Dodaj do ulubionych

Problem z wykryciem routera

31.08.11, 09:36
Hejka. Mam mały problem z routerem, niestety googlując nie znalazłem rozwiązania więc może w akcie rozpaczy zapytam tutaj.

Do tej pory miałem jeden router (tp-link) podłączony do neostrady (bez LB) i wszystko poza zasięgiem wi-fi było cacy (drugie piętro). Próbowałem coś z tym zrobić poprzez zmianę anteny, ale z marnym skutkiem (zasięg zwiększył się z 10 do 30 %, ale nawet przy dobrych wiatrach transfer był w okolicy 0,5 mega na ok 5 po kablu)

Szukając innego (w miarę taniego) rozwiązania dokupiłem drugi router (używany tp link wr740n - podłączany RJ45), który miałby służyć jako AP. Mój problem wynikał z mojego niedopatrzenia gdyż do routera nie było płyty instalacyjnej.. teoretycznie mogę go skonfigurować poprzez wejście na 192.168.1.1. Niestety za cholerę to nie wchodzi.

Ktoś wie jak się tam dostać? smile
Obserwuj wątek
    • babyprez Re: Problem z wykryciem routera 31.08.11, 11:04
      OK, mogę sobie pozwolić na trochę krytyki pod swoim adresem i nazwać się baranem. Żeby podłączyć router wystarczyło go wcześniej zresetować. Po zmianie ustawień nowy router sprawuje się pięknie jako switch. Niestety teraz mam problem z wifi. Sprzęty łączą się, łączą i ciągle nic, nie mogą ustalić adresu IP. Może ktoś ma jakąś sugestię co powinienem zrobić?
      • babyprez Re: Problem z wykryciem routera 31.08.11, 11:18
        Ehh nie napisałem, co to zamiana ustawień..

W tym nowym routerze LAN IP z 192.168.1.1 na 192.168.1.2, a DHCP na disable
        • yasiekk Re: Problem z wykryciem routera 31.08.11, 13:02
          Oba routery muszą być w tej samej podsieci (tutaj 192.168.1.x), z czego drugi musi mieć adres tego pierwszego również wpisany jako bramę (gateway), aby wiedział, że wszystkie pakiety idące poza jego podsieć muszą być kierowane w stronę routera pierwszego. DHCP oczywiście wyłączone.
          • babyprez Re: Problem z wykryciem routera 31.08.11, 14:08
            Muszę coś ustalić - pierwszy to ten router, a drugi to AP?

Oba routery są w tej samej podsieci tj. router .192.168.1.1, drugi (AP) 192.168.1.2 w drugim wyłączony jest DHCP.

https://polygamia.pl/Polygamia/0,107737,8116997.html?user=babyprez&photoId=462020

mniej więcej wygląda to tak.

Dodatkowo gdzieś wyczytałem, że adres mac na obu urządzeniach ma być identyczny. Prawda to?
            • yasiekk Re: Problem z wykryciem routera 31.08.11, 14:15
              Nie, nie może być taki sam. Przestaw AP w tryb repeatera jeśli posiada taką możliwość, wtedy będzie mniej kombinowania. I teraz pytanie - on w ogóle nie może się połączyć z siecią bazową (problemy z zasięgiem, autoryzacją) czy się łączy, ale nie przekazuje pakietów?
              • babyprez Re: Problem z wykryciem routera 31.08.11, 14:26
                Ten router niestety nie ma funkcji reaptera. Nie wiem czy dobrze cię zrozumiałem (w tych sprawach jestem samoukiem i to raczej początkującym) więc wytłumaczę to swoimi słowami.

po zmianie ustawień drugi router (AP) działa jak switch, natomiast kiedy chcę podłączyć coś bezprzewodowo, karta USB wykrywa router (100% siła sygnału i 100% jakość), ale nie może się z nim połączyć, w komórce to samo - łączy się, dochodzi do momentu uzyskiwania adresu IP, po chwili rozłącza się i tak w kółko.

Mam nadzieję, że moja odpowiedź jest wystarczająco zrozumiała smile
                • exross Re: Problem z wykryciem routera 31.08.11, 20:06
                  Nie rozumiem. To dlaczego w tym drugim routerze wyłączyłeś DHCP? shock
                  Przecież to on i jego DHCP jest w tym momencie odpowiedzialne za przydzielanie adresów IP poszczególnym urządzeniom.
                  Tak jest, czy się mylę?
                  • babyprez Re: Problem z wykryciem routera 31.08.11, 20:26
                    Gdzie bym nie czytał i kogo bym nie pytał to DHCP ma być wyłączone. Wydaje mi się, że jak oba mają włączone DHCP to występuje jakiś konflikt
                  • babyprez Re: Problem z wykryciem routera 31.08.11, 20:43
                    Exross - na jaki adres mam wysłać piwo? smile Podążyłem za twoją wątpliwością i taa daaam. Net śmiga aż miło patrzeć. Tylko teraz ja nie rozumiem czemu wszędzie ten dhcp ma być wyłączony, no ale to już nie moje zmartwienie. Dzięki jeszcze razsmile
                    • exross Re: Problem z wykryciem routera 31.08.11, 21:22
                      Spoko! Obejdzie się bez piwa. wink Miło, że mogłem pomóc. smile

Sam dokładnie tego nie rozumiem, bo sieci komputerowe to dla mnie coś skomplikowanego niebywale.

W pierwszym routerze (modem) powinno być chyba wyłączone DHCP a w drugim (Access Point) włączone.

Możesz mieć też teraz problem z podwójnym NATem. Da się to chyba jakoś wyeliminować ustawiając np. ten pierwszy w tryb Bridge lub Half-Bridge, ale jak dokładnie się to robi, nie mam pojęcia... uncertain

Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka