j_uk_dev Re: Perły z Lamusa 4: C64 26.01.09, 22:46 C64 to chyba najdłużej żywa platforma jaka istnieje. Do dziś nie tylko oprogramowanie na nią powstaje, ale i hardware ( np. czytnik kart MMC, żeby nie walczyć z kasetami i dyskietkami, pozwala na ładowanie plików w tym samym formacie co Vice ). Pracowałem też z facetem, który ma absolutnego bzika na punkcie C64 ( niedawno kupił kolejny do kolekcji a na swoim PSP ma zainstalowany Vice ). A i to nie koniec. Ciągle rozwija się demoscena. Tu również przykład z pracy podam. Pracowałem z niemieckim grafikiem, który w wolnych chwilach na scenie "uprawiał" pixelart dla C64 @Eszuran, gratuluję świetnego bloga, już od jakiegoś czasu czytuje i muszę przyznać, że świetnie piszesz. Co do głosu - nad dykcją popracuj trochę Odpowiedz Link Zgłoś
jurny_jerzy Re: Perły z Lamusa 4: C64 26.01.09, 23:41 Nie będę oryginalny, jeśli powiem, że filmik to dzieło debila, czy autor widział c64 w ogóle na oczy? Niech mnie ktoś poprawi, bo może mnie pamięć zawodzi, ale mam wrażenie że Robbo w ogóle NIE było na C64, a tylko na Atari - nawet na pokazanym na filmiku egzemplarzu stoi jak wół Atari. Jedyną ewidentną wadą konstrukcyjną C64 jest dziś jak dla mnie właśnie konieczność użycia śrubokrętu do regulacji głowicy - nie wiem dziś jaki problem był w zrobieniu służacego do tego pokrętła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.09, 23:41 Co ma skos głowicy do prędkości przesuwu taśmy ? lamerka na maxa. Jedna z najlepszych gier na c64 była giana sisters to taki symbol jak mario i contra czy duck shot na pegazusie. a co do magnetu z comodorca to on miał wbudowany generator fali prostokątnej w sobie i to co z niego wychodziło było w formie cyfrowej dostarczane do kompa, działało to naprawdę niezłe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kat Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.acn.waw.pl 26.01.09, 23:44 lewysierpowy, pamietamy nie tylko atari czy commodore, ale tez twoj ukochany system. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZX Spectrum Fan Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.gprs.plus.pl 26.01.09, 23:57 Wiecej Wegla! ... Mozliwosci ma Spectruma, lecz to Atarowcow duma! Atari ST - je je je pozdro od ZX Spectrum Fana www.wrzuta.pl/audio/cfRiYxfUCH/anti-atari_song Odpowiedz Link Zgłoś
oko_obserwatora Re: Perły z Lamusa 4: C64 27.01.09, 00:25 Co do sceny i grafiki to fakt - istnieją jeszcze niesamowici ludzie, którzy wyduszają z C64 rzeczy o których się producentom nie śniło. Widziałem kilka skrinów, gdzie osiągnięto kompletnie niestandardowe rozdzielczości, łącznie z wykorzystaniem nieśmiertelnej ramki - do dzisiaj pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłem ten efekt w Iron Lordzie (poniekąd też doskonała gra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.09, 00:39 c64 przwyzsza najalpzym kartom dzwiekowym procesor dzwiekowy mial super-kombi na nim grale i bylo ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Atari? Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.chello.pl 27.01.09, 00:47 Przepraszam, czy Pan wie co to jest Atari?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZX Spectrum Fan Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.gprs.plus.pl 27.01.09, 00:49 Co Pan? Ja nie jestem rolnikiem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loduwa Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.189.223.138.skyware.pl 27.01.09, 00:56 <-L Return Play Na zawsze w moim sercu C64 Odpowiedz Link Zgłoś
oko_obserwatora Re: Perły z Lamusa 4: C64 27.01.09, 01:10 @jurny_jerzy Robbo zostało wydane również na C64 - zdaje się że z bardzo dużym poślizgiem czasowym, kiedy już C64 odchodziło do lamusa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.range86-166.btcentralplus.com 27.01.09, 01:48 tylko, powtarzam tylko spectrumna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.cable.ubr09.hari.blueyonder.co.uk 27.01.09, 02:08 a kto pamieta burmistrza tekstowke "twoj rzym to ostatnia wiocha..." albo pieniadze od ciotki z zagranicy Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.serafin Re: Perły z Lamusa 4: C64 27.01.09, 03:22 Last Ninja 3 Intro to coś co zapierało mi dech w piersiach, zapraszam warto posłuchać tej muzyki moim zdaniem najlepszej www.youtube.com/watch?v=fyH8f-bW-FY&feature=related ----- eh, prawie się poryczałem do dzisiaj pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłem ten efekt w Iron Lordzie (poniekąd też doskonała gra. ----- Iron Lord robił niesamowite wrażenie muzyka była przepiękna tylko nie mogłem zakumać walki na miecze, wygrywałem przypadkowo raczej @Maciek Dubicki - niby dlaczego tylko Atari miało stymulować do rozwoju a C64 już nie? grałem mnóstwo, ale w programowanie w asemblerze też się bawiłem i nawet z kumplem proste demka robiliśmy z dziwacznymi scrollingami i muzyką wycinaną z intr crackerskich VoiceTrackerem też się bawiłem sporo a i parę grafik dość prostych się zrobiło - no, ale w podstawówce to dużo czasu miałem na takie zabawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: george Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: 82.160.25.* 27.01.09, 06:12 Kto chce powrócić do starych przeżyć z ATARI lub C64, ten bez problemu znajdzie w sieci emulatory obydwu modeli na PC. Ja zaczynałem od ATARI - więc znalazłem emulator (Atari800WinPlus)... dokładnie, z najmniejszymi detalami, WSZYSTKO działa jak w oryginale (modele 800/XL/XE/5200, wszystkie wersje OS i ROMBASIC), około 100 kultowych gier oraz "pożytków". Jedyna różnica to zastąpienie joysticka przez klawiaturę numeryczną, cała reszta jest magią wspomnień (łącznie z SELF TEST). Proszę przeszukać w Google na frazę "emulator ATARI" ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Steve Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: 62.29.140.* 27.01.09, 07:18 Akurat ze wszystkich 8-bitowców to Spectrum najlepiej radziło sobie z kasetami - nie miało dedykowanego magnetofonu, można było wgrywać programy nagrane z Radia (tak, to dla Spectrum puszczano w Rozgłośni!) a nawet używać magnetofonu szpulowego! Żadne (mas)turbo nie było potrzebne. Dla tych co pamiętają - był taki popularny polski magnetofon typu MK232P Automatic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rex Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: 94.254.205.* 27.01.09, 07:52 Najfajniejsze gierki na "komode" to cykl przygodówek "Dizzy" Odpowiedz Link Zgłoś
kretynofil Re: Perły z Lamusa 4: C64 27.01.09, 08:12 @SS: Juz wiem za co Cie nie lubie - Ty miales Commodore, Ty lamerze ostatni! I wierszyk dla Ciebie, SS: Szczela piorun w styki Szczela piorun w byki Gdy commodorowiec sie do ciebie zblizy Szczel go prosto w zeby! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooner Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: 82.139.32.* 27.01.09, 08:31 Heh, stare dobre czasy, wtedy PC to byla melodia przyszlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.kp.pl 27.01.09, 09:12 Twórca tego materiału Michał Puczyński- nie ma zielonego pojęcia o C-64 - proszę zajmij się tematami które pojmujesz i na których się znasz -widać że mało obcowałeś z tym sprzętem / nie wiem czy w tamtym czasie umiałeś wypowiedzieć słowo "mama' nie mówiąc o odróżnieniu C-64 od Atari / na sławnym C-64 nie było problemów z wgrywaniem gier [ładowały się szybko i bezproblemowo] jedynym utrudnieniem była regulacja głowicy w magnetofonie. Posiadanie stacji dysków to był luksus niesamowity :] wracając do Twojego nie udlonego tematu, C-64 w ogóle się nie grzał - jedynie jego zasilacz ale to też nie były wysokie temperatury , ostatni wątek to gry które przedstawiałeś - śmiech na sali, laboratorium komputerowe Avalon [Lk Avalon] specjalizowało się w grach na Atari /później jedynie prezentowała konwersje na C-64 z mizerną jak na ten sprzęt grafiką. Artykuł ten pokazuje mierną wiedzę na temat Commodore 64 i gier jakie się na tą maszynę ukazywały , szkoda że nie wspomniałeś np. o Golden Axe :] Odpowiedz Link Zgłoś
eszuran Re: Perły z Lamusa 4: C64 27.01.09, 09:22 No cóż, dziękuję za tak wyważoną opinię, panie Jakiś Gościu. Dziękuję również za udowodnienie: - kompletnego niezrozumienia konwencji, - ignoracji ("u mnie tak było, to znaczy że było tak wszędzie!"), - nędznej znajomości ortografii (nie udlony?), - braku logiki (co z tego, że LK Avalon specjalizowało się w Atari? czy ja temu zaprzeczyłem?) - ślepej agresywności (w zasadzie cały post) - megalomanii (powinno się przedstawiać tylko takie gry, które JA wybiorę!) - przeświadczenia, że anonimowość w Internecie pozwala na duuużo więcej. Tu akurat masz rację - nawet nie podpisałeś się ksywką, nie mówiąc o nazwisku. To nas różni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: 89.174.230.* 27.01.09, 09:38 Ech.. pamiętam te czasy.. miałem najpierw Commodore 64 a potem Atarynkę 65.. i te gry z LK Avalon.. Klątwa, Władcy Ciemności, Miecze Waldgira, Robo... pozdrowienia dla wszystkich posiadaczy 8bitowych cudów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.tkk.pl 27.01.09, 09:44 Zakupiłem swe Atari było z drewna i ze stali z prądem niezbyt to działało węgla sypać należało Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poznań Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: *.man.poznan.pl 27.01.09, 09:47 A ja miałem Amstrad/Schneider CPC 464. Kolorowy monitor. Gry z Francji przyjeżdzały... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 800XP Re: Perły z Lamusa 4: C64 IP: 193.111.166.* 27.01.09, 10:00 Tylko Atari 800XP!! Precz z Commodorem!! Odpowiedz Link Zgłoś