Dodaj do ulubionych

Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.08, 10:50
Ciężko się nie zgodzić z tym co powyżej wyskrobałeś. Sporo bystrych spostrzeżeń i konkretów, które sprawiają, że dzisiejszy "Kwadrans..." jest naprawdę dobrym kawałkiem publicystyki. Oby tak dalej.
Obserwuj wątek
    • Gość: Shastorm Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.08, 11:51
      Wygląda na to, że nasz Generał lepiej sobie radzi w kwestiach około growych niż w przypadku pastwienia się nad jakimś konkretem wskazanym paluchem.

I można zgryźliwie pisać nie budząc ognia nienawiści jeśli pisze się prawdę, nieprawdaż? big_grin
      Seksu nie ma, przemoc jest zła, przemoc bez Almadovara jako światełkow tunelu to zgnilizna intelektualna.

Właściwie to smakowita odpowiedź na pytanie dlaczego tak mało mamy gier, które nie tylko my byśmy mieli odwagę nazwać czymś co otarło się o Sztukę... ech...

No ale umówmy się, że ludyczne rozrywki nigdy intelektualnie nie były rozbudowane... Odpoczynek od życia wymaga prostych rzeczy: podpalenia stosu, obrzucenia kogoś zgniłymi warzywami a w dzisiejszych czasach zdemolowania tramwaju bądź zabica setek ufoków...

Więc reasumując dzisiaj generalnie Generała przeczytałem z uśmieszkiem na ustach choć bałem się, że znów na dole będzie morze postów wbijające na pal autora a ja będę im dopingował.
    • Gość: esemoka Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! IP: 212.244.160.* 27.05.08, 16:19
      Wreszcie general moze spokojnie wpisac do cv - publicysta. Tak trzymac. Felieton to najtrudniejsza forma dziennikarstwa
    • Gość: ghandi Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! IP: *.chello.pl 27.05.08, 21:22
      Publicysta? Chyba z 4 liter Warhammer: Mark of Chaos był grą całkiem udaną a nie kaszaną. Taki z niego generał jak i znawca gier. Tekst-bełkot na poziomie publicystyki gram.pl czyli blisko dna. Zostanie lepiej przy kupowaniu kontentu zamiast udawać, że macie "ekipę"
    • Gość: qwerty Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! IP: *.grybow.net.pl 28.05.08, 00:00
      "Nasza cywilizacja, wbrew pozorom, została zbudowana na wartościach wręcz przeciwnych i bardzo dobrze, bo na waleniu się maczugami po łbach niestety jeszcze żadnej cywilizacji nie zbudowano, a jeżeli nawet, to zaraz przyjechali konkwistadorzy i pokazali, że tylko ci, którzy naprawdę miłują bliźniego potrafią dokonać masowego ludobójstwa w imię wyższych idei. "

dobre
    • Gość: szymon Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! IP: *.centertel.pl 28.05.08, 17:19
      po 3 akapitach mało co nie zasnełem, nudne to jak flaki z olejem. Gratluje braku talentu
    • Gość: Chaos Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! IP: *.ntlworld.ie 28.05.08, 18:27
      co do brutalności, niestety tego jest stanowczo za dużo
      odnośnie umiejętności pisania i nastawienia do publicystyki, mam pytanie:
      który z trzech najbliższych elementów "przemocy młodzieży" na Twoim wykresie dotknął Cię w życiu najbardziej? z czystej ciekawości pytam o Twoje problemy emocjonalne i "przemoc" wylewającą się z Twoich ust/rąk/klawiatury w każdym artykule?
      bo właśnie dołączyłeś do rzeszy "młodych gniewnych", których w artykule "pojechałeś".
      Wracając do tematu - kto lubi gry, nie jest "przemocą nasiąknięty" - znajdzie mimo wszystko mnóstwo tytułów wartych uwagi...ja np. nie mam z tym większego problemu i do rozrywki nie potrzebuję "maksymilianów bóli wink" tudzież GTA lub innych wspomnianych...
    • Gość: gosc Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! IP: *.ghnet.pl 28.05.08, 18:47
      przeczytalem z 4 akapity i nie chce mi sie dalej czytac.. mialo byc smieszne, ale wyszlo na sile.
    • Gość: momo Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! IP: *.oke.krakow.pl 28.05.08, 18:56
      Przemocy w grach jest sporo, ale nie mogę się zgodzić, że wśród gier roku 2007 przemoc jest zawsze motywem absolutnie centralnym, jak to ujął autor. Za przykład podam Super Mario Galaxy, który w niektórych rankingach został uznany za grę roku 2007. Można powiedzieć, że Nintendo idzie pod prąd tendencjom w grach. I chwała im za to, że potrafią stworzyć b. dobre gry nie polegające na agresjii. Inny przykład gier pozbawionych agresjii to gry muzyczne w stylu Rock Band.
    • Gość: Manolo Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! IP: *.promax.media.pl 28.05.08, 19:04
      Aaaaaa co z grami strategicznymi? Wysyłasz tych biednych małych Aliantów aby tłukli się z nazistowskie pozycje umocnione. Nie dają sobie rady, uciekają, spada im morale... po jakimś czasie dostajesz czołgi i wtedy zaczyna się jesień średniowiecza dla nazistowskich Niemiec, przebijasz się i ich masakrujesz. To też jest straszliwa przemoc? Prawde mówiąc, we wszystkim możesz znaleźć przemoc zależy jak na to spojrzysz! smile
      • Gość: MAJECZKA SUper to iloraz IP: 137.164.143.* 24.07.08, 15:01
        szukasz pracy?
    • Gość: franek Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! IP: *.DWUDZIESTOLATKA.ds.uni.wroc.pl 28.05.08, 19:14
      zastanawiam się, w jaki sposób tak nędzny test znalazł się na stronie głównej...
    • Gość: Aris Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! IP: *.acn.waw.pl 28.05.08, 19:53
      1. Jezeli uwazasz ze tekst jest nedzny to powiedz czemu. Napisz jakis konkretny komentarz. Bo napisac ze nedzne to kazdy moze. Poziom krytki pana Jana Tomaszewskiego, czego dzisiaj mielismy probke. Tekst lepszy niz o GTA nie da sie ukryc. Napisany ze swada, mi sie nie dluzyl. Co do niektorych rzeczy: Pisz pan panie generale tym ludziom fakty, co pisza ze Warhammer byl udany. Bo jezeli faktycznie opierasz to na jednej recenzji to zle. Ale jak gre zjechali wszyscy a krytyk tutej jest fanem i mu sie podobalo no to inna bajka.
    • Gość: user Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! IP: *.tosa.pl 28.05.08, 20:49
      Najlepsze gry to te, które pozwalają nam chociaż przez chwilę stać się kimś, kim nie możemy być w rzeczywistości. Każdy taki program symulujący pewną rzeczywistość daje ludziom równe szanse na osiągnięcie pewnego celu. Nie ważne czy jesteś czarny, biały, czy masz nogi, czy nie... Liczy się tylko Twój umysł. Pozostaje tylko zadać pytanie: który "świat" jest tym bardziej doskonałym ? Wiem, że to już grunt lekko filozoficzny w owych czasach, ale kiedyś będziemy potrafili zarządzać naszym umysłem, tak jak robimy to z każdym programem. Będzie się to nazywało wiecznością.
    • Gość: Zgniłko Intelektua Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! IP: *.chello.pl 28.05.08, 20:58
      Tak zwane kultury prymitywne i podobne rzeczy to ja bym jednak zostawił bo to temat obszerny i zdradliwy jak dorzecze amazonki. Ja tu tylko zasygnalizuję, że wśród tych rzekomo prymitywnych systemów istniały takie, które zabierały się do tematu przemocy na sposoby (moim skromnym zdaniem) tysiąckrotnie lepsze. Otóż głównym problemem naszej cholernej cywilizacji miłości, tolerancji, współczucia i Bóg wie czego jeszcze, jest kompletne zepchnięcie na margines świadomości tego co ja nazwałbym "człowieczeństwem" (i nie tylko jasmile). Mamy jakiś taki głupi nawyk przecinania każdego jabłka na pół, zjadania ze smakiem jednej połówki a chowania gdzieś pod łóżko drugiej (bo robaczywa, bo niesmaczna). I niby wszystko fajnie, nie przejemy się zbytnio, nie zaszkodzi nam to jabłko bo i co ma zaszkodzić. Tyle, że wieczorem trzeba będzie spać na tych gnijących pod materacem połówkach - udawać, że jest wygodnie, że smród zgnilizny to tylko zapach nocy. Tak się da tylko do czasu aż całe to plugastwo nie wysypie się na podłogę i nie będzie się już dało odwrócić wzroku i myśleć o czymś innym. Niestety im prędzej przestaniemy udawać, że przemoc nie jest czymś nabytym, a w końcu zaakceptujemy fakt, że jest inheretna - bierze się z nas dlatego, że jesteśmy ludźmi tym szybciej nauczymy się radzić z jej eskalacją. To jabłko trzeba zjeść w całości, krzywiąc się i grymasząc pogryźć dokładnie i przetrawić. Inaczej dalej będziemy mieli sytuacje pobić w biały dzień w gęstym tłumie gdzie nikt, absolutnie nikt nie reaguje na rozpacziwe wołania ofiary. Może brutale gry i filmy nie są wcale takie złe. Może tak trudno nam je akceptować bo chwyatają za gardło i mówią nam - tacy jesteśmy, każdy z nas taki jest. I nie zrozumcie mnie źle nie uważam, że każdy jest mordercą, wandalem, chuliganem czy innym wesołkiem. Ale każdy nosi w sobie ziarno przemocy. Jeśli ktoś zagrozi Twojemu życiu to będziesz walczył czy udawał, że nic się nie dzieje? Dzięki grom wiesz, że skończy się to krwią i bólem. I nie możesz już udawać, że nie jesteś zgniłym jabłkiem. Nie - na tej jabłoni wszystkie jabłka są zgniłe, tyle, że niektóre są odwrócone do nas ładniejszymi połówkami.
      P.S. Zauważcie, że dla Herlinga-Grudzińskiego jeszcze mógł być "Inny Świat" ale dla nas, kiedy media jak z karabinu maszynowego, ostrzeliwują nas ponurymi statystykami morderstw, ofiar wojen, zamachów terorystyczych, czy naprawdę możemy uciec od prawdy w taki sprtyny sposób? To jest nasz świat i takim pozostanie. Pytanie czy dalej będziemy udawać, że my do niego nie należymy czy też przełniemy to przeklęte zgiłe jabłko w całości i nauczymy się w nim żyć.
    • Gość: QuartZ Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! IP: *.uni.lodz.pl 28.05.08, 22:53
      Widzę iż ktoś tutaj popełnił dość zapętlony kawałek tekstu. Tak, spostrzeżenia w nim są trafne i czasem całkiem zgrabnie ubrane w słowa, a w dodatku ODPOWIEDNIE słowa. Niestety przy czytaniu co jakiś czas zwracałem uwagę na niesamowicie silne uczucie, które jednoznacznie kojarzy mi się z bieganiem po lesie, otóż "już tutaj byłem". Przewijałem stronę kilka razy aby upewnić się czy nie czytam wielokrotnie tego samego akapitu, lecz niestety moje nadzieje nie znalazły potwierdzenia i brnąłem w tekst dalej. Przeczytawszy kolejny argument już w i tak silnie uargumentowanej tezie po prostu przeskakiwałem od jednego ciekawego punktu do drugiego. Mówiąc krótko: tekst da się przyciąć o połowę i nadal zachowa swój sens, nadal będzie pełny trafnych spostrzeżeń i nadal będzie traktować o tym samym. Jedyną odmianą będzie nazewnictwo, gdzie nagle będzie można dopisać przymiotnik "treściwy".
    • Gość: Nigeryjek Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! IP: 145.116.227.* 28.05.08, 23:15
      Tak sobie mysle, ze niektorzy to na prawde pala za duzo zielska, oj o wiele za duzo!!!
    • Gość: asd Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.08, 23:35
      Co ten pseudointelektualny belkot robi na pierwszej stronie?
    • qlt82 Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! 28.05.08, 23:49
      Autor zadaje sobie sam pytania i sam sobie na nie odpowiada. Na dodatek pytania stylizowane na retoryczne. Nieźle.

Poza tym cywilizacja została zbudowana pałkami, dzidami i karabinami. Polecam książki od historii. Dowolnej.

Co do gier czy szanowny autor ekscytuje się przemocą w grach? Mi się to nie zdarza, a sam fakt gry pełne przemocy nie określa, że się nimi ekscytuje. Dla mnie cały ten artykuł to bełkot.
    • Gość: Autopilot Off Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! IP: *.radom.pilicka.pl 29.05.08, 00:38
      Gry tworzone są przez dorosłych dla dorosłych. Czasy Mario Bros już się dawno skończyły.
    • Gość: lplp Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! IP: *.chello.pl 29.05.08, 03:49
      system edukacji zawiódł dowodem autor tego czegoś
    • Gość: Gracz27 Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! IP: *.acn.waw.pl 29.05.08, 08:46
      co do artykulu to rzuca sie w oczy jedna rzecz - za duzo pogrubionej czcionki.Druga rzecz ktora sie rzuca w oczy to kopiowanie komentarzy na temat gier z recenzji pseudofachowcow w naszych polskich ogolnych serwisach internetowych. Dla wiadomosci - Warhammer Mark of Chaos i dodatek do niego nie sa robione przez zadnych Rumunow, tylko Wegrow, ten sam blad zrobil "super mega fachowiec" w najnowszej recenzji tego wlasnie dodatku, kopiujac informacje warto sprawdzic ich prawdziwosc smile Poza tym gra ta nie jest zadna kaszana, uwielbiam jak "redaktorzy" opluwaja cos czego w zyciu na oczy nie widzieli. Z grami jest tak jak z kazdym innym tematem, dobrze o nim pisac,jak sie ma na ten temat wiedze.
    • Gość: Gość Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! IP: *.toya.net.pl 29.05.08, 09:14
      Nie chcę być nieuprzejmy, serio, ale artykuł i sposób jego napisania - żałosne.
    • Gość: Stanczyk Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 09:33
      Panie publicysto - prosze sie nie mieszac w sprawy wiary, bo mam wrazenie ze takimi blyskotliwymi nawiazaniami chce sie pan pokazac tutaj jak adwokat oskarzajacy gre o przemoc. Bardzo bardzo prosze! To jest inny temat na inna rozmowe i mam wrazenie po tym drobnym wtracie ktory pan uczynil ze jeszcze jest na nia za wczesnie.
    • reikal Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! 29.05.08, 11:30
      abstrahując od trafności tekstu...

Studio Black Hole jest węgierskie, a nie rumuńskie.

Niby nic, ale takie błędy podważają rzetelność całej publikacji.
    • Gość: kam Re: Kwadrans nienawiści - Viva la Przemoc! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.08, 11:36
      Tego sie czytac nie da. Co to jest? Na stornie głównej tekst na takim poziomie? Że to niby felieton jest? No litosci!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka