Dodaj do ulubionych

Two Worlds II - Epicki FAIL

14.11.10, 16:13
[font="Trebuchet MS"]Znakomite oceny drugiej części Two Worlds zwiastowały prawdziwy przełom w gatunku gier RPG. Kiedy jednak gra wpadła w ręce graczy – internetowe fora zawrzały. Choć TWII jest naprawdę dobrą produkcją, mnóstwo osób jest totalnie zniesmaczonych. Nie bez powodu!

1. Reality Pump zrobiło graczy totalnie w konia: przed premierą nieustannie chwalili się wykreowanym światem. Że jest olbrzymi, że zróżnicowany, że klimatyczny. Guzik prawda!! Gra pod tym względem jest zdecydowanie krokiem wstecz w stosunku do pierwowzoru.
Udostępniona mapa zwiastowała dziesiątki godzin zabawy. Jak się okazało, ZDECYDOWANA większość świata jest nie dostępna w trybie single player !! Dlaczego nikt tego nie powiedział przed premierą? Fragment zaznaczony w czerwonym kole jest dostępny może w 10%. Głównym miejscem akcji jest nieco monotonna sawanna. Reszta to mała wyspa w chińskim klimacie, niewielkie bagna i kilka małych wysepek, na których nie dzieje się absolutnie nic ciekawego.

https://www.fotoszok.pl/upload/1d72348b.jpg

Gdy grałem sobie spokojnie będąc na pustyni, z ciekawości nie mogłem się doczekać, aż ją opuszczę. Spoglądałem na mapę i z radością myślałem – to jest naprawdę epicka gra! Nawet nie wyobrażacie sobie jaką miałem minę, kiedy dowiedziałem się, że największy fragment mapy jest po prostu nie dostępny. Mimo, że sawannie nie można zarzucić braku klimatu, nawet nie brałem pod uwagę, że jest głównym terenem działań. Już Assasin’s Creed miał bardziej zróżnicowany świat, a nie był RPG.

2. Wielu osobom nie pasuje klimat gry, bowiem jest wprost sielankowy. Pierwsza część naprawdę miała swój klimat (choć nie był to poziom Gothica). Bestiariusz w Two Worlds II jest (delikatnie mówiąc) nie trafiony. Dominują mrówki, małpy, pantery i strusie. Co to jest? Są również standardowe szkielety, ghule itp. Jednak występują w takich proporcjach, że można odnieść wrażenie, że gramy w ZOO Tycon.

3. Źle wywarzony poziom trudności jest dużym problemem – niezwykle promowana przez twórców klasa maga jest źle zbalansowana. Gra się podobno dużo trudniej niż wojownikiem. Sam gram na średnim poziomie trudności jako warrior i jak dla mnie poziom trudności bywa prostacki (nie da się zwiększyć po rozpoczęciu gry). Większość wyspy wykosiłem bez najmniejszego problemu. Jak grę ukończę to spróbuję z ciekawości zagrać magiem i zobaczę jak z tym jest.

4. Wycofanie edycji kolekcjonerskiej w naszym kraju – totalna bezczelność.

5. Brak daty premiery edycji konsolowej w Polsce mimo, że na świecie jest dostępna gdzieś od czwartku ubiegłego tygodnia. I zawiera spolszczenie..

Choć jeszcze wczoraj grę polecałem z całego serca, dziś zdecydowanie zalecam dokładne przemyślenie zakupu.

PS. Tylko mnie rozwala hasło reklamowe: Two Worlds II - NAJLEPSZA POLSKA GRA RPG OD CZASÓW WIEDŹMINA?

Może dlatego, że jedyna?smile

https://www.fotoszok.pl/upload/6ea07440.jpg
https://www.fotoszok.pl/upload/bad5d174.jpg
[/font]

Zapraszam na mojego bloga:
forum.cdaction.pl//index.php?autocom=blog&blogid=2072
Obserwuj wątek
    • rivriet Re: Two Worlds II - Epicki FAIL 14.11.10, 16:18
      Rozumiem, że nie dało się tego napisać mniejszą czcionką?
      • mikul1991 Re: Two Worlds II - Epicki FAIL 14.11.10, 16:30
        Jest to mój pierwszy temat, musiałem coś przez przypadek nawalić. Nie potrafię edytować.
        • toread Re: Two Worlds II - Epicki FAIL 14.11.10, 18:09
          mikul1991 napisał(a):

> Jest to mój pierwszy temat, musiałem coś przez przypadek nawalić. Nie potrafię
          > edytować.

może załóż nowy, wklej raz jeszcze. Masz przycisk podgląd, który pokaże ci jak wygląda tekst przed publikacją.
          Wtedy usuniemy ten, i zostanie ten ładnie zrobiony tylko.
          • paulinea Re: Two Worlds II - Epicki FAIL 14.11.10, 18:17
            Ładnie wygląda. Nie zmieniajcie smile Czekam na recenzję gry na Poly/Gc.
            • syc82pl Re: Two Worlds II - Epicki FAIL 15.11.10, 19:15
              Widzę że z TW2 nic nie będzie. Szkoda. Pkt 5 spodobał mi się najbardziejsmile
    • ringem Re: Two Worlds II - Epicki FAIL 15.11.10, 19:25
      Epicki fail? Nie jestem humanistą, jednak brak znajomości podstawowych zasad gramatyki u osoby w wieku lat 19 zdecydowanie kłuje w oczy. sciana
      • leakingpointer Re: Two Worlds II - Epicki FAIL 15.11.10, 20:59
        grammar nazi
      • mikul1991 Re: Two Worlds II - Epicki FAIL 16.11.10, 23:37
        Przepraszam za błąd. Mógł bym otrzymać informację jak poprawnie powinno być to napisane? Wydawało mi się, że jest poprawnie. Jesteś pierwszą osobą, która mnie o to upomina.
        • mikul1991 Re: Two Worlds II - Epicki FAIL 16.11.10, 23:39
          mikul1991 napisał(a):

> Przepraszam za błąd. Mógł bym otrzymać informację jak poprawnie powinno być to
          > napisane? Wydawało mi się, że jest poprawnie. Jesteś pierwszą osobą, która mnie
          > o to upomina.

Oczywiście mógłbym razem..
    • damianuss Re: Two Worlds II - Epicki FAIL 15.11.10, 19:26
      Widać zarówno Arcania jak i nowy TW okazały się średniakami na granicy crapu : /. Szczerze sam jakoś nie pokładałem zainteresowania tą produkcją i widzę, że lepiej jeśli tak zostanie. Mam nadzieję, ze Wiedźmin 2 nie zaliczy żadnej wtopy (np brak EK w naszym kraju : P, przy okazji o tej dowiemy się już w ten czwartek to tak dla zainteresowanych).
    • fijau Re: Two Worlds II - Epicki FAIL 15.11.10, 20:00
      Będę bronił tej gry. Podsumujmy:

1. Oprócz dezinformacji względem wielkości świata gry producent podtrzymuje wszystkie wcześniejsze deklaracje dotyczące ilości questów (ok.200), długości gry (min. 20h), czyli ogólnie contentu za który płacimy. Czy w dzisiejszych czasach taka gra , czyli 20+ godzin zabawy to mało? Nie, są gry, które dają znacznie mniej. A nie wspominam tu jeszcze o multiplayerze w TW II.

2. Zdaje się, że oni mogli po prostu przeoczyć niedoinformowanie nas względem wielkości świata. Dirk Hassinger wypowiedział się na forum Zuxxez:
      board.zuxxez.com/showthread.php?t=35760&page=33
      Przeczytajcie jego wypowiedzi. Zero PR. Jak dla mnie gościu jest po prostu szczery, tj. nie okłamali nas względem wielkości świata, tylko po prostu nie podali dokładnych informacji. A wszyscy patrząc na mapę stwierdzili, że będą mogli zwiedzić całą wyspę Eikronas.

3. Ogólnie moim zdaniem te min. 20 godzin gry to mało. Liczyłem na więcej. ALE jeśli ktoś zagrał w tryb multiplayer to zrozumie gdzie RP zainwestowało czas zaoszczędzony na kampanii singlowej. Mamy tam kampanię w trybie kooperacji, 6 lub 7 rozdziałów action RPG w stylu Dungeon Siege, czyli biegniemy korytarzem, zabijamy, lootujemy i docieramy do wyznaczonych lokacji. To dopiero początek. Zarobioną kasę można zainwestować w trybie Village, gdzie budujemy własną wioskę! Ważne: kampanię kooperacyjną można zagrać w pojedynkę (nie jest taka trudna) i zajmie to pewnie kolejne 10-15 godzin. Pozostałych trybów MP jeszcze nie sprawdzałem dogłębnie.

4. Gra jest dobra. Grafika bardzo ładna, dopracowane lokacje. Jeżeli komuś przeszkadzają efekty wizualne, to są na to tweaki. Gra ma stosunkowo niskie wymagania. Na moim kompie z Phenom 9650 + Radeon 4890 + 4 GB RAMu wszystko śmiga. Uruchamianie gry zajmuje mniej niż minutę, a czasy ładowania lokacji to zwykle kilka sekund. System walki jest ciekawy. Teoretycznie można walczyć tylko szybko klikając LMB, ale można też podejść taktycznie: blokować, ripostować, odskakiwać, że też o atakach specjalnych nie wspomnę.

Ale to wszystko to jest nic w porównaniu z największym atutem tej gry. Uwaga, schylcie głowy boście niegodni:

BIEGANIE W TRAWIE POWODUJE, ŻE ONA SIĘ RUSZA surprised

Zawsze mi się wydawało, że nikt nie robi interaktywnej trawy, bo to zbyt obciążałoby GPU. A tutaj nie dość, że każdy krzak, zboże, chwast się rusza wokół biegnącego gracza, to jeszcze to wszystko płynnie działa i moja karta graficzna nie kopci! cool

5. Gra póki co obsługuje chyba tylko Dx 9. Obsługa Dx 11 ma być podobno dodana z patchem. A to dlatego, bo były jakieś bugi z tym związane (ale to wszystko podobno). Tymczasem słyszy się jakieś raporty o crashach, chyba szczególnie na najnowszych kartach. Także dobrym pomysłem byłoby chyba wstrzymanie się z zakupem do najbliższego patcha.
      • liliput Re: Two Worlds II - Epicki FAIL 15.11.10, 22:08
        > System walki jest ciekawy. Teoretycznie można walczyć tylko szybko kl
        > ikając LMB, ale można też podejść taktycznie: blokować, ripostować, odskakiwać,
        > że też o atakach specjalnych nie wspomnę.

Ok, ale po co skoro najskuteczniejsze jest ciągłe klikanie LMB i nic nie zmusza do stosowania bardziej wyrafinowanych ruchów? Mamy za małą kontrolę nad postacią, brak pojedynczych ciosów i tylko jeden kombos na dany typ broni który NAJŁATWIEJ jest wyprowadzić bezmyślnie klikając, nie starając się nawet robić tego miarowo. Ciosy specjalne kojarzą mi się z WoW, zwykłe wciskanie klawiszy 1- 4, które ni diabła nie sprawdza się w action rpg. Odskoki mijają się z celem- rzadko trafiają i nigdy nie zdarzyło się żeby ochroniły moją postać przed okrążającymi ją przeciwnikami.

Głównym jednak zarzutem wobec tej gry jest to, że walce brakuje "ikry". Tego ulotnego "czegoś" co przyciągało do monitora w takim Severance, Dark Messiah, czy nawet w Gothicu czy Oblivionie, które też przecież nie były idealne.

Żeby nie było- Two Worlds 2 ma genialne momenty, kupę frajdy sprawia mi kolekcjonowanie nowego ekwipunku, porównywanie statystyk, a motyw z graniem na instrumentach uważam za mistrzowski- nic tak nie relaksuje jak granie na gitarze na szczycie budynku przy pełni księżyca wink Niestety jednak wszystko rozbija się o (według mnie) przeciętny system walki, który sprowadza tę grę do poziomu mocnego średniaka z potencjałem.
        • dead.space Re: Two Worlds II - Epicki FAIL 15.11.10, 22:11
          Szkoda ze wiekszosc swiata uzyto w trybie multi...
        • fijau Re: Two Worlds II - Epicki FAIL 15.11.10, 23:06
          > Ok, ale po co skoro najskuteczniejsze jest ciągłe klikanie LMB i nic nie zmusza
          > do stosowania bardziej wyrafinowanych ruchów?

Lol, to tak jakbyś powiedział:
          "Ok, ale po co przechodzić te wszystkie questy poboczne, skoro wystarczy przejść tylko te główne i nic nie zmusza do przechodzenia pobocznych?" smile
          Odp.: Dla frajdy! Lubisz bezmyślne klikanie? Ja nie lubię, więc bawię się walką. Ale jeżeli ktoś nie miałby ochoty, to może sobie klikać bezmyślnie w większości walk.

Każdy typ broni ma kilka rodzajów ciosów, ale jest KILKA TYPÓW BRONI, więc liczba rośnie. Do tego dochodzą umiejętności i już jest zróżnicowanie!

Można zadawać pojedyncze ciosy. Spróbuj np. trzymając blok (RMB) zaatakować (1 x LMB). W ten sposób załatwiam przeciwników, którzy blokują; wyczekuję aż zaczną atakować i w tym momencie wykonuję ten szybki atak.

W walce z wieloma przeciwnikami bardzo przydaje się automatyczny wybór celu. Wystarczy obracać kamerą a kolejne ataki będą kierowane przeciwko różnym przeciwnikom. Dzięki temu można ich wszystkich trzymać na dystans, albo np. nie dać magom rzucić zaklęcia.

Taktyka bezmyślnego klikania czasami jest śmiertelna dla gracza. Potężniejsi wrogowie wymagają blokowania, bo jak nie blokujesz to albo cię poważnie zatruje, albo przewróci.

Walka w Oblivionie miała ikrę? Tam to dopiero było bezmyślne klikanie smile
          • liliput Re: Two Worlds II - Epicki FAIL 16.11.10, 14:13
            > Walka w Oblivionie miała ikrę? Tam to dopiero było bezmyślne klikanie smile

Po cichu liczyłem na taką odpowiedź wink System walki w Oblivionie również uwzględniał szarże, bloki, ataki kierunkowe, ataki z obrotu, kontry itp. Dlaczego więc i w tym przypadku nie stosować tego "dla frajdy"? Bo po prostu nie trzeba! Klik, klik, klik, klik, trup! Klik, klik, mikstura, klik, trup. Tak samo jest z Two Worlds 2. Po co kombinować, skoro wszystko czego potrzebujesz to odpowiednia ilość mikstur leczniczych (w dodatku bardzo tanich)? Przeszedłem całą arenę w ten sposób i jak na razie nie zapowiada się na zmiany wink
        • fijau Re: Two Worlds II - Epicki FAIL 15.11.10, 23:12
          Odskoki nieprzydatne? W otoczeniu oczywiście. Ale jeżeli masz na karku jednego, dwóch, może trzech przeciwników, którzy już do ciebie biegną, już biorą zamach tą trzymetrową lancą, to odskok jest idealny. Unikasz ciosu i jednocześnie możesz trafić przeciwnika.
          Bardziej bezużyteczna jest umiejętność cichego zabijania. Zwykle wrogowie są w grupach lub ciągle w ruchu, przez co nie sposób się podkraść niezauważonym.
    • kazekelo Re: Two Worlds II - Epicki FAIL 15.11.10, 22:27
      No ja zaliczyłem mega buga w grze kiedy robiłem questa dla gildi magów , palmowy gaj' kosnola totalnei się zawiesza kiedy podchodze pod wyznaczony punkt;/
    • cyniczne_oko epicki fail startowy, lupa potrzebna by przeczytac 16.11.10, 10:39
      moze i ogsciu pisze cos sensownego, ale napisal to tak mikroskopowo ze szkoda oczu. Nie mam lupy na podoredziu by toto odczytac scared
      • mdag Re: epicki fail startowy, lupa potrzebna by przec 16.11.10, 11:44
        nie potrzebna lupa, trzymając Ctrl naciśnij z 2-3 razy "+".
        Do standardowej czcionki wrócisz Ctrl i 0.
        • fijau Re: epicki fail startowy, lupa potrzebna by przec 16.11.10, 19:20
          Można też przytrzymać Ctrl i pokręcić kółkiem od myszy, jeśli takowe się posiada.
          Albo można przysunąć ryj do ekranu - od razu wszystko robi się większe.
          • paulinea Re: epicki fail startowy, lupa potrzebna by przec 16.11.10, 19:48
            Gratuluję monitora 12" tongue_out
            • angh Re: epicki fail startowy, lupa potrzebna by przec 16.11.10, 23:27
              Mam 24 cale, i co to zmienia? zapoznaj sie z dpi - przy tej samej gestosci 10 pixeli ma ta sama wielkosc, niezaleznie od rozmiaru monitora (zaleznie od rozdzielczosci)
              Mozna sobie tekst powiekszyc w przegladarce, ale po co w ogole bylo zmieniac wielkosc czcionki, tym bardziej, jezeli nie potrafi sie tego zrobic?
              • mikul1991 Re: epicki fail startowy, lupa potrzebna by przec 16.11.10, 23:31
                angh napisał(a):

> Mam 24 cale, i co to zmienia? zapoznaj sie z dpi - przy tej samej gestosci 10 p
                > ixeli ma ta sama wielkosc, niezaleznie od rozmiaru monitora (zaleznie od rozdzi
                > elczosci)
                > Mozna sobie tekst powiekszyc w przegladarce, ale po co w ogole bylo zmieniac wi
                > elkosc czcionki, tym bardziej, jezeli nie potrafi sie tego zrobic?

Tekst przekopiowałem ze swojego byłego bloga z całym kodem źródłowym. Jak pisałem to tylko pomyłka, którą próbowałem naprawić. Sorry.
            • mikul1991 Re: epicki fail startowy, lupa potrzebna by przec 16.11.10, 23:29
              Witam! Na początku napisałem, że błędnie wprowadziłem czcionkę, jednak brak edycji nie pozwolił mi tego poprawić. Dałem "zgłoś co usunięcia", jednak zamiast tego Polygamia walnęła to jeszcze na główną stronę. Nawet obrazki nie są wymiarowe. Był to mój pierwszy temat, więc proszę o wyrozumiałość. Jako szybki zoom polecam przytrzymać ctrl i scrollem od myszy w górę. Szybko i skutecznie. Przydaje się na wielu stronach. Pozdrawiam!
            • cyniczne_oko mam PC podpietego pod 37" telewizor fullhd 17.11.10, 14:24
              pod taka zabawke mam podpietego PC. I ni grzyba przed poradami nie bylem w stanie odczytac. 12" moniteor... moze jeszcze jakis starozytny monochromatyczny? Zlosliwe uwagi pozbawione sensu...
        • cyniczne_oko no to przeczytane, dzieki za porade 17.11.10, 14:20
          wyglada na to ze dwa swiaty sa tak naprawde jednym i to baaaaaaardzo malutkimsciana

Czuje sie zdegustowany, tak rolowac polskich graczy. Trudno, jesli chodzi o gry made in poland pozostaje czekac na kontynuacje przygod Geralta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka