Dodaj do ulubionych

"Banding" - problem czy nie?

07.06.11, 19:36
Zacznę może od tego, że w kwestii obrazu i dźwięku mam trochę świra na punkcie "żeby wszystko było idealnie" A przynajmniej na tyle "idealnie", na ile to możliwe. W konsekwencji raz na jakiś czas spostrzegę coś, co mi bieżące poczucie "idealności" burzy i takowym spostrzeżeniem zawalam sobie głowę, dopóki związanej z nim przeszkody nie usunę albo nie dowiem się, że z jakiegoś powodu "lepiej się nie da".

Tym razem padło na efekt zwany "bandingiem" ("banding artifacts"), który czasem obserwuję na obrazie z mojej PS3 - tyczy się to menu i wielu gier. Polega na tym, że tam, gdzie powinny być płynne przejścia, pojawiają się widoczne, postrzępione różnice między poszczególnymi kolorami. Efekt ten, w nieco bardziej wyrazistej wersji przedstawia poniższy obrazek:

members.ozemail.com.au/~dekker/CMC.GIF
Coś podobnego obserwuję na ekranie najczęściej, gdy obraz ma być rozmyty/zamglony. Konkretne przykłady:

- Niebo w GTAIV, gdy nie jest zachmurzone.
- Elementy dema Outland, zwłaszcza końcówka, gdy pojawia się efekt "wiatru" czy co to tam miało być.
- Portal 2 - odległe, zamglone partie wnętrza kul, w których znajdują się stare laboratoria Aperture.
- God of War III - fragmenty podwodne.
- Część menu PS3 i Playstation Store.

PS3 podłączone mam przez HDMI do telewizora LCD Samsung LE40B651. W ustawieniach wyświetlania konsoli mam włączone RGB Full Range a w telewizorze poziom czerni na Normal.

Będę wdzięczny na pomoc w odnalezieniu odpowiedzi na moje wątpliwości i tym samym uratowanie mojego zdrowia psychicznego. Mile widziana byłaby próba dostrzeżenia podobnych efektów dla jednego z wymienionych przeze mnie przykładów.

Ostatecznie warianty odpowiedzi są trzy:
a) Coś niewłaściwie ustawiłem w menu konsoli bądź telewizora
b) Tak bywa, nic z tym nie zrobię
c) Coś jest do dupy.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka