Dodaj do ulubionych

Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate

10.11.09, 08:28
smile
Obserwuj wątek
    • mroku1000 Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 08:34
      Mistrzostwo świata, soundtrack z baldura 2 katuję ostro po dziś, <chwila melancholii> takiej muzyki i takich gier się już nie robi... gdzie jest moja pieprzona EK dragon age wrrr!
    • hezron Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 08:40
      Jedynka BG była dobrą grą, klimatyczną, choć nastawioną głównie na walkę.

Dwójka była słabiutka... Zupełnie bez klimatu Forgotten Realms
    • Gość: Expert Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.2a.pl 10.11.09, 08:48
      Hur, main theme z baldur'a jest idetyczny jak main theme conana barbarzyńcy, kto nie wierzy niech sprawdzi.
    • cubesan Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 08:55
      @ herzon

nie bluźnij stary bo tak nie ładnie. ogrom i głębia tej gry (BG2) przewyższa wszystko co do tej pory zrobiono jesli chodzi o świat gier.

p.s. wczoraj pisałem tu że dragon age jest niezłe ale nic poza tym. zmieniam jednak decyzję ponieważ po przyjściu do domu rozpocząłem etap w wieży magów. po prostu doznałem erekcji, ekstazy i tych innych efektów. tak bardzo przypomniało mi się BG. jest parę irytujących kwestii (np. kamera czasami nie pomaga), ale generalnie obecny czas spędzany przy kompie to jeden z tych napradwe dobrych smile

a jutro wolne buhahah big_grin
    • hezron Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 09:04
      cubesan

Ogrom i głębia gry nie równa się "klimat Forgotten Realms"

Czytanie ze zrozumieniem ma wielką przyszłość...
    • slawomir.serafin Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 09:04
      Hur, main theme z baldur'a jest idetyczny jak main theme conana barbarzyńcy, kto nie wierzy niech sprawdzi.

-----

uh, taka zrzynka z Poleduorisa, że aż wstyd...
    • Gość: Gość Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 09:09
      E tam mi jedynka chyba jednak bardzie do gustu przypadławink
    • kamael80 Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 09:23
      Nie uważam, żeby jedynka aż tak bardzo odstawała od dwójki. Ja obie gry traktuję całościowo jako legendę. Druga część została udoskonalona w stosunku do jedynki w wielu aspektach, zwłaszcza wzajemne relacje między członkami drużyny są perełką, która w pierwszej części stanowiła jeszcze szlam wewnątrz meduzy smile

Mimo to lepiej wspominam jedynkę i nie jest to tylko sentyment, bo gdy ostatnimi czasy żona grała w obie części, przy jedynce dużo częściej zaglądałem jej przez ramię na ekran monitora.

W pierwszej części urzekł mnie klimat bezdroży, całe to wałęsanie się po wertepach, urozmaicane co jakiś czas mniejszymi lub większymi wyspami cywilizacji. W dwójce zabrakło mi tych wertepów, jest ona nieco zbyt "miejska".
    • Gość: tomtom Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.icpnet.pl 10.11.09, 09:23
      Jestem ciekaw na ile prawomocne jest stwierdzenie,
      że DAsurprised to duchowy spadkobierca Baldura.

Bo mam wrażenie że to jest równie ważkie jakbym stwierdził, że ja jestem duchowym spadkobiercą
      Wielkiego Szu
    • damianus_nt Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 09:26
      Jedynka to do dziś ładna grafika, fenomenalna muzyka, prosta, choć genialna historia i hektolitry klimatu wypływające z ekranu/głośników.
      To odkrywanie nowy lokacji w poszukiwaniu przygód, ta niesamowita radocha z uzyskania "miecza +2", wgniatające w glebę starcia (w tym także z innymi poszukiwaczami przygód)... G.E.N.I.A.L.N.A. produkcja.
    • aihs Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 09:27
      O dziwo też bardziej przepadam za BG1, ale ja to już w ogóle nie pamiętam tych gier w ich oryginalnych "kształtach" - obecnie gram jedynie z fanowskimi modami, obie części połączone pod jednym silnikiem (BG2) z płynnym przejściem pomiędzy zabiciem Sarevoka a pobudką w lochach Irenicusa + multum dodatkowych questów, itemów, towarzyszy, romansów itp itd, zgoła 500 godzin rozgrywki, jak ktoś nie poznał "takiego" Baldura to nie wie co to cRPG. No i oczywiście zmiksowana ścieżka dźwiękowa z 1,2 i ToB = miód. DAO ma całkiem dobrą muzykę ale czy będę ją pamiętał za 10 lat, tak jak tą z Baldurów?
    • damianus_nt Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 09:33
      Dwójka to to samo co BG1 tylko że podniesione do kwadratu smile
      Moim skromnym zdaniem - Saga Baldur's Gate to najlepsze cRPG na PC. Co ja piszę... to najlepsze gry w ogóle! smile
      Mody nadal wychodzą więc bez obawy o wtórność można sobie każdego roku wracać na Wybrzeże Mieczy i do Amn.

Żeby nie było. Planescape, Fallout, Gothic, Icewind Dale, KotOR (w tej kolejności) uznaję również za gry wybitne. Ale król może być tylko jeden : )
    • cubesan Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 09:48
      @ herzon

nie bądź taki do przodu

napisałeś, że gra była słabiutka, a nie była i nie jest. nie mówiłem nic o klimacie FR tylko o grze jako takiej.

rzucanie tekstami typu że coś jest słabe bo tak i już jest tandetne. podaj przykłady, poprzyj swoją opinię. inaczej twoja wypowiedź jest jałowa. popraw się.
    • hezron Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 10:07
      @cubesan

Dobrze mamo, już się poprawiam

Nie wręciła mnie, nie miała tego "czegoś", co posiadała jedynka, wkurzały mniej częstsze i trudniejsze walki i brak tego klimatu i fajnej atmosfery Forgotten Realms.

Wystarczy?
    • true_kefir Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 10:13
      przyznaję się bez bicia - jedynki nie skończyłem - za mały byłem wtedy i nie miałem wystarczająco zacięcia (choć twardo podchodziłem ze 3 razy, raz jakoś skończyłem tuż przed ostatnią bitwą z Sarevokiem... i nie wiem czemu nie skończyłem), ale dwójkę skończyłem za to 3 razy smile

W jedynce trochę męczące dla mnie było zaczynanie "jednostrzałowcem" (szczególnie mag - jedna strzała i "rączka" big_grin), ale klimat przygody i nieznanego... nie wiem, nie jestem w stanie powiedzieć, że jedyna była gorsza od 2ki smile była nieco inna, ale tak samo pasjonująca dla mnie smile

I chętnie bym ją w końcu przeszedł, ale trochę przerażają mnie pixele. Szkoda, że te mody, które wypróbowywałem do "przenoszenia" jedynki do mechanizmów 2ki nie działały sad
    • Gość: fanka gier Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.olsztyn.vectranet.pl 10.11.09, 10:21
      BG, moja ukochana grasmile Dwojka lepsza, choc jedynka tez mnie wciagnela. Jeszcze nie natknelam sie na gre choc porownywalna do tej genialnej serii.
    • cubesan Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 10:22
      @herzon

już troszkę lepiej, ale nie zapominaj, i to moja gorąca prośba, że nie jestem twoją matką. smile
    • true_kefir Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 10:23
      aaaaaah - muza z menu Tronu BHaala... ooj, miód dla mych uszu smile
    • aihs Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 10:37
      @true_kefir
      Co nie działa jak działa? smile (BGT - Baldurs Gate Trilogy, grunt to zapoznać się z readme i stosować się ściśle do intrukcji tam zawartych).
      Zresztą jeżeli chodzi tylko o grafikę to nie musisz używać BGT, wystarczy poszukać Widescreen moda dzięki któremu możesz w każdej grze na Infinity Engine ustawić dowolną rozdziałkę od 640x480 wzwyż. Gwarantuję, że ręcznie rysowane lokacje Baldura w rozdzielczości HD wyglądają ładniej niż Crysis a wymagają jedynie karty VGA 4MB wink
    • Gość: tom Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.cable.ubr19.sgyl.blueyonder.co.uk 10.11.09, 11:05
      Baldurs Gate 2 ciagle zainstalownay na moim laptopie i czasem pogrywam, powoli idac naprzodsmile)). Swietna gra!
    • Gość: baton Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.11.09, 11:19
      Dwójka. Ewidentnie dwójka.
      Jedynka była OK - ale fabuła - powiedzmy sobie szczerze - jak z dowolnej książkowej publikacji powieści z Forgotten Realms. Są czytelnicy - to też są i fani fabuły w BG1. Faktycznie - jedynka to kwintesencja tego klimatu.
      Dwójka była ciężkawa i bardziej dojrzała. Jeśli komuś tego nie uświadomiło samo otwarcie to na pewno musiały zmasakrowane zwłoki Khalida i krzyki, płacz Jaheiry. Tu nie było tak prosto od zera do bohatera - masz wpływ na wszystko i jak dobrze zagrasz to nikt nie zginie. I powiedzmy sobie szczerze - jeśli chodzi o opowieść o dziecku boga mordu - to jaki klimat powinna mieć gra? Radosną bajeczkę?
      BG2 jest po prostu lepiej, i bardziej spójnie opowiedziane. Owszem klimat nie musi się każdemu podobać. I są motywy, które nawet mnie wnerwiały. Już nie pamiętam ile razy walczyło się z Irenicusem. Pięć, sześć? Pamiętam, że kolejne rejterady Johna I. doprowadzały mnie do szału.
      Muzycznie - trudno jednak powiedzieć. W obu przypadkach muzyka była dopasowana do historii. W 1 bardziej bohaterska - w 2 bardziej smutna i niesamowita. W sumie obie ścieżki zachowały duże podobieństwo między sobą (podobnie jak IWD1&2).
    • pankalmar Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 12:22
      A propos wszystkich postow hezrona - nie karmcie trola, trol nie karmiony umiera po cichu i w samotnosci. Co muzyki BG to nie ma sobie rownych. Tak samo z reszta jak cala saga.
    • hezron Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate 10.11.09, 12:42
      @pankalmar

Och, och przepraszam wasza najłaskawość i najmądrość, jeśli czymś uraziłem... O wybaczenie proszę w worze pokutnym i pochwą od miecza smętnie zwisajacą u mej szyi.

PS Troll się pisze przez dwa "l", pierdoło leśna. Jak już chcesz kogoś obrażać to przynajmniej naucz się to robić to dobrze.
    • Gość: Woland Re: Muzyka klasyczna - Baldur`s Gate IP: *.icpnet.pl 10.11.09, 14:15
      Panowie
      Wasza ekscytacja mnie lekko bawi, choć sam jako wielki fan cRPG, Baldurów, Icewindów i Falloutów muszę stwierdzić, że najlepsza muzyka była w PS:Torment. Kto się nie zgadza, ten niech posłucha Deionarra Theme. To wszystko wyjaśni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka