Dodaj do ulubionych

Laptop za ok. 2 tysiące zł.

12.03.12, 10:56
Siemanko, właśnie popsuł się mój laptop i jestem zmuszony nabyć nowy. Mam tam jakieś przemyślenia, ale chciałbym się z Wami skonsultować, bo wiele osób działa w branży, bądź nieźle ogarnia temat. Cena laptopa to 2 tysiące złotych +/- 100-200 zł. Najlepiej byłoby gdyby była to cena w "normalnych" sklepach typu MM, Neonet, itp. Od laptoka wymagam trwałości (mój poprzedni komp to California Acces, czyli Compal wink i miałem z nim troszkę problemów), podobają mi się sprzęty od Lenovo, metalowe obudowy itd. Komputer nie ma służyć do gier, aczkolwiek z wstępnego rekonesansu wnioskuje, że znajdzie się coś z niezintegrowaną kartą grafiki. Trudno mi sprecyzować do czego konkretnie ma służyć komputer, zastosowanie ogólne, internet, filmy, pakiet biurowy czasami zagrać w coś starszego. Najmniej istotny z podzespołów jest dysk twardy, większość rzeczy archiwizuje na dysku zewnętrznym. Proszę o jakieś propozycje, najchętniej z krótkim komentarzem, abym się nauczył czym się kierować przy wyborze.
Obserwuj wątek
    • lurtz88 Laptop za ok. 2 tysiące zł. 12.03.12, 11:27
      Siemka!

Skoro Lenovo to z pewnością mogę Tobie polecić Lenovo G570 jest metal bardzo dobra jakość wykonania, no i dobra konfiguracja... Kupiłem w Komputronik za trochę mniej jak 2000 zł, teraz może i jeszcze mniej jak dobrze poszukasztongue_out
    • pinhead Re: Laptop za ok. 2 tysiące zł. 12.03.12, 11:48
      Mnie też ostatnio stary laptop się zjarał. Kupiłem tego: www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/3319591 za 1799 zł w Sferisie. Jestem zadowolony. Nawet do nowych gier mniej więcej się nadaje. Bardzo dobrze wykonany (ale nie metalowy). Czy można kupić coś lepszego w tej cenie? Nie wiem.
    • pablos_83 Re: Laptop za ok. 2 tysiące zł. 12.03.12, 13:01
      Polecam ASUS X53S,
      odradzam tańsze modele Acer i Samsung - po pół roku nadają się na śmietnik
      • iamnotreal Re: Laptop za ok. 2 tysiące zł. 14.03.12, 10:38
        Podpisuję się. Zbyt mocarny to on nie jest, jeżeli chodzi o podzespoły ale jakość wykonania i świetnie rozwiązane chłodzenie dają radę.
    • maxan Re: Laptop za ok. 2 tysiące zł. 12.03.12, 15:44
      Może coś takiego :
      www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/3321784_techniczne
      Proc tylko I3 ale za to gf540MGT (520m /520mx to syf) warto by było poszukać modelu z I5 i GF540M GT oraz 4GB ramu... może coś się znajdzie w tej cenie pozdro
      • maxan Re: Laptop za ok. 2 tysiące zł. 12.03.12, 15:51
        www.komputronik.pl/product/154170/Komputery/Laptopy_i_netbooki/Asus_K53SV_SX984_6_GB.html
        www.komputronik.pl/product/154152/Komputery/Laptopy_i_netbooki/Asus_K53SV_SX984.html
        ten pierwszy 6GB ramu I5 GF540 -myśle że warto sie nad czymś takim zastanowić...tylko poszukać w troche niższej cenie - przejść się po sklepach nie tylko w necie sa fajne promocje wink pozdro
    • marrond Re: Laptop za ok. 2 tysiące zł. 12.03.12, 18:09
      allegro.pl/laptop-asus-x53sv-k53sv-i5-2430m-4gb-500gb-gt540-i2176361551.html
      Kupiłem podobnego dziewczynie na studia (podobnego, bo o ile model ten sam to w środku jest i7, 8gb ramu i 750gb dysk) i sprawuje się kapitalnie - cena/jakość na bardzo wysokim poziomie. Dołożyłbym na Twoim miejscu te 400zł, bo warto zamiast i3. Mobilne i3 to mega szrot, o Intelach B, które ktoś tu wyżej polecił przy okazji Paviliona nie wspominając. Polecam sklep X-KOM, mają dużo punktów odbioru i często ceny niższe niż na allegro (link z allegro podałem tylko po to, żebyś sam mógł sobie to sprawdzić). Z używką będzie ciężko, bo to w miarę świeże modele, ale możesz próbować. Z całego serca odradzam Paviliony. HP dobre laptopy robi jedynie w segmencie biznesowym (np. ProBook, niestety te posiadają jedynie zintegrowane układy graficzne w procesorach Intela - a w taki badziew można się pakować dopiero na początku czerwca, jak wyjdą procesory Ivy Bridge, gdzie zintegrowany w procesorze układ będzie ponad 50% wydajniejszy od obecnego, wtedy korzystanie z windowsa nie będzie uciążliwe, a może nawet pograć pozwoli)

Co kolegi wyżej - GF520 to nie jest jakieś mega gó... w porównaniu z 540 (pomijając, że obie to mega gó... w ogólnym rankingu smile ). Różnice są marginalne w wydajności, a także 540 posiada kilka dodatkowych funkcji z których autor na 99,9% nigdy nie skorzysta (Nvidia 3D Vision). Niemniej, skoro można lepiej, to po co w podobnej cenie brać gorzej? Również stawiam na 540.
      • marrond Re: Laptop za ok. 2 tysiące zł. 12.03.12, 18:33
        No i nie obraź się, ale w 2000 to możesz mieć co najwyżej jakieś aluminiowe nakładki tu i ówdzie, a nie obudowę z aluminium. Z najtańszych aluminiowych maszyn (których swoją drogą nie polecam, o ile nie są Macbookami - aluminium doskonale przewodzi ciepło i o ile plastikowa obudowa takiego problemu nie ma, o tyle te aluminiowe laptopy potrafią po prostu parzyć - 50-60 stopni na obudowie to naprawdę sporo, poza tym aluminium wcale nie jest wytrzymałe - bardzo łatwo się odkształca i jest zdecydowanie cięższe od solidnego plastiku) modele zaczynają się od 3800-4100...
      • pinhead Re: Laptop za ok. 2 tysiące zł. 12.03.12, 20:02
        Tylko takie małe sprostowanie dla kolegi marronda, ten pavilion, który mam nie ma intela tylko amd.
      • maxan Re: Laptop za ok. 2 tysiące zł. 12.03.12, 21:30
        www.notebookcheck.pl/NVIDIA-GeForce-GT-540M.45920.0.html
        www.notebookcheck.pl/NVIDIA-GeForce-GT-520M.46000.0.html
        Patrz na potoki i szyne danych różnica jest spora...choć nie da się ukryć że do stacjonarnych kart graficznych z niskiej półki ani jedna ani druga nie ma startu wink - ale tak to jest z laptopami
    • cichoociemny Samsung 12.03.12, 19:31
      allegro.pl/matowy-samsung-305v5a-quad-core-8gb-hd6630-windows-i2107527085.html
      4 rdzenie 8gb i całkiem spoko grafa z 1gb ram
      • marrond Re: Samsung 13.03.12, 11:45
        cichoociemny napisał(a):

> allegro.pl/matowy-samsung-305v5a-quad-core-8gb-hd6630-windows-i2107527085.html
        > 4 rdzenie 8gb i całkiem spoko grafa z 1gb ram
        Masz rację całkiem fajnie się prezentuje, niemniej byłbym ostrożny. Samsung robi rewelacyjne notebooki, ale na wyższej półce cenowej. Tak naprawdę największą zaletą podanego modelu jest matowa matryca.
    • finear Re: Laptop za ok. 2 tysiące zł. 12.03.12, 20:11
      ja na twoim miejscu to bym poczekał i kupił lapka z mocnym ivy bridge intel HD4000 podobno jest duużo lepszy niż HD3000 a do tego dojdzie mniejsze zużycie energii dzięki zejściu do 22nm
      • marrond Re: Laptop za ok. 2 tysiące zł. 13.03.12, 11:41
        Wybacz pinheadzie, oczywiście przejęzyczenie, co innego myślę co innego piszę. Niemniej AMD na rynku mobilnym rządzi jedynie w segmencie netbooków i tam go gorąco polecam (zamiata szroty z Atomem pod dywan) - platforma Brazos E-450 to coś czego netbookom brakowało od początku.

HD4000 ma być według zapowiedzi ok. 50% wydajniejszy od HD3000. Już na HD3000 korzystanie z Windowsa jest dosyć komfortowe a i pograć można na niższych detalach w niektóre gierki (głównie te, które opierają się mocno na procesorze - dla przykładu wspomniany tu 540 to mega szrot, ale w połączeniu z i7 bierze na siebie spokojnie BF3 na średnich/wysokich detalach w ~30fpsach). Problemem jest tylko to, że pierwsze lapki na Ivy Bridge pojawią się dopiero w czerwcu (stacjonarne Ivy wchodzi już za miesiąc) i jeżeli ktoś może zaczekać to naprawdę warto - niezależnie od segmentu cenowego (a z wyższego nowe ultrabooki Asusa po prostu wgniatają w ziemię - i7 Ivy Bridge ULV, 4-8gb ramu i matryca 1920x1080 IPS w opcji, całość zamknięta w obudowie a'la Macbook Air 13'').
        • steef Re: Laptop za ok. 2 tysiące zł. 23.01.13, 16:02
          Laptop jak laptop teraz to raczej ultrabooki wchodzą choć zależy jaką funkcję ma pełnić, ze swojego doświadczenia polecam Toshibe albo della bo są twarde sprzęty tech.wp.pl/kat,1009779,title,Skladany-hybrydowy-ultrabook-Toshiba-Satellite-U920t-juz-w-Polsce,wid,15277424,wiadomosc.html
          • finear Re: Laptop za ok. 2 tysiące zł. 23.01.13, 16:51
            nudzi ci sie ?
    • google nie czekaj z zakupem 13.03.12, 14:01
      na Ivy Bridge nie ma sensu czekać, jedyny jego plus to mniejsze zużycie prądu, grafa szybsza - HD4000 to i tak śmieciowa w porównaniu do dzisiejszych zewnętrznych układów Nvidii i Ati. Wiec bierz SB bo na IB naprawdę nie ma sensu czekać! a jak już byś miał na coś czekać to tylko na układy Nvidii czy Ati w technologi 28nm, które pojawią się na jesień
      a i nie kupuj nic na Brazosach czy Atomach - to gó..., więc przestrzegam smirk
    • zoombie Re: Laptop za ok. 2 tysiące zł. 15.03.12, 15:39
      Zgłoś się do mnie na gg jak chcesz na 2029813
      Sprzedam Ci niecało rocznego lapka Asusa (i5, 540 na pokładzie, 17``) jak w linku :
      allegro.pl/laptop-asus-17-3-i5-3ghz-8gb-640gb-gt540-1gb-win7-i2192764312.html
      z tym że pamięci ma 6GB a nie 8GB .
      Stan igła , mogę wysłać fotki. Pudełko , faktura , gwarancja jeszcze na rok - cena 2K.
      I tak zamierzam kupić tablet więc z kompa mało korzystam, a i tak będę wystawiał na Allegro.
      Myślę, że taniej lepszego nie dostaniesz , ale jak się mylę to miłego dnia . smilepiwo
      • pimpnino Re: Laptop za ok. 2 tysiące zł. 15.03.12, 16:33
        Dzięki wielkie, ale będę kupował dopiero za miesiąc i w ratach, także jestem skazany na sklepy. Do tego czasu zapraszam do dyskusji na jaki sprzęt w tej cenie warto zwrócić uwagę smile
    • nosound87 Re: Laptop za ok. 2 tysiące zł. 15.03.12, 16:35
      poleca serwis/forum z bardziej przydatnymi informacjami
      www.nhl.pl/ - patrz dział "Laptopy do gier"
      Stwórz tam posta...migiem dostaniesz mnóstwo porad i przykładowych linków.
    • melifluous Re: Laptop za ok. 2 tysiące zł. 15.04.15, 08:59
      Chyba zasugeruję się troszkę Waszymi propozycjami, bo mój laptop też padł na amen. Ciężko jest wybrać coś nowego...zwłaszcza gdy propozycji jest tak wiele.
      • verdal Re: Laptop za ok. 2 tysiące zł. 24.07.15, 00:09
        też właśnie planuję w najbliższym czasie kupić sobie nowy sprzęt, z tym, że planuję wydać jakieś 600-700zł więcej, znalazłem fajny artykuł z poradami na www.mediamarkt.pl/mobilne-granie-na-najwyzszych-obrotach-wybieramy-laptop-dla-graczy,n-703 myślę, że warto sobie przejrzeć, tak poza poradami z forum smile powodzenia przy wyborze i zakupie! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka