Dodaj do ulubionych

Niewygodny pad od PS3

09.03.11, 09:11
Witam,
od dawna wiadomo że pad do PS3 jest niewygodny więc chciałem was spytać co myślicie o zamienikach, np:
allegro.pl/saitek-ps2700-dual-analog-pad-do-ps3-i-pc-i1480619435.html
który jest bardzo podobny do tego od xboxa(galki, triggery)...ale znalazłem też coś takiego:
allegro.pl/nakladki-ps3-l2-r2-real-triggers-gioteck-i1484834297.html
allegro.pl/dualshock-3-ps3-sony-nakladki-na-analogi-bateria-i1485484203.html (drugie zdjęcie)...
czy ktoś z was używał już tego typu rzeczy? opłaca sie kupić? czy lepiej zostać przy standardowym padzie?
pozdro
Obserwuj wątek
    • fix_poland Re: Niewygodny pad od PS3 09.03.11, 09:19
      Twój post to debilizm " Od dawna wiadomo że pad do PS3 jest niewygodny" O_o . Nie umiesz trzymać pada ? Co każdy palec na każdym przycisku leży ? Jak tak to wiadomo że będzie nie wygodnie -.- . Mam dużą rękę jakoś normalnie używam pada i nie mam problemów z obsługą tego pada . Na przyciskach R2 , L2 powinien leżeć po 1 palcu do obsługi (wskazujący) i wciskasz też nim L1 , R1 . Kciuki na analogach leżą i nimi wciskasz np X . Skoro już ci wyjaśniłem obsługę pada to przestań płakać i używaj go ..
      • aaassskayley Re: Niewygodny pad od PS3 09.03.11, 09:26
        Używam go i już sie przyzwyczaiłem ale po prostu pytałem innych o zdanie...i niemusisz odrazu sie tak rzucac big_grin
        • pimpnino Re: Niewygodny pad od PS3 09.03.11, 10:27
          Nie trzeba krytykować sprzętu od Sony, to się nie będzie rzucać.
      • s.p. Re: Niewygodny pad od PS3 09.03.11, 09:40
        Twój post to debilizm. Wiesz lepiej czy gra mu sie wygodnie czy nie ?
        Powiedz mi czy mi sie gra wygodnie z analogami tak blisko siebie że moge używać lewego prawym kciukiem. Bo mi sie wydaje że nie ale wole się upewnić
      • aaassskayley Re: Niewygodny pad od PS3 09.03.11, 09:41
        @fix_poland
        odrazu zaznaczam że niechce nikogo do sb zraźić wiec jesli post kogos zdenerwował czyc coś to z góry sorki
      • Gość: trzymacz padow Re: Niewygodny pad od PS3 IP: *.static.ptr.magnet.ie 09.03.11, 10:29
        twoj post to debilizm, to ze ty masz rece 14 latka i pad Ci lezy dobrze w rekach, nie ozacza to ze komus innemu dobrze bedzie lezec. <br />
        Mozesz mi tez powiedziec, jak juz sie znasz tak bardzo na ergonomii jak powienienem trzymac Bosch'a GRL160DHV??

Zgadzam sie z autorem posta - pad do ps3 jest niewygodny, palce zssuwaja sie z dolnych triggerow, pad wydaje sie maly, dlatego tez warto kupic wspomniane nakladki - ja je kupilem i duzo lepiej sie gra, wygodniej tez sie trzyma pada.
        • oceanic815 Re: Niewygodny pad od PS3 11.03.11, 18:28
          s.p... wiemy że to ty.
      • matryc Re: Niewygodny pad od PS3 11.03.11, 10:02
        Chłopczyku, twoje wypociny to debilizm.
        Podchodziłem 3 razy do PS3 i za każdym razem konsola lądowała na allegro, własnie przez ten kretyński padzik dla dzieci.
        Jak się ma rączki 16 latka to pewnie można sobie grać...
        Niestety nie przyznasz racji, że pad jest do dupy, bo jestes fanboy, ale ja ci powiem, że do pada nie powinienem się w ogóle przyzwyczajać, bo to jest medium którym kontroluje wszystko na konsoli. Ma być w 100% ergonomicznie, wygodnie. Pad od PS3 niestety taki nie jest i wiele osób o tym wspominało. (wypukłe analogi, wypukłe triggery, analogi miękkie przez co niedokładne, jedynie dobry krzyżak...)
    • diehardtrilogy Re: Niewygodny pad od PS3 09.03.11, 10:33
      Witam.
      Ja jestem posiadaczem takich nakładek na gałki. Jeśli chodzi o ergonomię, sprawują się bardzo dobrze, jeśli miałbym jakieś zastrzeżenia, to są one następujące: po pierwsze, krawędzie "gumek" ocierają się o obudowę pada. Nie jest to jakiś wielki problem, ale np. przy przesunięciu lewego analoga w kierunku górnym-lewym, odczuwa się, że gałka dotknęła obudowy (trzeba też liczyć się z powstawaniem drobnego śladu na plastiku). Nie można jednak mówić o ograniczeniu ruchu. Drugi problem wynika z samego materiału, z którego ów produkt jest wykonany. Jest to zwykła guma, która ma tendencję do rozciągania się z czasem, także w trakcie zdejmowania/zakładania nakładki. Problem trzeci, choć być może inni nie bedą go mieli, jest taki, że raz na jakiś czas muszę te nakladki zdjąć i przeczyścić same gałki, bo po pewnym czasie użytkowania nakładki zaczynają się ślizgać (!). Pomimo wad, sądzę jednak, że warto się zainteresować, bo nie jest to jakaś kosmiczna inwestycja, a ergonomia bardzo wzrasta. Można by co prawda poszukać też produktu wyższej jakości, jeśli uda się znaleść.
    • adibandzioch Re: Niewygodny pad od PS3 09.03.11, 10:35
      Dla niego pad może być niewygodny.
      Co nie oznacza, że dla wszystkich. Jeśli większość by narzekała, to nie sądzę by Sony od 15 lat nie zmieniało jego konstrukcji.
      • mikili Re: Niewygodny pad od PS3 09.03.11, 13:16
        PAd od PS3 jest fatalny. Odbiera w ogóle przyjemność z grania. Gałki trigerry kształt waga wszystko do wymiany.
        @adi sporo narzeka ale Sony dalej w swoim świecie archaizmów
        • billyg Re: Niewygodny pad od PS3 09.03.11, 13:23
          Pad fatalny i do wymiany to powiedz mi o padzie do xboxa360 bo jest 100 razy gorszy i gorzej mi sie gra .
          • mikili Re: Niewygodny pad od PS3 09.03.11, 13:29
            billyg co mam ci powiedziec skoro nie podałeś żadnych wad?
          • jack19 Re: Niewygodny pad od PS3 09.03.11, 14:29
            ... a może po prostu jesteś sonyboyem, który nie może znieść krytyki pada jego najukochańszej konsoli? suspicious
    • duoboy ... 09.03.11, 14:19
      ...od dawna wiadomo, ze pad do iksboksa jest niewygodny... smile ilu ludzi, tyle opinii... tips dla posiadaczy ps3; jesli pad wydaje sie wam zbyt lekki polecam przystawke-klawiature... wtedy jego waga jest ok!
      • fix_poland Re: ... 09.03.11, 17:58
        "Ręce 14 latka " - Buahahha . Człowieku żebyś wiedział jaką ja mam łapę ^^ . Nie wiesz to się nie wypowiadaj smile . Co prawda palce zsuwają się z Trigerów ale po jakimś czasie użytkowania ja nauczyłem się robić aby nie spadały . smile . Mój brat też nie ma problemów z trzymaniem pada a ma rękę dużą i ma 22 lata ;> .
        • Gość: cap Re: ... IP: *.adsl.inetia.pl 09.03.11, 18:22
          @fix
          Ze wszystkich małoletnich fanboyów na poly twoje posty rozbawiają mnie najbardziej.22 letni brat z wielką łapą moze pożyczy ci troche mamony i zainwestujesz w dobrego PC lub inna konsole niż PS3
          • fix_poland Re: ... 09.03.11, 18:37
            Aktualnie mam dobrego PC smile . Pożyczyć ?
        • Gość: Blue Re: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.11, 18:23
          Panowie luz.

Używam pada od paru lat, jak grałem jeszcze na PS2 strasznie mnie od niego bolały kciuki, nie wiem wtf - może rzeczywiście za krótka odległość od chwytu do gałki i przykurcz mięśni robił swoje. Na PS3 już nie miałem takiego problemu. Inna sprawa, że Rzeczywiście zdarzyło mi się raz czy drugi, że albo palec się ześlizgiwał z triggera, albo z gałki.
          Chill out, zapewne w padzie od X-a też by mi coś przeszkadzało, ale niestety nie mam to się nie wypowiem z własnego doświadczenia. Kumpel narzekał na tamtejsze triggery z uwagi na to, że są wąskie to one go wkurzały, a na te z PS3 znów nie powiedział złego słowa... ile ludzi tyle opinii.
          • prawdak Re: ... 09.03.11, 19:09
            podobnie jak cap mam niezły ubaw z postow fixawink
            • prawdak Re: ... 09.03.11, 19:10
              Blue trigerry z reguły są waskie to w końcu spusty a te PS3 spustami nazywane są umownie bo w ogóle ich nie przypominają
              • mistrzmc10 Re: ... 10.03.11, 06:33
                Ubaw to mam z twojego wyglądu hahabig_grin BTW pad od PS3 jest dużo lepszy niż ten od xbxoa tego od xa mógłbym dobrze używać jako bumeranga
    • angh Re: Niewygodny pad od PS3 09.03.11, 19:30
      No to ja mam szczescie, bo trafilem na ten wygodny pad do ps3wink a lape mam spora.
      I cala ta zlosc powyzej wynika z tego, ze napisales, iz pad od ps3 jest bezapelacyjnie zly. Pewnie gdybys napisal, ze Ci ten pad nie podchodzi i chcialbys go jakos usprawnic czy kupic zamiennik, to sporo osob po prostu by Ci pomoglo.
      I moim zdaniem pad od ps3 jest znacznie lepszy od tego na x360. Nie znosze niesymetrycznych galek, ale najwiekszym problemem byla ta cholerna bateria na dole. Po paru godzinach gry w geow musialem nalozyc juz plastry na kostkipalcow. Pewnie trzeba sie do tego przyzwyczaic, ale z padem sony nie mam najmniejszych problemow, wiec mam prawo do takiej opini.
      Ale tez nie startuje z pozycji 'powszechnie wiadomo, ze pad od iksa jest niewygodny' - kazdy ma inne preferencje, i nie moja broszka jest decydowac za innych.
      A co do pytania, to polecam zainwestowac w te nakladki najpierw - jezeli rozwiaza one Twoj problem to sporo oszczedzisz, zamiast kupowac nowego pada, a jak nei rozwiaza, i zdecydujesz sie na zakup, to niewiele stracisz.
      • matryc Re: Niewygodny pad od PS3 11.03.11, 10:13
        angh napisał(a):

> I moim zdaniem pad od ps3 jest znacznie lepszy od tego na x360. Nie znosze nies
        > ymetrycznych galek, ale największym problemem byla ta cholerna bateria na dole.

A ja nie znoszę symetrycznych gałek i powiem Ci dlaczego.
        Trzymając pada PS3, dłonie mam wygięte i skręcone, po jakimś czasie bolą mnie oba nadgarstki, co jest mega niewygodne.
        Co do asymetryczności pada od iksa to właśnie to mi się wydaje bardzo wygodne, bo to jest naturalne dla dłoni i ułożonych rąk, tak jakbym coś po prostu w rękach trzymał, wygodnie...

I zgadzam się z Tobą, bateria w padzie iksa jest położona fatalnie, jej kanty wbijają się najbardziej w palec prawej ręki...
    • rivriet Re: Niewygodny pad od PS3 09.03.11, 20:17
      Wy sobie tam wojujcie jak dzieci, a ja za to polecam autorowi tematu wybór czegoś takiego:
      www.amazon.co.uk/PowerA-Pro-Elite-Wireless-Controller/dp/B003V4AK8E/ref=sr_1_38?ie=UTF8&qid=1299698205&sr=8-38
      • angh Re: Niewygodny pad od PS3 09.03.11, 20:19
        Czytajac opinie na sieci raczej bal bym sie polecac to cos komukolwiek...
        • rivriet Re: Niewygodny pad od PS3 09.03.11, 20:44
          @angh - Ja jakoś mam pół roku i się sprawuje bardzo dobrze. Tutaj polska recenzja:
          www.gamikaze.pl/Specjaly/Test_Power_A_Pro_Elite_Wireless_Controller_PS3.aspx?sub=0
    • sora_no_iro. Re: Niewygodny pad od PS3 09.03.11, 22:57
      Hmmm co mogę dodać do tematu. Na ds3 nigdy nie zderzyły mi się kciuki. Nigdy nie zsunęły się z gałek, podobnie jak nie zanotowałem problemów z trigerami. Dlaczego? Z tego samego powodu, dla którego sterowanie inne niż to z call of duty, nie stanowi dla mnie problemu smile Zdolność adaptacji. Plus kształt pada, zaprojektowany tak, by pasować do różnych dłoni. Podobnie jest z padem xboxowym. Jeśli ktoś nazywa go mało wygodnym, niech powie to gościowi z yt, który wykręcił nim 100% triali w ssf4. Jak dla mnie całe te narzekania biorą się z ułomności co niektórych. Radzę więc zmienić hobby na szydełkowanie, bo obsługa pada to za wiele. Nie jestem w stanie zrozumieć wypisywanych tu debilizmów. Ciężar? To jest ostatnia rzecz o jakiej myślę grając. Wydaje się mały? Co znaczy wydaje się? shock
      • rivriet Re: Niewygodny pad od PS3 10.03.11, 02:28
        Jezu... co chociażby mnie obchodzi, że dla Ciebie DS3 jest wygodny? Dla założyciela tematu DS3 NIE JEST wygodny i szuka rozwiązania, a nie Waszych wypocin jak Wam ten pad leży w ręce. Czy to do was nie dociera? To tak jakbym założył temat: "Cześć, chcę sprzedać Hondę Civic i kupić np. Mitsubishi. Jaki model polecacie?", a ludzie by mi tylko wypisywali "Zgiń, przepadnij! Jak możesz bezcześcić naszą Hondę?! Nie umiesz nią jeździć, dla mnie to idealne auto!".
        • aaassskayley Re: Niewygodny pad od PS3 10.03.11, 07:38
          @ rivriet
          dzieki, mniejwiecej o to mi chodzilo big_grin
          • aaassskayley Re: Niewygodny pad od PS3 10.03.11, 08:05
            zakupie nakładki a jak nie pomogą kupie nowego pada wink mam tylko pytanie..czy te nakladki mogę kupić naprzykład w MM czy Saturnie czy tylko allegro?
            • rivriet Re: Niewygodny pad od PS3 10.03.11, 10:22
              Raczej tylko na Allegro.
              • aaassskayley Re: Niewygodny pad od PS3 10.03.11, 10:48
                aha dzieki
                piwo
        • sora_no_iro. Re: Niewygodny pad od PS3 10.03.11, 10:51
          nie wzywaj imienia... no ale skoro już to zrobiłeś to jestem. Może łaskawie mógłbyś zauważyć, że skomentowałem dyskusje ps3 vs xbox, a nie preferencje autora. I właśnie o preferencje tu chodzi. Bo sorry ale oba kontrolery to najwyższa klasa i ciężko znaleźć coś lepszego. I nie będzie niewygodny tylko dlatego, że ktoś nie potrafi go prawidłowo używać - bo jak inaczej to nazwać, skoro np. ja problemów nie mam. Czyt. podczas grania w ogóle nie myślę o padzie. A o naprawdę wygodnym sterowaniu pogadamy gdy nie będzie wymagało rąk.
      • piszczalkafan Re: Niewygodny pad od PS3 12.03.11, 01:18
        No i tu rację przyznać Tobie muszęwink
        Analiza...Mężczyzna 22lata...duże łap..dłonie...analiza grupa krwi 0Rh-...
        Kciuki się stykają sięwink
    • ded Re: Niewygodny pad od PS3 11.03.11, 03:27
      testowałem kilka rodzajów nakładek, to dodam coś od siebie:

Według mnie takie nakładki powinny być w każdym bundle z dualshockiem. O ile nigdy mi nie przeszkadzały gałki, o tyle rzeczywiście triggery są dosyć niewygodne. Na początku kupiłem sobie małe wyprofilowane nakładki na triggery, które sprawiały się całkiem ok, jednak później zaopatrzyłem się w nakładki, które wydłużają triggery gdzieś o 1/3 długości, do tego są wyprofilowane (w kształcie łuku) i jest to rozwiązanie idealne.
      Do tego małe gumowe nakładki na gałki - próbowałem takich wyprofilowanych na kształt xboxowych (gałki były wtedy wklęsłe), ale okazało się to niewygodne ze względu na fakt, że gałki w takim wypadku były odpowiednio wyższe. Najlepszym rozwiązaniem okazały się cienkie gumowe nakładki z wyraźnymi kropkami na powierzchni dla lepszej przyczepności - nie zmieniają wielkości samej gałki poprawiając przy tym znacząco grip.
      Jeśli zaś chodzi o nakładki na triggery, to nie spotkałem się jeszcze z dobrymi - zostaję przy oryginalnym rozwiązaniu
      • ded Re: Niewygodny pad od PS3 11.03.11, 03:28
        ded napisał(a):

> Jeśli zaś chodzi o nakładki na triggery, to nie spotkałem się jeszcze z dobrymi
        > - zostaję przy oryginalnym rozwiązaniu

W ostatnim zdaniu miałem na myśli krzyżaka, nie triggery, sorrysmile
    • aaassskayley Re: Niewygodny pad od PS3 11.03.11, 19:21
      A gdzie zakupiles nakladki? w jakiej cenie mniejwiecej? krzyzak akurat jest bardzo dobry wink
      • ded Re: Niewygodny pad od PS3 12.03.11, 07:18
        za nakładki dałem 20 zł, kupione na amazonie brytyjskim (darmowa przesyłka)
    • simplex Re: Niewygodny pad od PS3 11.03.11, 23:29
      Po ponad roku grania dokupilem Gioteck Real triggers oraz nakładkę FPSFreek na prawego analoga - od tego czasu gra mi się lepiej i polecam takie rozwiązanie.

Moim zdaniem pad od PS3 faktycznie troche gorzej "leży" od tego od Xboxa (mam obie konsole), ale nie sadze aby byl on kompletnie do dupy i od trzymania go odpadały ręce tongue_out

Mój ideał to bezprzewodowy kontroler do ps3 w ksztalcie kontrolera od xboxa smile Moze ktos go kiedyś stworzy.
      • piszczalkafan Re: Niewygodny pad od PS3 12.03.11, 01:14
        I ja obiema "rencoma"pod wypowiedzią kolegi się zgadzam.
        Suma sumarum pad od klocka jest wygodniejszy bez "ulepszaczy"
        Amen! wink
    • bakanin Re: Niewygodny pad od PS3 12.03.11, 19:03
      Pada nie kupuj bo nie ma analogowych przycisków,ja się już tak przejechałem,nie było,chociaż w opisie piało że są analogowe.

Nakładki na gałki-nie mam pojęcia.

Nakładki na trigery są spoko,palce się nie ześlizgują.
      Te nakładki,miałem takie dostać a przyszły całkiem inne.
    • tytacz Re: Niewygodny pad od PS3 13.03.11, 15:32
      Rada dla wszystkich, którym palce się zsuwają z triggerów: umyjcie swoje spocone łapy to się nie będą palce zsuwać smile.
    • largo Re: Niewygodny pad od PS3 13.03.11, 19:16
      Wiecie co jest zabawne w całej tej dyskusji? To, że rozmawia się tu w zasadzie o dwóch gamepadach - tym od PS3 i tym od Xbox360 a nie o gamepadach ogólnie i to jest powodem wszelkich flame'ów. Jeszcze nie widziałem takiej dyskusji wśród graczy pc gdzie każdy wychwalałby myszkę jedynie słusznej marki (np. logitech, microsoft, razer, itp.) big_grin To dopiero byłoby zabawne. Ja przyznam szczerze, gram głównie na pc. Nie mam konsoli stacjonarnej, mam przenośną PSP ale to całkiem inna bajka jeśli chodzi o sterowanie (żeby nie było, że jestem fanboyem, dłuższa gra na PSP też męczy dłonie). Mam jednak gamepada od PS2 (dualshock2) jak i od Xbox360 (przewodowy, bez baterii rzecz jasna). Gamepada kupiłem przede wszystkim do gier sportowych gdzie wymagana jest duża ilość przycisków (bardzo lubię grać we wszelkie koszykówki, niegdyś z EA, teraz 2K). Każdy z tych gamepadów ma swoje wady i zalety a to czy ktoś uzna coś za zaletę czy wadę, zależy niestety od tego jakie ma ręce. W kwestii myszek wśród graczy (a zwłaszcza pro-gamerów) szczególną uwagę zwraca się na wymiary myszek i sposób gry. Jeden woli jak cała dłoń spoczywa na myszce, inny trzyma myszkę wyłącznie opuszkami palców. Zwykle jest to obwarunkowane właśnie rozmiarem dłoni, długością palców. Z gamepadami jest podobnie. Ja nie mam wielkich dłoni ale nie mam też malutkich. Nie mam stacjonarnej konsoli ale przez kilka lat używałem gamepada od PS2 a ostatnio od xbox360. Nie kupowałem tych gamepadów przez wzgląd na jakieś sympatie do danej marki. Miałem wcześniej (gdy jeszcze nie było xboxa) w rękach gamepada od PSX więc gamepad sony był moim pierwszym zakupem... do pc. Tak, kupiłem bo lubię gry sportowe a nic lepiej się w nich nie sprawdza jak właśnie gamepad z dużą ilością przycisków. Po kilku latach, gdy padł mi jeden z analogów w DS2, postanowiłem spróbować gamepada microsoftu i... nie wróciłbym do poprzedniego chyba, że sony w końcu diametralnie zmieniłoby kształt swoich gamepadów. Przy DS2, po długiej grze po prostu drętwiały mi palce. Mógłbym to przyrównać do podróży samochodem gdzie mogę sobie ustawić siedzenie i kierownicę tylko na dwa sposoby - wygodnie, luźno ułożone nogi ale za daleko kierownica i wyprostowane ręce lub prawidłowo ułożone ręce ale podkurczone nogi i stopy na pedałach. W DS2, przy używaniu 4 przednich przycisków, analogi dla moich kciuków są po prostu za daleko odsunięte w tył, przy używaniu tylko dwóch, dolnych triggerów jest znacznie lepiej. Przy czterech triggerach trzeba mieć już chyba dłuższe palce. W xboxowym gamepadzie tego problemu nie mam, lewy kciuk naturalnie spoczywa na analogu, prawy obsługuje ABXY, są bliżej triggerów więc nie muszę tak gimnastykować palców. Jedyne co mnie wkurza to d-pad, ten od DS2 jest o wiele lepszy ale d-pad i tak rzadko wykorzystujemy do sterowania. Wypukłe analogi w DS2 mnie wnerwiały. Jeśli się nie patrzy na pada podczas gry to czasem kciuk zjedzie nam na krawędź "grzybka" (nie czujemy środka analoga) i wtedy nagle wykonujemy niezamierzony/nieprecyzyjny ruch w grze. Podobają mi się analogowe triggery w gamepadzie microsoftu, w samochodówkach się przydają. Zawsze jednak intrygowało mnie to po co są analogowe przyciski "figury" w DS2 i jakie gry z tego korzystają (konsolowe oczywiście)? Na koniec moich wypocin chciałbym jeszcze poruszyć sprawę kształtu samych gamepadów. Kształt obudowy ma również wpływ na to jak trzymamy gamepada i tu nasuwa mi się porównanie do myszek o których wspomniałem. DS2, przez swój kształt i rozmieszczenie przycisków, wymuszał na mnie trzymanie końcami palców, gamepad od xbox360 trzymam niemal całego w dłoniach i to mi bardziej pasuje i jest dla mnie wygodniejsze wink
      Zastanawiam się czy kiedyś, gdy wreszcie zdecyduję się na zakup konsoli, będę się kierować wygodą gamepada czy nie? Tak, wiem. Są już kontrolery ruchu ale to mnie nie rusza wink

BTW ale i tak klasyczne joysticki rządzą wink

BTW2 czy ktoś wie czy w Polsce ktoś sprzedaje potencjometry do DS2? Niestety nic nie wygooglałem w PL sklepach ani nie znalazłem na allegro sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka