Dodaj do ulubionych

Gry na pc vs na konsole

12.08.10, 14:17
Spokojnie, nie będzie flejma. big_grin
Aktualnie zastanawiam się nad kupnem nowego kompa - Phenom czterojajowy, GTX
460, 4 giga ramu, dysk i reszta bajzlu.
Posiadam PS3 i X360 i na nich gram najwięcej. Na PC gram tylko w WoWa i Civ 4.
<br />
Jednakże w związku z tym, że Mafia II wygląda i chodzi paskudnie na konsolach
rozważam kupno tego co wymieniłem powyżej.

Koszt takiego kompa to 3k zł i nie wiem, czy zwróci mi się to w grach. Na
konsolach są wszystkie multiplatformy, ale PC jest potężniejszy. Pytanie
tylko, czy na tyle, że będzie widać znaczącą różnicę. Jest może jakaś strona
internetowa, która porównuje grafikę PC vs konsolę w różnych grach? Coś jak
konsolowe lensoftruth.com.

I drugie pytanie. Co ciekawego będzie z exclusivów na PC do marca 2011 roku.
Starcraft II, ale on pójdzie na moim starym PC, WoW Cataclysm, Civ V i co
jeszcze z dużych tytułów?

Dzięki za odpowiedź. piwo
Obserwuj wątek
    • wincenty.okon Re: Gry na pc vs na konsole 12.08.10, 15:02
      Jak masz luźną kasę , której nie będziesz załował i na nic innego przydatnego w
      swoim zyciu nie chcesz wydać to kup mocnego PC.

Mocny pecet zawsze bedzie mógł mieć lepszą grafikę niż gry konsolwe, gdyż przy
      mocnym konfigu odpalisz je sobie w Full HD

Na grach 3000 zł Ci się nie zwróci, gdyż za 2-3 lata nowy PC itak będzie już za
      słaby do nowości. Druga rzecz, że cena nowej gry na PC a gry konsolowej to ok 50
      zł, a nie jak kiedyś ponad 100 zł.

Na PC wyjdzie ekskluzywny Shogun 2 Total War to pewne.

A co ja o tym myślę? Odpuść sobie rozbudowę kompa przed premierą Wiedźmina 2 , a
      kasę zainwestuj w siebie. Lepsze ubrania, kurs językowy, skuter/rower/auto,
      wakacje, studia podyplomowe, remont pokoju itd.
      Kompa masz , konsole masz i to wystarczy, by grać w to co najlepsze.
      Większość recenzentów gier mają gry i kompy za darmo, dlatego łatwo i mówić
      "ulepsz kompa".

ja na Twoim miejscu kupiłbym wypaśny TV pod który bym podpiął wszystkie konsole,
      PC , satelitę itp sprzęty.

Ja myślałem nad "ulepsz kompa", ale zobaczyłem, że cennik podzespołów PC sprzed
      roku niewiele się różni od aktualnego w segmencie medium i kupiłem PS3.
      Na rynku PC póki co są same kotlety. Poczekaj rok a zobaczysz , nie pożałujesz.

• slawomir.serafin Re: Gry na pc vs na konsole 12.08.10, 15:19
      Olej i nie kupuj PC. 3 tys w sytuacji gdy grasz tylko w WoW i Civ 4? Nie ma
      najmniejszego sensu. Gdybyś chciał jakieś RTSy, nieszablonowe shootery w deseń
      ArmA, przygodówki, sieciówki inne, to owszem, tego typu "exclusive" będzie na PC
      od groma, ale dla dwóch gier nowy komputer nie ma sensu, a grafikę Mafii na
      konsolach jakoś przebolejesz smile
      • mayoz Re: Gry na pc vs na konsole 12.08.10, 15:30
        Sławku, ale ja właśnie gram w WoW i Civ 4 bo mam za słabego pieca. Nic nowego
        mi nie pójdzie w dobrej jakości.
        Ciekaw jestem co ciekawego wyjdzie na PC, bo chętnie bym zagrał w dobrego
        RTSa, cRPGa (Arcania?) czy w jakieś multi shooterowe po sieci.

Any ideas?

Przyznam, że na razie mnie zniechęciliście trochę smile.
        • slawomir.serafin Re: Gry na pc vs na konsole 12.08.10, 15:41
          nie musisz pytać, co wyjdzie, bo masz pierdylion świetnych gier, które już
          wyszły, a które ci nie chciały pójść smile i na dodatek można je kupić o wiele
          taniej teraz smile przez rok się spod nich nei wygrzebiesz, a potem będziesz miał
          do nadrobienia kolejny rok nowości smile
          • mayoz Re: Gry na pc vs na konsole 12.08.10, 16:56
            Hmm, z gier stricte pecetowych, które wyszły to widzę, że mam do nadrobienia;

Empire: Total War
            Crysis i Crysis Warhead
            Dawn of War II z dodatkami
            Starcraft II (za drogi troszkę jeszcze)
            Stalker: Zew Prypeci
            Risen (warto w ogóle?)
            World in Conflict
            Far Cry 2

Mafia II

A na przyszły rok? smile
            Shogun na pewno
            • kropiduo Panie kochany :D 13.08.10, 14:11
              Skoro cRPG Cię interesuje, to zapomniałeś o trylogii Mass Effect. Dwie już wyszły i co
              najważniejsze potaniały. "Dwójka" chodzi teraz po 49 pln za nówkę. "Jedynka" podobnie.
              Ostatnia część wychodzi w przyszłym roku <Szybciej, developerzy. Szybciej, cholery
              jedne! shockshockshock>, więc będzie w co pograć. smile
              Pozdrawiam
          • nacho66 Re: Gry na pc vs na konsole 12.08.10, 16:57
            dokladnie chcialem to napisac smile jest trylion megafajnych gier, ktore chodza
            teraz po smiesznie niskich cenach. Na ukonczenie samych najlepszych zejdzie Ci
            tyle czasu, ze na rynku pojawia sie dziesiatki kolejnych swietnych gier
    • hazz Gry na pc vs na konsole 13.08.10, 00:24
      Tak wtrącę odrobinę do tych gier:
      FarCry 2 nie oferuje nic ciekawego, poza ładną oprawą wizualną. Ta dżungla,
      woda jest naprawdę ładnie wykonana. Tekstury też dobre, ale sama fabuła i
      mechanika rozgrywki jest bardzo liniowa i podobna do siebie. Cały czas są
      misje zabije tego, przywieź to. Pojedź tam i zabij tego, rozwal to. I tak w
      kółko. Po godzinie się znudziłem.
    • livepc Re: Gry na pc vs na konsole 13.08.10, 12:34
      Moim skromnym zdaniem to nie ma najmniejszego sensu. Skoro posiadasz X360 i PS3 to po co ci kolejna platforma? Rozumiem że Civ5, WoW itp. gry są tylko na PC ale na co ci sprzęt potrzebny tylko i wyłącznie recenzentom gier? Te 3 tys. wydaj lepiej na gry konsolowe - więcej zyskasz. Jeżeli chodzi o exclusivy PCetowe to przebolejesz ich stratę. Z drugiej jednak strony podłączenie całego tego sprzętu pod TV HD jest całkiem ciekawym pomysłem. A jeżeli naprawdę zależy ci na upgrade'dzie hardware'u to możesz pokusioć się o wymianę podzespołów w obecnym komputerze - na tyle, na ile ci jego konfiguracja pozwala. devil
    • mariosgh1 Re: Gry na pc vs na konsole 13.08.10, 13:46
      ja pół roku temu zmodernizowałem kompa mimo posiadania Xboxa, ponieważ nie
      wyobrażałem sobie grać w Dragon Age na konsolismile Nie wydałem dużo i nie
      żałuje, a nawet jestem bardzo zadowolony. W niektóre gry wolę zdecydowanie
      pograć na kompie. Oprócz DA to np. Bad Company 2, Mass Effect itp.
      • seawolf688 a może cos taniej 13.08.10, 14:15
        może zamiast wydawać 3000 zł na maksymalne konfiguracje dałoby rade starego
        kompa zmodernizować? moją ostatnią modernizacją kompa była zmiana procesora z
        athlona na athlona x2 2 lata temu za 350 zł chyba. i gry dalej mi działają
        wyśmienicie, a sprzęt nie jest jakis megamocny - Dragon age, Mass effect, NFS
        Shift, Bad company 2, SF IV, Trine i wiele wiele innych chodzi mi na full.
        teraz wymagania gier praktycznie stanęły w miejscu i geforce 460 czy 4 rdzenie
        nie są potrzebne. może złóż coś za mniejszą kasę.
      • gzlk Odpocznij lub kup imaca 13.08.10, 14:15
        Ja byłem zajadlym PCtowcem. Po kupieniu konsol przestałem. W DA oraz Mass Effect
        bardziej mi się spodobało grać na konsoli (konkretnie Xbox360). Ostatnio próbowałem
        grać w ME 2 na PC i byłem zawiedziony. Teraz gram na x i jest super wink może grafika i
        gorsza, ale kanapa, 40" - to jest o wiele bardziej komfortowe wink) także nie trac na PC.
        Jeżeli już i do celów pracowych - kup iMac a. Civ5 tez bedzie na macu no i 27". Potem
        zapomnisz o windowsach wink jedz na
        wczasy - oczy odpoczna wink)
        • ammarmar Re: Odpocznij lub kup imaca 13.08.10, 17:12
          > Jeżeli już i do celów pracowych - kup iMac a. Civ5 tez bedzie na macu no i 27".
          > Potem
          > zapomnisz o windowsach wink jedz na
          > wczasy - oczy odpoczna wink)

Ale najpierw pomnóż 3000 x 3 smile BTW, na Iiyama 26" też jest nieźle z oczami smile
          • gzlk Re: Odpocznij lub kup imaca 13.08.10, 19:11
            no czemu 3X 3000, wystarczy od 6500-7000 zl, chyba ze ktos chce juz cora 7 no
            to 10000 wink
    • 34all1 Re: Gry na pc vs na konsole 13.08.10, 14:08
      Obecnie wyścig kart graficznych i procesorów troche przystopował bo jeszcze
      wydajniejsze podzespoły będą miały problem z chłodzeniem i ich pobór mocy bedzie
      straszny.<br />
      Dlatego myślę że to dobry czas kupić dobry komputer bo będzie ci służył dobrze
      na pewno przez następne kolejne 5 lat a nawet i więcej. dodatkowo wygodnie się
      na nim przeglada net, ogląda filmy w hd, pracuje. jeśli jesteś grafikiem lub
      muzykiem lub coś kombinujesz z montowaniem filmów... to jak znalazł.
      Co do gier to bad company 2, mafia 2, starcraft 2 na gorszych ustawieniach już
      tak nie zachwyca, zresztą tam design i dopracowanie jest super a nie same
      wodotryski graficzne.<br />
      modern warfare 1 i 2 (chociaż ja je rzuciłem dla BC2).. no i możesz spokojnie
      grać w gry w fullhd czyli mieć ostry obraz i precyzyjnie sterować. o tańszych
      grach juz wiesz. podczas grania mozesz sobie przez mikrofon gadac. na konsolach
      nie zawsze sie tak chyba da. a zamiast ps store itp to masz steam i cały internet wink
    • siara122 Re: Gry na pc vs na konsole 13.08.10, 14:12
      Głupie pytanie po co Ci lepszy komp jak masz 2 konsole?? Lepsze pytanie: Po co
      Ci 2 konsole?? Dla 1 czy 2 causolowych exlusive? Radzę podobnie jak kolega,
      zainwestuj w siebie zrób certyfikat z angielskiego i robote łatwiej znajdziesz
      • mayoz Re: Gry na pc vs na konsole 13.08.10, 14:53
        Nie wiem po co takie kąśliwe uwagi na temat pracy i języka angielskiego.
        Obecnie jestem specjalistą ds. projektów w dużej firmie farmaceutycznej,
        angielski stosuję na codzień, bo pracuję z ludźmi zza granicy. Stać mnie na
        wydanie 3000 na kompa, tylko zastanawiałem się, czy był sens, nie czy jest to
        za dużo kasy, czy za mało.

W chwili obecnej mam Core 2 Duo 2160, 2 giga ramu + 9600GT na jakiejś płytce
        gigabyte'a.
        • ammarmar Re: Gry na pc vs na konsole 13.08.10, 17:04
          mayoz napisał:

> W chwili obecnej mam Core 2 Duo 2160, 2 giga ramu + 9600GT na jakiejś płytce
          > gigabyte'a.

W październiku 2008 (czyli niedługo 2 lata będzie) kupiłem taki zestaw:

Core 2 Duo E8500 @ Asus MB, 4GB RAM, Radeon 4850, obudowa Antec 300.

Zapłaciłem jakieś 1800zł (miałem własny dysk 320GB, DVD-RW). Do dzisiaj nie znalazłem gry, w którą nie mogę grać w 1920x1200 (> Full HD). Dotyczy to również najnowszych gier. Czasami trzeba zmniejszyć antialiasing, ale to wszystko smile

W sprzęcie od dłuższego czasu jest zastój. Za identyczny zestaw jak mój zapłacisz podobną kwotę dzisiaj. Jak kto woli, może wziąć Intel i5 zamiast Core 2 Duo.

W pewnym stopniu za ten zastój odpowiadają też konsole - w końcu xBox 360 jest z 2005 roku a PS3 z 2006. 5 lat to epoka! Dlatego każda gra wydana jednocześnie na konsole i na PC na tym drugim będzie chodzić bez problemu, nawet, jeśli nie jest najmocniejszym modelem na rynku.

Dla mnie konsole odpadają z jednego powodu - musiałbym byc głupi, by płacić cenę gry na PC x 2 za ten sam tytuł, który w dodatku na konsoli wygląda GORZEJ.
    • b4sh Re: Gry na pc vs na konsole 13.08.10, 14:13
      Moim zdaniem to zależy w co chcesz grać... Ja np. mam PC i X360 do tego coraz
      poważniej myślę o kupieniu PS3 smile

Do tej pory grałem głównie na PC a na X360 kupowałem exy tylko dla tej platformy (które
      po ukończeniu opychałem na Allegro). Z Live korzystam tylko do upgrejdu konsoli, nie
      mam zamiaru płacić za grę w MP.

Dotarłem do takiego momentu w którym granie na PC mi się znudziło całkowicie i chcę
      się wynieść z graniem z mojego domowego "biura" (pokoju gdzie pracuję).

Ponieważ, w dalszym ciągu nie mam zamiaru płacić za granie MP stwierdziłem, że
      najlepszym wyjściem będzie zakup PS3 smile Granie na PC oleję całkowicie (DRMy, wiązanie
      gier z kontami online itp itd.) i będę grał we wszystko (PCtowe exy mnie totalnie nie
      obchodzą - nie lubię strategii) na PS3. X360 zostawię sobie na Halo i Gearsy wink

Dlatego ja bym PCta nie kupował smile mam już jednego w którego wpakowałem kupę
      kasy... i mam dosyć.

I na koniec taka moja rada... nie kupuj AMD smile Nie będę się tutaj rozwodził na ten temat,
      bo pewnie zrobiłby się niezły "flejm" ale dobrze radzę smile Jak chcesz kupować PC do
      grania, to kup duet NV + intel.
      • slawomir.serafin Re: Gry na pc vs na konsole 13.08.10, 14:45
        Jak chcesz kupować PC do
        grania, to kup duet NV + intel.

----------

intel - 3x tak, ale choć nVidia ma markę, to od kilku lat Radeony są mocniejsze
        niż GeForce. Tyle, że nVidia ma PhysX i 3D, czyli mocno przyszłościowe rzeczy.
        ja bym wziął nVidię właśnie, ale z sentymentu, od Rivy trzymam się tej firmy, a
        nie z rozsądku
    • deamon-pl Re: Gry na pc vs na konsole 13.08.10, 14:20
      Na PC gry tanie jak barszcz ale ładne graficznie jeśli mądrze zainwestujesz w
      peceta,.shock
    • zajer1 Re: Gry na pc vs na konsole 13.08.10, 14:23
      Jeżeli komputer miałby służyć tylko do grania to trzeba przyznać że trochę nie warto.<br
      />
      Jednak jeżeli mówimy jakimkolwiek innym "twórczym" zajęciu (chociażby obróbka filmów z
      wakacji/zdjęć) to już można by taki zakup (za taką sumę) przeboleć wink. Dodatkowo<br />
      - To nie prawda że za 2-3 lata nie będą Ci działały nowe gry na PC, owszem może nie
      będziesz mógł sobie pozwolić na PhysX-a (którego konsole i tak nie mają) ale na
      minimum konsolowym poziomie będziesz mógł sobie na wszystko pozwolić<br />
      - Cena powinna się zwrócić dość szybko zakładając że nie kupujesz tylko premierówek
      (np. ja ostatnio korzystam tylko [chyba] z promocji wszelkiego rodzaju [giermasz-e,
      promocje na gram.pl itp] i wtedy różnica między ceną na PC-ta a konsolę wynosi min.
      100 zł.<br />
      Odnośnie ceny na koniec. Na Twoim miejscu bym albo poczekał aż stanieje 480-setka
      GTX albo poszukał lepszych cen, bo (nie twierdzę że 460 jest złą kartą) jak kupować to
      najlepsze
    • uba-buba Re: Gry na pc vs na konsole 13.08.10, 14:33
      Jezeli w WoWie uczestniczych w duzych raidach i przycina ci gra to wymien kompa,
      w innym wypadku nie warto. Bo pamietaj ze 3k to komp ze zwyklym HDD, a jezeli
      chcesz poczuc moc i plynnosc gier, a przedewszystkim wyzszosc PC nad konsolami,
      bedziesz musial kupic dobry dysk SSD a to juz kolejne 600-700zl.
    • ar1adna Raczej warto 13.08.10, 15:04
      Osobiście uważam, że warto. Sporo gier, nawet jeżeli wychodzą na konsole, to
      ich wersje na PC wyglądają dużo lepiej - zwłaszcza np. FPSy. Ile by się nie
      chrzaniło o optymalizacjach, to prawda jest taka, że GPU XBoxa to +/- Radek
      HD2400, a PS3 jakieś GF7800GT - grając na konsoli, grasz na 4 letnim sprzęcie.
      • ar1adna Re: Raczej warto 13.08.10, 15:09
        Acha i jeszcze nie słuchaj pomyleńców zalecających kupowanie SSD.
      • wincenty.okon 4 letnim sprzęcie? 13.08.10, 15:24
        Nie zapomnij, iż konsole mają wszystko zintegrowane na jednej płytce krzemowej
        dzięki czemu osiągamy ogromne prędkości przesyłu. Na PC masz gniazda
        procesora, pamieci i PCI Express co wszystko zapewnia mniejsze transfery.

Po drugie OPTYMALIZACJA. Na PC walą ją, na konsolach do niej się przykładają.
        • ar1adna Re: 4 letnim sprzęcie? 13.08.10, 16:31
          Nie mają. CPU, GPU i pamięć są jak najbardziej oddzielnymi kostkami. Są
          zalutowane na tej samej płytce drukowanej, ale broń boże nie na tym samym
          krzemie. A optymalizacja, owszem, ale pamiętaj, że w aktualnej generacji np.
          układy graficzne są niemalże identyczne z układami PCtowymi i ile byś nie
          optymalizował, to z Radeon HD2400 po prostu nie wyciągniesz tyle, ile z HD4800.

Poza tym ten święty graal konsolowców "optymalizacja" w przypadku tytułów
          wieloplatformowych aktualnie często ogranicza się do tzw. "optymalizacji
          contentem" - czyli dla wersji konsolowych obcina się rozdzielczość tekstur,
          używa uboższych modeli albo wręcz usuwa część detali z levelu. Nie wspomnę już o
          upscalingu. Argumentuje się, że na telewizorze gracze i tak nie zauważą, ale
          tak, czy inaczej grając na konsoli nie łudź się, że zobaczysz dokładnie to, co
          na PC. Przykro mi.
    • truten_org Re: Gry na pc vs na konsole 13.08.10, 15:22
      Jeżeli stać Cię na wydanie 3k zeta bez wielkiego bólu głowy, to sobie tego kompa
      kup i już, choćby dla kilku gier. Jeśli masz później pół roku płakać, że tyyyyle
      kasy wydałeś zamiast czerpać przyjemność z grania, to sobie odpuść. Proste.
    • aryman222 Re: Gry na pc vs na konsole 13.08.10, 15:23
      - też radzę intel + Nvidia. fakt, ze radeony są teraz tańsze (za te same parametry), ale
      jak zobaczysz np Batman AA z PhysX i bez niej to ci szczena opadnie smile jeśli kupujesz
      wypasionego PC to nie zapomnij o karcie dźwiękowej, jeśli masz głośniki typu 5.1 to
      zaprawdę powiadam ci: zintegrowany dźwięk to kaszana. kartę dźwiękową kupuj tylko jeśli ma wsparcie EAX 3 (niemal wszystkie) lub wyższy. a potem porównaj dźwięki np grając w jakąś nowoczesną strzelankę - spodoba ci sie smile
      - podsumowując: PhysX + EAX zapewnią ci wrażenia nieporównywalne z tym co spotkasz
      na konsolach.

- nie obawiaj się, że za 2 lata będziesz wymieniał kompa. ostatnio postęp podzespołów
      mocno przyhamował. kup kartę ze wsparciem DX 11, zainstaluj Windows 7 i przez 5 lat
      masz spokój.
    • neonesis Re: Gry na pc vs na konsole 13.08.10, 15:30
      Cóż, SSD to nie jest taka zła rzecz, ale nie rozumiem po co teraz ją kupować... Jak już to 32 GB na sam system, nie więcej.

Jeśli chodzi o kupowanie PCta... Nie. Nie będzie się opłacać, jeśli masz już dwie konsole...
      Kup sobie duży TV jeśli jeszcze nie masz. Jeśli masz, zuogreduj kompa w miarę możliwości (bez przesady) abyś mógł na nim w razie czego obrobić jakiś film czy zdjęcia. Stawiam na to że jesteś już przyzwyczajony do konsolowego stylu grania (nie podpinać mi tego pod poziom rozgrywki!). Mam na myśli pozycję w jakiej grasz. Kupno komputera może pod tym aspektem zaboleć. Moja rada, zrobisz jak zdecydujesz wink
      • neonesis Re: Gry na pc vs na konsole 13.08.10, 15:32
        neonesis napisał:

> Cóż, SSD to nie jest taka zła rzecz, ale nie rozumiem po co teraz ją kupować...
        > Jak już to 32 GB na sam system, nie więcej.
        >
        > Jeśli chodzi o kupowanie PCta... Nie. Nie będzie się opłacać, jeśli masz już dw
        > ie konsole...
        > Kup sobie duży TV jeśli jeszcze nie masz. Jeśli masz, zrób upgrade kompa w miarę m
        > ożliwości (bez przesady) abyś mógł na nim w razie czego obrobić jakiś film czy
        > zdjęcia. Stawiam na to że jesteś już przyzwyczajony do konsolowego stylu grania
        > (nie podpinać mi tego pod poziom rozgrywki!). Mam na myśli pozycję w jakiej gr
        > asz. Kupno komputera może pod tym aspektem zaboleć. Moja rada, zrobisz jak zdec
        > ydujesz wink

poprawka wink
      • mayoz Re: Gry na pc vs na konsole 13.08.10, 16:00
        Mam 42" plazmę Panasonica, więc nie potrzebuję TV.
        Na konsolach nie mam RTSów i MMO, a czasem mam też gry, który porty na konsole zostały trochę spaprane. Monitor mam 24" 16:9, więc nie odczuwam wielkiego dyskomfortu po przesiadce z plazmy.

3k wydać nie problem, problem pojawia się wtedy, gdy to 3k było wydane bezsensownie. smile

Aha, czemu nie procesor AMD? O ile karta to na pewno nvidia, o tyle niezbyt rozumiem forsowanie procesora Intela, zwłaszcza że wydajnosciowo wypada tak samo.

Pozdrawiam.
    • simplex Racja, z jednym wyjątkiem: 13.08.10, 15:58
      GTX460 - karta po OC zbliża się do Radeona HD5850 kosztując mniej (do tego ma
      CUDA, PhysX [mafia] i lepsze sterowniki.
      Np na ati starcraft 2 z FSAA jest praktyczne niegrywalny, jest tak duzy spadek
      wydajnosci. Na nvidii też jest spadek, ale duzo mniejszy.
    • simplex Re: Gry na pc vs na konsole 13.08.10, 16:03
      "W chwili obecnej mam Core 2 Duo 2160, 2 giga ramu + 9600GT na jakiejś płytce
      gigabyte'a"

Nie ma takiego procka - zapewne masz Pentium Dual Core E2160.
      Moja propozycja upgrade'u:
      Wymień proca na jakiegoś czterordzeniowca Core2Quad (albo przynajmniej podkręc
      tego E2160), dokup ramu (choć tez niekoniecznie, na 2gb powinno wszystko
      śmigać), i przedewszystkim zmień karte graficzna na GTX460 (ok 800zł) i
      spokojnie zejdziesz poniżej 2tys i bedziesz mogl grac we wszystkie najnowsze gry.
      (jak masz w tej plycie drugi slot PCI-E to karte 9600GT mozesz sobie zostawić
      jako akcelerator do fizyki, w sam raz dla mafii smile ).

Tak naprawde już sama wymiana grafiki i podkrecenie procka zrobilaby ci duza
      roznice, a wydatek bylby raptem 800zl na GTX460.
      • mayoz Re: Gry na pc vs na konsole 13.08.10, 16:06
        Tak, dual core smile.
        Jeszcze bym musiał zasilacz wymienić, mam Anteca 350W.

Aha no i poniżej 2000 to i tak zejdę, bo mam chętnego na tego kompa za 900 zł (dodatkowo HDD 500 giga).
    • f.seydlitz . 13.08.10, 17:18
      Korzystając z okazji - czy zainstalowanie karty graf i dodanie RAMu to jest
      rzecz do zrobienia dla laika? Kompa otwieram tylko do sprzątania, więc nie
      wiem czy po prostu zanieść kompa do sklepu kupić tam grafę i ram, żeby od razu
      mi wymienili co trzeba, czy mogę kupić przez neta i samemu powymieniać.
      • brak-uje Re: . 13.08.10, 17:24
        Karta zazwyczaj jest trzymana na 1 zaczep i śrubkę w zależności od płyty
        głównej, ram zazwyczaj na dwa dyngsy, sądze że dasz sobie radę wink
    • brak-uje Re: Racja, z jednym wyjątkiem: 13.08.10, 17:21
      Dużo coś ,3k na sam komputer bez monitora... To można niezłą maszynkę zrobić...
      Pamiętaj tylko o kupieniu dobrego dysku, najlepiej coś z serii Samsung Formula (
      są piekielnie szybkie, pomimo że jest to szajsung który robi wszystko zaczynając
      od pamięci a skończywszy na telewizorach to i tak ta seria jest bardzo udana.)
      Słyszałem o pewnym kolesiu który ma 4 rdzeniowego phenona, gtx260 i 4 gb ramu, a
      dysk sprzed dekady, przez to jak grają w LOL-a , zawsze dołącza się jako
      ostatni, dysk naprawdę daję potężnego kopa wink. Widziałem coś ktoś wspomniał o
      SSD - narazie dyski te są drogie i mają niską wydajność na małych plikach z
      uwagi na kontrolery,jeżeli się pojawi - nie myśl także o RAID gdyż pomimo że
      oferuje faktycznie znacznie lepszy transfer w systemie , to porządny kontroler
      RAID kosztuje 1k , te montowane w płytach głównych zjadają bardzo procesor przez
      to w grach nie widać wzrostu wydajność a wręcz spada! (Test na pclab był o tym
      możesz poszukać jakby cię to interesowało). Jeszcze kończąc tą myśl - tak
      naprawdę pomimo 2010 roku, i 4 lat po premierze pierwszych dwu rdzeniowych
      procesorów - nadal są gry które z tego nie korzystają (jak settlers VII gra z
      kwietnia tego roku korzysta tyllko z JEDNEGO rdzenia!!!!!!!!!) tak więc te 4
      rdzenie a 2 nie przyniosą ci zazwyczaj dużego skoku, conajwyżej sama
      architektura procesora wink

Zresztą co do gier na PC, jedna z konkurencyjnych stron (że tak powiem GO)
      oferuje bardzo ładnie zestawienie wszystkich gier z podziałem na platformy (lub
      nie) tam możesz się wszystkiego dowiedzieć , co do exclusivów i innych suspicious

Co do risena (zresztą on przeciesz jest na xboxie?!) - coprawda nie ma co się
      równać z Gothiciem, bo tak naprawdę połowa gry jest dobra, druga połowa znacznie
      gorzej, ale i tak osobiście polecam jako klasycznego rpg z dobrym systemem walki wink
    • brak-uje Re: Gry na pc vs na konsole 13.08.10, 17:25
      Dużo coś ,3k na sam komputer bez monitora... To można niezłą maszynkę zrobić...
      Pamiętaj tylko o kupieniu dobrego dysku, najlepiej coś z serii Samsung Formula (
      są piekielnie szybkie, pomimo że jest to szajsung który robi wszystko zaczynając
      od pamięci a skończywszy na telewizorach to i tak ta seria jest bardzo udana.)
      Słyszałem o pewnym kolesiu który ma 4 rdzeniowego phenona, gtx260 i 4 gb ramu, a
      dysk sprzed dekady, przez to jak grają w LOL-a , zawsze dołącza się jako
      ostatni, dysk naprawdę daję potężnego kopa wink. Widziałem coś ktoś wspomniał o
      SSD - narazie dyski te są drogie i mają niską wydajność na małych plikach z
      uwagi na kontrolery,jeżeli się pojawi - nie myśl także o RAID gdyż pomimo że
      oferuje faktycznie znacznie lepszy transfer w systemie , to porządny kontroler
      RAID kosztuje 1k , te montowane w płytach głównych zjadają bardzo procesor przez
      to w grach nie widać wzrostu wydajność a wręcz spada! (Test na pclab był o tym
      możesz poszukać jakby cię to interesowało). Jeszcze kończąc tą myśl - tak
      naprawdę pomimo 2010 roku, i 4 lat po premierze pierwszych dwu rdzeniowych
      procesorów - nadal są gry które z tego nie korzystają (jak settlers VII gra z
      kwietnia tego roku korzysta tyllko z JEDNEGO rdzenia!!!!!!!!!) tak więc te 4
      rdzenie a 2 nie przyniosą ci zazwyczaj dużego skoku, conajwyżej sama
      architektura procesora wink

Zresztą co do gier na PC, jedna z konkurencyjnych stron (że tak powiem GO)
      oferuje bardzo ładnie zestawienie wszystkich gier z podziałem na platformy (lub
      nie) tam możesz się wszystkiego dowiedzieć , co do exclusivów i innych suspicious

Co do risena (zresztą on przeciesz jest na xboxie?!) - coprawda nie ma co się
      równać z Gothiciem, bo tak naprawdę połowa gry jest dobra, druga połowa znacznie
      gorzej, ale i tak osobiście polecam jako klasycznego rpg z dobrym systemem walki wink
      • gzlk weź swoją dziewczynę na zakupy! 13.08.10, 19:14
        najlepiej, weź swoją dziewczynę na zakupy, wprawdzie 3k to grosze dla zakupów
        damskich, no ale i tak jej przyjemność sprawisz wink))
        • mayoz weź swoją dziewczynę na zakupy! 13.08.10, 19:20
          Czy ja się pytam na co innego wydać 3k? tongue_out
    • krwiozercze_kiwi Re: Gry na pc vs na konsole 13.08.10, 19:27
      Co do Risena, moim zdaniem nie warto. Kiepska fabuła, której brakuje nawet
      drobinki innowacyjności w połączeniu z drętwymi dialogami odstrasza. Niewielki
      świat gry i nudny system walki, ot taki przeciętniak. Lepiej wybrać Dragon Age,
      bądź Wiedźmina.

Sprzęt teraz nie "starzeje" się tak szybko jak kiedyś, ceny są na równym
      poziomie od mniej więcej roku, więc nieprędko trzeba będzie wymieniać podzespoły.
    • symonia-i-nepotyzm upgraduj! 13.08.10, 20:25
      @mayoz: ten twój obecny sprzęt nie jest aż taki tragiczny - jak już pisano
      wcześniej, wymagania gier nie rosną już w tak zastraszającym tempie, a
      najnowsza generacja procesorów intela (i5/i7) w 90% przypadków nie daje
      praktycznie żadnego zauważalnego wzrostu wydajności podczas grania. Najnowsze
      procesory AMD natomiast (Phenom II), zegar w zegar są w zasadzie tak samo
      szybkie jak twój obecny procesor (Core 2).

Jeżeli chce ci się trochę pobawić, to na twoim miejscu ulepszył bym procesor
      do jakiegoś Q6600 (tanio można je dostać), dorzucił 2GB ramu + jakąś porządną
      kartę graficzną (niech będzie ten GTX 460). Ze sprzedażą starych części
      powinieneś zmieścić się w ok. 1000zł, a wszystkie gry pójdą na takim
      komputerze w maksymalnych detalach przez najbliższe parę lat zapewne smile
      • mayoz upgraduj! 13.08.10, 20:35
        Pamięci mam 800, więc do Q6600 musiałbym wymienić i wstawić 4 giga 1066.
        Dodatkowo wymiana zasilacza i obudowy, bo obecna jest za mała na 3 dyski i dużą kartę (teraz jest tam cholernie ciepło).

Chociaż muszę się upewnić czy znajdę kupca na obecnego kompa. Jak nie, to może upgradnę, chociaż wolałbym kupić całość.
        Co do dłuższego "życia" do bardzo dobrze, bo liczę, że jeszcze przez 2 lata pogram w wysokich detalach.
    • j.uzek Re: Gry na pc vs na konsole 13.08.10, 22:17
      Jeśli możesz sobie na to spokojnie pozwolić i lubisz grać na PC to jak najbardziej
      kupuj! Z tym że jeśli już ładować kasę, to w sprzęt (przede wszystkim płyta
      główna), który przyjmie odpowiednie, nowe podzespoły jeśli zajdzie taka
      konieczność. Tego co wystarczy na dziś, jeśli jest drogie, to bym nie kupował.
    • szklanka_herbaty Re: Gry na pc vs na konsole 14.08.10, 02:05
      Gdybym to ja miał 2 konsole i 3000 na zbyciu, które mógłbym przeznaczyć na kompa
      wybrałbym mimo wszystko nowy piecyk.

Dlaczego?
      - Ponieważ jak sam mówisz starszy sprzęt już nie do końca daje radę, więc tak
      czy siak niebawem trzeba by go wymienić.
      - Nowy sprzęt to inwestycja na kolejne kilka lat.
      - Jeśli mądrze zainwestujesz te 3000 zł w odpowiednie komponenty, to później
      inwestując 200-300 zł co jakiś czas będziesz jeszcze długo miał wszystko w
      HI-detalach. Ze starym kompem już tak nie zrobisz!
      - Dobry komp mimo wszystko to też niezły kombajn do wszystkiego innego, czego
      konsole nie wyrobią wink ... tamto to tylko maszynki do grania i ewentualnie
      filmów. Nowy komp to narzędzie TAKŻE (ale nie tylko) do pracy/surfowania/obróbki
      zdjęć z domowej cyfrówki/słuchania muzyki (i niech mi ktoś powie ze zestaw 7.1 i
      dobrej jakości pliki to coś ble big_grin), a jakoś przyjemniej by mi było robić te
      wszystkie rzeczy na sprzęcie takim, że miałbym świadomość możliwości
      przełączenia się w każdej chwili do gierki bo tak wink

A wspominałem już, że "w razie czego" jest w konsolach o wieeeeeeeeeeeeele
      więcej problemów z tak zwaną wsteczną kompatybilnością? Nowy komp oznacza
      wszystko od zarania dziejów do najnowszych tytułów, więc czy nowości czy
      sentyment i tak i tak pograsz wink
      • yambay Czas 14.08.10, 15:22
        Masz dwie konsole i jeszcze chcesz kupić kompa ?
        Jak masz hajs i wydanie tych 3k cię nie wzruszy specjalnie to kup, bo czemu by nie. To tylko gadżet a wcześniej czy później i tak czekała by cię wymiana kompa.

Jest tylko jedno ale: masz czas na te wszystkie platformy ? Ja ledwo co znajduje czas żeby pograć na 2 konsolach i zaczynam żałować że kupiłem druga. Bo nie mam na nie czasu. A co dopiero jeszcze czas na granie na kompie...
        • szklanka_herbaty Re: Czas 17.08.10, 00:28
          A kto Ci każe grać na wszystkim ? Raz masz ochotę zagrać na konsoli A, dwa dni
          później na konsoli B a w innym tygodniu na piecu ... ktoś każe Ci grać na
          wszystkim? Nie. A fakt że jest taki wybór pozwala wybrać z większej ilości
          możliwych gier, koniec ...czas nie ma tutaj nic do rzeczy, bo to tylko
          zwiększenie asortymentu wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka