Dodaj do ulubionych

Słaba sprzedaż Move?

06.12.10, 10:59
Wszyscy doskonale pamiętamy niedawne chwalenie się Sony sprzedażą swojego najnowszego kontrolera na poziomie 4mln egzemplarzy. Jakież było moje zdziwienie jak bardzo oszukana jest to liczba, ponieważ chodziło o ilość wysłaną do sklepów, a nie ilość sprzedanych w ręce klientów. Szacuje się, że do tej pory w ręce graczy trafiło około 2,5mln urządzeń z rodziny Move co przy takim czasie od premiery jest wynikiem niezwykle słabym. Kinect potrzebował zaledwie kilku dni aby zbliżyć się, a nawet przebić kontroler Sony. Smutny jest także fakt, że w kilka tygodni po premierze tematy o Move na forach świeciły pustkami, a serwisy aukcyjne zalały aukcje z używanymi zestawami startowymi.

Trzeba przyznać Microsoftowi, że potrafi sprzedać swój produkt i Sony musi się jeszcze sporo w tej kwestii nauczyć.

Zapraszam do merytorycznej dyskusji wink
Obserwuj wątek
    • Gość: kop Re: Słaba sprzedaż Move? IP: 62.233.184.* 06.12.10, 11:08
      Move pewnie sprzedawało by się nadal dobrze ale jak sie spojrzy na gry to wszystko jasne - bo ile można strzelać z łuku czy grać w siatkówkę. Przydało by się Kilzone 3 lub nowy Resident w komplecie z jakąś fajną bronią i znowu sprzedaż skoczy. Czemu CoD albo MoH nie obsługują move?
      • tytacz Re: Słaba sprzedaż Move? 06.12.10, 11:16
        Dokładnie. Jakby na to spojrzeć z boku to jakie ciekawe gry teraz są na Move? RUSE, ale trzeba lubić strategię; trafiające raczej w każdy gust Sport Champions; mini gry na PSN; MAG również obsługuje, ale czy ktoś w to jeszcze gra?

Co tam dalej mamy:

Nowy Tron obsługuje Move, ale robi to tak żałośnie, że równie dobrze mogliby to zrobić spokojnie na Sixaxisie.

Gra dla dzieci o Aragornie?

SOCOM 4, który trafi tylko i wyłączeni w fanów serii?

Wizardy zapowiada się prześwietnie, ale wygląda na to, że również to będzie gra PEGI +3.

Nie twierdzę tu oczywiście, że Kinect ma dużo lepsze gry, bo nie ma, ale przynajmniej MS wie jak go sprzedać smile.
        • tytacz Re: Słaba sprzedaż Move? 06.12.10, 11:17
          Oczywiście chodziło mi o Sorcery. Mea culpa :
        • kemiru Re: Słaba sprzedaż Move? 06.12.10, 13:41
          Jak głosi stare porzekadło: "reklama dźwignią handlu". Ms wydał na promocję kamerki przynajmniej tyle, co na marketing pierwszego xbox'a. Gdyby Sony przeznaczyło ponad 500 mln $ na kampanię, to pewnie efekt byłby taki sam. Pytanie, czy byłoby to w naszym interesie (core'owców)?

Ja od konsol oczekuję dobrych gier. To, co prezentują te "zabawki" mnie nie rusza. Na imprezie nie potrzebuję konsoli, aby się dobrze bawić. Zaś w kwestii ćwiczeń, wolę wyjść na świeże powietrze, niż niszczyć sobie wzrok przed TV/monitorem.
        • marrond Re: Słaba sprzedaż Move? 07.12.10, 15:42
          CytatMAG również obsługuje, ale czy ktoś w to jeszcze gra?
          Zaglądam codziennie i nie ma problemu ze znalezieniem gry dla 256 graczy. W każdym trybie poza tym na 96 graczy gra całkiem sporo ludzi.
      • jasniepan Re: Słaba sprzedaż Move? 06.12.10, 13:27
        No dobra, ale Kinect też nie ma jak na razie porażającej oferty gier. Na razie praktycznie same sportowe, muzyczno-taneczne i rodzinne wariacje Adventures, a mimo to sprzęt idzie jak woda. Zadziałał tu chyba marketing trafiający do innej grupy docelowej.

Przykład z życia - moja siostra, lat ok. 40, która zupełnie nie interesuje się rynkiem gier, była mocno zawiedzona, że nie istnieje coś takiego jak Kinect do PS3, które wcześniej kupiła swoim dzieciakom. Propozycja zakupu i prezentacja Move (jako "odpowiednika") która padła z mojej strony z entuzjazmem się nie spotkała - głównym argumentem był brak detekcji ruchów całego ciała, z czym mamy do czynienia w Kinekcie.

Być może Sony popełniło marketingowy błąd i produkt, z którego bardziej cieszyliby się "casuale", zaadresowała do "hardkorowych" graczy?

(dla jasności - nie posiadam PS3, tylko X360+Kinect)
        • fix_poland Re: Słaba sprzedaż Move? 06.12.10, 13:52
          @tytacz i po co założyłeś taki temat ? Move sprzedało się dobrze trollu i nie gadaj że słaba sprzedasz -.-" . Możesz trollować gdzie indziej
          • coletrain Re: Słaba sprzedaż Move? 06.12.10, 14:01
            przecież tytacz założył wątek w stylu dc-gt, czemu sie pieklisz ? smile napisał też że zaprasza do merytorycznej dyskusji, a ty napisałeś jak dziecko małe " nie bo nie ".
    • eduu Re: Słaba sprzedaż Move? 06.12.10, 14:39
      brawo! wspaniały temat który poruszyłem jakieś 2 tygodnie temu w moich badaniach, taka smutna prawda, Sony ściemnia z liczbami bo zazdroszczą rewolucyjnego kinecta który bije rekordy sprzedaży, do tego dochodzi brak gier/zapowiedzi i kiepskie działanie, Nintendo było pierwsze w 2006 smile
      Proszę nie zwracać uwagi na takich agresorów jak @fix dla nich sony to cały świat.
      • tytacz Re: Słaba sprzedaż Move? 06.12.10, 15:23
        eduu napisał(a):

> brawo! wspaniały temat który poruszyłem jakieś 2 tygodnie temu w moich badaniac
        > h, taka smutna prawda, Sony ściemnia z liczbami bo zazdroszczą rewolucyjnego ki
        > necta który bije rekordy sprzedaży, do tego dochodzi brak gier/zapowiedzi i kie
        > pskie działanie, Nintendo było pierwsze w 2006 smile
        > Proszę nie zwracać uwagi na takich agresorów jak @fix dla nich sony to cały świ
        > at.

Brawissimo! Widzę, że są tu jeszcze gracze widzący w jak podłej sytuacji znajduje się kontroler Sony.
    • angh Re: Słaba sprzedaż Move? 06.12.10, 15:12
      Czy mozesz mi palcem wskazac na serwisie aukcyjnym te 'uzywane zestawy startowe'?
      Ja znalazlem tylko _trzy_ uzywane na e-bayu.
      Mozesz tez mi podac linka do informacji (potwierdzonej), ze moze zostalo kupione przez 2,5 mln ludzi?
      Fora psn maja tysiace tematow dotyczacych move. Nie wiem, jakie fora Ty przeszukiwales, szukajac informacji o tym sprzecie, ale nasuwaja mi sie fora typu 'hafty i szydelkowanie', 'algebra liczb zespolonych', tudziez 'moje akwarium'.
      Kolejna sprawa jest roznica w sprzedazy w stanach i w europie. Gratuluje kinectowi sprzedazy w stanach - tam klient kupi to z zamilowania do marki, ale w EU jego sprzedaz nie jest nadzwyczajna.

Trzeba przyznac, ze parodiujesz idealnie zachowania gt_dc - temat bez sensu, informacje wyssane z palca, demagogia na poziomie przedszkola, i po co to komu? no ale coz, prawo zachowania energii - mamy jednego trolla z obozu ps3, to musimy miec drugiego z obozu x360. Rownowaga musi byc.

Ach, i tak, trzeba przyznac, ze Microsoft potrafi sprzedac kazdy swoj produkt, nawet, jezeli nie nadaje sie specjalnie do niczego powazniejszego. Coz, oby tego Sony sie nigdy nie nauczylo;p
      • tytacz Re: Słaba sprzedaż Move? 06.12.10, 15:31
        Bellissimo! Cieszę się, że mój wspaniały i obiektywny artykuł poruszył taką zawziętą dyskusję. Dla osób nie udzielających się w tym wątku mam radę, żeby nie patrzyli na fanbojów z obozu PS3, ponieważ nie są nic, a nic obiektywni i są tylko zapatrzeni na konsolę Sony.
        • seerax Re: Słaba sprzedaż Move? 06.12.10, 15:53
          heh jakby tu chodziło o kinecta to fanboye sony (no i dc_gt bo on przewyższa fanboystwo) napisali by "a kto by to chciał kupić" big_grin
          pozdrawiam
          • fix_poland Re: Słaba sprzedaż Move? 06.12.10, 17:01
            Niech ten temat zostanie zamknięty bo powstał w udziale trolli XBOX'a 360 a może jak sprzedał się Kinect co niee kinect to 500 milinów sprzedanych sztuk no tak !
    • anonim1979 Re: Słaba sprzedaż Move? 06.12.10, 17:06
      Cóż tu i ówdzie odzywają się głosy że Sony przed świętami masowo zapchało sklepy PS3'kami i zestawami Move.
      MOŻLIWE że w tych 4 milionach "shipped" w gadce-szmatce od PR (aka wysłanych do sklepów), liczyły się egzemplarze ZAMÓWIONE a nie dostarczone - to jest na statkach w magazynach w Chinach , tudzież jeszcze na/przed linią produkcyjną wink
      I stąd te różnice w cyferkach - można by pomyśleć że Sony potrzebowało rzucić cyferką dzień po tym jak M$ się pochwalił rewelacyjną sprzedażą Kinecta i "trochę" podkoloryzowali big_grin big_grin big_grin

gamrconnect.vgchartz.com/thread.php?id=120708
      https://www.mediafire.com/imgbnc.php/6cb5c820872c2e058db6b2da4219ddb92f957b0fe34176317e049c8090f5060d4g.jpg

https://www.mediafire.com/imgbnc.php/60149598da894bbf393c85cc99725e0eb94f29d75471bd07651b864a3a78f1d44g.jpg

https://www.mediafire.com/imgbnc.php/f6ac2a07f313fe422a57062222ca06b9293f8542125d47e64cd80209454e04894g.jpg

"I noticed my manager saying something similiar about the $100 Move bundles, too. Last week we got some more shipments of those and he said "Where the **** do they expect us to put these, it's not like they're selling out!" or something along those lines. That caught me off guard because he usually doesn't say things like that, but he is right. We have a ton of Move bundles, and again, in contrast, it's Kinect that's actually selling out, despite being more expensive.

That got me thinking that Sony might be channel stuffing Move as well, and it goes hand-in-hand with their recent "shipped" numbers reported. But I don't know if I'm speculating too far into this. The thing is, it's like this at every Gamestop in my area: mass PS3 shipments, [lesser] mass Move shipments,......"
      • legileg Re: Słaba sprzedaż Move? 06.12.10, 17:34
        Wspaniała wypowiedz anonim1979! Te 40 pudełek z zdjęcia z pewnością rzeczowo świadczy o 4 milionowej sprzedaży globalnej! Z pewnością domysły bezimiennego dziennikarza są więcej warte niż jakieś tam raporty finansowe i faktury przedstawiane inwestorom!

Cieszy mnie też, że nikt nie docieka jak Microsoft oszacował sprzedaż Kinecta na poziomie 2,5 miliona bez wsparcia firm takich jak NPD! Że nikt nie zastanawia się jak Microsoft zbadał ilość klientów w tych 58 krajach w których nie ma żadnej firmy sprawdzającej ilość trafiającą do klienta końcowego? Być może również jak każda inna korporacja nie zajmująca się sprzedażą detaliczną podała ilość "sprzedaną sklepom"?

Bardzo cieszy mnie istnienie tak wiernych i uczciwych klientów jak anonim1979! Tak bezkresne wierzących swej ukochanej firmie i tak dociekliwej wobec konkurencji! Dzięki Wam monopolizacja rynku będzie jeszcze łatwiejsza. Może nawet kiedyś zaczniemy Was łapać, znakować i wczepiać specjalne czipy w głowę, aby współpraca była jeszcze owocniejsza!
        • anonim1979 Re: Słaba sprzedaż Move? 06.12.10, 17:45
          santa
          Dołączam się do twojego wybuchu radości.
          Niech żyją Święta!
          big_grin
          • pawepek Re: Słaba sprzedaż Move? 06.12.10, 19:54
            @fix troll z ciebie jakich mało ichocby ci gó... wydali na to twoje PS to bys je chwalił idz lepiej sie zachwycac GT5
    • estevez Re: Słaba sprzedaż Move? 06.12.10, 21:55
      bodajze miesiac po premierze Costco w US obnizylo cene o $10 za zestaw PS Move (do $89), zaraz pozniej kanadyjskie Costco obnizylo chyba o $5. Gdyby sie tak rewelacyjnie sprzedawalo to by ceny nie obnizali tak szybko... Co ciekawe, faktycznie w wielu sklepach nie mozna bylo kupic pojedynczego kontrollera do PS Move - wczoraj zerknalem do Future Shop i nie mieli ...
    • Gość: mark24 Re: Słaba sprzedaż Move? IP: *.sqy-bng-011.adsl.virginmedia.net 06.12.10, 23:03
      merytoryczny nie jest pierwszy post więc nie po co jakieś głupie zaproszenie do merytorycznej dyskusji. Po pierwsze 2.5mln to zeszło start packów, a dildosów nikt nie liczył, ale szacuje się, że zeszło tego ponad 4mln.
      Po drugie sprawdź ofertę CEX-a (największa sieć komisów w UK) - na Tootingu (tu gdzie mieszkam) na witrynie reklamowej leży w różnej pozycji na pewno 5+ kinectów - ile leży dildosów move? Zero.
      Po trzecie - dyskusja o move umilkła bo chyba napisane zostało już wszystko. Nowych ambitnych gier nie ma i tyle. Ale będą i to jest na plus, bo na kinecta nic ambitnego i niekażualowego się nie pojawi i basta. Przyczyny są oczywiste więc nie warto się rozpisywać o małej dokładności za to dużych opóźnieniach.
      Po czwarte - osobiście doszedłem do wniosku, że move/kinect/wii etc. nie jest dla mnie - preferuję kanapowy tryb grania. Próbowałem np. w R.U.S.E i po jednej głupiej misji tak bolały mnie ręce, że następnych 5 misji przeszedłem pod rząd na padzie (ani grama zmęczenia..). A, że to co odziedziczyłem po prapraprzodkach niewątpliwe pochodzi od leniwca, więc nawet odpuściłem sprawdzanie niektórych tytułów na move (jeżeli działają one padzie). Po co się męczyć.
      Ale czekam na Sorcery. To ostatnia szansa move - w innym wypadku sprzęt będzie używana tylko i wyłącznie na imprezach zakrapianych alkoholem.
      Po piąte - gdybym ja dostał 500mln USD na promocję - to sprzedałbym tą kamerkę conajmniej 10 razy lapiej. Policz sobie drogi tytaczu, ile kinectów musi się sprzedać by pokryć chociażby koszta reklamy, Mi wychodiz conajmniej 5mln, a gdzie koszta developingu, etc. etc.?
      Po szóste - move jest sexi, kinect nie jest. Wystarczy zapytać pierwszą lepszą kobietę.
      • eduu Re: Słaba sprzedaż Move? 07.12.10, 02:17
        Po siódme - przykry z ciebie fanboy Sony, Kinect sprzedał się w 25 dni lepiej niż ps move w 3mc i to boli agresorów konkurencji smile ale nie ma co się dziwić kopia wiilota, brak gier i zapowiedzi, średnie działanie = marna sprzedaż
        • razielus_2010 Re: Słaba sprzedaż Move? 07.12.10, 10:00
          eduu internetowy trollu. Twoje wypociny nie są warte funta kłaków. Wyzywasz ludzi od fanboy*ów sam jednak nie potrafisz porządnie nic argumentować. Sony move same zło. Jako brat bliźniak dc_gt lub też jego klon zacznij chociaż pisać ciekawie bo jak narazie to żerujesz na najniższych instynktach u ludzi. Obie maszynki Xbox360 i PS3 są fajne i każdą bym polecił i chciał do grania. Żal mi Ciebie. sciana
          • fix_poland Re: Słaba sprzedaż Move? 07.12.10, 12:49
            Widać że Trolle muszą być na tym świecie tak dla równowagi ale no cóż ..
            • estevez Re: Słaba sprzedaż Move? 07.12.10, 20:13
              bez wdawania sie w dyskusje co lepsze jedno jest pewne: Sony ma wyjatkowo slaby PR (albo MS ma tak dobry). Jak Move wychodzilo, to bylo pare imprez w niektorych sklepach ale skromnie wszystko - nawet sam przegapilem premiere i kiedys sie w sklepie natknalem na Move "wow to juz wyszlo?" MS zrobilo profesjonalne zamieszanie i wszystko wskazuje, ze ten Xmas bedzie ich - nawet ludzie, ktorzy nie maja Xboxa slyszeli o Kinect, podczas gdy paru moich znajomych, ktorzy maja PS3 o Move dopiero sie dowiedzieli ode mnie lol (pewnie dlatego, ze zazarcie w Black Ops punkty zbierali ...smile
    • grzechuj Re: Słaba sprzedaż Move? 07.12.10, 22:51
      w ciągu weekendu w jednej z największych sieci "stacjonarnych" sprzedało się 2700 zestawów startowych move.
      Nie mogę podać skąd mam dane ale są one prawdziwe.
      innym problemem jest brak dostępności ze strony Sony.
      Gdyby nie to sprzedało by się jeszcze więcej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka