Dodaj do ulubionych

Wymiana procesora

06.06.11, 23:11
Mój procek to Intel Pentium Dual E2160 1.80GHz.Sprzedawca powiedział że najpierw musze wymienić płyte główną która jest za stara.Płyta główna to:Gigabyte Technology 945GZM-S2.Czy rzeczywiście musze wymienić płyte główną.Jeżeli tak prosiłbym o podanie jakiegoś modelu.Dodam ze komp ma być do grania.
Obserwuj wątek
    • rastaman321 Wymiana procesora 06.06.11, 23:28
      Mówiąc szczerze, to jesteś zmuszony wymienić płytę i wziąć jeden z procesorów z serii i3/5/7. Oczywiście na twoją płytę (socket 775) możesz dokupić lepszy procek, ale to nieopłacalne. Dlaczego? Dlatego, że to stara technologia. Biorąc jako przykład Wiedźmina 2. Na początku miałem procesor Quad-Core Q6600, czyli 4 jajowy starej generacji. Gra chodziła fatalnie. Po wymianie na Core i5 2500K 3,3 GHz gra chodzi o niebo lepiej. Dodam, że Q6600 był podkręcony do 3,6 GHz. Zatem jak widzisz nie chodzi tylko o liczbę gigaherców, ale także o technologię. Gdybyś uparł się na socket 775 to w sumie jedyna opłacalna opcja 4-rdzeniowa (bo 2-rdzeniowe procesory to do gier już się nie nadają) to coś takiego: www.komputronik.pl/product/65057/Sprzet_komputerowy/Podzespoly_PC/Intel_Core2_Quad_Q8300_2_50_GHz_BOX.html. Ale musiałbyś go podkręcić do okolo 3,00 GHz by nadawał się do nowoczesnych gier. Jeśli zdecydujesz się na nową płytę to polecam bardzo mocno mobo Asus P8P67-M Rev.3.0. Bardzo dobra płyta, zapewniająca w przyszłości dobre możliwości OC za rozsądną cenę. Procesor polecę również taki jaki sam posiadam, a o którym pisałem wyżej, czyli i5 2500K. Moim zdaniem to w tej chwili najlepszy wybór.
      Tyle z mojej strony, mam nadzieję, że pomogłem. Oczywiście to tylko moje opinie, może ktoś doradzi coś lepie/ więcej.
      Pozdrawiam smile
      • lagmanic Re: Wymiana procesora 07.06.11, 04:15
        Płyta Gigabyte P67A D3 B3 . Procek również polecam i5 2500k .
      • xdevx Re: Wymiana procesora 07.06.11, 17:46
        @up: Hmm, bez przesady, Core 2 Duo/Quad są jeszcze całkiem sensownym wyjściem, szczególnie jeśli autor miałby ograniczony budżet. Oczywiście, nie ma sensu kupować nowego procka z serii Core 2, ale jakiś używany - jak najbardziej. W przypadku budowy platformy na Core i5 musiałby wydać łącznie co najmniej 1000 zł na procesor, w miarę sensowną płytę główną i RAM. Do tego dochodzi reszta komponentów - zapewne zasilacz, być może karta graficzna. Podsumowując - w wielu przypadkach przejście na i5 to nie tylko zmiana procka, ale właściwie budowa kompa od podstaw smile

Dziwią mnie za to Twoje problemy z graniem na Core 2 Quad. Ja mam lekko podkręconego do 3,2 GHz Core 2 Duo E6700 z Radeonem HD6850 i Wiedźmin 2 działa mi bardzo dobrze na b. wysokich detalach (czyli ultra bez ubersamplingu, SSAO i bloom, którego nie lubię) w rozdzielczości 1680x1050. Chciałem wymienić platformę na i5, ale uznałem, że jeśli W2 chodzi mi dobrze, to mogę jeszcze poczekać - a nuż tego lata AMD mile nas zaskoczy?

@ezio16: A jakim budżetem dysponujesz? Co planujesz wymienić albo już wymieniłeś? Podaj dokładną specyfikację obecnego komputera - może wspólnymi siłami uda nam się Ci doradzić.
    • ezio16 Re: Wymiana procesora 07.06.11, 21:22
      Więc tak.Mój komp:
      procesor: Intel Pentium E2160 1.80GHz
      płyta główna:Gigabyte Technology model: 945GZM-S2
      pamięć rambig_grinDR2 częstotliwość: 333MHz 2gb
      karta graficzna: Geforce 9500Gt
      To chyba tyle.Karty graficznej wolałbym nie wymieniać
      • rivriet Re: Wymiana procesora 07.06.11, 21:44
        Po co wymieniać procesor na lepszy, jak karta to takie crapiszcze? Co Ci to da?
    • ezio16 Re: Wymiana procesora 07.06.11, 21:38
      Najpierw planowałem kupno procesora za około 750.A niestety nie moge sobie pozwolić na wszystko od razu.Musze skupić się na jednej konkretnej rzeczy na tyle mi budzet pozwala.
      • rastaman321 Re: Wymiana procesora 07.06.11, 22:00
        Nie mówię tego, aby ci dopiec, czy być nie miłym, ale twoja karta nie nadaje się wcale do gier. Wymiana procesora nic tutaj nie da. Może lepiej odłóż z półtora tysiąca złotych i wtedy będzie można coś doradzić. Za 750 możesz mieć i5 2500K 3,3 GHz, więc mieści się to w twoim budżecie, ale co z tego, skoro do wymiany od razu będą ramy i płyta. Poza tym taki procesor nic nie da, bo będzie ostro hamowany przez twoją kartę graficzną. Dlatego radzę Ci, byś raczej niczego na razie nie ulepszał, bo jedyne rozsądne wyjście to odłożenie pieniędzy i zakup całej platformy.
      • rastaman321 Re: Wymiana procesora 07.06.11, 22:02
        Ah, masz 16 lat. Rozumiem, że możesz polegać jedynie na budżecie rodziców na razie? W sumie zastanów się, będziesz miał wakacje to może coś zarobisz plus rodzice się dołożą i złożysz komputer.
        • ezio16 Re: Wymiana procesora 07.06.11, 22:10
          Rodzice nic mi nie dokładają.Na wszystko muszę zbierać sam
          • lopi Re: Wymiana procesora 07.06.11, 22:53
            sprawa generalnie prosta, musisz kupić procka core 2 quad za 450zł i grafę za 300zł, to Ci wystarczy na jakieś dwa lata. Twoja obecna karta to niestety jest parodia jeśli chodzi o gry...
            • Gość: lol Re: Wymiana procesora IP: *.net.stream.pl 07.06.11, 23:11
              Tak, caly jeden wiedzmin 2 mu nie pojdzie jesli chodzi o nowosci... big_grin. Oraz jeszcze... Yyy... No ten... Co by tu... Starcraft 2! Starcraft 2! To sie moze przyciac. A gdyby jeszcze chcial zagrac w jakas nowosc, ex na PC, to... Eee... big_grinbig_grinbig_grin

A ten procek mozna spokojnie podkrecic nawet na 3 giga.
              • Gość: lol Re: Wymiana procesora IP: *.net.stream.pl 07.06.11, 23:13
                Tylko napięcie trzeba zwiększyć:

www.forum.tweaks.pl/OC-Intel-Pentium-E2160-180Ghz-t41920.html
      • xdevx Re: Wymiana procesora 08.06.11, 00:33
        Potwierdzę to, co napisali inni - absolutnie nie ma to sensu smile Jeśli coś wymieniać, to przede wszystkim kartę graficzną, dopiero w drugiej kolejności procesor - tym bardziej, że obawiam się, czy do płyty na tym chipsecie w ogóle można włożyć Quada (strona Gigabyte'a twierdzi, że niekoniecznie...).

Ja na Twoim miejscu zrobiłbym tak:
        1. procesor zostawiłbym na razie w spokoju (ew. postaraj się go podkręcić - myślę, że do 2,2-2.4 GHz powinieneś dojść nawet na tej płycie);
        2. kup kartę graficzną średniej klasy np. Radeona 6850 lub GeForce'a GTX460;
        3. resztę kasy odłóż i za jakiś czas zastanów się nad nowym procesorem i płytą główną - w Twoim budżecie chyba łatwiej będzie Ci dostać coś sensownego od AMD niż Intela.

Ja w sumie zrobiłem podobnie - mam troszkę mocniejszy procesor, też chciałem go wymienić, ale gdy okazało się, że na razie jest on wystarczający, to odłożyłem to sobie na później.

Moim zdaniem powinieneś zmieścić się w ok. 1100 zł (ok. 500-550 zł na kartę teraz, 200-250zł zostaje Ci na przyszłość; za jakiś czas - gdy dorobisz sobie nieco więcej (wkrótce wakacje wink ) - kupujesz jakąś tanią płytę (najlepiej od razu na AM3+) do Phenoma II i samego Phenoma II - i już masz całkiem przyszłościową platformę za cenę samej płyty z procem Intela).

Najlepiej jednak rozejrzyj się po bardziej "technicznych" forach niż Polygamia - tam na pewno dadzą Ci znacznie więcej dobrych rat niż tacy dyletanci jak my tutaj wink
    • budda Re: Wymiana procesora 09.06.11, 11:23
      płytę, ram, proca i grafę zdiluj za 220-250
      kup athlona x3 (250), płytę (200), 4gb ramu (130) i za resztę nową grafę (ta to padaka)

będzie niewiele wolniejszy od i5 a dużo tańszy, grafa to podstawa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka