crov Re: Perły z Lamusa 24: Gothic 10.08.09, 19:40 Ale dlaczego mnie zacytowałeś to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paladyn Re: Perły z Lamusa 24: Gothic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 21:35 Zapal mrocznego paladyna i nie bój się. Gothic cały czas trzyma w napięciu i ma wiele niespodzianek myślisz widziałem wszysko a tu nagle "Co do jasnej ch...!". Kto pamięta trola ubitego z Diegiem i sposób na trole! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robin Re: Perły z Lamusa 24: Gothic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 22:07 Po pierwsze i najważniejsze ! Fabuła zarówno jedynka jak i dwójka była grami z najlepszą fabułą w jakie grałem.Kiedy zaczynam grać w Gothica mimo iż znam każdy zakamarek w kolonii bawię się świetnie.Gothic ma bardzo fajny podział na obozy i ciekawe misje.Sama walka też jest niezła bo nawet gdy twoja postać jest ostro w tyle to i tak możesz pokonać jakiegoś wielkiego stwora.Wystarczy próbować i próbować... Radek zagrać musisz po prostu musisz ja uważam tą grę naprawdę za króla.Powinieneś spróbować dla samej opowieści o bezimiennym.Z początku gra jest nudna jak flaki z olejem ale potem... Z bólem muszę przyznać że nie skończyłem G3 chyba tylko dlatego że bugi mnie wprost odrzucały od włączenia tej gry no i ten natłok misji... wszystkie podobne a jest ich tysiąc.Do dziś pamiętam jak przez trzy godziny próbowałem obejść jednego buga... Odpowiedz Link Zgłoś
own3d1n1 Re: Perły z Lamusa 24: Gothic 10.08.09, 22:19 Bo ktoś pomyślałby, że są to moje słowa ? Już wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kukabanga Re: Perły z Lamusa 24: Gothic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.09, 23:01 A kto pyta? Jeżeli redaktor, wstyd, bo powinien był zagrać już dawno. Jeżeli gracz, wstyd, bo sam sobie nie potrafi czegoś do zagrania wybrać. Jeżeli miało to tylko wywołać dyskusję, gratuluję pomysłu... Odpowiedz Link Zgłoś
radek.zaleski Re: Perły z Lamusa 24: Gothic 10.08.09, 23:37 "no może nie można być zupełnie obiektywnym ale czy w ogóle oni się starają tacy być??" no bardzo się staramy nie być obiektywni... "Jeżeli redaktor, wstyd, bo powinien był zagrać już dawno." Bo...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm Re: Perły z Lamusa 24: Gothic IP: *.chello.pl 10.08.09, 23:41 Instaluje wiele róznych gier szukając tego co mi się podoba w grach... gram godzine, dwie, odinstalowywuje albo gram dalej i wtedy kasuje lub kończe ją i chce więcej. Jeśli doskonale wiesz co lubisz a czego nie to nie ma sensu nawet gothica instalować, z kolei jesli nie wiesz może ta gra będzie grą w której dowiesz sie wiecej o samym sobie, o tym co lubisz. Nie sprobujesz nigdy sie nie przekonasz jaka jest naprawde. To wyłącznie walka z niechecią, lenistwem a dylematem sam człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Perły z Lamusa 24: Gothic 10.08.09, 23:43 Radku, to może ja ci powiem jako osoba, która na świeżo, po raz pierwszy przechodzi Gothika. Tak jak ty, nigdy przedtem nie grałam. I w ubiegłym tygodniu - po 8 latach od wydania gry - właśnie się za niego zabrałam. Czy warto było? Na pewno. Nie jest to cRPG jakich wiele. Różnice są znaczne, a w szczególności istotną różnicą jest poziom "optymizmu" i "bajkowości". W Gothiku nie ma radosnych elfów, zażywnych i wesołych krasnoludków, uczciwych i promieniejących sprzedawców, dziaduniowatych, dobrotliwych czarodziejów. Są za to wredne typy w ilościach dużych. Są więźniowie, i to nie "byli", tylko zatwardziali kryminaliści. Są mafiozi, bezecnie wyzyskujący słabszych. Są handlarze narkotyków, utrzymujący się z wywoływania nałogu u innych. Zasady są przygnębiająco realistyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exe13 Re: Perły z Lamusa 24: Gothic IP: 212.76.37.* 10.08.09, 23:50 gra nie oferuje wielkiego świata i dziesiątki potworów, ale wspaniałą fabułę, najlepiej skupić się na niej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Perły z Lamusa 24: Gothic IP: *.chello.pl 11.08.09, 00:55 Jak możesz rozumieć fenomen gothica jak w niego nie grałeś? Gothic III duchowo nie ma nic wspólnego z jedynką. Ma to coś, ten klimat, fabułę i dobrą muzykę. Odpowiedz Link Zgłoś
crov Re: Perły z Lamusa 24: Gothic 11.08.09, 00:58 ""Jeżeli redaktor, wstyd, bo powinien był zagrać już dawno." Bo...?" Dude, come on. Odpowiedz Link Zgłoś
radek.zaleski Re: Perły z Lamusa 24: Gothic 11.08.09, 08:00 no naprawdę interesuje mnie fenomen "recenzenta, który we wszystko zagrał". nie ma takich. tacy, co twierdzą, że takimi są - kłamią. dotyczy to nie tylko gier, ale też filmów, książek, muzyki. nie wiem dlaczego uczciwi autorzy, którzy piszą, że w coś nie grali mają dostawać w dupę. to wpływa na jakość dyskusji, bo potem czytacie pokrętne, słabe, kłamliwe teksty. chyba kiedyś o tym napisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Perły z Lamusa 24: Gothic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.09, 08:08 Trochę późno, teraz juz tej magii nie odczujesz no i ta klawiszologia. Odpowiedz Link Zgłoś
galnospoke Re: Perły z Lamusa 24: Gothic 11.08.09, 08:51 Proponuje zaczac od G2 + NK - nie odrzuci Cie sterowanie i grafika. W G1 oba elementy sa klasycznie "piraniowate" czyli schrzanione do granic mozliwosci. G2 z NK jest tez duzo bardziej doszlifowany od G1. G2 z dodatkiem to w/g mnie wlasciwie jedyny produkt z tego studia ktory mozna nazwac pelnowartosciowym. G3 natomiast nawet nie dotykaj. Z drugiej strony niedlugo pojawia sie DD2... Ot, takie porady Wujka Dobra Rada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xman Re: Perły z Lamusa 24: Gothic IP: *.prokom.pl 11.08.09, 09:51 Grałem w strategie od początku lat 90-tych. Civilizacja, Warcraft, Dune 2, etc. Jedynym RPG jaki mi wtedy przypadł do gustu był Eye of the Beholder. I nagle kilka lat później dziwnym zbiegiem okoliczności dostał się w moje ręce Gothic. Od tego czasu szukam tego typu gier. Strategie już mnie nie bawią. Dlaczego Gothic. Klimat, człowiek znikąd trafia do zamkniętej społeczności na wyspę (uwielbiam wyspy), która jest zamknięta przed światem. Nie można uciec a radzić sobie trzeba. Od zera do bohatera (schemat oklepany) ale jakże przyjemny w tym wydaniu. Robię co mi się podoba. Dla jednego miły a innemu zabieram co ma. Mogę użyć magii albo wyjąć miecz, mogę zmienić się w latającego owada i przemierzyć cała wyspę wszerz i wzdłuż. Za pierwszym razem, gdy nie znasz terenu i odkrywasz nieznane miejsca, ukryte jaskinie, ruiny świątyń, podziemia. To jest fascynujące. Potem grasz już tylko z sentymentu. Druga część była równie świetna co pierwsza (razem z doskonałym dodatkiem NK). Trzecia część - owszem zawiodła mnie "nieco" - ale przez sentyment przeszedłem ją z sympatią i nie było tak źle. Dodatek do G3 to już inna bajka. Pomijam go w opisie jako nieporozumienie (i niepasujące do ścieżki Innosa z G3). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacksonheyes Re: Perły z Lamusa 24: Gothic IP: *.legnica.vectranet.pl 11.08.09, 11:01 Taa... gothic 1 potrafi czasami naprawdę wkurzyć, bo to dterowanie rzeczywiście jest kulawe. Proponowałbym ci zagrać w 2 z dodatkiem noc kruka, bo to najciekawsza część serii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ER Re: Perły z Lamusa 24: Gothic IP: *.icpnet.pl 11.08.09, 12:16 Gralem w dwojke i bez rewelacji. Mimo ciekawych dialogow gra nudzi od strony technicznej. Trojka to juz totalna porazka. Niezla grafika i nic poza tym. Lepiej nie tracic czasu i pyknac w jakies mmo. Odpusc sobie bo porownojac z Falloutem czy Diablo jest ostro przereklamowana... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ariadna [...] IP: 195.164.255.* 11.08.09, 13:01 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
nessie-jp Re: Perły z Lamusa 24: Gothic 11.08.09, 16:04 Sterowanie w G1 było trudne?! Wręcz przeciwnie, było maksymalnie uproszczone... Alt, Ctrl, spacja i strzałki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miro Re: Perły z Lamusa 24: Gothic IP: *.echostar.pl 11.08.09, 18:15 Jeśli na serio chcesz (lub ktoś inny chce) spróbować serię Gothic, to proponuję G2, może być z dodatkiem. Ze strony fabularnej nie ma strachu, da się bez jedynki pograć. Co więcej, to właśnie nie znajomość poprzedniczki dała mi porządnego kopa i ochotę do gry. Fabuła jest istotna, nic nie wciąga bardziej, niż tajemnica z którą trzeba się zapoznać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atheos Re: Perły z Lamusa 24: Gothic IP: *.acn.waw.pl 11.08.09, 20:59 A ja chetnie poznalbym opinie Radka PO zagraniu w gothica... Radku czekamy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: notkolh Re: Perły z Lamusa 24: Gothic IP: *.inowroclaw.mm.pl 12.08.09, 09:24 jak śmiesz obrażać gothica tym artykułem . Ta gra jest wspaniała, może grafika nie powala, ale na tamte czasy nie była zła! Klimat ma świetny, wręcz wymarzony, szczególnie gothic 2, gdzie potrafiłem siedzieć w mieście "godzinami" i podziwiać miasto, czuć się za tymi murami bezpieczny. Nigdy nie wiadomo było co czai się za miastem w lasach, może wilk, ścierwojady? dinozaury? orki? , czuło się tę dawkę emocji przemierzając przez nieznane tereny. Do tego bandyci, farmerzy, inne postacie. Prowadzenie dialogów, miałeś jakiś wpływ na to jak gra się potoczy (ale tu z góry mówię, że mogłeś wkurzyć gościa tak, że musiałeś się z nim lać, albo udawać słabszego i w pewnym sensie poddać się mu lub zaprzyjaźnić). Radku, zagraj w gothica, szczególnie w drugą część. Pozdrawiamy Cię i życzymy udanej zabawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zajebójca Re: Perły z Lamusa 24: Gothic IP: 212.87.240.* 27.08.09, 22:49 Gothic I to pierwsza gra cRPG w ktora gralem wiec musze powiedziec ze zapadla mi w pamieci. Pozatym klimat jest niepowtarzalny. Ale nie ma sensu zaczynac G2 jak sie nie skonczylo G1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukinho47 Re: Perły z Lamusa 24: Gothic IP: *.centertel.pl 03.10.09, 20:16 Z początku miałem Gothica I na płycie , ale jakoś nawet nie instalowałem tego bo myślałem że to jest po prostu gó... , ale jakieś 2 lata temu obejrzałem głupią reklamę i spodobała mi się ta gra . Ciężko było mi ogarnąć sterowanie trochę posiedziałem i ogarnąłem . Przysiadywałem po dobrych parę godzin dziennie ale warto było gra jest super fabuła przede wszystkim przeszedłem I cześć jeden raz i czuję satysfakcję bo łatwo nie było . Potem zacząłem grać w zwykłą 2 , dodatek do I Mroczne Tajemnice oraz do II Noc Kruka mimo że trochę czasu minęło od mojego pierwszego zagrania w tą grę to ostatnio zaś przesiadywałem przed Gothiciem II Noc Kruka , a do I też bym z chęcią wrócił może jeszcze zagram ... Polecam tą grę to jest super gra proponuję spróbować przysiedzieć z 5h chociaż i zobaczyć czy się podoba ja osobiście czekam teraz na jakiegoś moda do Gothica I czy II Noc Kruka bym znowu zagrać ;P Odpowiedz Link Zgłoś