Dodaj do ulubionych

Wiedźmin 2 - wrażenia, informacje, problemy

16.05.11, 08:15
Jako że premiera Wiedźmina 2 już jutro, a dzisiaj zaczną grać (oby jak najszybciej) posiadacze Edycji Kolekcjonerskiej, to zakładam ten temat dla ułatwienia komunikacji. Na początek parę informacji:

Aktywacja kluczy EK się opóźniła

Jednym z głównym atutów EK miał być o dobę wcześniejsza aktywacja gry. Niestety, krótko po północy CD Projekt poinformował na Facebooku, że przesunie się ona. Do 8 nie została uruchomiona. Co powodowało problem? Ściąganie dodatkowych elementów, aktualizacji i DLC. CDP jednak właśnie poinformował, że:

"Bardzo dziękujemy wszystkim, którzy wytrwali. Ponownie przepraszamy. Odblokowywanie serwerów uaktualnień właśnie ruszyło. Ponieważ jest ich dużo i są rozsiane po całym świecie - proces musi potrwać. Zaczął się kilka minut temu, a dla niektórych użytkowników może potrwać nawet do dwóch godzin.
Jeszcze raz dzięki! Jeszcze raz sory!"

Problemy z EK

Poza kwestią kluczy wielu graczy narzeka, że ich EK nie są w najlepszym stanie - głowa Geralta ma odpryski lub gra się nie instaluje. Natknęliście się na podobne problemy?

Pierwsze recenzje

W czasopismach pojawiły się pierwsze recenzje. CDA - 9+, fiński magazyn Pelit 93/100, francuski jeuxvideo 19/20

Zapisane gry

Jeśli chcecie uruchomić grę z zapisem z poprzedniej części, to przyda się Wam to zestawienie wypisanego:

Scoia'tael a la simplex:
sendfile.pl/72582/000544_-_Zakon_Plonacej_Rozy-066.rar
Neutralny a la wypisany:
www.megaupload.com/?d=YUEADQ9T
Zakon a la sywyynelle:
www.fileserve.com/file/4VbkKFf

Wrażenia

Tutaj jeszcze nic nie ma... Ale jak tylko uruchomicie grę (posiadacze EK powinni móc grać już za chwilę), to dajcie znać jak się wam podoba.
Obserwuj wątek
    • doctrine Eh... 16.05.11, 08:30
      Czyli jeszcze nie działa? Współczuję tym, którzy czekali całą noc. Zamiast rzucać nierealnymi terminami, mogli napisać że będzie rano i dać się ludziom wyspać.
    • rzeznicc historia prawdziwa 16.05.11, 09:01
      50mb.pl/
      • slawomir.serafin Re: historia prawdziwa 16.05.11, 10:04
        popłakałem się ze śmiechu smile
      • tom_tom_1 Re: historia prawdziwa 16.05.11, 10:30
        popłakałem się na pani z rybą big_grin
      • sick_chicken Re: historia prawdziwa 16.05.11, 10:52
        Mistrzostwo
    • marxter ... 16.05.11, 09:27
      - głowa obita lekko... Nie wiem czy będę reklamował...

- czy gra działa czy nie, to mam to już w pompie bo siedzę w pracy...

CDP dało ciała. Zapewnienia o starcie 16.05 o godzinie 0.01 podchodzą pod niezgodność towaru z umową tylko komu będzie się chciało walczyć...

Po raz kolejny okazało się, że dostaje po tyłku legalny (i w tym wypadku najlepszy - bo płacący 300%) klient, a pirat stresów nie ma...
      • wypisany Re: ... 16.05.11, 09:44
        Nie mam teraz czasu na dłuższą wypowiedź, ale niezadowolonym chciałbym przypomnieć, że CDPR nie prosiło o SecuROM, oni nie prosili o żadne DRM, ponieważ ich zdaniem DRM jest większym utrudnieniem dla legalnego gracza, niż dla pirata. I wygąda na to, że ta prawda znów się potwierdziła. Owszem, to źle, że CDP nie dopilnowało daty premiery, ale trzeba pamiętać, że zaczęło się od tego, że zostali oni zmuszeni do użycia DRMów.
        • marloon-1987 Re: ... 16.05.11, 09:50
          Atari wymusiło DRM na świecie, w Polsce dystrybucją zajmuję się sam CDP Red. Poza tym, mówimy o wersji kolekcjonerskiej dostępnej tylko w Polsce przez Gram.pl. Sami są sobie winni że nie przetestowali takiego rozwiązania jakie wprowadzili. Wydawało mi się, że taki DRM będzie idealny, ściągnąć 50 MB i po kłopocie, później o połączenie z netem nie trzeba się martwić, rozwiązanie na pewno lepsze niż u Ubisoftu. Okazało się, że wcale tak różowo nie jest a ludzie którzy kupili kolekcjonerkę tracą to, za co wydali prawie 150 zł więcej niż pozostali (dla niektórych odpalenie gry wcześniej było ważniejsze niż głowa Geralta)
          • simplex Re: ... 16.05.11, 17:48
            "Poza tym, mówimy o wersji kolekcjonerskiej dostępnej tylko w Polsce przez Gram.pl.

masz na myśli tę wersję dostępną tylko w Polsce?
            www.zavvi.com/games/platforms/pc/the-witcher-2-assassins-of-kings-collectors-edition-including-the-finisher-pack/10289734.html
        • marxter Re: ... 16.05.11, 09:53
          Tak szczerze - to co mnie obchodzi czy prosili czy nie prosili... Fakt jest taki, że wrzucili do W2 największy szajs jaki jest na rynku czyli SecuROM... Ciekawe czy będzie się przypieprzać do wirtualnych napędów jak przy GTAIV...

Skończy się jak w przypadku większości upierdliwych DRM na PC - zassaniem cracka żeby spokojnie pograć...
        • thiefi Re: ... 16.05.11, 11:18
          Zmuszone? Przez kogo?
          W Polsce to CDP jest wydawcą , nie Namco, więc Polska wersja mogła być bez DRM gdyby chcieli, a nie chcieli więc to ich rzecz.

• doctrine re 16.05.11, 09:55
        U mnie też głowa (Geralta) lekko obita i uwalona tym sztucznym materiałem, którym wyłożone jest wnętrze pudełka. Może byłoby inaczej gdyby ktoś wpadł na pomysł zapakowania jej chociażby w jakiś papier. DVD-ROM instalował grę ok. 40 minut, przy drugiej płytce o mało nie zszedł (sprzęt mam nowy). Poza tymi małymi zgrzytami wszystko w porządku - ale gdybym miał drugi raz kupować wybrałbym premium edition zamiast EK.
        • enteriusz Re: re 16.05.11, 11:39
          Do mnie głowa dojechała cała - fakt jest trochę uwalona tym czarnym "futrem" z wyściółki, ale dało się to doczyścić. Gra instalowała się cholernie długo - nawet nie wiem ile, bo zamiast oglądać okno postępu odpaliłem se god of wara na konsoli.
          Ja miałem inny problem z keyem - otóż podpiąłem kompa po TV by mieć wiedźmina na 40 calach - trochę oczy mnie zaczeły boleć od pulpitu w 1080p wiec zwiększyłem DPI w windowsie do 125%. I co? okazało się, że w takich ustawieniach nie da się wpisać cdkeyabig_grin. Po prostu w polu na CDkey, mimo tego, że jest ono aktywne, nie można nic wklepaćsmile. Na szczęście ustawienie normalnego DPI rozwiązuje ten problem.
          A dziś dodatkowo się wk... bo czekałem wczoraj do północy jak szczyl na gwiazdkę, by odpalić wiedźmaka - jak wiadomo - nie udało się. Dziś rano wstałem 20 min wcześniej by chociaż odpalić - znów lipa.
          Dopiero jak przylazłem do pracy przeczytałem, że serwery uruchomiono o 8:10. WTF!!!?????
          Pierwszego wiedzimna EK przysyłali mi na raty - najpierw zwykła edycje bez żadnego info, że resztę doślą później. Potem przyszła reszta EK. Na koniec dosłali przeprosiny z bonem na 100zł w gram.pl - wtedy przeprosiny zostały przyjętesmile.
          A teraz co?! Znowu wtopa!!!!!!!!!! FUUUUUU!!!
      • blahfff Nie jest zle ;-) 16.05.11, 13:24
        Nie narzekaj, poki co witaminki nie ma wiec posiadacze edycji kolekcjonerskiej i jutro zapewne premium czy innej oryginalej sa jeszcze z przodu. Moglo byc gorzej, wystarczy sobie przypomniec magiczne zabezpieczenia Ubisoftu i cyrki z Assassin's Creed.
    • hadare marketing 16.05.11, 10:26
      za to ile CDP ma wpisów na fejsie... suspicious
    • jabbur Ehhhh :/ 16.05.11, 10:46
      Tyle w temacie. Dobrze, że nie chciało mi się zamawiać preordera smile
      a Ty PP zły człowiek jesteś bo mojego save nie podlinkowałeś
      a inny zły człowiek zajeb ł mi kubek z biurka
      poniedziałek
      psia kość
    • mariosgh1 Re: Wiedźmin 2 - wrażenia, informacje, problemy 16.05.11, 11:46
      Ja się nastawiłem na nocne granie, czekałem, czekałem i wreszcie poszedłem spać wkurzony. Najgorsze, że ciągle pisali, że już niedługo, że zagramy przed świtem....a zaczęło działać właśnie teraz!smile
    • rdk_f Re: Wiedźmin 2 - wrażenia, informacje, problemy 16.05.11, 11:58
      Dzisiaj o 22:00 w Złotych Tarasach jest "nocna premiera Wiedźmina z CD Projekt". Ciekawe ilu szczęśliwych posiadaczy kolekcjonerki przyjdzie z dobrym słowem... wink
      • ohcmon dawajcie wrażenia 16.05.11, 12:32
        Dobra, ludzie, skoro już działa to może ktoś wrzuci w końcu wrażenia z gry? A nie z oczekiwania na nią? smile
        • dante_art Po pierwszym dniu 18.05.11, 00:53
          Właśnie na dziś skończyłem pierwsze kilka godzin gry. Musze przyznać, że Prolog jest naprawdę świetnie skonstruowany. Gra bardzo sprawnie wzbudzą chęć rozwikłania głównego wątku fabularnego .
          Oprócz lepiej wyreżyserowanych scenek, również dialogi w polskiej wersji językowej zaliczyły wzrost jakości. Jak dla mnie w jedynce dubbing Geralta momentami był najsłabsza strona udźwiękowienia ( że nie wspomnę o ciągłym i wnerwiającym „bywaj”, która z oczywistych względów ograniczono). Tutaj wreszcie brzmi naturalnie, a nie jak pozbawiony intonacji i czytany z kartki lektor.

System walki faktycznie potrafi przysporzyć frustracji, zwłaszcza przy większej liczbie przeciwników.
          Do tego brak możliwości zażywania mikstur podczas walki? To coś, co dla mnie jest największa bolączką i głupotą.

To tyle jak na razie;]
    • enteriusz wrazenia 16.05.11, 12:53
      Ja ci opiszę wrażenia:
      Otóż siedzę właśnie w pracy i mam dziwne wrażenie, że po 16 dalej sobie nie pogram w wiedźmaka, bo znów coś się spie....szy
    • weidepl Wrażenia 16.05.11, 13:09
      Jest fajnie smile
      Na sprzęcie lekko poniżej minimum (AMD x2 4200+, gf9800gtx+) da się grać w miarę komfortowo.
      Wybrałem poziom trudny i walki rzeczywiście są trudne smile W ciągu pierwszej godziny 4 razy zginąłem, ale powoli się uczę i chyba już wiem jak się powinno walczyć. Ogólnie bez pułapek/bomb/znaków/eliksirów nie ma większych szans nawet już z 3 osobowym oddziałem.
      • loqs Re: Wrażenia 16.05.11, 16:43
        Na jakich ustawieniach i rozdzielczości grasz? Mam troszkę lepszego procka i słabszą kartę, zastanawiam się czy w 1280x1024 odpalę : p
      • errabundi Re: Wrażenia 18.05.11, 09:53
        A więc pierwsze wrażenie: to nie jest gra RPG, tylko action RPG. Moim zdaniem za bardzo koncentruje się na umiejętnościach i refleksie gracza, a nie skillach Geralta.

Poza tym jestem bardzo zły na Sławka Serafina, że pisząc o swoich wrażeniach z wersji dziennikarskiej nie powiedział ani słowa o QTE (quick time events, czyli klikaniu na żądanie gry). Ten idiotyzm rodem z konsol nie ma nic wspólnego z grami role-playing i psuje mi całą zabawę.

Nie wspomnę o innych irytujących detalach.

Żeby nie było tak czarno napiszę o pozytywach. W2 kupiłem na GOG, więc nie doświadczyłem żadnych problemów z instalacją, ładowaniem, etc. Jedyne, czego mi brakuje, to polskiej ścieżki dźwiękowej, ale to niewielki problem, który jakoś zaraz rozpracuję.

Bardzo podoba mi się grafika i klimat. Foltest w Prologu jest rewelacyjny, NPC wydają się myśleć, choć walka - na normalnym poziomie - wydaje się za trudna. Cóż - cytując Mistrza - "każdy szermierz dupa, kiedy wrogów kupa". Muszę więć oduczyć się nawyków nabranych w inncyh grach hack 'n slash (TAK! Walka w W2 niewiele ma wspólnego z RPG).
        • d_pawel Re: Wrażenia 18.05.11, 10:13
          errabundi -> Średnio się z tobą zgadzam. Fakt, refleks w walce jest ważny, ale jeszcze ważniejsza jest taktyka. Trzeba używać znaków i przedmiotów dodatkowych. Polecam znaki na ochronę i pułapkę (diabelnie skuteczna do wyeliminowania lepszych przeciwników).
          • errabundi Re: Wrażenia 18.05.11, 10:44
            Paweł, korzystam z tego. Ale mimo wszystko - jako odlskulowemu roleplayowcowi - psuje mi to zabawę. Stanowczo wolę inne podejście.
        • jabbur easy easy 18.05.11, 11:40
          easy mode / easy QTE

i można zająć się fabułą, a nie testowaniem w sobie małpiej zwinności palców smile
    • el.kocyk Re: Wiedźmin 2 - wrażenia, informacje, problemy 16.05.11, 14:14
      co wlasciwie przenosi save? jaki ma wplyw? przenosi itemy? bron?
      • kamil-szczepan Re: Wiedźmin 2 - wrażenia, informacje, problemy 17.05.11, 10:27
        @ el.kocyk<br />
        dołączam się do pytania
    • marxter Re: Wiedźmin 2 - wrażenia, informacje, problemy 17.05.11, 12:54
      i7 980X, 18GB HD5970 - 1920x1200 - Ultra, wszystko na max - są problemy, po wyłączeniu uberpróbkowania (polubiłem to słowo wink ) jest idealnie. Na testy czeka HD6990.

- Grafika - rewelacyjna - naprawdę ładnie to wygląda, ale pojawiły się problemy z animacją - włosy Geralta zaczęły w jednej scenie świrować...

- Historia - wydaje się ciekawa - ciężko oceniać po początku - ale myślę, że wciągnie...

- Problemy z ustawieniami klawiatury i myszy - strzałki przypisywane ręcznie w pliku, nie znalazłem opcji invert mouse - za to duży minus - gram od lat na takich samych ustawieniach i zmienianie tego mnie męczy...

- Mechanika gry - nie podoba mi się pójście w stronę hack&slasha - rozwiązanie z W1 było IMHO ciekawsze - GodOfWar może to to nie jest, ale Torchlighta już zaczyna przypominać, tyle, że trzeba trochę uników robić... tongue_out

- Brak wiedźmińskich stylów powoduje, że lepiej mi wywijać kilofem niż D'yaebl... Większe obrażenia... To może spowoduje, że częściej będą broń wymieniał...

- Właśnie nie wiem dlaczego mam D'yaebl jako miecz a nie Gwalhir... Muszę poszukać czy dobrze zaimportowało save'a...

- Błąd logiczny w grze - w jednej scenie smok odlatuje z naszym mieczem, a w następnej już ten miecz mamy na plecach...

- Dodatkowo działania eliksirów - określone czasem - fajnie wiedzieć ile będzie czasu jeszcze, ale można użyć tylko w trybie medytacji - na razie to nie problem, ale zobaczę później jak się sprawdzi w walce

- Etap skradankowy to jakaś magia - po 3 nieudanym zasadzeniu się na gościa tłukłem ich jak popadło, a jak znalazłem kilof to już w ogóle na luzie to poszło... Tyle, że później zjebkę dostałem, że ucieczka miała być po cichu a nie poprzez przerąbywanie się przez strażników... Niestety Witcher 2 to nie Splinter Cell albo Hitman pod tym kątem...
    • d_pawel Re: Wiedźmin 2 - wrażenia, informacje, problemy 17.05.11, 19:37
      No i jestem po paru godzinach gry. Heh, walka jest strasznie trudna i trzeba używać znaków. Natomiast etap ze skradaniem udało mi się przejść bez bezpośredniej walki. A sama gra? Na razie wydaje się bardzo fajna, chociaż parę uchybień tu i tam znaleźć można.
    • pjotrula Re: Wiedźmin 2 17.05.11, 19:53
      Gram może pół godziny, więc póki co wrażeń nie ma, ale będą problemy:

1. Przypisywanie klawiszy jest - że tak w klimacie obozu Foltesta powiem - o kant dupy. Niektórych opcji w ogóle nie da się zmienić (dziennik?), nie można też przypisać niektórych klawiszy. Jestem mańkut, gram od zawsze na kursorach, dlaczego nie mogę jak chcę?

2. Optymalizacja póki co szału nie robi. Czekam na nowe sterowniki nVidii, może pomogą sprawie. Gram.pl już informuje o pierwszych pomysłach na obejście laga. Mieć nadzieję...

3. Jakaś opcja podświetlenia interaktywnych elementów istnieje? Bo nie znalazłem. W jedynce była, nie wierzę że wycięli.

4. Wszyscy NPC w obozie krzyczą jeden przez drugiego. Trudno chwilami odróżnić który dialog jest który, każdy jeden szybko się osłuchuje. Mam nadzieję, że ta częstotliwość potem idzie w dół.
      • mariosgh1 Re: Wiedźmin 2 17.05.11, 20:03
        ja gram kilkanaście godzin i walka naprawdę jest trudna. Prawie zawsze gram na poziomie trudnym, ale teraz po kilku godzinach zmieniłem na normalny i tylko na ciekawsze walki zmieniam na trudny. Właściwie nie ma łatwych walk, zawsze trzeba kombinować, samym mieczem się nie wygra. Dawno tyle razy nie ginąłem, jakbym chciał do końca grać na trudnym to bym zaliczył 3 cyfrową liczbę zgonów. Mam nadzieję, że casuali tym nie odstraszą.
        • lukempire Re: Wiedźmin 2 17.05.11, 21:36
          Ja mam pytanie w sprawie optymalizacji.
          Wiem że moja karta nie jest nowa ale jak sądzicie czy pomimo tego ze pisze ze minimalnie musi byc karta z 512 mb a ja mam GeForce 8600 GT 256 mb to jest szansa by uciągneła na minimalnych chociaż na 20 FPSów? Procesor Intel Core 2 Duo 2.4 Ghz Pytam bo w najblizszej przyszlości nie mam szans na zmiane kompa lub karty graficznej
        • arturro_ua jak dla mnie słabo 17.05.11, 21:39
          grafa ładna, filmiki ciekawe, ale te po*ebane wstawki co chwile mnie irytują, rozmycie jest straszne a walka niekontrolowana.

Tak Tak... za chwile mi odpiszecie że nie umiem walczyc i ze chodzi o to żeby było trudno. Ale co z tym że tak naprawde NIE mamy kontroli nad postacią... skacze kiedy chce obraca się w tylko sobie znanej osi kiedy się tylko odbije na dalej niz metr. Jak dla mnie tryb walki jest główny powodem dla którego nie pogram w to więcej. kolejnym elementem jest zbieranie itemów - poprostu ich nie widac! Grałem dosłownie 30 minut i o tyle za dużo.

Na plus jest poprawiona postawa walki, optymalizacja lokacji i silnika gry oraz lepsze filmiki w stosunku do pierwszej części tej gry. Brak ładowania podczas przechodzenia między lokacjami /domkami - świetnie.

Tylko co z tego skoro dostajemy RPG które ma skopaną walke (pomijam że elementy które pojawiają się na ekranie podczas tutorialu znikaja szybciej niż się pojawiaja), nieprzemyślaną fabułę w którą "wbijamy" się (jako gracze) w środku akcji oraz sterowanie jak z konsoli w stylu Price of Persia.

Szacunek dla części pierwszej oraz pogarda dla drugiej.
    • maxaue dialogi? 17.05.11, 23:06
      Czy ma ktoś problem z nawiązywaniem dialogów? Mam problem przy queście "biada pokonanym" - nie mogę zagaić rozmowy z kusznikami stojącymi obok tej grupki cywili, a chyba powinno się dać. Albo źle mi się wydaje hehe.
    • puscifer88 figurki 17.05.11, 23:24
      Już wiem po co są papierowe figurki wink Doskonale wypełniają czas potrzebny na instalację big_grin Łącznie z czasem potrzebny na zgranie płytek na dysk w związku z problemem z CRC wink

We dwójke z kumplem męczyliśmy się z nimi godzinę ;p Szczególnie Geralt jest wyzwaniem. Chyba, że to jedynie my jesteśmy tak ograniczonymi orangutanami wink

Co do optymalizacji. Ja gram na średnich i śmiga ładnie (większe panoramy powodują minimalne przycięcie). Karta Ge Force 8800 GTS (640mb DDR3).

Ogólnie jestem gra oczarowany. Szczegolnie smaczkami, które mozna dostrzec neimalże z każdej strony wink
      • wypisany Re: figurki 18.05.11, 00:28
        Do mnie Wiedźmin jeszcze nie dotarł,więc się nie wypowiadam, podrzucę tyko fajny link, bo warto to puścić w świat (bez obaw, żadnych spoilerów):
        imageshack.us/f/847/metascore.png/
        • mr.lipton Re: figurki 18.05.11, 09:47
          Quad 2,5
          gtx 460
          4 GB RAM
          win 7 i niestety stary monitor 17 " także rozdziałka 1280x1024

automatycznie ustawiło mi na niskie a bangla na wysokich nie testowałem jeszcze ultra ale już widzę że czas na zmianę monitora.

pograłem raptem 40 minut i wrażenia początkowe:

grafa świetna
          optymalizacja imho niezła (i to bez nowych sterów od nvidii)
          dialogi przynajmniej te na początku całkiem fajne
          walka raczej słaba - nie podoba mi się to automatyczne ustawianie i doskakiwanie do celu- ale i tak jest lepiej niż w 1
          gra w kości to porażka, albo ja ku... szczęścia nie mam uncertain

za to wydanie jest świetne, na prawdę za 79 pln gra suondtrack mapka całkiem fajnie zrobiona i jakieś książeczki których jeszcze nie oglądałem tongue_out
      • heliot Klatkowanie 20.05.11, 21:18
        Ja mam grę od 2 dni. Najbardziej wkurza mnie w niej klatkowanie, mam kartę graficzną nVidia GTS 250, wszystkie ustawienia mam na minimalne, a gra nadal klatkuje. Usuwałem nvidia 3d, sciagalem sterowniki, wylaczalem drugi monitor i nic, jest jakiś sprawdzony sposób, czy trzeba będzie na patch czekać ?...
    • pjotrula Re: Wrażenia 18.05.11, 11:09
      A ja się póki co zgadzam - przy czym zaznaczam, że na razie mam za sobą tylko prolog.

Po tych kilku godzinach nie czułem, jakbym grał w rasowego RPG. Wspomniane QTE to po prostu imbecylizm - w szczególności sekwencja ucieczki po moście. Takie sekwencje pięknie się sprawdzały w "Uncharted 2", ale to nie znaczy że wszędzie pasują. Niechże Nate Drake będzie sobie Natem Drake, a Geralt Geraltem.

Walka to jest action RPG. Jeśli wymaga taktyki, oznacza to jedynie to, że jest dobrym action RPG, a nie że magicznie nim być przestaje. Już mniej hack&slashowo (choć i sporo łatwiej) jest to rozwiązane w "Dragon Age 2". To, co się dzieje na ekranie, chwilowo bardziej przypomina mi "Darksiders" niż pierwszego Wieśka. Nawet ogólny schemat sterowania wydaje się być zrobiony z myślą o padach.

Nie mówię, że jest to zrealizowane źle. Ba, jest wręcz zrealizowane bardzo dobrze. Ale fakty warto nazwać po imieniu. Dziś po pracy zaczynam rozdział pierwszy, i liczę że tam poczuję się już bardziej jak w klasycznym RPG, a mniej jak w pełnej animowanych przerywników konsolowej platformówce.
      • pjotrula Re: Wrażenia 18.05.11, 11:12
        (odpowiedź miała iść pod recenzję Errabundi, ale coś mi się rozjechało ;])
        • mariosgh1 A co w tym złego, że to action RPG? 18.05.11, 15:03
          A co w tym złego, że to action RPG? To jakiś zarzut czy co? Myślenia i taktyki jest tu bardzo dużo. Myśleć trzeba szybko, a taktyki jest więcej niż we wspomnianym DA2. Tu nie ma zwykłego klikania. Nawet jak wyeliminujesz kilku przeciwników, zostanie ci ostatni to wciąż musisz się starać i walka nie traci dynamiki w przeciwieństwie do walki z DA i temu podobnych.
          Co do ogólnego wrażenia po prologu zgadzam się. QTE za dużo, potem jest mniej(zawsze można też wyłączyć).
          • manowar_maniac Smok 18.05.11, 19:53
            Pomocy! Od jakiejś pół godziny próbuje uciec przed smokiem w prologu, przed samotnią. Jak to zrobić?uncertain
            • d_pawel Re: Smok 18.05.11, 20:57
              manowar_maniac -> Jak sądzę problem jest, kiedy dochodzisz do takiej okrągłej przestrzeni pośrodku mostu (czy co to tam było) - musisz kliknąć klawisz i trzymać tak, aby się schować z królem z boku - smok będzie zionął ogniem na wprost, więc musisz na chwilę skręcić i przycupnąć.
              • manowar_maniac Re: Smok 18.05.11, 21:32
                Nie nie. Do tego momentu zawsze dochodziłem ale smok zabijał mnie przy dalej. No ale udało się wreszcie jakims cudem to przejść smile
    • biker48 Probelm z aktywacja dzisiaj???? 18.05.11, 21:30
      Nie wiem szlag mnie właśnie trafił.
      Grałem sobie spokojnie, i nagle po wczytaniu owego etapu zniknął mi dźwięk dialogów.. Zdziwiło mnie to pokombinowałem powgrywałem inne savy ale niestety problem nadal był... Więc myślę, trudno zgram savy i przeinstaluję grę.. Jak pomyślałem tak zrobiłem jednak po reinstalu nie jestem w stanie aktywować gry!!!! Podaję serial i znika mi okno aktywacji nic się nie dzieje... Kombinowałem odwoływałem aktywację gry za pomocą i cmd i pliku revoke... Nadal nic, nie jestem w stanie nawet zalogować się na stronę witcher.com żeby jakiś post napisać czy coś.....
      Jasna cholera szlag mnie trafił żywcem, chyba zaraz będę w rozpaczy jakiegoś cracka szukał.......
    • biker48 Re: Wiedźmin 2 - wrażenia, informacje, problemy 18.05.11, 21:52
      OK problem z aktywacją już rozwiązany. Okazało się że najpierw muszę zainstalować Patcher_PL który jest w Moich Dokumentach w katalogu z Wieśkiem... Jednak dźwięku nadal brak..... MIał ktoś podobny problem????
      • d_pawel Re: Wiedźmin 2 - wrażenia, informacje, problemy 18.05.11, 22:05
        Na GOGu polecają takie rozwiązanie:
        Kolejne rozwiązanie via GOG: przełącz dźwięk do trybu 5.1 lub stereo albo wyłącz w systemie wszystkie urządzenia dźwiękowe oprócz słuchawek/głośników.
        • biker48 Re: Wiedźmin 2 - wrażenia, informacje, problemy 18.05.11, 22:25
          Dzięki d_pawel ale ja jak zwykle narobiłem paniki...
          Pomogło co innego... Mimo iż wcześniej też tak robiłem i się nie udawało to za którymś razem zaskoczyło.. Po prostu odpaliłem bardzo wczesną sytuację i dźwięk zaskoczył. Sytuacja musiała być dużo wcześniejsza gdyż zbyt krótkie cofnięcie nie pomagało....
          • mariosgh1 Wrażenia po skończeniu gry 19.05.11, 00:04
            Skończyłem grę!
            Pierwszy raz miałem takie odczucia po przejściu gry. Oczywiście nie będę zdradzał zakończenia gry...ba, wiele osób może mieć trochę inne. Ale zwykle po przejściu gry czułem satysfakcję lub uczucie smutku, że to już koniec. Po zakończeniu Wiedźmina 2 czułem oba te uczucia na raz. Satysfakcja z wielu powodów, ale głównie z tego, że ja naprawdę czułem, że to ja zdecydowałem jak się skończy historia. Skończyłem po mojemu, zgodnie z sumieniem. Smutek dlatego, że to już koniec i choć zagram jeszcze raz, żeby przejść grę alternatywnie to mimo wszystko to już koniec i trzeba czekać kilka lat na kontynuację i dokończenie tej opowieścisad
            To tak na gorąco. Może później napiszę więcej swoich wrażeń, bo gra ma trochę niedociągnięć. Spodziewałem się, że będzie więcej i lepiej, co nie zmienia faktów, że W2 jest znakomity.
            • mariosgh1 Re: Wrażenia po skończeniu gry 19.05.11, 00:08
              a i jeszcze jedno: gra jest jednak zbyt krótka. Nie wiem ile godzin mi wyszło(grałem cały poniedziałek, wtorek, pół środy), ale ginąłem setki razy(co przedłuża czas przejścia) i mam uczucie, że powinno to wszystko trwać dłużej.
    • piromaniack Skrzynia na stuff. 19.05.11, 09:29
      Ktoś wie, czy jest może gdzieś jakaś skrzynia, w której dałoby się przetrzymywać zebrany stuff? Jestem zbieraczem, od początku I-ego aktu (w którym jestem na bardzo wstępnym etapie) Geralt jest przeciążony, a grając na hardzie wolę mieć wszystko, co się da, by robić miksturki czy jakiś crafting.
      • mariosgh1 Re: Skrzynia na stuff. 19.05.11, 11:04
        Nie ma takiej skrzyni. O miksturki się nie martw, bo składniki możesz kupić u handlarzy, odnawiają im się zioła po jakimś czasie. Trzymaj jakiś zapas, ale nie musisz mieć po 10+ sztuk.
        Jak w I akcie jesteś przeciążony, to dopiero w II będziesz miał problemwink
        • piromaniack Re: Skrzynia na stuff. 19.05.11, 12:27
          Przecież to jakiś idiotyzm! Nie pamiętam, jak to już było dokładnie z jedynką, ale o ile sobie przypominam, to gracze w końcu się doprosili, by któryś patch pozwalał storować sprzęt u karczmarzy - jeżeli to nie było rozwiązanie difałltowe. W każdym razie, Edycja Rozszerzona na pewno już to miała, a oni tu wyjeżdżają z czymś takim, żeby gracze bawili się od początku w "Uprasza się programistów"... Brawo, Redzi.

Obok kompletnie spartolonego voice actingu i doboru głosów do postaci (jak na razie elfy z Cedrikiem na czele rządzą, przebijając nawet gościa podkładającego głos pod Geralta, który stara się mnie wyprowadzić z równowagi swą nieumiejętnością gry aktorskiej od części pierwszej - na bogów, co za kawał drewna), nieumiejętnego wprowadzania wtrąceń w dialogi (przerwa pomiędzy przerywaną wypowiedzią a wypowiedzią przerywającą trwa wieki, co sprawia, że brzmi to sztucznie i śmiesznie) oraz pomniejszych bugów technicznych (lajk oglądanie plakatów z drugiej ich strony, znikanie przedmiotów pozostawionych na ziemi, itd.), jest to chyba najpoważniejsze uchybienie jak dotąd, bo tragiczne aktorstwo próbuję jakoś ścierpieć, ale spieprzania mi samego gameplaya nie wybaczę.

Co gorsza, wersja angielska jest równie kiepska. Tu z kolei facet podkładający głos pod Geralta brzmi... ja wiem, jak Garett z Thiefa, co nie pasuje absolutnie do Wiedźmina. Zresztą, on też miewa problemy z wczuciem się w rolę. O Triss nie wspominając I reszta, słuchając strażników w więzieniu myślałem, że ich pozagryzam, no kto podkłada takie głosy postawnym, grubawym facetom?! Hejt, hejt, hejt!

Na dodatek ci gamonie zamknęli własne forum w chwili premiery. No jakim tłukiem pancerny trzeba być, żeby w takim momencie to zrobić? A od trzech dni mi nie raczą odpisać, co z moim obtłuczonym łbem wiedźmińskim, wrrrr...

Bardzo przepraszam, po prostu ulało mi się.
    • simpson85 Balista i luneta 19.05.11, 10:59
      Po pierwszym zniechęceniu próbuję grać w W2 jeszcze raz.
      Czy ktoś wie gdzie konkretnie trzeba skierować lunetę, żeby zdjąć balistą człowieka z pióropuszem? Trzeba mieć wskazanie 1.5 stopnia... Geralt mówi tylko 3 i 2.5... bug? Już na samym początku?
      sad
      • piromaniack Re: Balista i luneta 19.05.11, 12:03
        Celuj w górną część palisady na prawo od niego.
        • mr.lipton Re: Balista i luneta 19.05.11, 12:51
          o a to jego da się zdjąć? ja myślałem że to taki skrypt że zawsze chybi uncertain
        • simpson85 Re: Balista i luneta 19.05.11, 14:15
          Ale udało ci się to czy powiedziałeś mi to co już wiem z ładnej książeczki gramu? tongue_out
          • don_wroc_love Re: Balista i luneta 19.05.11, 15:15
            n4g.com/news/767070/preordered-l-a-noire-get-the-witcher-2-for-25-mad-overdose
            zamów L.A. Noire a dostaniesz tańszego Wiesia2
            swoją drogą nieźle, że chwile co była premiera w2, a już dorzucają go jako tańszę grę....
            • simpson85 Re: Balista i luneta 19.05.11, 17:56
              To trochę mało apetyczne, że do LAN podczepia się Wiesława, który dał ciała i w wielu miejscach nadal daje... osobiście czekam na LAN i jak będzie ok to w końcu kupię konsolę...

Ale czy naprawdę ktoś wie gdzie wycelować tą lunetę i czy ważne są liczby I, II i III?
              sciana
            • simplex Re: Balista i luneta 20.05.11, 11:32
              > swoją drogą nieźle, że chwile co była premiera w2, a już dorzucają go jako
              > tańszą grę...

Swoją drogą nieźle że ludzie nie czytają tego do czego linkują...

"Did you pre-order L.A Noire from Amazon? Well if so, by now you should have your $15 promotional credit available to use, and what better way to spend it than by putting it towards the second biggest game to release this month, The Witcher 2?"

Albo to jest "dorzucanie jako tansza gre" albo ktos nie umie czytać.
          • piromaniack Re: Balista i luneta 22.05.11, 03:29
            Gdyby mi się nie udało i nie wiedziałbym jak, to bym nie pisał. Dobrycg dwadzieścia minut spędziłem na reloadach, żeby do tego dojść. Generalnie - górna część tego elementu palisady na prawo od celu, nie mam pojęcia, jaki to namiar liczbowy, po prostu starałem się strzelać w co popadło, łącznie z próbami trafienia tego gościa w łeb (czyli celując nieco nad).
    • grignard Re: Wiedźmin 2 - wrażenia, informacje, problemy 19.05.11, 18:49
      BRAWA DLA CDPROJEKT!

Panowie, to jest mistrzostwo świata. Gra i optymalizacja !
      Grę uruchomiłem na leciwym dwurdzeniowym 1,86, ram 2gb, karta graficzna geforce 8600 na najniższych wymaganiach i da się grać smile Dodam że to laptop. Mistrzostwo. Dla wielu z Was to nędzna grafika, ale dla mnie super sprawa. Nie stać mnie na nowego kompa (bo jak kupować to porządny z górnej półki, może za 0,5 roku).
      • kucharek10 Smaczki od twórców 19.05.11, 21:54
        Uwielbiam w Wiedźminie 2 takie smaczki jak np.zabity Altair lub bokser zwany Naizdup (od tyłu Pudzian big_grin) zawsze lubię takie żarciki twórców i cenie ich za poczucie humoru smile
    • yashima Re: Wiedźmin 2 - wrażenia, informacje, problemy 19.05.11, 22:15
      Hej, hej, właśnie zainstalowałem wieśka i chciałbym spytać czy to normalne że przerywa mi pobieranie dlc po kilku sekundach? To ciąg dalszy tych problemów? Czy to cos specyficznego u mnie? Generalnie launcher łaczy mi sie na chwilkę a potem się rozłącza. Można cos z tym zrobić?
    • jacekzet111 gdzie w lochach la vallete'ów jest srebrny miecz? 20.05.11, 18:23
      w poradniku jest napisane że w celi, gdzie Gerald był przetrzymywany powinienem być w skrzyni miecz srebrny. skrzynia jest ale nie można jej otworzyć. miecza nie ma zatem a w pierwszym akcie Gerald nie ma miecza. można gdzieś w pierwszym akcie kupić takowy?
      • heliot Klatkowanie 20.05.11, 21:24
        Ja mam grę od 2 dni. Najbardziej wkurza mnie w niej klatkowanie, mam kartę graficzną nVidia GTS 250, wszystkie ustawienia mam na minimalne, a gra nadal klatkuje. Usuwałem nvidia 3d, sciagalem sterowniki, wylaczalem drugi monitor i nic, jest jakiś sprawdzony sposób, czy trzeba będzie na patch czekać ?... (sorki ze się powtarzam ale przypadkowo napisałem wyżej smile
      • heliot Re: gdzie w lochach la vallete'ów jest srebrny mi 20.05.11, 21:31
        jacekzet111 napisał:

> w poradniku jest napisane że w celi, gdzie Gerald był przetrzymywany powinienem
        > być w skrzyni miecz srebrny. skrzynia jest ale nie można jej otworzyć. miecza
        > nie ma zatem a w pierwszym akcie Gerald nie ma miecza. można gdzieś w pierwszym
        > akcie kupić takowy?

Jak będziesz płynął z Rochem statkiem, to powinna gdzieś tam być receptura na takowy miecz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka