Dodaj do ulubionych

Natal - nic z tego nie będzie

02.06.09, 15:35
Nie będę się wymądrzał na serwisie, ale tutaj mogę wylać trochę jadu.

To się nie uda.

Po pierwsze - to już nie będą gry, a zabawy. Kto grał na Wii ten wie o co
chodzi. To nie jest granie tak jak my je rozumiemy.

Po drugie - kamerki już były. I się nie udały. Za duża bezwładność ruchów,
zbyt duża zależność od otoczenia (małe mieszkanie, anyony?), niedokładność.

Po trzecie wreszcie - nikt, jeśli chodzi o zwykłych ludzi, nie jest mądrzejszy
od Nintendo. Na Xboksach grają gracze, tacy jak my. Oczekujemy poważnych gier,
wymagających gier. Nie chcemy głupich zabaw. Dlatego Natal nas znudzi.
Jeśli w ogóle go kupimy.
Obserwuj wątek
    • don_wroc_love Re: Natal - nic z tego nie będzie 02.06.09, 15:50
      dobra - a jak wprowadzą jego możliwości do np. fpp?
      -sterowanie chodzeniem padem + celowanie reką (jak za "dzieciaka" się do siebie
      udawało że strzela) + uniki ciałem

bo jak dla mnie to byłby HIT smile
      • radek.zaleski Re: Natal - nic z tego nie będzie 02.06.09, 15:53
        no ale zanim zdążysz spróbować czegoś uniknąć to przeciwnik Cię już zabije... laag.
        • don_wroc_love Re: Natal - nic z tego nie będzie 02.06.09, 15:54
          myślałem bardziej o chowaniu się za ściany, bądź w razie akcji "bijatyki"
          wychylanie się na boki celem uniknięcia ciosu smile

no i ten naturalny odruch celowania 2 palcami z pieści... smile
          • wypisany Re: Natal - nic z tego nie będzie 02.06.09, 16:07
            Mnie idea Natala podobała się, dopóki nie zobaczyłem go w akcji. Okropne opóźnienie, które raczej uniemożliwi zabawę grami FPP. Ale poczekajmy, może będzie lepiej, niż się zapowiada.
            • slawomir.serafin Re: Natal - nic z tego nie będzie 02.06.09, 16:14
              Natal to inaczej nazwane EyeToy z Playstation, czyli zabawka na 15 minut.
              Widziałem, grałem, w życiu bym nie kupił. EyeToy nie chwycił, Natal też nie da
              rady.

@don - nie użyjesz tego w FPP czy czymkolwiek innym. Jakbyś widział jak to
              działa na PS3 na przykład, to byś wiedział dlaczego smile
              • don_wroc_love Re: Natal - nic z tego nie będzie 02.06.09, 16:32
                no ale to właśnie ma być ta przewaga Natala nad ps3....

eeech wink
      • yaster Re: Natal - nic z tego nie będzie 02.06.09, 21:05
        Wątpię żeby ta technologia pozwalała na współpracę z highendowymi grami. Trudno
        mi uwierzyć żeby przetwarzanie obrazu z kamerek i generowanie obrazu 3d z tego
        nie było strasznie zasobożerne. To nie przypadek że tylko casuale były
        pokazywane oraz takie tam cgi wprost od Molyneuxa.

Tak apropo fps-ów i podobnej technologii "imersji":
        www.youtube.com/watch?v=9wXx3vMy_AQ
        Coś nie dość że brzmiąco realistycznie to jeszcze już w użyciu smile

• mis_iu Re: Natal - nic z tego nie będzie 02.06.09, 21:16
      Mam podobne zdanie, po półgodzinnej zabawie z tym każdy będzie miał dosyć.
      Technologia może pełnić funkcję wspomagające, np. nawigację w menu, przenoszenie
      "okienek", przemieszczanie kursora, ale nic poza tym. Masę różnych wynalazków
      świat widział i tak do dzisiaj wszyscy grają na mysz+klawiatura lub na padzie.
      Wii i Wiimote to troszkę inny wynalazek...
    • radek.zaleski no i chyba nie miałem racji:) 02.06.09, 23:26
      Przeczytajcie
      ten tekst

W dużym skrócie - pan z Time'a już przetestował Natala i jest zachwycony. Zero
      lagów i poczucie kompletnej immersji.

Grał w Burnouta - kierowanie polegało na trzymaniu wirtualnej kierownicy.
      Przyspieszanie i hamowanie na wciskaniu niewidzialnych pedałów. Niesamowite.

"I'm a hard-core gamer, so I'm not the person Project Natal is targeting. I
      love my controller as it is. But the appeal of Project Natal is real. You
      could compare it to the difference between regular movies and 3-D movies: it
      puts you in the action in a way that nothing else could."

Czyżby to jednak mogło zadziałać?
      • don_wroc_love Re: no i chyba nie miałem racji:) 02.06.09, 23:51
        big_grin

oj, żeby to zadziałało w fpp!
        ....a jak nie zadziała będę pokładał nadzieję w tej latarce od Sony big_grin

ale bardziej wierzę w Natala smile

niemniej jednak fajna przyszłość przed nami smile
      • zycie_is_simple Re: no i chyba nie miałem racji:) 03.06.09, 00:16
        będzie działało. Kiedyś na wii też mówili, ta jasne.. będą SE machać..
      • slawomir.serafin Re: no i chyba nie miałem racji:) 03.06.09, 00:51
        "You could compare it to the difference between regular movies and 3-D movies"

w tym momencie kino 3D to jeden wielki śmiech na sali smile
        • Gość: J Re: no i chyba nie miałem racji:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 08:07
          "w tym momencie kino 3D to jeden wielki śmiech na sali smile"
          <br />
          Bo same zabawne filmy tak wyświetlane są. smile
        • Gość: Tzymische Re: no i chyba nie miałem racji:) IP: 89.100.47.* 03.06.09, 08:49
          Wyjdz czasem z domu - jesli ostatni film "3D" jaki ogladales to byla stacja
          kosmiczna w iMAX 10 lat temu to masz racje. Ale nie wypowiadaj sie z poziomu
          "znafcy" na tematy o ktorych nie masz zielonego pojecia. Zapewne panowie
          Spilberg, Cameron i inni ktorych najnowsze produkcja sa krecone w systemie 3D
          nie maja pojecia co robia - ty wiesz w koncu lepiej, jestes w koncu specjalista
          z Polska...
      • elmo_gc Re: no i chyba nie miałem racji:) 17.06.09, 10:23
        No fajnie ze mogl sobie potrzymac niewidzialna kierownice i ponaciskac niewidzialen pedały, ale ja akurat wole trzymac porzadny kontroler w postaci kierownicy i pedalow, z FF najlepiej. Te wszystkie bajerki to fajne sa tylko jesli chodzi o rozglądanie sie. Bo jak mam grajac dodatkowo namachac sie, to ja wole isc na rower, trening czy tez pograc z kumplami w pilke lub kosza...

choinka fajna chojna ;p
    • Gość: muydeemer Re: Natal - nic z tego nie będzie IP: 80.48.227.* 03.06.09, 01:24
      Ja bym podszedl do sprawy zupelnie inaczej. Kwestia wypali czy nie jak dla mnie
      jest tutaj drugorzedna. Wazne ze to kolejny krok naprzod jesli chodzi o
      interaktywnosc rozrywki. A ze sa problemy z opoznieniem? Wyeliminowanie ich to
      tylko kwestia czasu. Nawet jesli projekt Natal nie wypali to jego ewentualny
      nastepca/nastepcy moga juz byc na tyle doskonali by umozliwic rozgrywke w takich
      chociazby FPSach. Takze sama idea bardzo mi sie podoba i czekam z
      niecierpliwoscia na jej rozwiniecie.
    • don_wroc_love inny link potwierdzający działanie 03.06.09, 09:35
      xbox360.ign.com/articles/989/989269p1.html
      • Gość: Tzymische Re: inny link potwierdzający działanie IP: 86.47.214.* 03.06.09, 10:09
        Co oni tam wiedza... guru juz powiedzial ze,

Natal to inaczej nazwane EyeToy z Playstation, czyli zabawka na 15 minut.
        Widziałem, grałem, w życiu bym nie kupił. EyeToy nie chwycił, Natal też nie da
        rady.

@don - nie użyjesz tego w FPP czy czymkolwiek innym. Jakbyś widział jak to
        działa na PS3 na przykład, to byś wiedział dlaczego

On juz wie, nie widzial a wie :] to tak jakby negowac samoloty opierajac sie na pierwszym
        wynalazku braci Wright - Paaaanie to nie zadziala. big_grin
        • don_wroc_love Re: inny link potwierdzający działanie 03.06.09, 10:15
          ojezu następny... smile

wiesz... mam po dwóch stronach opinię Pana z Timesa, i opinię Pana z IGN mówiące
          że działa...
          po 2 stronie mam opinię anonimowego komentującego porównującego to do zabawki
          sony sprzed lat...

jak myślisz - czyja opinia jest dla mnie bardziej wartościowa? smile

no i (zakładając, że wierzymy Panom którzy już na tym grali w normalne gry)
          jeśli można grać w burnout, to niby CZEMU nie mógłbym grać w fpp?
          • Gość: Tzymische Re: inny link potwierdzający działanie IP: 86.47.214.* 03.06.09, 10:23
            No ale GURU SS powiedzial... jak mozesz nie brac jego opini jako najwazniejszej? big_grin

wstydz sie! tongue_out

• don_wroc_love Re: inny link potwierdzający działanie 03.06.09, 10:28
              no tak.. klękajcie narody...

• Gość: Tzymische Re: inny link potwierdzający działanie IP: 86.47.214.* 03.06.09, 10:36
                Dokladnie wink przeciez widzial jak to dziala na Eye Toy ...

Wiesz, SS napewno nie wierzy tez w samoloty i latanie samolotami, przeciez bracia
                Wright swoim Wright Flayer I utrzymali sie w powietrzu tylko 3 sekundy... paaanie to sie
                nie uda :]
          • Gość: at0m Re: inny link potwierdzający działanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 12:27
            Problem w tym, czy można grać w warunkach domowych, czy tylko w specjalnym
            pomieszczeniu będąc ubranym w jaskrawy dresik. Nie przekonamy się puki to nie
            trafi do domu przeciętnego gracza pełnego "sprzętów" (meble, lampy, okna,
            fototapety, monitory) które mogą uniemożliwić precyzyjne sterowanie.
    • jabbur A ja bym pogral... 03.06.09, 09:36
      w Wiedzmina z takim sterowaniem.
      • sebol79 Poczekamy, zobaczymy 03.06.09, 09:47
        Mnie osobiscie wcale to nie zachwyca. Do tej pory zeby pograc wystarczyl fotel
        + pad. Teraz trzeba bedzie zainwestowac w wiekszy pokoj, co by miejsce
        bylosmirk. A poza tym ile meczy w Fife daloby sie pograc gdybysmy musieli
        sterowac kazdym zawodnikiem?? Nie mowie rpg czy scigalki moglyby isc ale fps,
        sportowe (wyobrazmy sobie NBA11 gdzie musisz wyskoczyc do gory zeby zablokowac
        Gortata i trafiasz reka w zyrandol). Gry z Wii mialy to do siebie ze nie mozna
        bylo w nie dlugo grac, gdyz czlowiek sie po prostu meczyl. Wydaje mi sie ze
        tworcow czeka dluga droga zanim zdolaja prowadzic to na wielka skale (chociaz
        moge sobie wyobrazic premiere Gears of War 3, dzialajaca tylko z Natalem - i
        juz MS bedzie mial wyniki sprzedazy)
        • Gość: Tzymische Re: Poczekamy, zobaczymy IP: 86.47.214.* 03.06.09, 10:31
          Bredzenie. Przeciez, jesli jest tak jak mowia kolesie z tych magazynow, ze podlaczyli
          retail X360 + retail burnouta i po prostu grasz (+ zakladam jakas konfiguracja po stronie
          urzadzenia i sofcie do niego) - to nie ma mowy o przystosowywaniu gry pod ten rodzaj
          kontrolera a przystosowanie kontrolera pod gre. A to juz zmienia postac rzeczy...

Ja to bym widzial tak - skoro nie musisz miec zadnych palek, kijkow, nunczakow czy
          innych motow w lapie - mozna zrobic przeciez gry wykorzystujace oba interface. Z jednej
          strony pad do sterowania np. fps - normalne granie na padzie + jakies gesty, uniki, albo
          wrecz kontrola menusow, wyboru broni itp albo przy rpg cale sekcje mozna zrobic
          kontrolowane przy wykorzystnaiu obu sposobow. Jesli tak to dziala jak pisza, i jest tak
          precyzyjne jak pisza (slowo JESLI jest tutaj istotne) to sky is the limit - a to juz naprawde
          rewolucja.
        • true_mayonez Re: Poczekamy, zobaczymy 03.06.09, 10:34
          hehe, już sobie wyobrażam tych wysportowanych i muskularnych graczy przyszłości.
          gości godzinami grającymi w cod11 czy cokolwiek. toz to superżołnierze,
          natural_born_killers. chłopiec z wienningen był dobry w dzisiejszego
          "siedzącego" CS i jaki był efektywny! a ci, co będą godzinami biegać po pokoju,
          unikać, strzelać z biodra i z kolana rozniosą nie jedną szkołe, a całe miasto.
          ergo - jeśli natal wejdzie pod strzechy - słowo 'gracz' będzie oznaczało prawie
          superbohaterabig_grinbig_grin
    • Gość: cienki_bolek Re: Natal - nic z tego nie będzie IP: 217.153.187.* 03.06.09, 10:28
      Szczerze wątpię żeby to cudo mogło niezawodnie i precyzyjnie działać w
      najbliższym czasie. Ale załóżmy na chwilę że jednak działa: i co ? Czy gracze
      naprawdę chcą machać rękami przez np 2 godziny ? Czy chcą siedzieć na kanapie i
      grać bez wysiłku popijając np piwo ? Ci co lubią ruch wybiorą raczej sport na
      świeżym powietrzu a do konsolki siadają odpocząć.
      • don_wroc_love Re: Natal - nic z tego nie będzie 03.06.09, 10:30
        ja chcę. biłem się przez moment z myślami czy nie kupić wii, ale gry na tą
        platformę mnie rozczarowywały... a teraz jest szansa, że będzie i kontroler i
        poważne gry i większa interakcja z grami, czyli to czego chcę. i to na
        platformie, którą posiadam smile

ja jestem BARDZO za smile
      • Gość: Tzymische Re: Natal - nic z tego nie będzie IP: 86.47.214.* 03.06.09, 10:42
        Ja mysle ze to zalezy od tego czy jest to tak precyzyjne jak pisza na IGN i w innych
        miejscach (mam nadzieje ze nie jest to precyzja czeku z 5-oma zerami ;P ) oraz od tego
        w jakim kierunku pojda. Moim zdaniem majac precyzyjny "mechanizm" sterowania za
        pomoca gestow, ruchow, czy vitualnego "dotyku" wcale nie trzeba rezygnowac z pada.
        Taki system moze byc dopelnieniem i mozna to rewelacyjnie wykorzystac. Co by
        zlikwidowalo ograniczenie konsoli wynikajace z braku klawiatury i myszki...

Nawet jesli Project Natal w obecnej fazie okaze sie nie byc tak precyzyjny juz teraz to
        pokazuje ze jest to mozliwe a to jednak gigantyczny krok w przod.
        • slawomir.serafin Re: Natal - nic z tego nie będzie 03.06.09, 13:07
          gigantyczny krok względem czego? EyeToy? przecież to to samo jest. Bawiłeś się
          kiedyś EyeToy, wiesz jak to działa? Ja wiem - i stąd też wiem, że Natal to
          porażka jeżeli chodzi o granie takie jak nasze. Bieganie po pokoju, robienie
          uników i tak dalej wydaje się być fajną zabawą, ale nikt normalny nie będzie
          grał w ten sposób, jeśli ma jako alternatywę pad - wygodniejszy, niemęczący,
          bardziej precyzyjny, dostępny z pozycji siedzących albo leżących.

Grali w Burnout i to działało? Wow, ale w Burnouta da się grać pałeczkami do
          ryżu też i też pewnie by działały jakoś - pytanie tylko czy rzeczywiście tak
          dobrze jak pad. Natal ma szansę tylko i wyłącznie w segmencie casualowym - czyli
          jako konkurencja Nintendo. A jako konkurencja Nintendo stoi na przegranej pozycji.

No, ale ty wiesz lepiej, bo przeczytałeś dwie opinie na zachodnich sajtach i
          wydaje ci się, że wszystkie rozumy pozjadałeś...
          • don_wroc_love Re: Natal - nic z tego nie będzie 03.06.09, 13:25
            ale nikt normalny nie będzie
            > grał w ten sposób, jeśli ma jako alternatywę pad - wygodniejszy, niemęczący,
            > bardziej precyzyjny, dostępny z pozycji siedzących albo leżących.
            -------
            albo jeszcze lepiej pc... i klawiaturę i mysz... wink
          • Gość: Tzymische Re: Natal - nic z tego nie będzie IP: 86.47.214.* 03.06.09, 13:34
            Szokujaca wiadomosc dla ciebie, usiadz bardzo ale to bardzo mocno bo mozesz
            przezyc ciezki szok. Eye Toy - i tym podobne zabawki - wyszly w wiekszej ilosci
            egzemplarzy niz 1 - naprawde zapewniam Cie, ze nie jestes jedyna osoba ktora miala
            okazje sie tym "bawic". Powiem wiecej, eye toy, to nie byla zadna nowosc tym
            podobne "systemy" byly juz na rynku duzo wczesniej ze tylko wspomne zabawki Intela z
            serii Play ktore wyszly pare lat przed ET - o ktorych nie masz najmniejszego pojecia
            (poszukaj po necie - powodzenia).

Wracajc do sprawy, nie wiem czy PN bedzie tak dobry wiem, ze ty go nie widziales, nie
            masz o nim pojecia a wydaje ci sie, zes pozeral wszystkie rozumy bo widziales (nadal
            myslisz ze jestes jedyny na swiecie?) Eye Toy. Majac do wyboru kolesia z gamecornera
            co w d... byl i g... widzial a kilku uznanych i prawdziwych redaktorow, prawdziwych
            dziennikarzy, z jakiegos powodu ich opinia jest dla mnie bardziej miarodajna.

Palnales glupstwo z porownaniem do Eye Toy - i teraz zamiast jak Radek przyjac to na
            klate i zachowac sie jak mezczyzna, wolisz jednak brnac w to samo, udajac wielkiego
            znawce, ktory kiedys widzial Eye Toy.
            Koncz wasc, wstydu oszczedz.
            • Gość: ;( Re: Natal - nic z tego nie będzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.09, 14:21
              Tzymische, człowieku, zrezygnuj w końcu z wycieczek osobistych w swoich wypowiedziach bo czytać się ciebie nie da
              • Gość: Tzymische To nie czytaj, obowiazku nie ma n/t IP: 86.47.214.* 03.06.09, 14:30
                • Gość: ;( ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.09, 16:12
                  gdyby jakiś pies narobiłby mi na wycieraczke nie byłbym w stanie zignorować. tutaj podobnie
                  • Gość: Tzymische Re: ;) IP: 86.47.214.* 03.06.09, 16:29
                    Znaczy Gamecorner to twoja wycieraczka? Czy jestes psem i tylko ty masz prawo tutaj
                    oddawac kal ?
                    • radek.zaleski Re: ;) 03.06.09, 16:39
                      pierwszy flame. spoko.
                      • Gość: Tzymische Re: ;) IP: 86.47.214.* 03.06.09, 16:49
                        Dobre forum musi miec flamewar od czasu do czasu wink
                        • radek.zaleski Re: ;) 03.06.09, 17:18
                          me happy
                    • Gość: ;( Re: ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.09, 17:05
                      niekumaty naumyślnie czy specjalnej troski? (podpowiedź: to pytane retoryczne)
    • don_wroc_love ;) 03.06.09, 13:38
      a ja chyba przejrzałem na oczy. kurde -to faktycznie nie może się udać.

to jak z samochodami - jeździłem maluchem który działa na podobnej zasadzie
      jak ferrari - w sumie to to samo - ma 4 koła, siedzenia 2+2, czerwony kolor i
      nie ma silnika z przodu. I jakim cudem ferrari ma być lepsze? przecież
      maluszek marnie jeździ, ma mizerne przyspieszenia i w ogóle to bardziej
      zabawka niż prawdziwy samochód. i niby ferrari ma być lepsze od maluszka? no
      bez jaj. jeździłem maluchem i wiem co mówię.
      • Gość: Tzymische Re: ;) IP: 86.47.214.* 03.06.09, 13:40
        No jak widziales 126p to juz widziales wszystko. Transport kolowy to mit i nie ma prawa
        sie udac. Podobno, chca wyprodukowac duze samochody, do przewozenia
        towarow...ale ja w to nie wierze, jak zmiescic 10 palet do maluszka? przeciez to sie nie
        da, bo ja widzialem maluszka i to tam nie wejdzi. nie mozliwe wiec zeby ktos stworzyl cos
        takiego... to sie nie moze udac.
        • radek.zaleski głos przeciwko 03.06.09, 16:13
          polygamia.pl/Polygamia/1,94534,6683012,Projekt_Natal__nie_dosc_dokladny__dla_Tony_Hawka.html
          Jak widać nie wszyscy wyrażają zachwyt nad nowym wynalazkiem Microsoftu. W
          wywiadzie dla MTV Multiplayer Tony Hawk stwierdził, że mimo usilnych prób
          grania w Ride za jego pomocą, okazał się on "nie dość dokładny". Nie ma się
          szczerze powiedziawszy co dziwić. Takie gry jak Tony Hawk:Ride wymagają
          szybkich ruchów, z czym kamera może nie nadążyć.

no i jest pierwszy komentarz negatywny
          • Gość: Tzymische Re: głos przeciwko IP: 86.47.214.* 03.06.09, 16:26
            Nie spodziewam sie ze to bedzie jakos genialnie dzialalo od reki - licze raczej ze to
            chwyci i sie rozwinie. To jest krok w dobrym kierunku...

a poza tym, TH ma swoj interes w tym zeby raczej cos innego sie dobrze sprzedalo wink
    • Gość: sunrrrise Re: Natal - nic z tego nie będzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 15:45
      W pytkę!shock Nie za bardzo potrafię sobie wyobrazić takie urządzenie (a tym
      bardziej jego cenę), ale idea jest świetna. Z drugiej strony Freetracka parę lat
      temu też nie potrafiłbym sobie wyobrazić, a teraz twierdzę, że jest to
      symulatorowy "must have".

Czekamy na dalszy rozwój wypadków!suspicious
    • don_wroc_love tony 03.06.09, 16:31
      tia ..
      ale już to widzę jak Tony mówi
      -" zrobiliśmy kosztowny projekt deski za x milionów dolarów, ale zasadniczo
      nie kupujcie go - wystarczy ze będzie Natal"
      "ta elektroniczna deska to porażka"
      "głupotą było by wydawać 100 dolarów na elektroniczna deskę jak można mieć ten
      sam efekt z Natalem"
    • nessie-jp Re: Natal - nic z tego nie będzie 04.06.09, 00:00
      Na pewno będzie to doskonałe rozwiązanie do... aeerobiku. Osobisty, komputerowy
      trener, sprawdzający, czy dobrze nóżką fikasz
      • Gość: Tzymische Re: Natal - nic z tego nie będzie IP: 89.100.47.* 04.06.09, 00:40
        Sugerujesz drogie dziecko ze My bloody valentine to jest produkcja dla dzieci?

Chcialbym zobaczyc jak zabierasz 6 czy 10 latka na seans tego filmu....

Cala reszta wypowiedzi tak samo jak fragment o filmach 3D - troche bredni lamane
        przez pierdoly przez jakies wyimaginowane bog wie co.

• d_pawel Re: Natal - nic z tego nie będzie 04.06.09, 02:39
          crying -> "Tzymische, człowieku, zrezygnuj w końcu z wycieczek osobistych w swoich
          wypowiedziach bo czytać się ciebie nie da"

Wystąpię w roli nieudanego adwokata Trzech Misi, ale taki jego styl. Zawsze go używa,
          więc ja osobiście nie biorę do siebie jego ostrych słów (notabene na Gry-Online dostał
          za to parę banów, prawda Tzymische?).

Co do Natal. Pożyjemy, zobaczymy. Tak naprawdę to co było naprawdę niesamowite w
          Natal to chłopak Milo Petera. Inaczej mówiąc technologia jest mniej ważna, bardziej
          istotne jest jej wykorzystanie w grach. Jeśli do PS Eye nowego Sony zrobi zajebiste gry,
          a MS z Natalem skupi się na casualach, to Sony wygra (dla mnie).

Fakt, Natala można przystosować do obecnych gier, ale przyznajcie - znacznie fajniejsze
          będzie granie w gry pisane specjalnie na Natala, a nie w takie, których obsługa tego
          będzie dodawana "mimochodem" i wykorzystywała możliwości kamerki tylko częściowo?
        • nessie-jp Re: Natal - nic z tego nie będzie 04.06.09, 15:01
          Gość portalu: Tzymische napisał(a):

> Sugerujesz drogie dziecko ze My bloody valentine to jest produkcja dla dzieci?

No chyba nie powiesz, że to jest dojrzały film! Ani że dorośli tłumnie na takie
          filmy chodzą. Ot, nowinka-zabawka dla kilkunastolatków. Popatrz, jakie są
          proporcje filmów sensacyjnych kręconych technologią tradycyjną w stosunku do
          filmów sensacyjnych kręconych w "niby 3D". Ta technologia tak naprawdę nie
          wprowadza żadnych ciekawych narzędzi do przybornika reżysera
    • don_wroc_love światło 04.06.09, 10:30
      jak widać brak światła natalowi nie przeszkadza

vimeo.com/4989633
      • don_wroc_love Re: światło 04.06.09, 10:33
        www.engadget.com/2009/06/03/project-natal-video-hands-on-impressions-and-further-details/
        tu więcej

i cytat
        Obviously, Microsoft is still working out kinks and perfecting this thing, but
        what we saw at our demo (and super-secret demo) was mighty convincing. The
        demo that Sony showed of its new motion controller was interesting, but the fact
        that Natal is forgoing physical controls of any kind sets your mind reeling
        .
        For the other two competitors in this space, Natal could make a very, very
        strong rival. Ultimately it's up to developers to find truly compelling ways of
        using this stuff
    • don_wroc_love :D 04.06.09, 10:46
      e3.gamespot.com/story/6211413/epic-bungie-playing-with-project-natal
      YESSSSSSSSSS!!
    • don_wroc_love wsteczna kompatybilność 04.06.09, 11:55
      www.bruceongames.com/2009/06/04/natal-to-be-backwards-compatible/
      w dodatku będzie wstecznie kompatybilny - wiec zapewne np. patrzenie bedzie
      podpięte pod prawą gałkę, etc.
    • venmort Microsoft? Czy to nie ci kolesie od... 06.06.09, 19:43
      Windowsa.
      No właśnie, więc trzeba tylko poczekać aż MS ogłosi, że Natal będzie także na PC.
      Na początek do sterowania Windą. Natal + MediaCenter = $$$$$ Domowe centrum
      rozrywki z własną wirtualną osobowością (vide Milo), to wizja zbyt wspaniała, by
      nie spróbowali jej zrealizować. Zastąpienie tradycyjnej obsługi interfejsu przez
      prawdziwe gesty zbliżają nas wreszcie znacząco do tego, co widzieliśmy dotąd
      raczej w filmach
      sci-fi (np Raport Mniejszości).
      Wsteczna kompatybilność zapewniłaby nawet najbardziej oklepanym grom drugą młodość.
      Pasjans i Saper zyskałyby całkiem nowe oblicze. Takich gier, w których nie trzeba
      szybko machać rękoma jest na PieCa mnóstwo. A jak ktoś lubi trochę wysiłku, to
      zwykłe obracanie klocków w Tetrisie też wydaje mi się doznaniem wartym spróbowania.
      Puszczając wodze wyobraźni marzy mi się przygodówka, w której rozwiązania
      niektórych zagadek wykonywałoby się w realu a potem pokazywało do kamerki.
      I można by powrócić do trzeciej części Gabriela Knighta, w końcu ta gra jest w
      pełni trójwymiarowa. Kucanie by zajrzeć pod wirtualne biurko - kupuję.
      W ogóle możliwości sterowania sceną 3D, jakie daje Natal są niesamowite. Gdyby jego
      użycie w strategiach ograniczyć tylko do ustawiania widoku, to i tak byłoby już
      ogromne udogodnienie (szybkość i precyzja).
      Albo wyobraźcie sobie grę, np coś w stylu Condemned, w której możemy walczyć akurat
      tym co mamy pod ręką. Wałek do jednej łapy, do drugiej wiertarka, szybki skan i
      dajemy.
      Dziwi mnie tylko reklamowanie Natala przy pomocy ścigałek. Nie potrafię znaleźć
      niczego fascynującego w ściskaniu powietrza i udawaniu, że to kierownica. No i
      brakuje force feedbacku - ale może kiedyś będzie smile
      Zaprezentowane nam dotąd możliwości Natala faktycznie wydają się dość casualowe,
      ale moim zdaniem bierze się to z chęci konkurowania z Wii. A że graficzny
      potencjał Xboxa jest większy niż maszynki Nintendo, to właściwie bez wysiłku,
      wypuszczając podobne gry, tyle że ładniejsze, MS może znacząco zwiększyć swój stan
      posiadania. Poza tym Natal przedłużyłby znacząco żywotność samej platformy.
      Więc na pytanie: Natal HITEM czy GNIOT, odpowiadam: zdecydowanie HITEM.
      Tako rzecze Venmort.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka