mroku1000 Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 08:34 Mistrzostwo świata, soundtrack z baldura 2 katuję ostro po dziś, <chwila melancholii> takiej muzyki i takich gier się już nie robi... gdzie jest moja pieprzona EK dragon age wrrr! Odpowiedz Link Zgłoś
hezron Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 08:40 Jedynka BG była dobrą grą, klimatyczną, choć nastawioną głównie na walkę. Dwójka była słabiutka... Zupełnie bez klimatu Forgotten Realms Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Expert Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.2a.pl 10.11.09, 08:48 Hur, main theme z baldur'a jest idetyczny jak main theme conana barbarzyńcy, kto nie wierzy niech sprawdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
cubesan Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 08:55 @ herzon nie bluźnij stary bo tak nie ładnie. ogrom i głębia tej gry (BG2) przewyższa wszystko co do tej pory zrobiono jesli chodzi o świat gier. p.s. wczoraj pisałem tu że dragon age jest niezłe ale nic poza tym. zmieniam jednak decyzję ponieważ po przyjściu do domu rozpocząłem etap w wieży magów. po prostu doznałem erekcji, ekstazy i tych innych efektów. tak bardzo przypomniało mi się BG. jest parę irytujących kwestii (np. kamera czasami nie pomaga), ale generalnie obecny czas spędzany przy kompie to jeden z tych napradwe dobrych a jutro wolne buhahah Odpowiedz Link Zgłoś
hezron Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 09:04 cubesan Ogrom i głębia gry nie równa się "klimat Forgotten Realms" Czytanie ze zrozumieniem ma wielką przyszłość... Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.serafin Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 09:04 Hur, main theme z baldur'a jest idetyczny jak main theme conana barbarzyńcy, kto nie wierzy niech sprawdzi. ----- uh, taka zrzynka z Poleduorisa, że aż wstyd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 09:09 E tam mi jedynka chyba jednak bardzie do gustu przypadła Odpowiedz Link Zgłoś
kamael80 Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 09:23 Nie uważam, żeby jedynka aż tak bardzo odstawała od dwójki. Ja obie gry traktuję całościowo jako legendę. Druga część została udoskonalona w stosunku do jedynki w wielu aspektach, zwłaszcza wzajemne relacje między członkami drużyny są perełką, która w pierwszej części stanowiła jeszcze szlam wewnątrz meduzy Mimo to lepiej wspominam jedynkę i nie jest to tylko sentyment, bo gdy ostatnimi czasy żona grała w obie części, przy jedynce dużo częściej zaglądałem jej przez ramię na ekran monitora. W pierwszej części urzekł mnie klimat bezdroży, całe to wałęsanie się po wertepach, urozmaicane co jakiś czas mniejszymi lub większymi wyspami cywilizacji. W dwójce zabrakło mi tych wertepów, jest ona nieco zbyt "miejska". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomtom Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.icpnet.pl 10.11.09, 09:23 Jestem ciekaw na ile prawomocne jest stwierdzenie, że DA to duchowy spadkobierca Baldura. Bo mam wrażenie że to jest równie ważkie jakbym stwierdził, że ja jestem duchowym spadkobiercą Wielkiego Szu Odpowiedz Link Zgłoś
damianus_nt Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 09:26 Jedynka to do dziś ładna grafika, fenomenalna muzyka, prosta, choć genialna historia i hektolitry klimatu wypływające z ekranu/głośników. To odkrywanie nowy lokacji w poszukiwaniu przygód, ta niesamowita radocha z uzyskania "miecza +2", wgniatające w glebę starcia (w tym także z innymi poszukiwaczami przygód)... G.E.N.I.A.L.N.A. produkcja. Odpowiedz Link Zgłoś
aihs Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 09:27 O dziwo też bardziej przepadam za BG1, ale ja to już w ogóle nie pamiętam tych gier w ich oryginalnych "kształtach" - obecnie gram jedynie z fanowskimi modami, obie części połączone pod jednym silnikiem (BG2) z płynnym przejściem pomiędzy zabiciem Sarevoka a pobudką w lochach Irenicusa + multum dodatkowych questów, itemów, towarzyszy, romansów itp itd, zgoła 500 godzin rozgrywki, jak ktoś nie poznał "takiego" Baldura to nie wie co to cRPG. No i oczywiście zmiksowana ścieżka dźwiękowa z 1,2 i ToB = miód. DAO ma całkiem dobrą muzykę ale czy będę ją pamiętał za 10 lat, tak jak tą z Baldurów? Odpowiedz Link Zgłoś
damianus_nt Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 09:33 Dwójka to to samo co BG1 tylko że podniesione do kwadratu Moim skromnym zdaniem - Saga Baldur's Gate to najlepsze cRPG na PC. Co ja piszę... to najlepsze gry w ogóle! Mody nadal wychodzą więc bez obawy o wtórność można sobie każdego roku wracać na Wybrzeże Mieczy i do Amn. Żeby nie było. Planescape, Fallout, Gothic, Icewind Dale, KotOR (w tej kolejności) uznaję również za gry wybitne. Ale król może być tylko jeden : ) Odpowiedz Link Zgłoś
cubesan Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 09:48 @ herzon nie bądź taki do przodu napisałeś, że gra była słabiutka, a nie była i nie jest. nie mówiłem nic o klimacie FR tylko o grze jako takiej. rzucanie tekstami typu że coś jest słabe bo tak i już jest tandetne. podaj przykłady, poprzyj swoją opinię. inaczej twoja wypowiedź jest jałowa. popraw się. Odpowiedz Link Zgłoś
hezron Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 10:07 @cubesan Dobrze mamo, już się poprawiam Nie wręciła mnie, nie miała tego "czegoś", co posiadała jedynka, wkurzały mniej częstsze i trudniejsze walki i brak tego klimatu i fajnej atmosfery Forgotten Realms. Wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
true_kefir Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 10:13 przyznaję się bez bicia - jedynki nie skończyłem - za mały byłem wtedy i nie miałem wystarczająco zacięcia (choć twardo podchodziłem ze 3 razy, raz jakoś skończyłem tuż przed ostatnią bitwą z Sarevokiem... i nie wiem czemu nie skończyłem), ale dwójkę skończyłem za to 3 razy W jedynce trochę męczące dla mnie było zaczynanie "jednostrzałowcem" (szczególnie mag - jedna strzała i "rączka" ), ale klimat przygody i nieznanego... nie wiem, nie jestem w stanie powiedzieć, że jedyna była gorsza od 2ki była nieco inna, ale tak samo pasjonująca dla mnie I chętnie bym ją w końcu przeszedł, ale trochę przerażają mnie pixele. Szkoda, że te mody, które wypróbowywałem do "przenoszenia" jedynki do mechanizmów 2ki nie działały Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fanka gier Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.olsztyn.vectranet.pl 10.11.09, 10:21 BG, moja ukochana gra Dwojka lepsza, choc jedynka tez mnie wciagnela. Jeszcze nie natknelam sie na gre choc porownywalna do tej genialnej serii. Odpowiedz Link Zgłoś
cubesan Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 10:22 @herzon już troszkę lepiej, ale nie zapominaj, i to moja gorąca prośba, że nie jestem twoją matką. Odpowiedz Link Zgłoś
true_kefir Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 10:23 aaaaaah - muza z menu Tronu BHaala... ooj, miód dla mych uszu Odpowiedz Link Zgłoś
aihs Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 10:37 @true_kefir Co nie działa jak działa? (BGT - Baldurs Gate Trilogy, grunt to zapoznać się z readme i stosować się ściśle do intrukcji tam zawartych). Zresztą jeżeli chodzi tylko o grafikę to nie musisz używać BGT, wystarczy poszukać Widescreen moda dzięki któremu możesz w każdej grze na Infinity Engine ustawić dowolną rozdziałkę od 640x480 wzwyż. Gwarantuję, że ręcznie rysowane lokacje Baldura w rozdzielczości HD wyglądają ładniej niż Crysis a wymagają jedynie karty VGA 4MB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.cable.ubr19.sgyl.blueyonder.co.uk 10.11.09, 11:05 Baldurs Gate 2 ciagle zainstalownay na moim laptopie i czasem pogrywam, powoli idac naprzod)). Swietna gra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baton Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.11.09, 11:19 Dwójka. Ewidentnie dwójka. Jedynka była OK - ale fabuła - powiedzmy sobie szczerze - jak z dowolnej książkowej publikacji powieści z Forgotten Realms. Są czytelnicy - to też są i fani fabuły w BG1. Faktycznie - jedynka to kwintesencja tego klimatu. Dwójka była ciężkawa i bardziej dojrzała. Jeśli komuś tego nie uświadomiło samo otwarcie to na pewno musiały zmasakrowane zwłoki Khalida i krzyki, płacz Jaheiry. Tu nie było tak prosto od zera do bohatera - masz wpływ na wszystko i jak dobrze zagrasz to nikt nie zginie. I powiedzmy sobie szczerze - jeśli chodzi o opowieść o dziecku boga mordu - to jaki klimat powinna mieć gra? Radosną bajeczkę? BG2 jest po prostu lepiej, i bardziej spójnie opowiedziane. Owszem klimat nie musi się każdemu podobać. I są motywy, które nawet mnie wnerwiały. Już nie pamiętam ile razy walczyło się z Irenicusem. Pięć, sześć? Pamiętam, że kolejne rejterady Johna I. doprowadzały mnie do szału. Muzycznie - trudno jednak powiedzieć. W obu przypadkach muzyka była dopasowana do historii. W 1 bardziej bohaterska - w 2 bardziej smutna i niesamowita. W sumie obie ścieżki zachowały duże podobieństwo między sobą (podobnie jak IWD1&2). Odpowiedz Link Zgłoś
pankalmar Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 12:22 A propos wszystkich postow hezrona - nie karmcie trola, trol nie karmiony umiera po cichu i w samotnosci. Co muzyki BG to nie ma sobie rownych. Tak samo z reszta jak cala saga. Odpowiedz Link Zgłoś
hezron Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 12:42 @pankalmar Och, och przepraszam wasza najłaskawość i najmądrość, jeśli czymś uraziłem... O wybaczenie proszę w worze pokutnym i pochwą od miecza smętnie zwisajacą u mej szyi. PS Troll się pisze przez dwa "l", pierdoło leśna. Jak już chcesz kogoś obrażać to przynajmniej naucz się to robić to dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Woland Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.icpnet.pl 10.11.09, 14:15 Panowie Wasza ekscytacja mnie lekko bawi, choć sam jako wielki fan cRPG, Baldurów, Icewindów i Falloutów muszę stwierdzić, że najlepsza muzyka była w PS:Torment. Kto się nie zgadza, ten niech posłucha Deionarra Theme. To wszystko wyjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś