Gość: DMG Re: Najlepsi twórcy gier na PC IP: 212.180.146.* 15.04.09, 18:03 @slawomir.serafin - Meier był tylko jednym z założycieli, czek mu sie należał, a sprzedaż firmy i robienie dokładniego tego samego pod nową marką jest świństwem w każdej branzy. Nawet za dawnych czasów nad grą nie pracowała jedna osoba tylko cały zespół. Pomysłem Meiera były symulatory lotnicze (skądinąd udany F15), reszta gier nie była jego pomysłu, a jedynie nadzorował ich powstawanie. To że były sygnowane jego nazwiskiem wynikało z posunięcia czysto marketingowego (zarząd bał się, że gracze nie skojarzą Cywilizacji z fajnymi symulatorami lotniczymi). Dlatego też przypisywanie mu wszystkich gier jakie zostały popełnione przez MikroProsie jest przeolbrzymim naduzyciem (tak samo jak Tobie nie można przypisać stworzenia Gamecornera i wszystkich artykułów jakie zostały tu napisane - że też muszę wyjaśniać tak proste przykłady =). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lip Re: Najlepsi twórcy gier na PC IP: 80.51.92.* 15.04.09, 18:10 Tylko Relica tu brak... Jak dla mnie, mogli by śmiało zastąpić na tej liście Blizzarda. Ciskajcie we mnie pioruny ale żadna gra Zamieci kompletnie do mnie nie trafiła. Multi tylko w fps'ach, a w singlu gry Blizz nic sobą nie reprezentują. Próbowałem WoW'a ale to nie dla mnie, kilka podejść i maks 14 lv. Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Najlepsi twórcy gier na PC 15.04.09, 18:21 @aihs widzisz.. a dla mnie te wszystkie produkcje to wielkie hiciory, a na takie diablo czy WoW np. patrzę jak na ciekawostkę, ale na pewno nie chcę w to grać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Najlepsi twórcy gier na PC IP: *.broker.com.pl 15.04.09, 18:19 Dla mnie ID pierwsze i dłuuuugo dłuuugo nic. Już pomijając to jak grywalne wydawali tytuły to mam przeczucie (graniczące z pewnością) że gdyby nie oni to dziś nie mielibyśmy w grach takiej grafiki jaką mamy. To oni przez kilka lat (począwszy od Wolfa3d a skończywszy na Quake'u 3) bardzo mocno posuwali technologicznie naszą grową rozrywkę i należy im za to bić pokłony. Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Najlepsi twórcy gier na PC 15.04.09, 18:23 No i Sławek słusznie zauważył Steam ale co do hiciorów cóż - dla każdego HIT to co innego - de gustibus non disputandum est - więc chyba jednak za kryterium trzeba by przyjąć sprzedaż Odpowiedz Link Zgłoś
don_wroc_love Re: Najlepsi twórcy gier na PC 15.04.09, 18:24 BTW - do bani - znaczniki pogrubienia z forum nie działają w formie graficznej... lipa... Odpowiedz Link Zgłoś
truten_org Re: Najlepsi twórcy gier na PC 15.04.09, 18:32 Bez MicroProse i Paradoxu ta lista jest śmieszna. Odpowiedz Link Zgłoś
slawomir.serafin Re: Najlepsi twórcy gier na PC 15.04.09, 19:15 Meier był tylko jednym z założycieli, czek mu sie należał, a sprzedaż firmy i robienie dokładniego tego samego pod nową marką jest świństwem w każdej branzy. ----- uh, widzę, że nie czytasz tego co się do ciebie pisze, więc napiszę jeszcze raz, wyraźniej. MicroProse zostało najpierw wykupione przez Spectrum HoloByte w 1993. Sid i reszta wtedy normalnie tam pracowali, aż do 1996 roku (trzy lata), kiedy HoloByte zaczęło zwalniać ludzi z MicroProse. Sid i Brian właśnie wtedy odeszli i założyli Firaxis. DWA LATA PÓŹNIEJ (dostrzegasz ten odstęp czasowy?) HoloByte/MicroProse zostało wykupione przez Hasbro i włączone do Hasbro Interactive, które najpierw zredukowało etaty w MicroProse a potem w 2001 sprzedało się Infogrames. Firaxis istniało już wtedy od 5 lat. A teraz błagam cię, objaśnij mnie, jakim cudem Sid mógł zachować się jak świnia, sprzedać firmę i założyć inną, skoro została ona sprzedana 2 lata po jego odejściu? Żeby było jeszcze zabawniej, gdy Sid odchodził z MicroProse, już od dawna nie był udziałowcem, bo od lat pracował tam jako zwykły wykonawca - jego udziały wykupił jeszcze przed przejęciem przez Spectrum Holobyte Bill Stealy, drugi założyciel MicroProse, który opuścił firmę dwa lata przed Sidem zresztą, sprzedając swoje udziały i zakładając konkurencyjną firmę (czyli zachował się jak świnia, według ciebie). I co? Jeszcze jakieś teorie odnośnie Sida, MicroProse i Firaxis? Tylko proszę, nie wyskakuj mi tu z rewelacjami w stylu "ale to Brian Reynolds zrobił Civ 2 i Alpha Centauri", ok? Odpowiedz Link Zgłoś
aihs Re: Najlepsi twórcy gier na PC 15.04.09, 19:39 @don_wroc_love Ok, to twoja opinia, przyjąłem do wiadomości Odpowiedz Link Zgłoś
j_uk_dev Re: Najlepsi twórcy gier na PC 15.04.09, 21:29 @SS, jeśli Sid i spółka zrobili jakiekolwiek gry w czasie współpracy z MicroProse, to gry te w żaden sposób nie staną się własnością i nie będą znajdowały się pod szyldem Firaxis. Artykuł traktuje o firmach, a nie o indywidualnych postaciach branży i skupiając się na nich, to nie da się w żaden sposób wcześniejszych osiągnięć Sida Meiera przypisać do historii Firaxis. Poza tym @Sławku, artykuły podpisane twoją ksywką ( choć nie wiem jaką masz tu umowę ) są własnością portalu, a nie twoją. Jeśli się mylę w przypadku twoich tekstów na GC, to na pewno się nie mylę mówiąc to samo o branży gier. Gdybym zakosił kod czegokolwiek, bo przecież ja to napisałem, to najprawdopodobniej marnie bym skończył oskarżony przez firmę. Tak to już jest z pracą komercyjną. Stąd jeszcze raz powiem, jeśli Sid wydał coś pod szyldem MicroProse, to MicroProse ma prawa do tego i to oni są uznani za producenta, a nie Sid Meier. To że Meier był jednym z założycieli MicroProse nie powoduje też "dziedziczenia" osiągnięć na nową firmę. Podobną sytuację miałem w poprzedniej pracy, gdy dwie osoby będące założycielami firmy n-lat temu zdecydowały się opuścić firmę. Wszelka ich praca jaką wykonali dla firmy została wewnątrz i co więcej - odpowiednie umowy zostały podpisane na temat podkupowania pracowników oraz ujawnienia technologii. Teraz ci panowie mają własną firmę działającą na nieco innym polu i należy do nich tylko to, do czego mają prawa, a prawa mają to do siebie, że zostają przy firmach, a nie przy osobach ( no... tu trochę szkoda, bo inaczej programiści mieliby jeszcze więcej do pokazania na interview do kolejnych firm ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DMG Re: Najlepsi twórcy gier na PC IP: 212.180.146.* 16.04.09, 00:06 @SS - widze, że chciało ci się poczytać wikipedie (ja pisałem z pamięci, siedziałem wtedy w US&A i troche o tym czytałem), zdaje się, że rzeczywiście afera dotyczyła raczej Stealy'ego i łamaniu klauzuli o zakazie konkurencji. Ciesze się, że Sid okazał się równiacha, ale pominąłeś sedno sprawy - o czym przypomniał zresztą zgrabnie kolega j_uk_dev =) Zresztą nie Ty tworzyłeś ten ranking więc nie ma o co kruszyć kopii, masz szanse się wykazać przy tworzeniu deathmatcha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3x Re: Najlepsi twórcy gier na PC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.09, 07:38 No i jeszcze troika jest Odpowiedz Link Zgłoś