Dodaj do ulubionych

Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód

• Gość: xqwzts Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 19:26
      @sad-hu
      jesteś moim idolem
    • Gość: mistrzu Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 19:41
      Ja kupowałem GTA 4 w saturnie to typiara o dowód mnie poprosiła to ją wyśmiałem przy wszystkich głupio sie jej zrobiło i sprzedała big_grin
    • Gość: nerull7 Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.06.09, 20:01
      Art 135 Kodeksu Wykroczeń

"Kto(...) ukrywa przed nabywcą towar przeznaczony do sprzedaży lub umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia sprzedaży takiego towaru, podlega karze grzywny"

Czyżby uzasadnioną przyczyną jest to że gra jest nie odpowiednia dla osoby która ją kupuje?
      Przecież w tej akcji uczestniczy Rząd więc kolesie znają się na prawie, a nie domorośli "prawnicy" wiedzą lepiej.
      BTW chciałbym widzieć co jest w tych ... bo się okaże że to zmienia totalnie. Poza tym widzę jak dzieciak podchodzi do kasy i szantażuje sprzedawce, że jak mu nie sprzeda gry to on zadzwoni na policje.
    • demicanadian Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 20:01
      Aż z ciekawości sprawdzę. Jakby co, to gra będzie dla córki kolegi.
    • Gość: kfjdjd Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 20:10
      @sad-hu
      "Nastoletnia młodzież i tak ma już ugruntowaną osobowość i wzorce zachowań, więc nie ma co przesadzać z zakazami"

To żeś powiedział. Nastoletnia młodzież to grunt najbardziej podatny na różnego rodzaju manipulacje, praktycznie wcale nie mająca ugruntowanej osobowości i tym bardziej wzorców zachowań. Ale trzeba od razu dodać że gry są medium, bardzo słabo wpływającym na psychikę w miarę zdrowego człowieka.
    • Gość: Inchalator Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 20:11
      Gdyby w empiku byly jakies okazje cenowe gier... Nie to nie bede kupował, kupie sobie na allegro, wirtusie, gram, MM.
    • thirder Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 20:31
      No to Ja będę się musiał ubrać w ubranie ,,nie smarkaczowe" i zapisać sobie odpowiedź w ,,jakim celu kupujesz" i po co ( by spłukać w toalecie może uncertain )
    • Gość: gość Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 20:32
      16, 18, 21, 12....i gry tylko dla dorosłych. A co to jest bycie dorosłym? Bo napewno nie posiadanie dowodu.
      Więc? Kto mi pomoże w rozwiązaniu tego dylematu bym potem wiedział czy mogę grać w gry dla "dorosłych".
    • ealien Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 20:36
      Gdyby wprowadziły to większości sieci sklepów (MediaMarkt, Saturn i parę innych) to miałoby to sens. Jeśli komuś w Empiku nie sprzedadzą to pójdzie do konkurencji.
    • thirder Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 20:47
      Jebać EMPIK
    • nessie-jp Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 21:08
      @gość --> nie wiesz, czy jesteś dorosły? Odpowiedz sobie na takie pytanie: czy umiesz sam zarobić pieniądze na grę, którą kupujesz, czy musisz prosić tatusia o kieszonkowe? Jeśli sam zarabiasz, sam decydujesz. Jeśli tatuś płaci, to tatuś decyduje, w co ci wolno grać. I wszystko jasne smile
    • wiktor_cegla Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 21:14
      Ktokolwiek, kto widzial w sklepach 11-latkow z GTA, zgodzi sie, ze inicjatywa jest bez watpienia dobra. Ktokolwiek, kto widzial, jak dzieci wciskaja rodzicom strzelaniny 18+, a dorosli bez zająknienia kupiją - też się zgodzi.

Pytanie tylko, czy to będzie respektowane.
    • Gość: Jedi Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: 89.174.66.* 07.06.09, 21:15
      Prędzej upadnie niż się przyjmie ta ustawa. Większa część ludzi(ków) kupujących gry to dzieci. Sam przyznaje dorosły nie jestem ale jak widzę jak kuzyn (8 lat) gra w GTA a później próbuje to przenieść do zabaw to aż mnie ciary przechodzą. A teraz będę zaprzeczał sam sobie. Wcale nie byłem lepszy, w wieku 9 lat przeszedłem Wolfenstein RTC ale nic mi nie było.

Jedyne rozwiązanie? Zrobić testy psychiczne i zaliczyć do którejś kategori PEGI
    • Gość: szyderca Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.sileman.net.pl 07.06.09, 21:20
      to jest chore. nie rozumiem jak gra moze oddzialywac na psychike. mam niecale 16 lat a kilka lat temu zaczalem grac w fps-y. i co? zabilem kogos? gra to gra- wylaczam komputer i koniec, moj zmysl "zabojcy" wygasa. jak ktos czuje inaczej lub gra jakos na niego oddzialowuje to proponuje udac sie do specjalisty... nie popadajmy w paranoje.
    • flawless.obi Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 21:29
      w sumie jestem za takim pomysłem, ale tylko w skrajnych przypadkach.
      Mnie moja koleżanka powaliła z nóg, gdy dowiedziałem się, że kupiła swojemu 10letniemu bratu GTA IV.
      Tak czy siak, system, który ma funkcjonować w wakacje w Empiku powinien zostać dopracowany wnioskując z tego, co przeczytałem.
      P.S.: Mam 17 lat. ;p
    • thirder Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 21:34
      a Ja mam 61 Lat
    • Gość: Dreadwock Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.aster.pl 07.06.09, 21:39
      Ze swoich doświadczeń mogę wyciągnąć wnioski,że jedni "dojrzewają/dorastają" szybciej, inni wolniej, ale tak naprawdę nasz światopogląd zmienia się i kształtuje przez całe życie - dla każdego dorosłość może oznaczać coś innego. Znam ludzi którzy mają 20-parę lat oraz takich blisko 30-tki i niektórzy młodsi są czasami "dojrzalsi" emocjonalnie, niż ci starsi.

Moim zdaniem dzisiaj środowisko bardziej kształtuje charakter i "emocjonalność" młodego człowieka, zwłaszcza gdy opiekuni nie mają czasu na jego "wychowywanie". Gierka "dla dorosłych" mniej zaszkodzi małolatowi (oczywiście w granicach rozsądku, nie ma mowy o serwowaniu Manhaunta w wieku np. 12 lat), niż nazwijmy to "toksyczne" środowisko kolesi spod bloku (nie generalizuję, zawszę się ktoś taki znajdzie), które ma większy wpływ na zachowanie dziecka niż sami rodzice (wychowawcy itp).

@nessie-jp
      W dzisiejszych czasach można zarobić parę groszy już dużo wcześniej przed 18-tką. Ja bym już powiedział: utrzymujesz się sam, możesz być dorosły - podejmujesz wszystkie decyzje za siebie, ze wszystkimi ich konsekwencjami. Pamiętajmy też, że w tym temacie rozmawiamy o dojrzałości emocjonalnej, a nie np. intelektualnej, czy innej.

PS Mały offtp -> na adventuregamer.pl pojawił się wywiad (w formie podcastu) z autorem Dawnfalla; może warto byłoby go wrzucić w newsy?
    • Gość: Ender Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: 195.114.161.* 07.06.09, 21:42
      a ja mialem chyba z 8 lat, jak pierwszy raz widzialem terminatora 2, rok pozniej jedynke. pamietam, jak sie balem, rodzice nie pozwalali, ale co tam, telewizor mialem w pokoju, to ogladalemtongue_out a, i jeszcze pamietam, jak mialem koszmary, jak widzialem fragment polskiego "tato", gdzie rzyga krwia (to jak mialem 6 lat). bylem zacietym amigowcem, gralem u siebie w mk2, u kuzynow w dooma na pc i jakos nie wyroslem na potwora. chybatongue_out no..... jeszcze nikogo nie zabilemtongue_out

takze rodzice kontrolujacy dziecko sa najwazniejsi, nie instytucje i inne odgorne dzialania. i nikt mi nie wmowi, ze to przez filmy czy gry dziecko bedzie brutalne wobec swiata.
    • Gość: Dreadwock Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.aster.pl 07.06.09, 21:51
      Aha, zapomniałem dodać, że Downfall to gra tylko dla dorosłychsmile
      A tu link do demka, jeśli ktoś nie zdążył się zapoznać (bądź jeszcze nie zakupił): www.fileplay.net/file/5176/downfall-demo

PS W kwestii mojego wieku: Mam za sobą 5 oddanych głosów w dotychczasowych wyborach wliczając dzisiejsze, a byłem na każdych (w których byłem uprawniony).
    • Gość: koles_git Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.zamosc.mm.pl 07.06.09, 21:54
      dobre! w GTA 1 gralem w wieku niecalych 4 lat, gdy moj tata przynosil kompa z pracy, proc 133Mhz, 16 MB RAM. Obecnie mam 14 lat, gralem we wszystkie czesci GTA, gralem w Dooma, Postala, Call of Duty i jakos nie mam ochoty nikomu w prawdziwym życiu odciac przyrodzenia pila mechaniczna. Te wszystkie ograniczenia wiekowe to wielka sciema.
    • Gość: Dreadwock Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.aster.pl 07.06.09, 22:16
      A ja się tak zastanawiam - skąd się wzięło to rzucanie chu*ami i ku**ami na lewo i prawo praz dzisiejszą młodzież? "Koledzy" nauczyli? Ale oni też skądś to zaczerpnęli. Musi być więc jakieś pierwotne źródło. I w tym momencie wydaje mi się, że to nieodpowiedzialni rodzice (nieobecni, wulgarni, paradoks - "niedojrzali"?) są tutaj główną przyczyną. A gry (i inne media) mogą tutaj być przyczyną pośrednią - katalizatorem złych wzorców wyciągniętych z domu...
    • Gość: Gość: maciejro Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: 213.134.178.* 07.06.09, 22:16
      w krakowie w galerii krakowskiej jeśli nie sprzedadzą mi gry w empiku to mam to gdzieś i ide sobie do saturna i nie dość że tą gre dostane to jeszcze kupie ją za cene niższą 0 10-20zł więc sami tylko na tym tracą zresztą PEGI to proponowana grupa wiekowa dla tej gry a nie nakaz że tylko takie osoby w tym wieku mogą w tą gre grać to jest wg mnie paranoja i tyle
    • falcion Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 22:24
      Popieram ta akcje, powod prosty, zwroca uwage rodzica ze takie oznaczenia w ogule sa o czym moze sobie nie zdawac sprawy osoba nie interesujaca sie branza a chcaca zrobic dziecku niespodzianke badz prezent.
    • Gość: Dreadwock Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód IP: *.aster.pl 07.06.09, 22:40
      Dla zainteresowanych tematem dziecka grającego w GTA (w uproszczeniu - tekst jest rozważaniem na temat przyczyn złych zachowań dziecka): altergranie.wordpress.com/2009/05/05/swiat-wedlug-osmioletniego-fana-gta/
    • zycie_is_simple Re: Chcesz kupić grę w Empiku? Okaż dowód 07.06.09, 22:50
      mnie miesiąc przed urodzinami osiemnastymi w empiku kobieta nie chciała mafii sprzedać i o dowód pytała. Przyszedł jakiś facet z obsługi, dziwnie się na nią spojrzał i powiedział żeby mi sprzedała. (mafia kolekcja klasyki 25zł.) Trochę było mi głupio.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka