Dodaj do ulubionych

Black Prophecy po raz kolejny.

28.12.10, 10:46
Ahoj wszystkim. To mój pierwszy post na tym zacnym forum a piszę w sprawie zbliżającego się szybko wkroczenia Black Prophecy w fazę otwartej bety. Jeżeli dobrze pamiętam to temat tego nieźle zapowiadającego się darmowego MMO osadzonego w kosmosie był już poruszany na gamecornerze ale strzelę tutaj adresem na wypadek gdyby ktoś miał ochotę dowiedzieć się czegoś więcej: www.blackprophecy.com/ .

Skoro zakaz pisania i rozmawiania o zamkniętej (jeszcze becie) został niedawno zniesiony to zachęcam do opisania tutaj swoich wrażeń z gry - jak długo gracie? Do jakiej frakcji należycie? i tak dalej...

Ja gram jako Genide, mam dopiero 6 poziom bo ostatnio niestety nie miałem za dużo czasu na granie. Generalnie moje wrażenia z gry, mimo kosmicznej liczby mniejszych i większuch bugów, są całkiem pozytywne. Niestety nie mogę znaleźć za wielu polaków do do wspólnego grania przez co gra się momentami trochę dłuży.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pegi_12 To jest EVE? 28.12.10, 17:21
      Strasznie podobne ?
      • wyjebonzo_szamal Nie ma z EVE za dużo wspólnego 28.12.10, 18:28
        Ahoj,BP ma tyle z EVE wspólnego że jest osadzone w kosmosie smile Model walki i latania jest kompletnie odmienny od tego istniejącego w EVE (w które grałem tylko chwile ale pamiętam chyba jak tam to wyglądało). W Black Prophecy model latania jest zręcznościowy, nakierunkowany na szybką walkę i manualne kierowanie wszystkimi manewrami (istnieje coś takiego jak adrenalina w grze która rośnie w miarę walki i może być używana do wykonywania specjalnych manewrów). Dla porównania w EVE model jest dużo bardziej statyczny, namierzasz cel i atakujesz a samo latanie wykonuje się samo (proszę mnie poprawić jeżeli coś sie zmieniło)

Pozdrawiam
    • ammarmar Re: Black Prophecy po raz kolejny. 28.12.10, 18:31
      Hej, a to może będziesz wiedział, jak rozwiązać taki problem:

Miałem klucz do zamkniętej bety już od dawna, dostałem mail z linkiem do instalatora.

Gra sama się update'owała, ale jakiś czas nie grałem i jak spóbowałem potem włączyć grę, to mi powiedziała, że mam tak starą wersję, że nie da rady się zupdate'ować. Stara wersja gry = nie da się grać.

W efekcie teraz nie mogę grać w ogóle, bo moja gra ma zbyt starą wersję a link do instalatora wskazuje na jeszcze starszą wersję, która też nie chce się uaktualnić.

Tak więc pytanie brzmi: SKĄD WZIĄĆ AKTUALNY INSTALATOR DO TEJ GRY?

Co do wrażeń, to bardzo mi się podobała, i wizualnie (szczególnie planeta z polem lodowych asteroid dookoła) i gameplay (bardzo podobny do starego, dobrego Freelancera).

Nie grałem w EVE ale z tego, co czytam, to kompletnie inna gra.
      • wyjebonzo_szamal Re: Black Prophecy po raz kolejny. 28.12.10, 18:39
        Zajrzałem na forum i w gąszczu innych mniejszych oraz większych problemów znalazłem to:

blackprophecy.gamigo.com/forum/showthread.php?p=53190#post53190
        To jest, z tego co wyczytałem przynajmniej, link do aktualnego clienta. Ściągnij i napisz potem czy działa :]

Pozdrawiam
        • ammarmar Re: Black Prophecy po raz kolejny. 28.12.10, 18:56
          Dzięki! Na pewno spróbuję, jak wrócę do domu. Z tego, co pamiętam, miałem instalator do wersji 0.80, więc ten na pewno jest nowszy.
      • brum75 Re: Black Prophecy po raz kolejny. 29.12.10, 13:27
        Powodzenia przy instalacji i aktualizacji smile Niby to beta więc nie ma co wybrzydzać, ale...
        Przechodziłem przez to parę dni temu. Musiałem sobie przypomnieć niemiecki z liceum żeby jakoś przebrnąć przez lekturę for smile Problemy przy updacie i instalacji to bardzo popularny temat jak zdążyłem zauważyć. Skończyło się na tym że z jakiegoś xmla gdzieś w sieci znalezionego wyciągnąłem linki do patchy i plik po pliku ręcznie zasysałem i instalowałem po kolei bo ten cały updater za skarby nie chciał działać. Ale w końcu się udało smile
        Coś sobie tam stworzyłem, parę jakiś gwiazdolotów zestrzeliłem, mnie ze dwa razy też ubili i na razie nie wiem co dalej. Żadnego tutoriala nie widziałem a za bardzo czasu na samodzielne rozgryzanie gry nie było. Może w weekend przysiądę bo gra wygląda na taką co może mnie wchłonąć smile Tylko muszę dać jej szansę.
        • ammarmar Re: Black Prophecy po raz kolejny. 29.12.10, 14:12
          A udało mi się mniej więcej bezproblemowo zainstalować ponownie klienta przy użyciu instalatora ver. 0.87.

Sama instalacja i potem dociąganie patchy była bezproblemowa (tyle, że patchy było z 1GB).

Natomiast sam instalator, gdy najpierw pobierał pliki z sieci (~5GB) regularnie co kilka(naście) minut się wywalał. Na szczęście wystarczyło go uruchomić ponownie i wznawiał pobieranie od momentu, w którym się wywalił.

Trochę zdążyłem wczoraj postrzelać i od ostatniej wersji, w którą grałem niestety niewiele się zmieniło:

Na +:
          - poprawili interfejs (w końcu widzę, jaki mój kosmolot ma status tarcz i kadłuba)
          - widzę, że pojawiły się bazy klanowe, chociaż na razie pusto w nich
          - nowe misje
          - voice acting się pojawił gdzieniegdzie
          - nowe animacje (np. animacja "skoku" do innego systemu)

Na -:
          - nadal nie da się przydzielać punktów, dzięki którym wraz ze wzrostem "adrenaliny", można wykonywać szybkie manewry
          - interfejs craftingu nadal jest beznadziejny - nie da się jasno określić, czy np. kupiony mod do silnika w ogóle da się na nim zamontować
          - gdzie jest handel?
          - gdzie są NPC? konwoje, patrole, obce pancerniki z eskortą? wydaje się, że jedyne, co lata to respawnujące się cele, w zależności od sektora o różnym poziomie

Na razie daleka droga i coś powoli to idzie.
    • uba-buba eve 28.12.10, 18:37
      W EvE nie tyle co statyczny, co bardziej taktyczny, a sama gra prawie ze jest RTSem.

BP mnie rozczarowalo co pisalem juz w komentarzach, bo to jest typowa gra gdzie tworcy poszli na latwizne.
      Stworzyli nie dosc ze frakcje (czyli brak epickich bitew miedzy sojuszami, przez co pvp nie jest tak ciekawe jak w eve) to caly swiat instancjonowany, co u mnie zdyskfalifiowalo gre na starcie.

Porazka po calej linii, totalna gra casual i arcade, nic wiecej. Co wiecej wiazaca krotko ze soba. Ekonomia swiata jak i o samym wygladzie swiata nie decyduja gracze jak w EvE.
      Krotko mowiac interakcja ze swiatem = 0. Kolejna gra RPG tyle ze w kosmosie ot co.

Liczylem na nia, ba, to przezemnie gamecorner sie nia zainteresowal jak zaczalem o niej wspominac w newsach o mmo, ale po dostaniu sie do CB, caly czar prysl.

Krotko mowiac - gra fajna dla osob do pogrania na chwile, bo dla wiekszosci graczy MMO nie podejdzie mechanika po tym co zrobili tworcy - grafika to nie wszystko, nudzi sie po tygodniu, a przeciez w MMO chodzi zeby przyciagalo na miesiace - tu niestety NIE MA CZYM.
      • wyjebonzo_szamal Re: eve 28.12.10, 18:48
        Jest sporo racji w tym co mówisz ale przyznam że dalej wiąże spore nadzieje z tym tytułem. Bardzo brakuje mi gry MMO osadzonej w kosmosie z grą w stylu starego dobrego Freelancera. Gra jest w całkiem wczesnej fazie produkcji więc można mieć nadzieję ze jeszcze całkiem sporo sie zmieni. A jeżeli nie rozwinie sie w wystarczającym stopniu po prostu ją zostawię, plus tego że jest darmowa i widać jej rozwój w zamkniętej becie (i wkrótce otwartej).

A tak nawiasem mówiąc, zbaczając z tematu MMO, mam nadzieję że dożyję kontynuacji Freespace'a która nie zhańbi poprzednich części, brak mi trochę ostatnio symulacji osadzonych w kosmosie na miarę tych gier.
        • sir_nomis Re: eve 28.12.10, 20:01
          wyjebonzo_szmal, fakt ...symulacji osadzonych w kosmosie nie ma dużo na rynku, ale według mnie X3: Terran Conflict daje radę i jeśli chodzi o single player to zostawia w tyle wszystko co dotychczas powstało.
          Na Black Prophecy trochę liczyłem, że będzie to właśnie coś w tym stylu, tylko MMO, ale jednak widząc po wypowiedziach to nie to...
          • galekanalek Re: eve 29.12.10, 00:20
            Jumpgate evolution powinien być ok, tyle, że po ostatnich rewelacjach z frontu to wątpię czy kiedykolwiek wyjdzie. Może Infinity da radę załatać tą dziurę.

Prawda jest taka, że brakuje po prostu nowego Freelancera, MS raczej nie interesuje się tematem.
      • galekanalek Re: eve 28.12.10, 19:58
        To w EVE te wszystkie systemy nie są "instancjonowane"? A to ciekawostka...
    • gorion103 errory 28.12.10, 21:37
      Wy też macie ciągle error c0000005?<br />
      <br />
      Ja mam co ~10min... tak sie nie da grac...
      • kuba9519 Re: errory 28.12.10, 23:19
        Ja tam nie mam żadnych błędów, ale za to takie lagi, że walka nie ma najmniejszego sensu.

Tak ogólnie to miałem nadzieję, że zrobią coś lepszego, ale się pomyliłem. Nie wybija się ponad te ok. 90% słabych MMO.
        • axshh wymagania 29.12.10, 09:10
          Mi osobiście podoba się gra , lecz posiadam 4gb ramu , intela i5 , radeona hd4800 ,a mimo to przy uruchamianiu wyskakuje że nie spełniał wymagań , na szczęście gra działa
          • gorion103 Re: wymagania 29.12.10, 09:16
            Mi też krzyczy o wymagania

Najpierw myślałem że to przez to że mam 2GB-1Mb dla płyty i gra myślała że nie mam 2GB
            ale teraz widze że to po prostu bug.<br />
            Phenom 9850/ HD 5830 /2GB ram i na średnio-wysokich mam ~40FPSów
            • wincenty.okon Czekam na Frontier MMO 29.12.10, 09:54
              Jak w temacie. Dopóki nie pojawi się tak świetna gra jaka była w pierwszej połowie lat 90-tych ale w wersji MMO to nie tykam się tanich podróbek.
              • wyjebonzo_szamal Re: Czekam na Frontier MMO 29.12.10, 10:50
                Ja za to oddałbym duszę i dorzucił jakiś gratis za dobrze zrobionego, klimatycznego Freespace'a 3. Jako mmo chyba nawet nie chciałbym go (freespace'a) widzieć, bo pewnie ta świetna, klimatyczna, trzymająca w napięciu gra została by zdegradowana do grindu i okazjonalnej instancji.

A co do black prophecy to teraz zaproszenie do bety dostał mój kumpel więc może grając we dwóch wrażenia będą lepsze.
    • mmssiik Re: Black Prophecy po raz kolejny. 31.01.11, 11:34
      Gra zapowiada się super, dlatego też powstała pierwsza polska strona poświęcona Black Prophecy - www.bp-mmo.pl .
      • devdd Re: Black Prophecy po raz kolejny. 12.03.11, 20:56
        zaluje, ze zainstalowalem... naprawde, szkoda tych paru godzin grania. Guano jakich malo, nudna, prosta jak cep, Jest tylko ladna i nic wiecej. zeby chociaz walka byla bardziej emocjonujaca jak w starych spacesimach (x-wing, starlancer, freespace itd), Nie. Jest skomplikowana jak kurka wodna tylko z lepsza oprawa.
        Jestem zly na siebie za zmarnowany czas...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka