Dodaj do ulubionych

Konferencja Microsoftu z Polygamią

• plushplush Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 01.06.09, 22:17
      Widać, że kryzys finansowy dosięgnął również Microsoft. Konferencja słaba, bez wielkich rewelacji i niespodzianek ( no, może poza wizytą Kojimy ). Jedyną godną uwagi pozycją, z zaprezentowanych przez MS exclusive?ów jest Alan Wake, który nie dość, że świetnie wygląda w akcji, to jeszcze porywa swoim upiornym klimatem.
      Projekt Natal, któremu poświęcono sporą część prezentacji, jest moim zdaniem bardziej ciekawostką, której ciężko będzie znależć zastosowanie w "dużych" grach. Zresztą widać jak na dłoni, że na razie sam MS nie ma za bardzo pomysłu na wykorzystanie czujnika ruchu w jakichś mniej klaustrofobicznych okolicznościach rzeczywistości wirtualnej aniżeli te, towarzyszące demom z odbijaniem piłki i malowaniem na płótnie, które aż rażą statyką i prostotą. Poza tym, odniosłem wrażenie, że czujniki wychwytują bardzo ogólny zakres ruchów, co może być nie lada problemem, kiedy wszystkim znudzi się już chlapanie farbami, wciskanie teleturniejowego brzęczyka czy kręcenie kierownicą.Wiele osób pisze, że to koniec Wii... Odnoszę dziwne wrażenie, że żadna z tych osób nie miała nigdy Wiilota w ręku, a już na pewno nie słyszała/czytała o Wii Motion Plus.
    • m4rv Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 01.06.09, 22:21
      Wiedziałem, że fanbojom Sony spadną kapcie za tego MGSa xD Będzie jatka jak MGS Rising rzeczywiście okaże się exclusivem big_grin Już widzę kukły Kojimy palone przed siedzibą Kojima Productions wink
    • iamguest Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 01.06.09, 22:23
      z tym streamowaniem filmów w 1080p też ostro przesadzili... nawet jeśli te filmy będą kompresowane za pomocą h264 z bitrate na poziomie 3-4 Mbps (average) to jakość będzie najwyżej średnia (a przeważnie kiepska)... twierdzenie, że to będzie to będzie rewolucja, że może zastąpić oglądanie filmów z płyt (np. BR), to ostre przegięcie.
    • mateusz_kierepka Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 01.06.09, 22:25
      No cóż, ładne wejście - mam nadzieje, że smoka wink Jutro się okaże co PS3 ma na "obronę" smile
      Wiem, że na polygamii to odważne stwierdzenie, ale to co pisałem jakiś czas temu(xnapoland.spaces.live.com/blog/cns!884EE85A5E6A1FF0!1122.entry):

1) Niniejsza praca jest potwierdzeniem założonego twierdzenia ?Sony has no chance of making money on the PS3?[1] oraz tego, że PS3 będzie najdroższą konsolą[2] - czyli Sony nie będzie zarabiać na PS3.

2) Istnieje duża szansa, że Microsoft będzie firmą dominującą na rynku zaawansowanych konsol siódmej generacji, gdyż koszty produkcji są znacząco mniejsze niż u konkurencji. Poprzez sprytne kreowanie rynku, prostsze i tańsze narzędzia programistyczne, duże wsparcie dla producentów gier, nowatorskie rozwiązania, modułową budowę urządzenia - Microsoft sprytnie wyciągnął wnioski z wcześniejszej porażki na rynku konsol 6 generacji.

3) Można uznać pogłoski zaprzeczające tezie, że PS3 jest konsolą na 10 lat[3], czyli konsola PS4 powstanie w okolicach roku 2010/2011 i jej koszt produkcji będzie mniejszy niż 299$ przy takiej właśnie cenie sprzedaży.[4] Po prostu koszty produkcji PS3 są pomimo olbrzymich nakładów na ich obniżenie nadal za wysokie. Wydaje się być sensownym wdrożenie rozwiązania, które będzie miało zalety PS3 a wyeliminuje jego kosztowe ?wady?.

4) Planowane obniżki cen PS3 zbliżają się do wyliczonej ceny z wykresu 9, czyli ceny gwarantującej PS3 znaczące zwiększenie sprzedaży, o ile Microsoft nie obniży znacząco cen Xbox360? "
    • mateusz_kierepka Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 01.06.09, 22:31
      mac167:
      ad3. Możliwe, że tak się stanie (ja spolszczyłem KODU, za pozwoleniem Microsoft Research, to czemu "normalne" firmy nie mogłyby spolszyć tej kamerki/kontrolera)?
      ad4. Wszystko zależy od polityki zespołu XNA/DirectX - czasami dziwne mają podejście do tematów, ale ten jest dość "miodny", więc są duże szanse, że kamerka będzie obsługiwana (w koncu) przez XNA - czyli będzie można robic gierki w XboxLive wykorzystując nowy kontroler.
    • bigdaddyy Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 01.06.09, 22:32
      no i MS pozamiatał, dodam że nie pokazali jeszcze wszystkich excl. (gry od rare, druga gra lionhead, itd) big_grin sony będzie miało ciężko żeby jutro czymś zaskoczyć/zszokować)
    • iamguest Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 01.06.09, 22:34
      pewne jest, że MS wie jak robić dwie rzeczy: kasę i prezentacje na konferencjach. szkoda, że wciąż nie wie jak robić niezawodny sprzęt (tylko czekam aż mój x360 padnie) i dobry software. jasne, że wszyscy producenci gier na X360 chwalą SDK Microsoftu i narzędzia deweloperskie - w końcu mają podpisane odpowiednie umowy z MS i nie mają innego wyjścia. kto się bawił w programowanie pod Windows, najlepiej przy użyciu Visual Studio - pewnie wie, jakie to przerąbane..
    • suijin Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 01.06.09, 22:38
      Dziwna rzecz z MGS. Dlaczego MGS Rising, a nie MGS5?
    • bonzajplc Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 01.06.09, 22:41
      o co chodzi z ta poduszka? smile
    • brutetzki Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 01.06.09, 22:46
      suijin
      bo to spin-off a mgs5 pewnie na sony wyjdzie.
    • evil-vir Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 01.06.09, 22:52
      iamguest: programowanie pod Windows? WinAPI to faktycznie koszmar, ale C# i Visual Studio sa swietne IMHO.

A wracajac do konferencji - fajny kontroler i rozczarowanie grami. Nie pokazali niczego, o czym bysmy nie wiedzieli, poprostu potwierdzili wczesniejsze doniesienia i koniec. Ex'ow malo, nowych gier zero. Slabo sad
    • viktor_pl Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 01.06.09, 23:01
      @evil-vir
      Halo Reach
    • morosn Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 01.06.09, 23:06
      @viktor_pl

No tak, ale np. mnie cale uniwersum HALO nie jara...
    • bigdaddyy Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 01.06.09, 23:06
      @evil - a co pokaże sony? to co pokazuje od 3 lat, to samo + te okularki, exów tyle samo/więcej niż na ps3 smile
      wszyscy wiedzieli o crack2, lfd2, mgs, halo reach, kamerce? tak jak pisałem wyżej jeszcze nie pokazali wszystkich exów smile
    • maxplastic Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 01.06.09, 23:12
      juz leci konferencja EA, maja zaprezentowac 12 gier. Polecam e3.gamespot.com/press-conference/ea-e3/ dobra jakosc i bez zacinek. A jesli dobrze licze to ok 2 w nocy Ubisoft. Oby pokazali wiecej Assassina!
    • iamguest Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 01.06.09, 23:15
      @evil-vir
      C# staram się unikać jak ognia - zdecydowanie wolę C/C++, PHP, Javę (i serwlety). co do Visual Studio - moim zdaniem taki np. Borland potrafi robić dużo lepsze IDE. Bardzo lubię również darmowe Eclipse, IMHO dużo wygodniejsze od tego co wymyśla MS. również WinAPI i inne SDK MS są dość średnio zaprojektowane -np. od takiego DirectX'a zdecydowanie wolę (nie tylko ja) OpenGL..
    • szemrany_typek Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 01.06.09, 23:21
      Kojima wyglądał i gadał, jak Hiro z Heroes smile

Co do konfy, ogólnie spodziewałem się bidy i pożarcia przez Sony, a to teraz drugi obóz musi nas czymś zaskoczyć i jeżeli nie pokaże nic nowego, to raczej słabo to widzę (to wcześniejsze hajpowanie swoich tytułów może odbić się czkawką). MS uderzył z zaskoczenia, jak Snake. wink

Mega pozytyw za Natala, jeżeli sterowanie będzie tak dokładane jak prezentowano, do tego dostaniemy fajne i rozbudowane gry (nie chcemy przecież kolejnego Eye Toya, który znudzi się po godzinie), to jestem jak najbardziej na tak. Prztyczek w nos dla Ninny? Jeszcze nie teraz, ale może wraz z następną generacją?

Co do gier, zdecydowanie na plus nowy Splinter i L4D. Forzą jaram się tak samo, jak GT, czyli mogłaby nie wyjść, nie obraziłbym się. Alan Wake trochę mnie zawiódł, liczyłem na coś innego - mniej akcji, więcej mind blowing, ale cóż, to tylko kawałek gry, trzeba czekać na konkrety. Nowy MGS hmm, jeżeli będzie choć w połowie tak genialny, jak reszta serii, to cieszę japę, pamiętajmy jednak, że możemy dostać odpad w stylu Twin Snakes. Trzeba być dobrej myśli.

Wielki minus dla Epic i Lionhead. Gdzie nowe Gearsy i Fable?

Standardowo cieszę się z nowego Halo, jakiekolwiek by nie było (jednak błagam, tylko nie RTS!).
    • box3r Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 01.06.09, 23:29
      Mass Effect 2, exclusive dla x360 i ps. Potwierdzone na konferencji EA ;]
    • luk4sho-pl Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 01.06.09, 23:34
      Forza 3!!!!!11111111jedenjedenjedenjeden Yeah! big_grin Na to czekalem, zobaczcie sobie screeny na xbox.com, graficznie jest masakra big_grin miejscami nawet GT5p sie chowa (mozna powiedziec ze GT5 tez bo wkoncu jak duzo moga podniesc grafike?) masakra, czekam do października
    • martinesspl Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 01.06.09, 23:36
      www.ps3fanboy.pl/ konferencja EA na zywo!
    • evil-vir Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 01.06.09, 23:40
      iamguest: Ja wlasnie C# wole od Javy. PHP to nawet nie jezyk moim zdaniem. Visual za to to IMHO najlepsze IDE. Nie bawilem sie Eclipsem na powaznie, ale taki NetBeans wymieka przy VS, o tych krowiastych potworkach Borlanda (choc nie wiem jak teraz) nie wspominajac. No ale co kto lubi przeciez big_grin

bigdaddy: Crack i MGS byly w dosc pewnych plotkach, Halo 4 (oby to byla 4-ka, a nie kolejne 3,5, mimo ze i tak na ODST czekam) rowniez bylo pewne. L4D2 nie jest ex'em, wiec sie nie liczy, podobnie Alan i prawdopodobnie Splinter. Pewnie MGS rowniez.

Serio, nie pokazali IMHO nic przelomowego jesli chodzi o same gry. Nathal na pewno przelomem moze zostac, mimo ze to zebranie do kupy istniejacych technologii, to jest to nikt tego nie zrobil wczesniej i jest to cos z olbrzymim potencjalem.

Wazne sa jednak gry, a tych jak na lekarstwo, odgrzewane kotlety, nie ma czegos co by rzucilo na kolana. Ot to, czego sie spodziewalismy - kontynuacje istniejacych serii.

Co do Sony, to zobaczymy, zapowiedzieli juz potencjalnie swietne tytuly, na ktore MS nadal nie znalazl odpowiedzi. Wystarczy, ze je potwierdza i sa do przodu IMHO.

Ale moze moj pesymizm wynika z tego, ze na klocku gram bardzo duzo od blisko 1,5 roku, widzialem wiele i oczekuje wiecej. W kazdym razie, ta konferencja poza Nathalem nie porazila niczym, nie bylo hiciorow, nie bylo growej mega bomby. Ja tam czuje rozczarowanie.
    • iamguest Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 02.06.09, 00:15
      @evil-vir
      przyznaję rację, wszystko to kwestia gustu.

może dlatego inne firmy nie zdecydowały się - jak powiedziałeś - przed MS zebrać tych technologii do kupy, bo może wyjść z tego... no właśnie... kupa.

w prawdzie nie wierzę, aby MS dokonał prawdziwego przełomu w algorytmach rozpoznawania mowy, twarzy, gestów, śledzenia i analizy gestów/ruchów w 3d, ale dobrze że chociaż próbują. może faktycznie za kilka(naście) lat ten sposób interakcji użytkowników z konsolami/PC będzie czymś więcej niż tylko ciekawostką..
    • bigdaddyy Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 02.06.09, 00:41
      @evil-vir - jeszcze raz napiszę że microsoft nie zdradził wszystkiego, na konferencje jest określony czas smile patrz np: wyżej jest info o kupowaniu gier przez xbl
      odpowiedzi na jakie gry sony? bo naprawdę sony ich dużo nie ma, na heavy rain jest alan wake na gt5 jest forza 3.
      Tylko dwie gry są mocne god3 i uncharted2, nowy ratchet słabizna, starhwak nie specjalnie mnie rusza
      a gdzie sony ma odpowiedź na mass effect 2 czy splintera? hhe
    • evil-vir Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 02.06.09, 00:50
      bigdaddyy: ME2 nie jest ex'em, Alan Wake nie jest ex'em. To nie jest odpowiedz Microsoftu na cokolwiek, to sa multiplatformy.
    • box3r Re: Konferencja Microsoftu z Polygamią 02.06.09, 01:16
      @up AW i ME2 to sa exclusive'y, tylko, ze ex'y microsoftu a nie x360! Na PS3 tych gier nie zobaczysz;]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka