Dodaj do ulubionych

Wideorecki HeManaPL :D

22.01.10, 19:07
Witam chciałem wam przedstawić kilka
filmików oraz komentarzy do nich zrobionych przez samego mistrza sensej
HeManasmile

Na pierwszy ogień leci Beta MAGa (uwaga PEGI+18 za przekleństwa)
www.youtube.com/watch?v=jUON3S6lQUU
Druga gra to "demko" GT5 wypuszczone niedawno oraz jego bugismile

Krótka recka
www.youtube.com/watch?v=1-ANSUYNpWc
Pływanie w trawie xD
www.youtube.com/watch?v=VHEdSA7uhK8
Przekłamanie w replayu big_grin
www.youtube.com/watch?v=EOB20ItuBQw
Mam nadzieje, że wam się podobało i w przyszłości mam zamiar aktualizować dany
wątekwink
Obserwuj wątek
    • prof.ciekawski Re: Wideorecki HeManaPL :D 26.01.10, 03:26
      Czekam na więcej, na razie mogę jedynie przyznać nagrodę Żabki Moniki za starania. Na Kulfona musisz się bardziej postarać. prezent
    • tomee Re: Wideorecki HeManaPL :D 31.01.10, 09:10
      No, no szukanie się bugów w betach lub nawet nie demach to świetne zajęcie wink
      Może coś pełnego zrecenzujesz? I wróć do barwnego języka z recenzji MAGa ;]
    • sora_no_iro. Re: Wideorecki HeManaPL :D 03.02.10, 20:27
      Rozumiem że skoro oficjalnie zamieszczasz recenzje, wszelkie komentarze
      dozwolonetongue_out Jedziemy^^<br />
      Już komentowałem twój filmik z MAGa, ale skoro dostrzegłem nowe możliwości, nie
      będę się oszczędzałbig_grin Ogólnie wszystko fajnie, ale chciałbym zobaczyć
      sprawozdanie z bety, tudzież gameplayu, a nie recke grafiki. A dokładniej
      zasięgu widzenia/doczytywania terenu. Kamon men^^ Gra naprawdę nie polega na
      bieganiu w kółko i zoomowaniutongue_out Dodatkowo MAG to nie Quake. Tu chodzi o
      wykonywanie zadań. Ty natomiast, zamiast zastosować się do poleceń i pokazać
      gameplay, wolałeś udowodnić że jesteś kozak, próbując kogoś zabić... Ginąc po
      raz n-ty (tongue_out przy kolejnych próbach udowadniania żeś "hardy-kor"), stwierdziłeś
      (in frustration) że nie chce ci się grać. I to był chyba koniec nagrania, chyba
      bo ryczałem ze śmiechu patrząc jak lama dostaje po dupie. I to usprawiedliwianie
      się, że ktoś jechał na fragu^^ Naprawdę dałeś pokaztongue_out Usuń ten filmik, bo jak
      tak radzisz sobie w każdej grze, to kompromitacja trochę. Chociaż trzeba
      przyznać, że przednio się bawiłem oglądając.<br />
      GT5 - nie oglądałem. Pewnie pokazujesz drzewka, słabe otoczenie i coś o
      premierze wspominasz. Jeśli tak, to podzielam te uwagitongue_out Ogólnie tragedia, mam
      nadzieje że fani oleją tą część. Za dużo sobie pozwalają, przy dość średnich
      wynikach.<br />
      Polecam też tytułować filmiki "wady i minusy", bo tylko na tym się skupiasz.
      Szkoda że nie ma gier z xa. Rozumiem że ciężko znaleźć coś wartego uwagi, ale
      może jednak? No i może jakaś full gierka? Filmiki z dem to jakieś takie śmiesznetongue_out
    • lubiemajonez Re: Wideorecki HeManaPL :D 03.02.10, 21:21
      Powiem tak: Idea ''miażdżenia'' przereklamowanych dzieł jest dobra ale niech te
      filmiki mają pewien poziom... Proponowałbym zapoznanie się ze słowem
      ''recenzja'' bo z tego co widziałem nie wiesz niestety co to, a bardzo często
      używasz tego słowa. Nie rozumiem również dlaczego na warsztat wziąłeś gry które
      jeszcze na dobrą sprawę nie wyszły i oceniasz niepełne produkty. Opieraj również
      swoje opinie na sensownych argumentach. Pracuj, pracuj i jeszcze raz pracuj bo
      to co pokazałeś jest bardzo słabe, infantylne i żałosne. Pozdrawiam i życzę jak
      najlepiej.
    • j_uk_dev Re: Wideorecki HeManaPL :D 07.02.10, 18:54
      Przypadkiem w ten wątek trafiłem, to i nieco skrytykuję, bo jest moim zdaniem co.

Pominę na razie fakt, że to nie ma nic wspólnego z recenzją.

Oceniasz warstwę wizualną każdej gry, zwracasz się do widza, by zwrócił na pewne
      rzeczy uwagę, które pokazujesz, tylko że na tych filmikach naprawdę niewiele
      widać. Innymi słowy, chcesz pracować z recenzjami wideo - zainwestuj w coś co
      się nazywa video capture device. Jest tego pełno, od bardzo ekonomicznych dongli
      na USB mających wejście composite i działających w SD, do sprzętu, który
      obsługuje HD przez component i HDMI. W twoim przypadku nawet low-cost
      rozwiązanie będzie lepsze niż nagrywanie kamerką. Jeśli chcesz urządzenie
      low-cost do HD, to polecam z własnego doświadczenia HD-PVR firmy Hauppauge.
      Zauważyłem jednak, że "recenzujesz" tytuły PS3, więc uprzedzę cię, że urządzenia
      działające na "component" nie współpracują z PS3 zbyt dobrze, bo generalnie samo
      PS3 ma jakieś problemy z tym wyjściem i obraz traci strasznie ostrość ( możesz w
      konwerter HDMI do component zainwestować, wyjdzie i tak taniej niż dobry video
      capture device z HDMI na pokładzie w ogóle wink ).

Sama recenzja, no cóż - teraz poruszę ten temat. Jest źle, nawet bardzo źle, bo
      nie recenzujesz gry, ale po prostu opisujesz swoje wrażenia z niej w trakcie
      grania - to coś zupełnie innego. Recenzja ma dostarczyć jak najwięcej
      użytecznych informacji o tytule ( nieważne czy złych czy dobrych, ważne że
      budujących jakiś obraz gry w głowie widza/czytelnika/słuchacza ). W przypadku
      twoich nagrań ( pomijam dykcję, która pozostawia wiele do życzenia oraz zlewanie
      się głosu z dźwiękami otoczenia, co utrudnia czasami zrozumienie tekstu
      mówionego ) nie dostarczasz żadnych informacji, które miałyby większe znaczenie
      przy zakupie gry ( też pomijam fakt, że to jeśli już to nie review, ale preview,
      co starasz się wykonać ). Przez pół filmiku ( a może dłużej, bo nie dotrwałem do
      końca ) z długimi pauzami wyjaśniasz co to jest "bullshit", po czym odechciało
      mi się słuchać powtarzanych jak mantra "gó...". W przypadku GT5 skupiłeś się na
      pisku opon, przez prawie 2 minuty zachwycasz się piskami opon. Kluczowym
      elementem recenzji, poza własnymi wrażeniami z gry, powinna być informacja, a
      tej jak już napisałem - brak.

Przykładowo weźmy na warsztat MAG. Odbiorcę nie zainteresuje to, że kilka razy
      pokażesz doczytywanie się terenu, bo ten element mimo wszystko jest na tyle
      częsty, że nikt na to nie zwróci uwagi aż takiej, nie zainteresuje też odbiorcy
      to, że często giniesz i mówisz, że gra to "bullshit" ( no właśnie, dlaczego
      "bullshit"? gdzie uzasadnienie? ). Mnie jako odbiorcę recenzji zainteresuje
      bardziej fakt, jak działa sterowanie ( np. zakres sensitivity, czy rozdzielono
      osie ), dalej, jeśli mówimy o becie multi to szybkość dołączania do gry, jak
      wygląda komunikacja, jak wygląda teamplay, który przecież jest podstawą MAG,
      system awansowania. To jak wygląda menu po śmierci naprawdę dla kogoś, kto chce
      kupić grę nie będzie miało znaczenia wink Pokazujesz też jak gra wygląda
      komentując to jako, że wygląda źle - rzeczywiście, w recenzji wygląda bardzo źle
      ( tu wróć do rady o video capture device ). MAG nie wygląda super, mi wydał się
      strasznie "ziarnisty", ale w twoim nagraniu naprawdę nie sposób dostrzec, co
      absolutnie w przypadku wideorecenzji powoduje powoduje brak jakiegokolwiek sensu
      chwalenia lub ganienia szaty graficznej ( chyba, że widzimy jedno, a
      recenzentowi wierzymy na słowo ).

Poza tym nie rób tego na żywo, napisz sobie tekst wcześniej. Nagraj adekwatne do
      jego fragmentów sceny w grze i zmontuj na koniec. Innymi słowy nie mów pod to co
      widzisz, ale stwórz film pod to, co chcesz sam powiedzieć. To wyjdzie o wiele
      lepiej. Unikaj też tych pauz między słowami ( to dyskredytuje cię jako
      recenzenta poniekąd, bo sprawiasz wtedy wrażenie, jakbyś sam nie wiedział co
      chcesz powiedzieć ).

Nie piszę tego, by cię zniechęcić. Napisałem to wszystko wytykając po prostu
      dziury jakie sam znalazłem w tym co robisz. Jak popracujesz nad tym ( i
      zainwestujesz w ten nieszczęsny capture device wink ), to i może coś ciekawego
      będzie z tego. Poza tym nie wiem, może to moje uszy, ale przekleństwa i recenzja
      dla mnie nie idą w parze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka