-pta
      hmm, chyba jednak trochę rozminąłeś się z tym o co nam chodziło w tej dyskusji. Ale masz rację z tym ocenianiem gier w ich ramach czasowych, ciężko się nie zgodzić.
    • troque Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 22:34
      Demo zassane i niestety milem okazje grać tylko chwile. Syn przejął pada i postanowił nie oddawać - miałem równie dużo frajdy z samego oglądania.

Jeśli ta gra/demo nie zasługuje na 10/10 to nie wiem co mogłoby tyle dostaćsmile Cudowny TPS z tego multi. A rakietnica to sam wypas.

Aby oddalić się od ocen 10/10 lub 6/6 napisze .... bezwzględnie ZRYWA BERET !!
    • kry-pta Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 22:41
      @nathandrake
      Zapomniałeś o najważniejszym o potencjale ludzkim
      Sam sprzęt i jego możliwości sa niczym w porównaniu z talentem a to "Naughty Dog" posiada
    • seruch Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 22:45
      No jak nie beda lepsze od U2? Pewnie, ze beda. Ot taki GOW3 bedzie lepszym slasherem, HR przygodowka, AW horrorem. Tych gier nie porownasz skoro traktuja o czyms innym.
      @marrond
      ot i piekna puenta z twojej strony:
      "no... wylałem swoje żale"
    • kry-pta Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 22:56
      @seruch
      Nie wiem czy zauważyłeś ale ponad 90% uzytkowników
      www.polygamia.pl gada tylko o grafice w grach
      Gameplay jest dla nich mniej ważny niz wygląd.Co temat to teksty jaka grafa,jaka rozdziałka czy 1080p ile fps itd...
    • fatality002 Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 23:31
      Gra oceniana na 10 bierze pod uwagę nie tylko przedział czasowy, w którym wychodzi, a co za tym idzie obecne wtedy standardy, ale również możliwości sprzętowe danej konsoli. Jeśli jakaś gra wyjdzie teraz na PS3 i PS2 to obie mają prawo dostać ocene 10, mimo, że się będą znacząco, jakościowo różnić miedzy soba.
    • mi-go Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 23:51
      Dla mnie już sam multi, w który gram mógłby być osobną grą, tak samo z resztą jak w K2, a przecież tu samym meritum jest samotna rozgrywka , a w niej ciekawa fabuła.
      To będa długie 2 tygodnie smile
    • marrond Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 30.09.09, 23:56
      "Nie wiem czy zauważyłeś ale ponad 90% uzytkowników
      www.polygamia.pl gada tylko o grafice w grach
      Gameplay jest dla nich mniej ważny niz wygląd.Co temat to teksty jaka grafa,jaka rozdziałka czy 1080p ile fps itd..."

Ja na to mówię przedłużanie e-penisa smile

@seruch
      Ano... czasem, gdy czytam niektóre komentarze to się we mnie gotuje i wypuszczam takiego cosia...
    • j_uk_dev Re: Recenzja: Uncharted 2: Among Thieves 01.10.09, 04:17
      Ciekawe to, że komentarze są na temat recenzji ( dodatkowo offtopic o ocenach), a nie gry związanej z nią wink Ja od siebie dodam, że nie poprawiono obszarów triggerów przy podnoszeniu przedmiotów i w U2 podobnie jak w U1 czasami podniesienie amunicji bywa frustrujące, gdy ikonka przedmiotu pojawia się na pół sekundy wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka