Dodaj do ulubionych

Bardzo prosze o pomoc

01.12.04, 19:09
Czesc, zupelnie nie jestem oblatana w grach komputerowych, raczej ich nie
lubie ale zbliza sie Boze Narodzenie i chcialabym kupic na prezent pod
choinke mojemu 14-letniemu kuzynowi kupic wlasnie jakas gre komputerowa.
Pomozcie jakie sa teraz gry na topie dla takich mlodych facetow. Gra powinna
byc w stylu "ocalania swiata", Nie symulatory, jezdzenie w kolko, rajdy. Ale
rozbudowana, z wojskiem, zdobywaniem kasy, czarnoksieznikami... cos takiego.
Cos jak Wladca Pierscienie, te klimaty acha i jeszcze powinna
byc "inteligentna" . I bardzo prosze o podanie ceny, bo to rowniez istotne.
Bardzo dziekuje. Utalia
Obserwuj wątek
    • kpsting Re: Bardzo prosze o pomoc 02.12.04, 21:44
      Warcraft III - bardziej strategiczna niz "role playing" 60-80zl
      Baldur's Gate II - to chyba taka "role playing" ?
      • utalia Re: Bardzo prosze o pomoc 03.12.04, 14:09
        Dzieki ale nie do konca rozumiem, czyli polecasz gre pt." WalcraftIII"? bo nie
        wiem co to jest "role playing"?Utalia A czy mozna w to grac nie majac Walcraft
        I i II
        • kpsting Re: Bardzo prosze o pomoc 03.12.04, 16:47
          Tak, polecam Warcraft III i mozna w nia grac bez potrzeby posiadania
          poprzednich edycji. Sorry za taki opis ale nie mialem czasu napisac wiecej. O
          ile pamietam to ta gra jest rated T (teen) czyli moga w nia grac 14-letnie
          dzieciaki. Baldurs Gate II, w te nie gralem ale czytalem ze jest podobna do
          Warcraft III... z tym wyjatkiem ze elementy strategiczne sa duzo mniejsze a
          czesc przygodowa bardziej istotna (tzn. kierujesz i podrozujesz mala druzyna, a
          la Wladca Pierscieni, ale nie musisz(?) budowac bazy, wydobywac surowcow itp.).
          Ostatnio wychodzilo pare innych gier podobnych do Baldur's Gate... ale nie chce
          cie przytlaczac tymi wszystkimi informacjami
          "Role Playing Games" (RPG) to rozbudowane gry przygodowe, dziejace sie w
          realiach sredniowiecznych (a raczej fantasy, a ta oparta jest z reguly na
          sredniowieczu). Gry RPG byly poczatkowo tylko planszowe, postacie mialy duzo
          cech ktore trzeba bylo najpierw wybierac a pozniej kontrolowac w przebiegu
          calej gry... poza cala akcja gry oczywiscie. Kazdy najmniejszy ruch wymagal
          rzucania koscia zeby wylosowac wynik posuniecia albo zdarzenia... bardzo
          meczace moim zdaniem. Komplikacja tych gier wymagala pomocy dodatkowej osoby
          (tzw. Game Master) ktora sama nie biorac udzialu po prostu sprawiala piecze nad
          przebiegiem wydazen, losowaniami, itp. Role playing oznacza tutaj wcielanie sie
          (do pewnego stopnia) w kierowana przez siebie fikcyjna postac...
          Jak mozna wywnioskowac w komputerowych grach RPG nie ma wileu tych problemow,
          nie trzeba tez udawac ze sie jest elfem, trollem czy jeszcze czyms innym.
          Instalujesz gre i podazasz za akcja zwracajac uwage na isntrukcje na ekranie.
          Instrukcje te z reguly wymagaja klikania mysza na potworki az te sie
          przewroca wink
          • utalia Re: Bardzo prosze o pomoc 03.12.04, 23:41
            Tak tak mysle, ze o cos takiego mi chodzilo. Przypominam sobie jak moj maz gral
            w cos takiego, tytul tej gry byl "Heroes", tez byly potworki i klikalo sie "az
            padly" przy dosc ciekwej muzyczce, choc moim zdaniem w gruncie rzeczy
            monotonnej. A jakbys jeszcze mogl nakreslic, tak doslownie w 3 zdaniach z kogo
            sie sklada "zaloga" tej gry? elfy, trolle, spiace krolewny, smoki...itd? I
            oczywiscie Wielkie Dzieki. Utalia
            • kpsting Re: Bardzo prosze o pomoc 04.12.04, 01:49
              Jesli chodzi o Baldur's Gate II (w ktora, jak juz pisalem nigdy nie gralem) to
              dobry opis jest tutaj:
              www.gry.midgard.pl/recenzja.php?szukaj=1
              "Baldur's Gate 2: Cienie Amn (sequela BG, jednego z najepszych cRPG w
              historii), który wraz ze swoją poprzedniczką tworzy największą sagę wśród Role
              Playing Games (ponad 200 godzin grania)."

"Postacie (bohaterowie) mogą się rozwijać, uzyskują nowe zdolności itp. Podczas
              całej rozgrywki możemy sterować sześcioma postaciami (każdy ma własną historię,
              charakter, itp, itd.). w czasie rzeczywistym, podzielonym na rundy (one dzielą
              się na 10 tur po 7 sekund każda - są to zasady AD&D)."

To jest chyba gra oparta na kolejkach (turn based).. tak przynajmniej wynika z
              tego opisu. To moze byc dla niektorych przeszkoda.
              Bohaterowie moga nalezec do roznych ras (Ludzie, Krasnoludy, Orki i inne
              standardowe postaci z fantasy) i do roznych klas (profesji)
              ---------

Warcraft III. W to gralem, bardzo dobra gra. W odroznieniu od gier w ktorych
              czekasz na kolejke w tej przeciwnicy wykonuja zadania niezaleznie od tego czy
              ty cos robisz (taki rodzaj gier ma nazwe "Real Time Strategy", RTS). Tutaj w
              zasadzie budujesz juz male armie i bazy, zbierasz surowce na utrzymanie tych
              armii. Kampania zamieszczona w grze czyli seria plansz (mapy terenu) z
              zadaniami, ktore po kolei wypelniasz jest okraszona ciekawa historia (jak na
              gre komputerowa) nawet z pewna doza "dramatyzmu". W historii sa krolowie,
              czarownicy, demony, bitwy, zdrady, zwyciestwa, itp...
              Zadania polegaja na zdobywaniu baz przeciwnikow, niszczeniu roznych okreslonych
              rzeczy, budynkow, postaci, znajdywaniu przedmiotow i postaci ktore maja pomoc w
              dalszej grze, ratowaniu sprzymierzonych postaci, itd.
              Jak dla mnie najlepsze jest to jak ta gra wyglada. Jest to gra 3D ale na wzor
              czegos co mozna nazwac 3-wymiarowym filmem rysunkowym. Swoiscie wyrysowane
              postacie, na pierwszy rzut oka wydaja sie troche kanciaste ale dzieki b.dobrej
              animacji ruchow sa... no, po prostu jak wyjete z bajki
              Gra wymaga pewnej dozy strategii i taktyki zwlaszcza w paru trudniejszych
              misjach

Radze ci kupic Warcraft III... chyba ze chcesz sie zaglebic bardziej w ten
              temat i miec wiecej tytulow do wyboru (Neverwinter Nights, Icewing Dale,
              Morrowind itp.).
              Generalnie to gry ktore szukasz sa w dwoch kategoriach: gry RPG oparte na
              fantasy i gry RTS oparte na fantasy. Oparte na fantasy... bo takie gry moga byc
              tez osadzone np. w autentycznych realiach historycznych lub wspolczesnych albo
              w swiecie bardziej science fiction niz fantasy.
              Jak czarownicy, elfy, magia itp. to tylko w fantasy

Mam nadzieje ze pomoglem smile
              kp
              • kpsting Re: Bardzo prosze o pomoc 04.12.04, 01:54
                Ahh! no i zapomnialem o tych rasach w Warcaft (choc osobiscie nie wiem jakie to
                ma znaczenie). W tej czesci sa 4 "rasy": Ludzie, Orkowie, Elfy i Nieumarli

kp
                • utalia Re: Bardzo prosze o pomoc 04.12.04, 22:50
                  Oj bardzo pomogles. Chyba juz sie az tak bardzo zaglebiac nie bede, "pojde jak
                  w dym" i kupie polecanego Warcaft`a. Tak, Ludzie, Elfy, Orki... to znane mi
                  postaci ale Nieumarli? wyglada ciekawie. Moze potem pozycze i sama zagram, kto
                  wie? Obym sie jednak nie wciagnela bo to zjadacz czasu a ja i tak jestem
                  uzalezniona od internetu i forum jak na razie. A obowiazki ..czekaja. Utalia
                  • utalia Re: Bardzo prosze o pomoc 04.12.04, 22:51
                    Acha, jak juz kupie, zapakuje i udam Gwiazdke, Swietego Mikolaja, Anilka itp.
                    to napisze jak sie podobalo, jesli odbierasz maile na adres gazetowy, na priva?
                    Utalia
                    • kpsting Re: Bardzo prosze o pomoc 07.12.04, 02:30
                      Jasne ze napisz. Sam jestem ciekaw co warta jest ta moja porada wink
                      Mozesz tutaj w watku albo na adresie mailowym gazety tez spoko
                      pozdrawiam
                      kp
                      • utalia Re: Bardzo prosze o pomoc 10.12.04, 22:25
                        Hej, nie odpisalam od razu bo komp. poszedl do malego remontu (kieszen DVD nie
                        chciala sie otworzyc). Wiec jak juz to napisze. Utalia
                        • gomory Re: Bardzo prosze o pomoc 19.12.04, 00:58
                          Napisz na forum, bedzie ciekawiej. Tym bardziej jestem ciekaw czy np. nie jest
                          tak ze chlopak juz np. rok temu przeszedl cala gre, bo jak siegam pamiecia to
                          ona zostala wydana w roku 2002. Wiec mial sporo czasu na to wink.
                          Co nie zmienia faktu ze faktycznie w swoim gatunku jest bardzo porzadna, no i
                          teraz nie kosztuje juz majatku. Wyszedl do niej takze dodatek, tak mniej wiecej
                          z rok temu - "Frozen Throne".
                          • kpsting Re: Bardzo prosze o pomoc 20.12.04, 22:34
                            Hmmm... no tak, nie przyszlo mi do glowy ze on juz to moze miec i grac.
                            Niemniej jednak to jest zmartwienie Utalii (sorry, hehe... ale taka to prawda)
                            zeby zaryzykowac nie wiedzac czy on to juz ma.
                            Warcrafta3 sam kupilem sobie z miesiac temu, The Frozen Throne z tydzien temu i
                            sobie pogrywam na single playerze... zaczalem kampanie nieumarlych. Najlepsza
                            do tej pory byla chyba kampania Orkow z dodatku, znaczaco rozna od reszty gry,
                            bardziej hack&slash RPG niz RTS... i podobalo mi sie "respawning" potworkow.
                            Historia w TFT juz nie taka dobra jak w oryginale (przypominala coraz bardziej
                            styl filmow 'exploitation') ale za to ciekawsze misje
                            • gomory Re: Bardzo prosze o pomoc 23.12.04, 18:30
                              Frozen Throne mnie osobiscie jakos tak znudzil. Dalem sobie spokoj w mniej
                              wiecej polowie (cos okolo 7 misji). Ale moze jeszcze sie przelamie i wroce, ot
                              tak zeby zaliczyc ukonczona gierke.
                              Aaaa no i filmiki w Warcrafcie byly best of the best. W dodatku juz takich
                              fajnych niet.
    • snipher Re: Bardzo prosze o pomoc 15.04.05, 17:20
      Zakup mu Gothica II
    • eva204 Re: Bardzo prosze o pomoc 18.04.05, 22:21
      Popieram Gothic 2 + dodatek Noc Kruka.
      Polecam
      • mr.ravven Re: Bardzo prosze o pomoc 19.04.05, 20:48
        Wiem, że już trochę po terminie ale tak na zaś (urodziny, imieniny itp.)
        szczegulnie polecam The Sid Meier's Pirates!(wypaśna giera) jest to gra o
        piratach pływających po Karaibach. Wcielamy się w młodego ,,Piratesa" który ma
        za zadanie odnaleźć swoją rodzinę porwaną przed laty przez innego pirata. Po
        drodze do celu grabimy statki, podbijamy miasta i awansujemy w chierarchji
        kolejnych państw.
        Goooooooooooooooooooooooooooooooooorąco polecamsmile
    • adam_blue Re: Bardzo prosze o pomoc 22.04.05, 23:21
      ja polecam gre Heros 3. Najlepsza moim zdaniem gra strategiczna . Mozna w niej
      rozbudowywać zamek swój , ćwiczyć swojego bochatera, podbijać inne zamki i
      wiele , wiele innych rzeczy. Gra właśnie dla takiego jak on.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka