Dodaj do ulubionych

UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja

• Gość: aaa Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja IP: 193.178.143.* 27.01.10, 14:00
      myślę że piraci zrobią save na dysku smile, a kupujący oryginały tylko będą się wkur.... że np. na wakacjach jak mają czas to nie będą mogli sobie pograć
    • Gość: mario Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja IP: 109.243.248.* 27.01.10, 14:12
      nie mam internetu pod windows, dla tego nie kupiłem dead space, to i nie kupie gier ubisoftu, ale jest jeszcze sporo fajnych starych gier których nie mam w kolekcji, ubisoft, ea jest jeszcze sporo innych wydawców, za których trzymajmy kciuki
    • Gość: 123321 Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.10, 14:17
      "...kto w dzisiejszych czasach nie ma Internetu, nie?"
      Np. ja tongue_out
      Więcej czasu spędzam w miejscu studiów niż w domu rodzinnym, więc tam internetu nie mam, a teoretycznie gdy jestem w rodzinnych stronach to mam najwięcej czasu na granie. Poza tym ktoś wspomniał, że wymagane będzie stałe połączenie, a z doświadczeń w pracy i od znajomych wiem, że ani multimedia, ani neostrada, ani inne vectry itp. nie pozwalają na stałe połączenie (bo czasem router się zawiesi, bo niezapowiedziana konserwacja serwerów, bo skoki napięcia itp.) a to będzie bardzo wkurzające, jeśli nagle się rozłączy w czasie walki z ostatnim bossem tongue_out
    • r4lph2 Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja 27.01.10, 14:24
      Wszystko to dąży do tego, że gry będą przetrzymywane w "chmurze". Nic nie będzie instalowane na dysku, a do grania będzie potrzebne łącze o odpowiedniej szybkości... koszmar!
    • Gość: Piechu Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.10, 14:29
      @r4lph2

Nie koszmar - marzenie!
      Cload gaming to najlepsze co moze sie obecnie przydarzyc branzy.

W kontekscie Ubi - przetrzymywaniej save'ow na serwerach to swietny krok.
    • Gość: phantom_lord Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja IP: *.ists.pl 27.01.10, 14:33
      hm no to prosta sprawa - logo ubisoft na pudelku - nie tykac.
    • Gość: hiba6 Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja IP: *.chello.pl 27.01.10, 14:36
      co za syf z tego UBISOFT się robi... do tej pory mam same problemy z Far Cry 2... cały czas się wyloguje moje konto i nie mogę do końca zagrać w multi... a robię wszystko odblokowane porty BA jestem taki teraz dziurawy , że nawet nowicjusz haker się włamie.. sad((
    • j_uk_dev Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja 27.01.10, 14:43
      Z tego co Ubisoft mówi, to te save'y to raczej forma backupu, nie wydaje się, że odebrana będzie możliwość tworzenia ich lokalnie. Zresztą jaki sens by to miało, jeśli powiedzmy gra tworzy sama co jakiś czas autosave ( który często powoduje minimalny lag zapisując dane lokalnie ) i miałaby wysyłać od razu pliki wielkości od 500kb w górę na serwer. To się mija lekko z celem. Co do samego trzymania save'ów na zdalnym serwerze, to sam "zapragnąłem" takiej funkcjonalności, gdy wywiozłem jedną PS3 do rodziców w zeszłe święta - mogłem się zalogować na swoje konto, miałem trofea, dostęp do PSN itp. to dlaczego nie mogę mieć zapasowych save'ów? Fajna byłaby taka funkcjonalność ( zresztą chyba Sony ma to w planie wink ). Oczywiście tego typu centralizacja o ile w przypadku konsol nikogo nie dziwi, to w przypadku PC z odbiorem tego jest różnie ( z tego co widzę, są głosy "za" jak i "przeciw" ). Sam z takiego rozwiązania ( o ile nadal mogę nagrywać save'y lokalnie, a później jedynie zsynchronizować je z serwerem ) bym bardzo chętnie skorzystał niezależnie od platformy.
    • b4sh Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja 27.01.10, 14:56
      Heh, no dobry patent z tymi sejwami smile Chyba jeszcze nikt tego nie robił wcześniej. Może to być bardzo skuteczne, bo nawet singleplayer będzie tak samo jak multi powiązany z serwerami wydawcy.

Piraci oczywiście grę złamią, będzie ją można uruchomić bez dostępu do sieci, ale brak bardzo ważnej funkcjonalności, jaką jest możliwość zapisu stanu gry, będzie bardzo upierdliwy smile Jeżeli dobrze to zaprogramują, piraci mogą tego nie złamać.

@Piechu: renderowane zdalnie gry zawsze będą gorsze od tych renderowanych lokalnie. Cloud gaming będzie raczej polegał na podobnych rozwiązaniach, które prezentuje teraz Ubisoft. W "chmurę" delegowane będą tylko newralgiczne fragmenty systemu gry, a najcięższa robota, czyli generowanie ramek video, będzie załatwiana przez komputer lokalnie.
    • Gość: galnospoke Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.10, 15:11
      Phi! Skoro nie chca moich (naszych?) pieniedzy nie bede ich zmuszac. Albo w ogole nei kupie, albo sciagne zlamana w Torrenta. Dla mnie, gwarantuje!, ze to nie problem.
    • b4sh Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja 27.01.10, 15:17
      @j_uk_dev:

No właśnie chodzi o to żeby procedur zapisu na dysku w ogóle nie było w pliku wykonywalnym gry smile To jest bardzo dobry pomysł... coś podobnego do zabrania serwerów dedykowanych. Zabierają pewien ważny element układanki i montują go u siebie na serwerach.

Gdyby pozostawili procedury zapisu "sejwów" lokalnie jako backup, nic by nie osiągnęli, sama autentykacja zostanie rozpykana przez piratów w jeden dzień (były już takie DRMy). A dopisanie brakujących procedur będzie niemożliwe bez kodu źródłowego. I tutaj mamy poważny problem dla piratów. Grę złamią, będzie się uruchamiała, ale sejwa na piracie nikt nie zrobi.

Sami mówią "że jak masz 100 pecetów, to będziesz mógł grę zainstalować na wszystkich swoich komputerach" ale żeby zagrać, trzeba podać hasło i login. I tylko na jednym z tych 100 kompów będziesz mógł grać w jednym momencie.
    • ssen Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja 27.01.10, 15:32
      Grę złamią, będzie się uruchamiała, ale sejwa na piracie nikt nie zrobi.

Szczerze watpie.
      W najgorszym razie beda musieli zmajstrowac jakiegos progsa 'udajacego' serwer ubi, a tak naprawde bedacego lokalnie na kompie i zapisujacego tam sejwa.
      Jak raz to obejda to dalej pojdzie z gorki, jak zwykle.
    • kazyl Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja 27.01.10, 15:34
      powodzenia
    • Gość: Fyord Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja IP: 164.61.210.* 27.01.10, 15:45
      A co z sytuacja - mam orginal a walnelo polaczenie sieciowe ?? Nawet w singla nie zagram?
    • b4sh Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja 27.01.10, 15:57
      @ssen:

jak ubi zaszyfruje całą komunikację z serwerem to nigdy nie zobaczą jak wygląda format sejwów i protokół.

Są sposoby ustanawiania bezpiecznego kanału komunikacyjnego nawet gdy mamy po środku "podsłuchującego hakiera" (SSL handshake).

Poza tym, pisanie serwera na podstawie analizy protokołu to naprawdę karkołomne zadanie programistyczne. Nie wiem, czy komuś będzie się chciało podejmować tego zajęcia, tylko po to, żeby dzieciaki z torrentami mogły pograć w grę.

Na pewno nie będzie to zabezpieczenie "nie do złamania", bo nie ma takich zabezpieczeń. Złamanie każdego wymaga pewnych zasobów i czasu. Złamanie pomysłu Ubisoftu może wymagać od groma czasu (analiza protokołu, łamanie szyfrowania itp.), podczas gdy oni co poprawkę, mogą ten protokół modyfikować. To będzie pogoń za króliczkiem, którego nie będzie można dogonić.

Ja bym nie był taki pewien, że to zostanie złamane "ot tak". Dotychczasowe zabezpieczenia charakteryzowały się tym, że całość programu (zabezpieczenie i gra) wykonywała się na komputerze użytkownika. Wyniesie fragmentów programu na zdalne komputery, do których łamacze nie będą mieli dostępu, może okazać się barierą nie do przeskoczenia...

@Fyord: no nie zagrasz, tak samo gdy wyłączą prąd, padnie zasilacz w kompie, padnie karta grafiki itp... itd... po prostu jeden więcej element na liście tych, które mogą uniemożliwić ci granie.
    • Gość: sipah Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.10, 17:07
      To kpina, która zemści się na Ubisofcie i to okrutnie. Jeżeli chodzi o konsole to niech sobie stosują restrykcje i ograniczenia jakie im się tylko podoba, ale jeżeli chodzi o pecety to powinni odpuścić sobie bo zmieżają w kierunku silnej inwigilacji graczy.
    • Gość: phantom_lord Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja IP: *.ists.pl 27.01.10, 17:15
      @b4sh
      "@Fyord: no nie zagrasz, tak samo gdy wyłączą prąd, padnie zasilacz w kompie, padnie karta grafiki itp... itd... po prostu jeden więcej element na liście tych, które mogą uniemożliwić ci granie."
      No to po cholere takie cos w ogole robic skoro zwieksza prawdopodobienstwo niemoznosci gry. Z punktu widzenia klienta to bardzo upierdliwy 'feature'.
      A druga sprawa ze w takim przypadku stawiam ze 9/10 razy kiedy nie bedziesz mogl uruchomic gry bedzie to przez polaczenie a nie padniecie ktorejkolwiek czesci kompa.

Inne wady to np to ze wydawca moze Ci zablokowac dostep do gry w kazdym momencie (zapewne bedzie zapis umozliwiajacy im to w licencji). Przez zablokowanie rozumiem zablokowanie konta na ktorym moga byc tez inne gry ktore ida przy tym w piach.
      Moga nawet byc takie fajne zasady jak na steam z blokowaniem kont albo statusem VAC. przypuscmy ze ktos napisze wirusa, ktory powodowalby ze podczas gry anti cheat uznawalby ze gracz oszukuje. Wszystkie gry multi w piach. Albo probowalby robic cos niedozwolonego == ban konta.

W kazdym razie jakby nie patrzec ciezko dostrzec jakiekolwiek plusy tego rozwiazania, moze poza backupem save.
      No ale jak sie tym uda rzeczywiscie zwalczyc piractwo to nareszcie mialoby sie kontrole nad rynkiem i moznaby w koncu zrownac ceny gier pc z konsolowymi. Do tego za jednym zamachem zlikwidowac przestepczy preceder sprzedazy uzywanych gier.
    • Gość: niemabata Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja IP: *.inowroclaw.mm.pl 27.01.10, 17:16
      1) Zabezpieczenia zostaną złamane, będzie można grać bez dostępu do netu.
      2) Zostanie dodana mała aplikacja fake serwera (localhost) i save'y będą zapisywane na naszym kompie.
      3) UbiSoft jak zwykle sux
    • Gość: niemabata2 Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja IP: *.inowroclaw.mm.pl 27.01.10, 17:20
      Jak się bowiem okazało, grupka hakerów pochodzących tak z Europy, jak i ze Stanów Zjednoczonych, dokonała czegoś naprawdę wielkiego. Otóż zapaleni programiści zdołali złamać jedno z najważniejszych zabezpieczeń w Internecie - protokół SSL - którego głównym providerem jest firma RapidSSL. Co więcej, w celu złamania SSL, hakerzy wykorzystali ponad dwieście połączonych ze sobą konsol PlayStation 3, których dopiero łączna moc obliczeniowa pozwoliła zapaleńcom osiągnąć postawiony sobie cel.
    • krzysieknn Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja 27.01.10, 17:27
      Epic fail. Po to kupuje gre zeby sobie grac kiedy mi sie podoba i jak mi sie podoba, a nie za laskawa zgoda sprzedawcy i pod czujnym okiem jego spyware. Nie cierpie piractwa i nie gram na piratach wiec ten wydawca zostal skreslony z moich przyszlych zakupow.
    • Gość: reservoir Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja IP: 89.191.152.* 27.01.10, 17:48
      @sipah
      kpina to twój komentarz jest... mam ps3 i żadnych restrykcji skierowanych w moja stronę nie widzę... wkładam płytkę do napędu i gram.. nie muszę mieć konta na steamie w ubi games for windows i bóg wie gdzie jeszcze... ale wam współczuje bo faktycznie zaczynają przesadzać z tym logowaniem się wszędzie, jak ktoś wcześniej zauważył (trafnie zresztą) niedługo żeby sie wysr... bedzie trzeba najpierw zalogować sie w wodociągach
    • Gość: tomek4123 Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja IP: *.116.234.190.lapy234.tnp.pl 27.01.10, 18:12
      Ciekawe jak szybko złamią te zabezpieczenia.UbiSoft sam sobie rzuca kłody pod nogi.
    • freewolf Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja 27.01.10, 18:55
      Mają na prawdę "kreatywnych" speców od marketingu czy tam innych szefów operacyjnych. Jest takie miłe miejsce dla nich:
      pl.wikipedia.org/wiki/Arkham_Asylum
    • Gość: Alexkaktus Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja IP: *.adsl.inetia.pl 27.01.10, 18:59
      Ja już nie mogę grać w Modern Warafare 2 i Empire: Total War bez neta to teraz jeszcze Ubi?
      A dodam, że wyjechałem z lapem i uruchomić połowy gier nie mogłem, bo neta zapomniałem...
    • furio123 Re: UbiSoft i obowiązkowa sieciowa aktywacja 27.01.10, 19:27
      No przepraszam panie Sławku ale "ale dwa tygodnie bez grania można wytrzymać" to nie dla mnie proszę natychmiast wycofać to słowo albo już nigdy nie bede mial szacunku do panawink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka