Dodaj do ulubionych

DLC i dodatek do Dragon Age - warto?

14.05.10, 11:43
Przymierzam się do przejścia tej gry. Dlatego mam pytanie. Czy warto się
zaopatrywać w te dodatki, zmieniają one coś w rozgrywce, wnoszą do historii
itp.? A może warto, zanim się przejdzie podstawkę, zainstalować wcześniej
dodatek - zmieni on coś w rozgrywce/gameplay'u/historii podstawy? Kiedyś tak
chyba w NWN było, że dodatki dodawały trochę nowych możliwości i w podstawowej
wersji...

Prosiłbym o w miarę rozsądne opinie pozbawione spoilerów. Z góry
dziękuję za pomoc, mało już gram ostatnio (ostatnie moje crpgi to Wiedźmak i
Risen, NWN2 nie dałem rady skończyć przez bugi - gra się wywaliła w pewnym
momencie i nic nie pomogły patche, a było to już po połowie gry zatem za
daleko, żeby zaczynać od nowa...).
Obserwuj wątek
    • slawomir.serafin Re: DLC i dodatek do Dragon Age - warto? 14.05.10, 14:43
      powiem tak - dodatek Stone Prisoner (Więzień Kamienia?) daje nowego towarzysza,
      Shale, bardzo fajnego. Warto. Pozostałe DLC są już o wiele słabsze i moim
      skromnym zdaniem można je zignorować. Dodatek Przebudzenie zaś... cóż, przejdź
      najpierw podstawową grę, a potem sam zobaczysz czy będziesz chciał jeszcze czy
      nie smile
      • z8k dlc da 14.05.10, 16:07
        Stone Prisoner- obowiązkowo, lokacji dodaje mało (ale z niezłym sprzętem) ale
        dodatkowy towarzysz- super, jedna z lepszych postaci w drużynie. Jeśli masz
        edycje premierową (a innej chyba nie było jeszcze?) to masz to za darmo.
        Twierdza Szarego Strażnika- Z godzina gry, głównie sieczka, niby poznajesz
        historie SS (nie Sławka, Szarych Strażnikówwink) i masz wybór "moralny" ale nie
        jest jakiś super fabularnie. Zdobywasz dobry miecz (czy nawet dwa) set zbroi i
        możliwość nowych umiejętności.
        Powrót do Ostagaru- generalnie jak wyżej a nawet trochę słabiej, dużo
        "epickiego" lotu ale o nie epickich statystykach- miejsce rozgrywania tego
        dodatku będzie miało dla Twojego bohatera wartość sentymentalną, możliwość
        zemsty i takie tam trele morele

Kupno tych DLC zależy od podejścia gracza- ja Shale miałem za darmo, a
        pozostałe dwa kupiłem i nie żałuje bo wiedziałem czego mogę się spodziewać-
        czyli sieczka, tony sprzętu i trochę fabułki- ale ja DA przeszedłem trzy razy
        i nie mogę być obiektywnywink. Jeśli już zdecydujesz się na DLC to lepiej kupić
        je i przechodzić razem z fabułą gry, po jej zakończeniu IMO jest jakoś dziwnie
        (do Ostagaru nigdy nie wróciłem postacią która skończyła grę zanim wyszedł ten
        dlc)

Co do Przebudzenia- Sławek ma rację. Kup dopiero jeśli spodoba Ci się
        podstawka bo to po prostu więcej tego samego- jeśli ktoś kocha DA pokocha
        Przebudzenie, jeśli ktoś nie skończył podstawki i na nią narzekał to dodatek
        też mu się nie spodoba.
        Przebudzenie nie zmienia absolutnie nic w kampanii podstawowej (nowe
        umiejętności, sprzęt, przeciwnicy są dostępni dopiero po odpaleniu kampanii z
        dodatku).

Pozdro
        • aethjsj Re: dlc da 14.05.10, 16:20
          Dzięki za obie odpowiedzi. Grę zamówiłem w wirtusie (bo najtaniej, nie wiem czy
          można podawać nazwy sklepów, jeśli nie to sry), nie napisano tam jaka to edycja,
          więc nawet nie wiem,czy będę mógł dokupić cokolwiek...Spróbuję ten DLC Stone
          Prisoner, zobaczymy, czy się uda smile Co do samej gry, to wiem czego się
          spodziewać, myślę, że będzie ok, a o dodatki się dopytuję, bo często twórcy gier
          poprzez nie poprawiają samą grę, więc dlatego czasem o wiele lepiej jest z nimi
          zacząć grę niż bez (vide Wiedźmin - ja całe szczęście dopiero zagrałem w wersję
          rozszerzoną wink.piwo
          • z8k Re: dlc da 14.05.10, 17:04
            Nie no na bank będziesz miał możliwość dokupywania- to jest prosty mechanizm
            Bioware Social Network, niezależny od sklepu. Pytanie tylko czy dostaniesz Stone
            Prisoner za darmo- na opakowaniu mojej kopi DA stoi coś takiego:

Zawiera bezplatne elementy dodatkowe:
            - Kamienny wiezień- dodatkowa przygoda i postać Shale do odblokowania.*
            -Możliwość pobrania Zbroi Krwawego Smoka w grach DA i ME2
            *Jednorazowy dostęp przy zakupie pełnej wersji. Ważny do 30 kwietnia 2010.

Z tego wynika, że za Shale musisz zapłacić. Aktualnie najprościej kupić punkty
            Bioware (np w Saturnie czy Media Markt)w pudełku 1600 pkt za jakieś 50-60 zł,
            ewentualnie można zapłacić przez paypal czy kartę kredytową. Po stworzeniu konta
            i doładowaniu go punktami zakup odbywa się z poziomu gry (można nawet wykonywać
            inne misje kiedy gra ściąga dlc). Z tego co pamiętam to Powrót do Ostagaru (i
            nowy, spin-offowy dlc w którym grać będziemy po stronie Plagi) kosztował 400
            punktów Bioware.

Pozdro
        • tetlian osobiście bym poczekał aż wyjdą wszystkie dodatki 14.05.10, 16:23
          Ja właśnie z powodu dodatków nie kupiłem jeszcze gry. Wolę poczekać ze 2 lata,
          kiedy wszystkie dodatki jakie miały wyjść, wyjdą, i wtedy kupie sobie paczkę
          zawierającą grę ze wszystkimi dodatkami i poprawkami.

Tak zrobiłem z Neverwinter Nights 2. Dzięki temu mogę przejść całą grę z
          dodatkami jednym ciągiem bez ciągłego doinstalowywania ich co jakiś czas
          (czego nie lubię) smile
          • z8k Re: osobiście bym poczekał aż wyjdą wszystkie dod 14.05.10, 17:12
            Czekać dwa lata kiedy wszyscy już grają? brrr...wink
            A i jeszcze ta wzrastająca możliwość napatoczenia się na spoiler z
            najważniejszych momentów fabuły w jakiś zapowiedziach, podsumowaniach, rankingach...
            • tetlian Re: osobiście bym poczekał aż wyjdą wszystkie dod 14.05.10, 22:15
              z8k napisał:

> Czekać dwa lata kiedy wszyscy już grają? brrr...wink

Na liście do przejścia mam obecnie ponad 20 gier, także o to się nie martwię. Do
              tego ta lista rośnie szybciej, niż ja ściągam z niej elementy. Mało czasu
              niestety, a żeby było śmieszniej, lubię bardzo długie gry.

> A i jeszcze ta wzrastająca możliwość napatoczenia się na spoiler z
              > najważniejszych momentów fabuły w jakiś zapowiedziach, podsumowaniach, rankinga
              > ch...

Ryzyko zawsze jest. Dlatego staram się omijać (w miarę możliwości) wszystkie
              spoilery. I jak na razie mi to wychodzi smile
          • aethjsj Re: osobiście bym poczekał aż wyjdą wszystkie dod 15.05.10, 12:49
            Jeszcze raz dzięki wszystkim za info. Co do czekania, aż wszystkie dodatki
            wyjdą, to niestety ze mną jest tak, że dopóki gra jest w sklepie, to mnie nie
            rusza, mogę czekać na patche itp., ale jak już pudełko z grą pojawi się na
            moim biurku... to już po czekaniu... wink
    • flyingpole Re: DLC i dodatek do Dragon Age - warto? 14.05.10, 16:08
      Jeśli nie masz opcji dostać ich jako gratisów to nie warto się nimi interesować. Kamienny Więzień niby dodaje fajną postać, ale mówiac szczerze w życiu bym za nią nie zapłacił. Szkoda Twoich pieniędzy po prostu. Natomiast Przebudzenie (jeśli po przejściu podstawki wciąz jesteś głodny DA) jak najbarzdiej warte zakupu.
    • tumbort Re: DLC i dodatek do Dragon Age - warto? 16.05.10, 12:40
      To chyba jedyna gra, moze obok Mass effect 2, w której warto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka