Dodaj do ulubionych

Jak poszło Dead Space Extraction?

21.10.09, 14:50
Extraction był skazany na porażkę od momentu ogłoszenia typu rozgrywki .Wystarczy poczytać komentarze na forach internetowych. Na Neogafie developer skarżył się na słabą sprzedaż , nie trzeba było długo czekać na odpowiedz graczy czemu nie zainwestowali w Dead Space'a .Ja również odpuściłem zakup tej gry .
Na Wii są gry hc z bardzo dobrymi wynikami sprzedaży.
Obserwuj wątek
    • mmomo Jak poszło Dead Space Extraction? 21.10.09, 14:56
      "...jak widać na Wii nie ma znaczenia czy gra jest dobra czy zła, ale ile wyda się na jej reklamę."

Bzdura, nic takiego nie wynika z cytowanej wypowiedzi. Inna sprawa, że "reklama jest dźwignią handlu" smile Szkoda, że Dead Space tak słabo się sprzedaje, mam nadzieję, że będzie lepiej. Sam jeszcze nie kupiłem, ale trochę mi się ptrzejadły celowniczki ostatnio.
    • to_mee Re: Jak poszło Dead Space Extraction? 21.10.09, 14:59
      To podaj przykład gier dla dojrzałego gracza z dobrymi wynikami sprzedaży - moim zdaniem nie marketing zaiwnił, ok gdyby była dobrze reklamowana to pewnie sprzedałaby się w ilości 50tys, ale czy to dużo w porównaniu do sprzedazy wielu popierdółek od N?
      Pamiętacie Mad World?
    • leakingpointer Re: Jak poszło Dead Space Extraction? 21.10.09, 15:02
      a prawda jest taka że większość tytułów pochodząca od zewnętrznych developerów na konsoli nintendo sprzedaje się słabo, chociażby No more heroes... jakby w Dead space dało się grać Mario może by to przeszło..
    • at0m Re: Jak poszło Dead Space Extraction? 21.10.09, 15:05
      Przecież to była strzelanka na szynach. Ile takich gier można mieć w swojej kolekcji 1, 3, 5? Przecież w chwili gdy EA to ogłosiło straciło większość potencjalnych klientów. Spóźnili się ze swoim pomysłem o jakieś 2 lata. Może jeszcze gdyby ta gra była w cenie 30 - 40 zł to można by się nią zainteresować jako dodatek do klasycznego Dead Space, ale w pełnej cenie mało kto to kupi. Tu newet reklama niewiele pomoże.
    • dalthon Re: Jak poszło Dead Space Extraction? 21.10.09, 15:18
      to niech zrobia port na xbl i psn - na bank by sie wiecej sprzedalo (bo mniej juz nie moze wink )
    • at0m Re: Jak poszło Dead Space Extraction? 21.10.09, 15:23
      @leakingpointer: No More Heroes akurat sprzedało się niewiele gorzej niż Dead Space na PS3 mimo, że gra miała niższe oceny i o wiele gorszy marketing.
    • m_bono Re: Jak poszło Dead Space Extraction? 21.10.09, 15:27
      Mad World owszem sprzedał się słabo , ale trzeba brać pod uwagę to , iż była to naprawdę nietypowa gra .No More Heroes sprzedał się dobrze ,nie wiem skąd Wy macie informacje o słabej sprzedaży.NMH osiągnął wynik około pół miliona egzemplarzy .Z tego co się okazało NMH jest najlepiej sprzedającą się grą od Grasshopper Manufacture i Suda nawet był zadowolony.
      Przyklady gier z dobrą sprzedażą :
      Call of Duty: World at War
      Resident Evil 4: Wii Edition
      Star Wars: The Force Unleashed
      Shaun White Snowboarding: Road Trip
      Resident Evil: The Umbrella Chronicles
      Red Steel
      The House of the Dead: Overkill
      The Couduit
      Monster Hunter Tri
      de Blob
      Pes
      To tylko niektóre z nich .Nintendo robi popierdułki , ale one są jedynie dodatkiem do Wiilota , Balance Board , motion + czy też pistoletu l.
    • m_bono Re: Jak poszło Dead Space Extraction? 21.10.09, 15:31
      Mad World owszem sprzedał się słabo , ale trzeba brać pod uwagę to , iż była to naprawdę nietypowa gra .No More Heroes sprzedał się dobrze ,nie wiem skąd Wy macie informacje o słabej sprzedaży.NMH osiągnął wynik około pół miliona egzemplarzy .Z tego co się okazało NMH jest najlepiej sprzedającą się grą od Grasshopper Manufacture i Suda nawet był zadowolony.
      Przyklady gier z dobrą sprzedażą :
      Call of Duty: World at War
      Resident Evil 4: Wii Edition
      Star Wars: The Force Unleashed
      Shaun White Snowboarding: Road Trip
      Resident Evil: The Umbrella Chronicles
      Red Steel
      The House of the Dead: Overkill
      The Couduit
      Monster Hunter Tri
      de Blob
      Pes
      To tylko niektóre z nich .Nintendo robi popierdułki , ale one są jedynie dodatkiem do Wiilota , Balance Board , motion + czy też pistoletu .
    • mmomo Re: Jak poszło Dead Space Extraction? 21.10.09, 15:41
      Całkiem dobrze sprzedają się też gry od Nintendo smile:
      Super Mario Galaxy, Super Smash, Zelda czy Mario Kart to też gry dla "dojrzałego gracza" - chociaż chętnie dowiedziałbym się jaka jest definicja dobrego gracza. Dowiedziałbym się czy sam nim jestem smilebo wydaje mi się, że jestem.
    • axiomat Re: Jak poszło Dead Space Extraction? 21.10.09, 16:48
      Juz dajcie spokoj temu biednemu MadWorldowi. Co wy sie go tak czepiacie? Przypieto latke ze sie slabo sprzedal i tak wciaz wszyscy w kolko powtarzaja pomimo ze nie jest to prawda. Wiele gier na Wii ma slabiutki start, ale potem nadrabiaja. Sprzedaz gier na Wii jest dosc specyficzna, wiec nie ma co sie sugerowac pierwszym tygodniem, a nawet miesiacem sprzedazy.

Co do samego Dead Space Exctraction to powiedzmy sobie szczerze ze mogl sie sprzedac spokojnie w 100 tysiakach juz na starcie, a niestety autorzy pogrzebali szanse na sprzedaz przez to ze zrobili shootera na szynach. Wszyscy tak mowia, na kazdym forum pojawiaja sie takie glosy. Ludziom juz sie przejadly celowniczki. Chca prawdziwej gry a nie takich ochlapow. Nowy Resident Evil tez pewnie cieniutko wypadnie, chociaz on akurat moze jako tako obronic sie marka.
    • emcegie Re: Jak poszło Dead Space Extraction? 21.10.09, 17:01
      No dajcie spokój. Przecież Wii nie jest konsolą dla stereotypowego gracza tylko dla jego przeciwieństwa. Dziwię się, że duże firmy próbuja wydawać takie gry na tą zabawkę. Na to się robi symulator skaczącej Gosi na skakance, do tego dorzuca skakankomote i 5 letnie rodzeństwo z babcia skaczą do bialego rana.
    • rashefster Re: Jak poszło Dead Space Extraction? 21.10.09, 17:06
      Akurat RE i HotD do znane marki w tym gatunku i sprzedadzą się relatywnie dobrze. Nie mówiąc o tym że są lepszymi celowniczkami (Imho).
      A co do DS:E i stwierdzenia z tekstu to bądźmy szczerzy. Ilu ludzi kupi grę tylko dlatego że jest ona w miarę dobra i wyłożona na półkę ? Ilu ludzi wie że już wyszła ? Bazując na tekście mogę śmiało powiedzieć że tylko ci, którzy się interesują aktywniej tematem i wiedzą co i kiedy. Czyli jakieś 9000 ludzi na to wychodzi.
    • tomi1988pl Re: Jak poszło Dead Space Extraction? 21.10.09, 17:45
      uwielbiam te pojekiwania fanbojow konsol hd dotyczace sprzedazy gier na wii. to, ze jak na ps360 gra nie sprzeda sie w 2mln kopii to nie przynosi zyskow nie oznacza, ze tak samo jest na wii.
      House of the Dead - przy 200tysiacach kopii developer oglosil sukces i chec stworzenia kolejnej czesci(czyli, ze gra przyniosla im spore zyski),
      Madworld - serio?! mowimy tu o maksymalnie niszowej japonskiej grze, ktorej sprzedaz obecna jest baaaardzo dobra. skoro tak jeczycie czemu nie kupiliscie God Hand na ps2, ktore sie sprzedalo w jakichs 60tysiacach na calym swiecie na blisko 3 krotnie wiekszej platformie(jesli chodzi o ilosc posiadaczy konsol)
      No More Heroes - jako pierwsza gra Sudy 51 sprzedala sie tak dobrze, ze dostala sequel, przy niecalych 300k kopii zrobiono wielka bibe dla najlepiej sprzedajacej sie gry tego developera(dla przypomnienia obecnie gra zmierza juz do 600tysiecy kopii).

odnosnie reklamy to sie zgadzam, ze gry na wii nie maja albo w ogole kampanii reklamowych albo cala kampania polega na kilku plakatach w sklepach i reklamach w internecie. z jednej strony taki Left 4 Dead dostaje kampanie reklamowa, ktora bedzie kosztowac Valve 25mln$(nie wliczajac nawet kasy MS), a z drugiej gry takie jak House of the Dead Overkill czy Conduit z dosc duza kampania reklamowa jak na gre od niezaleznego wydawcy na wii maja kampanie reklamowe kosztujace kilkaset tysiecy dolarow. obie te gry mialy jak do tej pory jedne z najwiekszych kampanii reklamowych - calkowity koszt Conduit(stworzenie silnika, gry oraz kampania reklamowa) kosztowalo raptem 7mln$, a Overkill zwrocil sie z duza nawiazka przy 200tysiacach egzemplarzy(czyli jakies 10mln$ minus koszta dostarczenia gry, marza sklepow itd.). nie oszukujmy sie - jesli ktos oczekuje milionow sprzedanych egzemplarzy jesli calkowity koszt produkcji gier na wii to 20-25% samej kampanii reklamowej srednich produkcji(jesli chodzi o popularnosc i koszta produkcji), a ich kampanie reklamowe to ulamek kampanii reklamowych gier hd to powinien sie puknac w glowe.

3 rzecz Dead Space Extraction to jak samo studio stwierdzilo eksperyment, ktory mial sprawdzic czy oplaca im sie robic gry na wii - to tak naprawde drogie demo, wyglada swietnie, ale nadal to tylko demo, ktore niezostalo potraktowane przez samego developera serio i jest niestety pelnoplatne. to tak jakby Polyphony Digital wypuscilo Prologue w cenie 60$ i nazwalo gre Gran Turismo 5, a nie Gran Turismo 5 Prologue.
    • filofun Re: Jak poszło Dead Space Extraction? 21.10.09, 18:47
      Niestety o tej grze wiedziały i wiedzą tylko osoby, które się tym interesują. Przeciętny posiadacz Wii chyba nawet nie potrafi wymienić największych studiów developerskich.
      Drugą sprawą jest to, że ta gra W OGÓLE nie ma reklamy. Jeżeli EA oczekuje, że gra sprzeda się w kilkuset tysiącach egzemplarzy, to się grubo przeliczy.
      Z innej beczki: ta gra może być "balonem próbnym", by sprawdzić, czy shootery on-rail nadal mogą być dochodowe. Stworzenie takiego eksperymentu na Wii jest najmniej kosztowne. EA zrobiło kilka dobrze sprzedających się gier na Wii, więc to raczej nie o platformę chodzi, ale o gatunek.
      Resident Evil DC wydaje mi się znacznie ciekawszą propozycją. Wróżę również lepszą sprzedaż, gdyż RE jest dużo bardziej rozpoznawalną marką (nie tylko gry, ale również filmy). W każdym razie sprawdzę i Dead Space'a. Redaktorze, proszę do liczby sprzedanych egzemplarzy doliczyć 1 smile
    • talonkarrde Re: Jak poszło Dead Space Extraction? 21.10.09, 23:00
      Ta gra wybiega dalej niż zwykły celowniczek i pomimo mojego sceptycyzmu okazała się jedną z lepszych na Wii.
      Szkoda że taki Darkside Chronicles pewnie sprzeda się lepiej a gra zapewne będzie tak samo nudna jak Umbrella Chronicles.
      Extraction na dzień dzisiejszy sprzedało się w okolicach 50 000 a te 9000 kopii to wyniki z września i uwzględniając jedynie US.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka