Dodaj do ulubionych

Interesujące "rogaliki"

27.06.10, 16:03
Natrafiłem na konwersje znanych komputerowych tytułów na gry pokroju ADOM.

doom.chaosforge.org/
Aktualnie zagrywam się w doom'a . Jest zajebisty. Zachowuje tempo znane z fps'a jak i pewną erpegowość. Awansujemy na kolejne levele, przechodząc poszczególne etapy. Miło się gra. A najważniejsze: ma klimat. smile Pewnie dzięki muzyce i wszelkim odgłosom.

I jeszcze jedno: to nie klasyczny "rogalik". To połączenie gry akcji z elementami rpg, których tu nie ma dużo. Mimo wszystko super się gra. Może stanowić dobry powód by wejść w ten światek

Na dłuższy opis się nie postarałem, ponieważ od pół godziny w to gram smile

No i nie wiem jak z innymi tytułami. Ja chcę przejść trochę dooma big_grin
Obserwuj wątek
    • lordzfc Re: Interesujące "rogaliki" 27.06.10, 16:04
      ps. na tej stronce są odnośniki do reszty ciekawych roguelike.
      • lordzfc Re: Interesujące "rogaliki" 29.06.10, 14:38
        Odnośnie Levelowania. To jednak jest jak w zwykłych rogalikach. Można grę zapisać, ale nie wiem kiedy. Włączyłem Aliens RL i wsiąkłem

Aliens RL to adaptacja nie wiem jakiej gry, bo nie jestem obeznany z tym uniwersum i po prostu się nie znam. Za to mogę powiedzieć, że pomimo grafiki czuć atmosferę strachu za sprawą odgłosów i małego pola widzenia. A to jest różne. W zależności od poziomów wieży po której chodzimy. Alieny są szybkie i po kilku turach podlatują do nas. My natomiast musimy umiejętnie korzystać z broni. Generalnie Pistolet jest znakomity o dziwo na dalsze odległości, natomiast M5 z bliska mocno siecze, ale sporo wspólnych naboi "żre". Dodatkowo nie można atakować wręcz i z tego powodu trzeba oszczędzać amunicję. Kiedy jej nie ma to rzeczywiście puls się zwiększa big_grin

Poza tym są cztery klasy. Każda ma jakieś ułatwienia do awansu w określonych umiejętnościach. Tak np. marine potrzebuje mniej punktów do zwiększenia swego zaawansowania przy strzelaniu z karabinów.
        Dodatkowo też każda postać startuje z innym ekwipunkiem. Wspomniany marine ma 400 naboi plus 3 granaty zwykłe i po jednym z dwóch typów(jest ich trzy, ale zapomniałem nazw) Natomiast Technik ma o połowę mniej pocisków, ale ma za to granaciki.

Tyle. Zachęcam do zagrania w AliensRL. Naprawdę warto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka