Dodaj do ulubionych

Dota 2 czy LoL ?

19.05.13, 16:51
Witam
Od 2011 roku jestem graczem LoL. Mam za sobą dużo meczy, kilka przerw w graniu itp. Zdążyłem ogarnąć wiele postaci i poznać mechanikę całej gry. Jednakże ostatnio totalnie wypaliłem się jako gracz LoL-a. Flamerzy, trolle czy inni toksyczni gracze skutecznie potrafią zepsuć grę uncertain. Podczas przeglądania youtube obejrzałem sobie fragment rozgrywki z gry, która nie raz obiła mi się o uszy, a mianowicie - Dota 2. Doszedłem do wniosku, że warto byłoby spróbować, lecz wtedy musiałbym dokonać kolejny ciężki wybór ponieważ w obie gry gra się zupełnie inaczej (Coś jak GW i WoW). Zostać przy LoL-u i przenieść się z Nordica na West czy wybrać Dota 2 ?
Z góry dziękuje za odpowiedź wink
Obserwuj wątek
    • finear Re: Dota 2 czy LoL ? 19.05.13, 17:50
      dota już dużo głębsza i bardziej skomplikowana gra
      jest też trudniejsza

>Flamerzy, trolle czy inni toksyczni gracze skutecznie potrafią zepsuć grę
      w docie jak zaczynasz jest dużo gorzej bo wiekszosc ludzi w lower brakecie to gracze lola ;p

a tak generalnie to jak troche pojdziesz wyżej w ratingu/skillu
      to jest spoko
      tylko flame zostaje ale to ważna czesc gry jak dla mnie
      troche mnie smieszy ten cały trynubal w lolu jak czasem sobie czytam za co ludzie dostaja bany

• olaf.971 Re: Dota 2 czy LoL ? 19.05.13, 19:59
        O tym, że jest trudniejsza już wiem, ale jakie są różnice jeśli chodzi o metę lub ogółem założenia rozgrywki( krzaki itp.)
        Co do flame'u to jednak sądzę, że jest go mniej, bo gra nie jest tak przystępna jak LoL. Gorzej niż w LoL (mam nadzieję) nie będzie. O trybunale się nie wypowiem, bo tam nie zaglądam. Zastanawiam się czy w ogóle ktoś tam zagląda i krok po kroku analizuję każdą sprawę ? indifferent
        • finear Re: Dota 2 czy LoL ? 19.05.13, 20:21
          no różnice są gigantyczne mimo takich samych podstawowych założeń
          krzaków nie ma ale jest las gdzie można chować się w fog of war (drzewa można też wycinać tworząc nowe ścieżki do ucieczki)

meta z definicji jak w lolu nie istnieje
          można grac 2/1/2 3/1/1 3/1/0+jungle, dual mid, dual jungle, roam etc.
          nie masz darmowego teleportu do fontanny ale możesz kupić kuriera który dostarcza ci itemy i kupić TP scroll do przemieszania się do wszystkich wieżami i budynkami
          nie ma summoner spelli ale są itemy na których one były banowane

rożnic jest tyle że polecam
          www.reddit.com/r/DotA2/wiki/faq#wiki_what_are_some_basic_tips_when_starting_to_play.3F
          www.reddit.com/r/DotA2/comments/otygb/switching_from_league_of_legends_what_should_i/
          • finear Re: Dota 2 czy LoL ? 19.05.13, 20:22
            bazowane*
            • olaf.971 Re: Dota 2 czy LoL ? 19.05.13, 20:55
              Dzięki za odpowiedź smile
              Tak w ogóle to kogo polecasz dla osoby początkującej z Dota 2. Chciałbym jakiegoś tanka w rodzaju Nunu i Maokai-a z LoL.
              • finear Re: Dota 2 czy LoL ? 19.05.13, 21:08
                w docie tank to cecha hero a nie rola ;p
                tak naprawde tylko axe ma taunt

ale z takich tanky hero to dragon knight jest spoko carruje całkiem spoko
                tidehunter dobry support i jest dosyć twardy
                tylko że obaj melee
                na początek lepiej grac ranged
                spróbuj venomancera, veng, jakiro, lion , lich, lina i crystal maiden z supportow
                queen of pain czy viper też nie sa trudni do grania (zwłaszcza viper) i carruja (qop to caster)
                • olaf.971 Re: Dota 2 czy LoL ? 19.05.13, 21:23
                  Jak mi się jeszcze dzisiaj ściągnie klient to spróbuję zagrać tymi herosami. <br />
                  PS: Co sądzisz o Ymir the Tusk ?
                  • finear Re: Dota 2 czy LoL ? 19.05.13, 21:43
                    dobry ganker zwłaszcza że jak w low brakecie rzadko kto warduje
                    nie potrzebuje dużo itemow ale dobrze sie skaluje jak złapie trochę kasy
                  • klonik Re: Dota 2 czy LoL ? 19.05.13, 23:56
                    Tusk trudny na poczatek, mocno zalezny od itemów i odp. uzycia ulti.<br />
                    <br />
                    Najłatwiejszy na start jest chyba Skeleton King i Dragon Knight.
                    Z ranged Drow i Sniper.
    • makmakpl Re: Dota 2 czy LoL ? 20.05.13, 13:06
      Lol, bo mi się lepiej gra.
    • madoc Re: Dota 2 czy LoL ? 21.05.13, 23:46
      Moim zdaniem Dota jest o niebo lepsza. Grałem w starą Dotę, grałem w LoLa z półtora roku, teraz gram w Dotę 2 również półtora roku. Dota daje dużo większą satysfakcję, postacie są ciekawsze, cudowna jest też oprawa. Niestety co do ludzi to wcale lepiej nie jest, flame, trolle i Rosjanie też się zdarzają dosyć często, ale da się grać bez poważnych zgrzytów.
    • kubekjakubek Re: Dota 2 czy LoL ? 24.05.13, 17:38
      Grałem w LoL przez dwa lata i mam podobne odczucia jak Ty. Przesiadam się na Dota 2, wiec jak cos daj znac i chetnie cie tam wespre, chociaz dopiero zaczyman wink.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka