Dodaj do ulubionych

Pomocy - Problem - HDMI i Killzone 2

21.10.10, 20:51
Witam, otóż mam pytanie. Mam telewizor Samsunga le40c550 - FullHD i ps3, które
podłączyłem przewodem HDMI niby wszystko pięknie gra, ale obraz w Killzone 2
jest taki jakby delikatnie ziarnisty, tekstury jakby były nie do końca ostre -
wyraziste i poza tym jakby brakowało wygładzenia krawędzi - a wiem, że
Killzone 2 ma wygładzenia. Kabel HDMI kupiłem za 25 zł i ma pozłacane końcówki
i jego długość wynosi 1.8 m.Wiecie może co jest za przyczyna takiego, a nie
innego stanu rzeczy - bo wydaję mi się, że obraz powinien wyglądać
zdecydowanie lepiej.Nie wiem, może trzeba ustawić coś w opcjach - jeśli tak,
to powiedzcie jakie są najlepsze.
Obserwuj wątek
    • marko1005 Re: Pomocy - Problem - HDMI i Killzone 2 21.10.10, 21:07
      Spróbuj z ustawieniami TV może..
      jak prezentuje się obraz w innych grach??
      • vamp69 Re: Pomocy - Problem - HDMI i Killzone 2 21.10.10, 21:31
        Właśnie ps3 mam od niedawna, bo wcześniej tylko u kolegi grałem lub mi pożyczał
        na jakiś czas - a wtedy miałem zwykły telewizor, ale jeśli dobrze pójdzie, to
        może w krótkim czasie będę mieć Uncharted 2 i zobaczę jak tam obraz się
        prezentuję.Odnośnie ustawień w TV to już sprawdzałem i nic nie zauważyłem żeby
        można było coś zmienić na lepsze. Wcześniej mi chodziło o ustawienia obrazu w
        konsoli, bo może tam mam coś źle - jak włącza mi się menu ps3 to jest w 1080p, a
        jak odpalam Killzone 2 to mam automatycznie w 720p - i wiem, że jest dobrze, ale
        ten obraz wydaję się taki jaki byś nie powinien - może jestem przewrażliwiony,
        ale widziałem tą grę u kogoś innego w akcji i wyglądało to - zdecydowanie lepiej
        niż u mnie.
    • sora_no_iro. Re: Pomocy - Problem - HDMI i Killzone 2 21.10.10, 21:27
      może masz konsole w sd ustawionątongue_out
      • vamp69 Re: Pomocy - Problem - HDMI i Killzone 2 21.10.10, 21:34
        niby przestawiałem na HD, ale mogłem zrobić coś źle - chociaż jak robię podgląd
        TV to pokazuję mi, że mam albo w 1080p lub 720p - to zależy co aktualnie robię....
        • sora_no_iro. Re: Pomocy - Problem - HDMI i Killzone 2 21.10.10, 23:10
          a inne gry? może k2 tak wygląda po prostu;p
        • lubiemajonez Re: Pomocy - Problem - HDMI i Killzone 2 21.10.10, 23:43
          A ja płakałem tak samo jak się przestawiłem na monitor, po tygodniu podłączyłem
          znowu do TV i okazało się... że jest to samo big_grin. To jakieś pierdzielone
          złudzenie optyczne, może wynikające z mniejszej matrycy. Kz ma nałożone kupę
          filtrów, stąd widzisz takie ''ziarno''.Jak przesiadłeś się z TV SD to chodzi
          pewnie o to, że niższa rozdziałka maskuje w pewien sposób aliasing, stąd może
          masz uczucie, że nie ma wygładzania krawędzi. Kabel? To tylko kabel, żeby był
          platynowy to nic raczej nie zmieni. Spróbuj ściągnąć demo Modern Warfare 2, Tam
          jest b.dobry AA, zobacz jak wygląda u Ciebie. BTW, pod względem AA U2 wygląda
          gorzej od KZ2 smile
          • lubiemajonez Re: Pomocy - Problem - HDMI i Killzone 2 21.10.10, 23:44
            Możesz przesłać foty?
            • vamp69 Re: Pomocy - Problem - HDMI i Killzone 2 22.10.10, 19:46
              Mógłbym przesłać fotki - podaj mi swój adres e -mila to Ci wyśle...
    • Gość: matryc Re: Pomocy - Problem - HDMI i Killzone 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.10, 07:39
      Bardzo ważne jest ustawienie kontrastu na początku gry, tak by znaczek był praktycznie niezauważalny na czarnym tle, wtedy nie wyłazi tak to ziarno (to wygląda jak szum ściągany z analogowej anteny i jest najbardziej widoczne na czarnym tle). U mnie też było coś takiego, potem pozmieniałem kontrast, ostrość, wygładzanie w TV oraz kontrast w samej grze i jest ok.
      • sora_no_iro. Re: Pomocy - Problem - HDMI i Killzone 2 22.10.10, 10:23
        trafna uwaga, szczególnie ostrość(wygładzanie) jeśli źle ustawione potrafi niezłą pikseloze zrobić na ekranie. Nawet gow3 wykorzystujący mlaa wygląda jakby nie używał wygładzania. Ziarnistość to normalka w killzonie, ten filtr został nałożony świadomie i nie jest jakimś błędem w wyświetlaniu. Odpowiednie ustawienie tv i jest ok. K2 wspiera też skalowanie do 1080 (czyt. przy takim ustawieniu konsoli, rozdzielczość gry nie spadnie do sd). Więc warto sprawdzić kiedy gra wygląda lepiej.
      • vamp69 Re: Pomocy - Problem - HDMI i Killzone 2 22.10.10, 19:43
        Jeśli masz ochotę i czas, to podaj mi swoje parametry jakie masz ustawione w
        swoim TV - może u mnie też się sprawdzą - chociaż dzisiaj wojowałem w kontrastem
        i wieloma innymi bajerami jakie mam w swoim LCD i jakoś wielkiej poprawy, nie
        zauważyłem.
    • sora_no_iro. Re: Pomocy - Problem - HDMI i Killzone 2 22.10.10, 20:08
      ale jak sprawa wygląda w innych grach? Bo jak tylko k2 to widocznie tak ma być^^ Ustawienia z innego tv nic ci nie dadzą, ustawiasz tak żeby tobie pasowało. Jak masz ustawianie ostrości to sie tym pobaw, reszta suwaczków cudów nie zrobi.
      • vamp69 Re: Pomocy - Problem - HDMI i Killzone 2 22.10.10, 21:54
        Po dzisiejszym graniu stwierdzam, że to wszystko wygląda jakby było w SD - mało
        szczegółowe tekstury, pikselaza, jakieś rozmazania na obiektach, postacie też
        wydają się mało szczegółowe - wszystko wydaję się takie ubogie. Jeśli w ten
        sposób wygląda 720p to ręce i nogi opadają.Mam podłączonego PC po LCD i tam mam
        obraz rewelacyjny - do tego mam opcje auto-dopasowanie, co zajebiście wyostrza
        obraz, a przez HDMI nie mam takiej opcji.Pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłem
        Killzone 2 u swojego kuzyna, to byłem zachwycony ilością szczegółów -
        przykładowo tekstury podłoża od razu rzuciły mi się w oczy - ta ilość
        szczegółów. Może coś jest nie tak z przesyłem danych z konsoli do TV - może mam
        uszkodzone wejście HDMI lub jakieś zakłócenia wpływają moim zdaniem na tak
        kiepski obraz.Dzisiaj grałem, cudowałem i wielkie nic - zero poprawy na lepsze.
        • sora_no_iro. Re: Pomocy - Problem - HDMI i Killzone 2 22.10.10, 22:24
          Może w opcjach konsoli na wyjściu nie masz rozdzielczości hd zaznaczonychtongue_out Co jak co ale killzone słabo nie wygląda;p Co za tv w ogóle masz?
          • vamp69 Re: Pomocy - Problem - HDMI i Killzone 2 22.10.10, 22:35
            Mam Samsunga le40c550... Wiem, że słabo nie wygląda - dlatego kupiłem killzone 2
            żeby zachwycać się kunsztem programistów i nie tylko, a tu taka niemiła
            niespodzianka z obrazem... Co rozumiesz poprzez - cyt:"Może w opcjach konsoli na
            wyjściu nie masz rozdzielczości hd zaznaczonych"
            • tieu Re: Pomocy - Problem - HDMI i Killzone 2 22.10.10, 23:00
              Usiądź dalej od TV i powinno być dobrze.

Z kablem wszystko gra, bo przesył jest cyfrowy.

Jeśli masz w kompie wyjście HDMI to podłącz tym kablem PC pod TV i odpal jakąś
              grę w 720p.
            • qbatez Re: Pomocy - Problem - HDMI i Killzone 2 22.10.10, 23:07
              Vamp, spróbuj z funkcją Deep Color w menu wyświetlania.
              manuals.playstation.net/document/pl/ps3/current/settings/deepcolor.html
        • reven Re: Pomocy - Problem - HDMI i Killzone 2 23.10.10, 00:09
          Albo kup kabel hdmi - vga, czy jakie tam wejście w monitorze jest. Ja kupiłem w vobisie za paręnaście złotych.
    • zaxcer Re: Pomocy - Problem - HDMI i Killzone 2 23.10.10, 12:40
      Sprawdź czy:<br />
      PS Upscaler = Full Screen<br />
      PS Smoothing = ON
      W Video Output Settings:<br />
      pozwól z automatu wybrać mu source i napisz jakie rozdzielczości ci wybrał<br />

Jeżeli nic to nie da:<br />
      Poproś kumpla żeby pożyczył Ci swoje PS i podłącz sprawdź czy jest to samo (najlepiej na
      jego kablu).<br />
      <br />
      Jeżeli wciąż to samo to masz dwie opcje:<br />
      -zmniejsz swoje oczekiwania w stosunku do tytułu
      -reklamuj TV

jest też 3 opcja... iż jest to podpucha jakiegoś fanboya iksa który chce ponarzekać na KZ...
      mam nadzieję, że się mylę...
    • sora_no_iro. Re: Pomocy - Problem - HDMI i Killzone 2 23.10.10, 14:02
      popatrzyłem do manuala twojego tv i ma regulacje ostrości. Radzę się tym pobawić bo zazwyczaj jest ustawiona na wysokich wartościach co słabo w grach wygląda.
      No i oczywiście na konsoli ustawienia ->ustawienia wyświetlania -> ustawienia wyjścia wideo -> hdmi -> niestandardowe i zaznacz wszystkie dostępne rozdzielczości. Tak dla pewności. Na pilocie masz też przycisk info. Wciśnij żeby sprawdzić jaką rozdzielczość ma tv podczas gry.
      • vamp69 Re: Pomocy - Problem - HDMI i Killzone 2 24.10.10, 22:19
        Panowie już wszystko jest ok - po prostu moje HDMI miało delikatną skazę, ale
        teraz jest jak byś powinno... Wielkie dzięki za rady - a tak na marginesie, to
        Killzone 2 wymiata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka